Penanaman musim bunga benih pokok buah-buahanSetiap tukang kebun mahu melihat tamannya sihat, cantik dan banyak berbuah. Kunci pertumbuhan yang baik, berbunga yang subur dan menuai adalah pokok buah yang ditanam dengan betul pada musim bunga.

Sayangnya, tidak semestinya pemilik laman web ini bertanggungjawab untuk prosedur ini, memilih tempat pertama untuk pokok, entah bagaimana menganjurkan lubang penanaman atau meletakkan anak benih terlalu kerap, tidak mengambil kira keraguan mereka. Tunggu tidak lama lagi untuk berbuah dan tuaian yang baik dalam kes ini tidak perlu. Bagaimana dan kapan menanam benih pokok buah-buahan pada musim bunga? Adakah terdapat sebarang rahsia yang membolehkan tumbuh-tumbuhan menjadi lebih cepat dan mula berkembang?

Masa penanaman pokok buah-buahan pada musim bunga

Pertama sekali, adalah perlu untuk menentukan masa penanaman. Dalam kesusasteraan, sering ditekankan bahawa penanaman pokok lebih disukai untuk pokok-pokok musim gugur, tetapi harus diingat bahawa rekomendasi ini berlaku di wilayah selatan.

Dalam keadaan musim gugur yang hangat, pokok-pokok musim sejuk dan semak-semak yang musim sejuk berjaya menyesuaikan diri dan berakar umbi, dengan baik melayan musim sejuk dan mulai tumbuh dari awal musim bunga. Di utara kawasan taman, semakin tinggi risiko pembekuan pokok.

Oleh itu, penanaman pokok buah-buahan pada musim bunga lebih sering dilakukan di wilayah utara. Pada masa yang sama, mungkin untuk memelihara benih tanaman yang paling termophilic, dan juga berjaya memindahkan tanaman dengan sistem akar terbuka ke tanah. Benar, pendaratan seperti itu mempunyai satu ciri. Ia harus dilakukan seawal mungkin, supaya anak benih itu mulai musim yang tumbuh di tanah di tempat tinggal tetap. Masih “pokok tidur” tidak sensitif kepada matahari yang aktif dan mungkin frosts.

Menanam anak benih dengan sistem akar tertutupApabila pokok tumbuhan bunga musim bunga dan pokok renek, yang sudah muncul dedaunan? Memang, pada hari ini, pada jualan musim bunga, anda boleh membeli stok tanam dengan tunas yang telah dibuka dan juga daun. Tunggu semak dan pokok semacam itu tidak boleh. Tetapi yang terbaik adalah drop mereka:

  • pada permulaan haba stabil, apabila tidak ada bahaya, terutama pada waktu malam, radang pucuk dan sistem akar;
  • dalam cuaca yang mendung, apabila terdapat risiko yang kurang berlebihan pada buah pinggang dan dedaunan, tidak terbiasa dengan matahari langsung.

Related  Rahsia zucchini yang semakin meningkat: nasihat daripada penduduk musim panas yang berpengalaman

Tarikh spesifik untuk menanam pada pokok-pokok buah-buahan musim bunga dan benih renek bergantung kepada ciri iklim dan cuaca rantau ini, komposisi tanah dan lokasi tapak. Sebagai peraturan, salji salji kurang aktif di dataran rendah, tanah kering lebih buruk, yang menanam penanaman.

Penyediaan benih untuk penanamanApa saja masa untuk menanam benih pokok buah-buahan pada musim bunga, persediaan untuk kerja bermula pada musim gugur, memilih tempat untuk tanaman terlebih dahulu dan menyediakan lubang penanaman.

Skim penanaman pokok buah-buahan dan pokok renek di laman web ini

Mencari tempat untuk kebun buah-buahan akan datang, perlu diingati bahawa untuk tumbuh-tumbuhan ia sangat penting bukan sahaja kesuburan tanah dan air, tetapi juga pencahayaan. Bagi tumbuhan muda, tapak ini dipilih sedemikian rupa supaya anak benih disimpan dalam cahaya sekurang-kurangnya setengah hari. Pada masa yang sama pokok-pokok rapuh perlu memberi perlindungan dari angin sejuk.

Untuk penyesuaian cepat, dinasihatkan untuk menanam tumbuhan buah apabila mereka tumbuh di tapak semaian. Tentukan orientasi pokok di sisi dunia boleh, bermula pada umur dua tahun di sepanjang panjang pucuk sampingan. Di sebelah selatan, mereka cenderung lebih maju daripada dari utara.

Tetapi bagaimana untuk menanam benih pokok buah pada musim bunga jika tumbuhan berusia tiga tahun atau lebih tua dengan mahkota asimetri dibawa dari nurseri? Dalam kes ini, ia lebih berguna untuk menggunakannya supaya cawangan pendek kelihatan ke selatan. Dalam beberapa tahun, dengan mengambil kira pemulihan pembetulan, mahkota akan menjadi seragam dan biasa.

Menguasai tapak baru, penduduk musim panas pemula sering membuat kesilapan yang serius. Apabila menanam di musim bunga pokok buah-buahan, mereka tidak mengambil kira bahawa ketinggian, lebar mahkota dan ciri-ciri teknologi pertanian dalam spesies yang ditanam boleh sangat berbeza. Taman muda kelihatan rapi dan tumbuh dengan baik, tetapi selepas beberapa tahun didapati bahawa pir besar telah benar-benar menutupi pokok-pokok epal berbentuk lajur berbentuk bawah, dan semak berry tidak dapat dilihat di bawah mahkota pokok ceri.

