Sejarah perkembangan budaya sayur ini mempunyai lebih dari 6000 tahun. Seseorang memanggil tumbuhan ini sayur-sayuran, seseorang adalah “buah beri palsu”. Orang dahulu tahu sifat perubatannya dan memohon daging tumbuhan ini untuk cara membersihkan tubuh. Lagipun, ia mengandungi lebih daripada 70% air. “Buah “nya digunakan secara tradisional sebagai tidak matang apabila mereka berwarna hijau. Mereka meningkatkan metabolisme dalam badan, menggalakkan selera makan yang baik, memperbaiki kerja jantung dan buah pinggang. Cucumber dicintai oleh banyak – segar, dalam tin, jeruk, dalam salad dan seperti itu.

Varieti pelbagai jenis timun

Untuk masa yang lama kewujudan timun, sebilangan besar jenis budaya ini menetas: hibrida, bukan hibrida, sederhana, berry besar, gherkin dan banyak lagi.

Di dalam sempadan setiap kepelbagaian terdapat perpecahan kepada individu lelaki, wanita dan campuran dari budaya ini. Bahagian ini sangat penting untuk tukang kebun – pelbagai pilihan harus diutamakan. Dalam bahan benih yang paling rawak, yang tukang kebun menerima dari timun benih, mengandungi ubat di mana ciri-ciri lelaki dan wanita akan mendominasi. Oleh itu, di peringkat lebah pendebunga diperlukan.

Timun mencemarkan diri dianggap lebih produktif. Mereka mengandungi organ pembiakan lelaki dan wanita pada bunga. Oleh itu, kebarangkalian percambahan dan penampilan buah-buahan dalam tumbuhan sedemikian jauh lebih tinggi. Benih timun untuk rumah hijau perlu diambil dengan jangkaan bahawa mereka harus didebarkan sendiri, iaitu, tumbuhan itu mempunyai ciri-ciri lelaki dan wanita. Dengan cara ini, anda boleh menyelamatkan masa depan anda.

Pelbagai timun berbeza dalam selera mereka, ada yang lebih baik untuk makan segar dan baik dalam salad, jenis lain dibiakkan khusus untuk pengetinan. Dalam banyak aspek ini ditentukan oleh jenis variasi. Timun awal didebarkan diri lebih lembut daripada terlambat. Selalunya mereka dimakan segar. Tengah dan lewat lebih universal.

Related  Ciri-ciri kepiting keriting dan cara ia tumbuh

Timun penggilap sendiri untuk tanah terbuka

Memupuk timun penyebaran diri untuk tanah terbuka adalah mudah! Menanam benih di tanah terbuka adalah bentuk tradisional penanaman tanaman ini. Jadi, anda boleh menanam kebanyakan jenis timun penyebaran diri. Untuk merawat timun yang didebarkan diri untuk tanah terbuka, ia tidak memerlukan kos yang sama seperti rumah hijau. Sebaliknya, jumlah tuaian adalah beberapa kali lebih kecil. Timun ini memerlukan banyak air panas dan cukup.

Kebanyakan jenis timun yang didebarkan diri adalah universal, tetapi ada juga yang dimaksudkan untuk berkembang di tanah terbuka dan terlindung. Ini adalah jenis seperti Gerda, Keluarga Mesra, Connie dan lain-lain.

  • GerdaPelbagai “Gerda” merujuk kepada jenis midwinter yang dipanggil timun yang didebarkan diri.
    Ia bertujuan untuk berkembang di tanah terbuka dan dilindungi. Tempoh pematangannya adalah kira-kira 40 hari. Memberi percambahan yang tinggi, bilangan ovari di simpul – dari 3 hingga 5. “Gerda” – pelbagai gherkin. Sayur-sayuran itu sendiri tumbuh sehingga 10 sentimeter panjang. Pelbagai ini tahan kepada cendawan bubuk dan penyakit lain. Pelbagai ini adalah universal, timun boleh dimakan kedua-dua segar dan tin.
  • keluarga yang mesra - foto“Keluarga yang mesra” tidak kurang menarik pelbagai timun pertengahan diri yang didebarkan diri. Dalam bentuk matang, buahnya mencapai 12 sentimeter.
    Fruiting dicapai dalam 45-46 hari dari rupa hijau. Ia berbeza dalam rintangannya terhadap penyakit, yang berwarna kehijauan, tidak mencolok. Gred ini disyorkan untuk mengambil dan mengambil.

