batang juniper untuk pembiakanJuniper adalah budaya konifer yang popular untuk menghias taman atau taman. Pengeluaran semula juniper pada keratan musim bunga membolehkan yang paling cepat dan paling mudah untuk mendapatkan tumbuh-tumbuhan muda yang kuat.

Ciri-ciri struktur dan pembiakan juniper

memotong keratan untuk pembiakanPenghancur hijau Evergreen diiktiraf tumbuhan lama. Purata jangka hayat pokok renek mencapai 500 tahun, dan spesimen individu telah dirayakan untuk ribuan kelahiran. Untuk jangka hayat yang sedemikian genus itu telah dibayar oleh kadar pertumbuhan perlahan, ketibaan lewat pada masa berbunga dan berbuah. Gumpalan pertama pada anak-anak janggut kelihatan lebih hampir pada usia 10 tahun. Pada masa akan datang, kelenjar pineal yang masak masak mengambil masa dua tahun, dan benih itu sendiri memerlukan stratifikasi lama dan sukar untuk bercambah.

Oleh kerana keunikan struktur dan pembiakan semula jadi janggut, tumbuhan ini sukar diperbaharui, dan kaedah vegetatif digunakan untuk mendapatkan spesimen baru di tapak semaian dan di kawasan pinggir bandar biasa.

Walau bagaimanapun, ia harus diingat bahawa pucuk jet juniper mempunyai ciri yang menarik. Walaupun selepas perakaran, menjadi tumbuhan bebas, mereka mengekalkan “tabiat” yang diperolehi di semak belukar ibu bapa. Pucuk Juniper, yang terletak di atas, bahagian tengah mahkota, cenderung berkembang, membesar. Cawangan periferal akhirnya berubah menjadi semak dengan mahkota jongkong yang rata.

Di rumah, pendaraban juniper dengan keratan mempunyai banyak kelebihan. Tumbuh-tumbuhan yang diperoleh dengan cara ini:

  • mengekalkan semua ciri varieti spesimen ibu bapa;
  • Anak benih 2-3 tahun sebelum ini mencapai saiz pokok renek dewasa;
  • lebih baik disesuaikan dengan keadaan tempatan daripada anak pokok semak besar;
  • berbanding dengan benih menunjukkan kadar pertumbuhan terbaik.

Bila dan bagaimana untuk menuai bahan penanaman? Apa yang diperlukan untuk perakaran jintan kayu, dan apakah ciri-ciri penjagaan benih?

Bagaimana untuk menyebarkan keratan juniper pada musim bunga

Menanggalkan bahagian bawah pemegangKeratan boleh dipotong dari awal musim bunga, iaitu, dari masa memotong tumbuhan, dan sehingga musim gugur. Walau bagaimanapun, tukang kebun yang berpengalaman lebih suka menuai keratan pada musim bunga, apabila terdapat hari raya pertumbuhan. Dari bulan April hingga Mei, dari bahagian yang sudah terbentuk dari mahkota, pucuk separa matang dipotong dengan pisau tajam supaya pangkal cawangan cawangan kekal pada keratan.

Bahagian bawah keratan dibersihkan 3-4 cm dari pucuk sampingan dan jarum, dan kemudian ujung telanjang diperlakukan dengan stimulator perakaran. Keputusan yang baik dicapai dengan rendaman semak yang dimaksudkan untuk pembiakan juniper dalam balang air, di mana sedikit gula ditambah. Dalam sehari, benih masa depan boleh dipindahkan ke campuran tanah yang telah disediakan sebelum ini.penyediaan tanah untuk menanam keratan juniper

Akar konifer lebih cepat dan lebih baik dibangunkan dalam substratum yang berudara dan longgar yang sama dengan pasir dan gambut. Perlite dan arang cincang boleh ditambah kepada campuran. Shrub tidak takut keasidan tanah yang tinggi, jadi ia tidak perlu untuk mengoksidakannya.

menanam keratan ke dalam kasetSebelum juniper disebarkan oleh keratan pada musim bunga, rumah hijau kecil atau rumah kaca filem harus dianjurkan di tapak atau di rumah. Untuk kilang, tempat yang terang-benderang adalah sesuai, di mana keratan tidak akan dikhuatiri kerana kelembapan kelembapan dan angin sejuk. Dengan usaha yang wajar, belukar itu membentuk akar walaupun dalam periuk, yang dibungkus dalam pakej.

rooting jet juniperKeratan ditanam dalam pasu berasingan atau dalam bekas biasa pada jarak 5-8 cm dari satu sama lain, cenderung ke tanah. Bahan penanaman dikebumikan 3-4 cm, iaitu tidak lebih daripada panjang pucuk yang dibuang dari jarum. Selepas penanaman, tanah berhampiran keratan dipadatkan dan disiram dengan banyaknya.

Juniper suka cahaya, tetapi sinar matahari langsung menghalang perkembangan anak benih. Oleh itu, untuk rumah hijau adalah untuk menyediakan teduhan.

Penjagaan keratan pada musim semi pembiakan juniper

memindahkan anak benih menjadi terbukaPenjagaan selanjutnya untuk keratan semasa pembiakan juniper pada musim bunga adalah tetap, kerana kelembapan menyejat dari permukaan tanah dengan menyembur dengan air suam dan pengudaraan. Kelembapan tanah yang berlebihan berbahaya! Sistem akar yang tidak rata dari juniper boleh bengkok, dan tumbuhan akan mati. Penangkapan akan membantu mengimbangi kelembapan dan mengelakkan pemeluwapan.

Video terperinci tentang cara menyebarkan keratan gambut, akan membantu tidak membuat kesilapan dan mendapatkan bahan penanaman yang kuat untuk kawasan pinggir bandar secara bebas.

Perakaran kebanyakan jenis budaya konifer ini memerlukan sekurang-kurangnya 50-90 hari. Walau bagaimanapun, anda tidak boleh tergesa-gesa dengan penanaman pokok renek ke tempat kediaman yang tetap.

Biasanya, benih ditinggalkan di rumah atau di rumah hijau sehingga musim bunga berikutnya atau dipindahkan ke tanah terbuka dengan gumpalan bumi untuk melindungi akar belum bercabang dan kuat dari kerosakan. Tumbuhan sedemikian mesti terlindung untuk musim sejuk dan dilindungi daripada penembusan oleh tikus.

Masa untuk penanaman juniper dipilih supaya pokok renek sebelum kedatangan selesema mempunyai masa untuk menyesuaikan diri. Jika sekatan musim bunga untuk penghasilan semula juniper dituai dalam tempoh awal, benih yang kuat boleh menenggelamkan angin. Jika tidak, tumbuh-tumbuhan ditanam di rumah sehingga April depan.

sapling dengan sistem akar terbukaKaedah pembiakan konifer ini sesuai untuk semua spesies dan jenis. Tetapi jika anda ingin menanam spesimen muda jintun dengan bentuk mahkota yang rapuh atau bengkok, anda boleh mencuba untuk merangsang pucuk rendah, tidak memotongnya dari belukar ibu. Cawangan semi-lignified dibengkokkan ke tanah, disematkan dengan dawai yang kuat dan ditaburi dengan tanah. Ini dilakukan, seperti dalam penyebaran tunas juniper, pada musim bunga. Pada separuh kedua musim panas, sistem akar yang betul dibentuk pada lapisan. Tumbuhan semak selepas pemisahan dari tumbuhan dewasa boleh segera ditanam di tanah.

Video tentang penyebaran juniper