Malah pada peringkat perancangan, susunan pokok yang tepat ditentukan. Dari pelan ini akan bergantung pada kesihatan tumbuhan, dan hasil yang mereka hasilkan.

Bagaimana untuk menentukan bila menanam jarak minimum antara pokok buah-buahan?

Related  Merosakkan dari kumbang bug kumbang dan langkah-langkah untuk memeranginya di taman dan di dalam rumah

Apabila menanam pokok buah-buahan, penting untuk menjaga jarakMengukur jarak antara anak benih, mereka dipandu oleh ketinggian keseluruhan pohon dewasa yang berdekatan. Sebagai contoh, ceri buah-buahan mencapai ketinggian tiga meter, jadi di antara pokok bersebelahan spesies dan pelbagai yang sama harus sekurang-kurangnya enam meter. Ini akan mewujudkan semua syarat untuk pembangunan, hasilnya:

  • mahkota pokok tumbuh-tumbuhan tidak akan disekat dan tidak akan mengaburi antara satu sama lain;
  • tiada apa yang akan menghalang pendebungaan pokok berbunga, pertumbuhan dan pengambilan buah;
  • lebih mudah untuk menjaga tanaman dan menuai.

Di samping itu, dengan menanam pokok buah-buahan dan semak-semak di laman web ini, risiko jangkitan kebun dengan jangkitan kulat dan kerosakan serangga telah berkurangan.

Bagaimana untuk menanam benih pokok buah-buahan pada musim bunga?

Tidak cukup untuk mendapatkan bahan penanaman yang berkualiti. Mana-mana sapling boleh mati jika persediaan untuk menanamnya dilakukan “melalui lengan”. Penanaman pokok buah-buahan yang dirancang untuk musim bunga mengandaikan bahawa lubang-lubang di bawahnya akan diletakkan pada musim gugur. Jika ini tidak dapat dilakukan, dan sekop diambil untuk mata air pada musim bunga, maka dari saat meletakkan lubang sebelum akar pokok masuk ke dalamnya, ia mesti mengambil masa sekurang-kurangnya dua minggu.

Penyediaan lubang untuk anak benihPokok epal, pear, plum dan tanaman batu lain yang berumur dua atau tiga tahun berbeza sedikit, jadi mereka menggali lubang sekurang-kurangnya 80 cm diameter dan kedalaman yang sama. Apabila menanam tumbuhan dengan sistem akar tertutup, adalah mudah untuk memberi tumpuan kepada saiz bekas, menjadikan lubang 15-20 cm lebih luas dan lebih dalam.

Untuk memasangkan penghuni taman baru ke bahagian bawah lubang, sokongan padu segera digerakkan, yang akan membantu kilang mengekalkan ketegarannya pada tahun-tahun akan datang.

Cukup menarik, menjaga pokok buah tidak bermula selepas penanaman, tetapi sebelum membasahi dan menyediakan tanah di mana benih akan jatuh. Sejak musim gugur, baja segar boleh ditambah ke dalam lubang, yang akan perepreet untuk musim sejuk dan tidak akan mempunyai kesan pembakaran pada akarnya. Jika tanah di tapak terlalu berasid, ia adalah limed atau bercampur dengan tepung dolomit. Sekiranya perlu, tanah berlebihan padat dicampur dengan pasir, dan bumi hitam subur ditambah ke dalam loam berpasir.

HUntuk memastikan bahawa semasa penanaman di musim bunga, pokok pokok buah-buahan tidak bersentuhan dengan bahan baja atau bahan yang dipergunakan, lapisan baja ditaburkan dengan sedikit tanah yang subur.

Pelajaran anak benih mengikut ketinggian perakaranBagaimana untuk menanam pokok buah-buahan di dalam lubang-lubang yang disediakan pada musim bunga? Pelaksanaan langkah demi langkah:

  1. Akar tumbuhan dengan sistem akar terbuka merebak, jika perlu, direndam semalaman, untuk memulihkan kawasan layu tonus.
  2. Di atas kerucut tanah subur, anak benih ditetapkan supaya akarnya bebas di dalam lubang, dan leher akarnya lima sentimeter di atas permukaan tanah. Anda boleh menyemak pemasangan anak benih yang betul dengan sekop.
  3. Pokoknya ditaburi dengan tanah, tidak membenarkan kekosongan di antara akar dan di bawah batangnya.

Related  Penanaman labu di tanah terbuka di negara ini

Menanam anak benih dengan sistem akar tertutup lebih mudah. Anda hanya perlu meletakkan tanah lembap di dalam lubang, periksa tahap leher dan tuangkan kekosongan substrat. Pada akhir prosedur, pokok-pokok muda dan semak mesti disiram.

Situs skuad tidak dapat ditutup dengan tanahPemahaman sendiri mengenai kehalusan proses ini akan membantu video tentang menanam benih buah-buahan pada musim bunga. Sikap hati-hati terhadap keperluan tumbuhan dan penyediaan yang teliti akan menjadi jaminan bahawa pengetahuan teoretis yang diperolehi akan berguna dalam amalan.

Peraturan penanaman benih – video