Timun penyebaran diri untuk rumah hijau

Ramai yang percaya bahawa timun rumah hijau kurang berguna daripada yang ditanam di ladang terbuka. Walau bagaimanapun, dengan penggunaan baja dan pemeliharaan semua syarat yang sesuai, sayur-sayuran rumah hijau dipelihara sebagai sifat perisa, dan tidak membahayakan kesihatan manusia.
Di samping itu, timun yang didebarkan sendiri tumbuh di rumah hijau memberikan hasil yang jauh lebih besar daripada rekan mereka yang ditanam di tanah terbuka atau terlindung.

Oleh itu, dalam rumah hijau musim sejuk biasa, hasil timun rata-rata 32-34 kg / m2, manakala di tanah terbuka pada musim ini – sehingga 3 kg dari 1 meter persegi.

Sebaliknya, ia jauh lebih mahal untuk melengkapkan rumah hijau daripada menyediakan sebidang tanah, tetapi secara umum faedah tumbuh-tumbuhan ternakan tumbuh lebih besar.

Related  Mengangkat kentang

Di antara jenis timun yang didepilkan sendiri untuk rumah hijau termasuk jenis seperti “Emelya”, “Zozulya”, “Zyatok” dan banyak lagi.

  • Yemelya“Emelya” adalah varietas matang awal masak, yang dimaksudkan terutamanya untuk rumah hijau dan rumah hijau. Ia mempunyai hasil yang baik iaitu 13-15 kg / m2. Timun pertama boleh dikumpulkan selepas 30-40 hari. Budaya ini kaya dengan warna hijau, sifat rasa yang tinggi. Hibrid penyerbukan diri ini tahan terhadap penyakit dan sejuk.
  • ZozulyaZozulya adalah salah satu hibrida rumah hijau yang paling popular di wilayah negara kita. Oleh kerana dominasi bunga betina, ia sangat produktif. Hasil penganan penyebaran diri dari varietas ini mencapai 24-26 kg / m2. Buah-buahan adalah sederhana dan besar, mencapai berat maksimum 280 gram. Ia dibezakan dengan tahap cawangan purata. Sampel-sampel benih baru mempunyai ketahanan terhadap penyakit – zaitun zaitun timun dan lain-lain. Sangat baik dalam tin.

Timun buas sendiri yang didebarkan

Kebanyakan jenis moden timun yang didebarkan diri adalah universal, mereka boleh ditanam di kedua-dua tanah terbuka dan di rumah hijau. Perlu diingatkan bahawa sesetengah jenis parthenocarpic kadang-kadang dirujuk sebagai jenis serbuk penyebaran diri sejagat. Ini adalah “palsu” jenis bermutu sendiri. Mereka tidak mempunyai bunga lelaki, tetapi ada bunga betina. Ini membantu pembentukan bunga hijau tanpa pendebungaan. Di dalam tumbuhan sedemikian tidak ada benih.

Untuk timun jenis universal yang sesuai ditanam di tanah, dan di rumah hijau, termasuk seperti “Spring”, “Jerman”, “Claudia”, “Crispin”, “Ant”, dan lain-lain

  • pelbagai musim bungaNama varietas “Spring” bercakap untuk dirinya sendiri. Ini adalah hibrid partenokarpik awal sejagat. Para zealots dari pelbagai ini adalah pendek – sehingga 8 cm, tumbuhan itu bercabang sederhana, hasil purata varietasnya adalah 15-17 kg / m2. Cucumber mempunyai rasa yang manis, buah tahan terhadap penyakit.
  • Pada foto yang berasal dari Jerman sendiriVariasi Belanda “Herman” menyerap semua pencapaian para peternak Eropah. Seperti “Spring”, ia matang. Walau bagaimanapun, ia merujuk kepada spesis yang universal, benar-benar didebarkan diri. Buah panjang kecil – sehingga 12 sentimeter, berwarna hijau gelap tepu. Pada musim menuai, anda boleh mengumpul kedua-dua gherkins dan sayur-sayuran yang lebih besar. Di samping itu, benih varieti ini tahan terhadap perosak dan penyakit. Benih timun ini untuk rumah hijau diperlakukan dengan tidak berbahaya kepada manusia, tetapi merosakkan komposisi perosak. Kelebihan utama “Orang Belanda” adalah hasil yang tinggi dan pematangan awal.

Related  Ampelnye begonias – penanaman, aplikasi, pembiakan

Pelbagai jenis timun ubat popular – video