tomato di rumah hijau

Kaedah pertumbuhan tomato rumah hijau membolehkan anda menuai dalam tempoh yang tidak mungkin dilakukan di tanah terbuka. Menggunakan salutan polikarbonat moden, tumbuh-tumbuhan boleh ditanam pada awal musim bunga tanpa pemanasan tambahan. Pertimbangkan apa yang termasuk penjagaan tomato di rumah kaca diperbuat daripada polikarbonat.

Menanam benih tomato

Penjagaan tomato di rumah hijau bermula dengan menanam benih yang disediakan di tempat pertumbuhan kekal.

Perkembangan tanaman dewasa yang lebih berjaya dan hasil buah tomato bergantung kepada kualiti penanaman yang dilakukan di dalam tanah.

pucuk tomato

Untuk menanam benih, tomato perlu mempunyai parameter berikut:

  1. ketinggian tumbuhan 25-35 cm;
  2. kehadiran tunas pertama (mungkin, pembukaan bunga pertama);
  3. warna hijau gelap pucuk dan daun;
  4. diameter batang utama di kawasan leher akar tidak kurang dari 1 cm;
  5. kehadiran sekurang-kurangnya 7 daun benar yang maju;
  6. Sistem akar sepenuhnya melekat pada kancing substrat dan hanya mempunyai akar hidup putih.

pendaratan

Ia adalah perlu untuk menanam mengikut skema tertentu, yang bergantung kepada ciri-ciri varieti yang ditanam. Apabila tumbuh-tumbuhan menebal akan menenggelamkan satu sama lain, meregangkan, yang akan menyebabkan kecenderungan kepada perkembangan penyakit dan penurunan hasil. Dengan susunan benih yang sangat jarang, kawasan rumah hijau tidak akan digunakan, yang akan mengakibatkan kekurangan jumlah tanaman.

Oleh itu, perlu memilih skim penanaman yang optimum dan disyorkan untuk menggunakan parameter berikut:

  1. Varieti penentu awal matang dengan pembentukan 2-3 batang ditanam mengikut skema 60×40 cm.
  2. Tomato yang ditentukan dengan 1 tangkai utama ditanam lebih padat – 50×30 cm.
  3. Dalam ketiadaan tomato yang tinggi, skim penanaman jarang – 80×70 cm.

Tin dengan benih berkualiti ditanam ke dalam telaga, dikebumikan sehingga 3-5 cm. Jika tumbuh-tumbuhan telah menjadi terlalu besar, batang tomato yang boleh diletakkan di dalam tanah untuk kedalaman sekurang-kurangnya 10 cm, manakala menggali parit. Pada batang mudah dibentuk lebih akar, yang boleh memberi makan tumbuhan dewasa secara intensif.

Bagaimana untuk menjaga tomato di rumah hijau selepas tempat duduk?

Banyak faktor yang mempengaruhi kelangsungan benih dan pertumbuhan tumbuhan tomato. Mari kita perhatikan secara terperinci saat-saat penting ketika merawat tomato.

Suhu

tomato di rumah hijau

Tempoh benih adaptasi kepada keadaan baru suhu udara rumah hijau mesti disimpan dalam julat optimum 22-25 darjah, tanah mesti mempunyai panas melebihi 15 darjah. Dalam keadaan itu, tumbuh-tumbuhan dengan cepat menghasilkan akar baru dan mereka yang membaca berkembang pesat.

tomato Care dalam polikarbonat rumah hijau melibatkan keperluan untuk memantau suhu secara berterusan. Polikarbonat mempunyai ciri-ciri tinggi penebat haba dan pemindahan cahaya yang baik, jadi cuaca solar suhu pada siang hari dan dengan ketara boleh meningkatkan untuk mencapai nilai kritikal untuk tumbuh-tumbuhan (di atas 35 darjah). Pintu terbuka dan transom akan mengurangkan suhu.

Sekiranya tidak ada pemanasan tetap di rumah hijau, maka sumber tambahan haba perlu dipasang jika terdapat kemungkinan berlakunya fros. Dalam kualitinya, pelbagai jenis pembakar, senapang panas atau hanya lampu minyak tanah boleh digunakan.

Penyiraman

titisan penyiraman tomato

Sebelum menanam, ia perlu 2-3 hari untuk tidak menyiram benih. Ia tidak akan rosak dan akan menerima pengerasan tambahan.

Sejurus selepas menanam tomato, anda perlu air dengan banyaknya. Ini adalah salah satu kaedah penting untuk menjaga tomato di rumah hijau. Ia adalah perlu untuk mewujudkan hubungan antara akar dan tanah. Jika ini tidak dilakukan, tumbuhan boleh melekat dan kemudian menderita untuk masa yang lama, yang pada akhirnya akan menjejaskan hasilnya secara negatif.

Penyiraman selanjutnya dilakukan dengan mengeringkan lapisan tanah atas. Tahap kelembapan disimpan pada 85% dari jumlah kelembapan kapasiti. Kaedah yang paling mudah untuk menentukan mampatan dijalankan dalam genggaman lapisan tanah di bawah 10 cm. Jika dibentuk nerassypayuschiysya bola dan ia tidak berminyak pada tangan, kelembapan optimum diperlukan semasa menyiram tumpahan selepas penzahiran sawit bolus.

Pada hari-hari panas pada musim panas, penyiraman setiap hari atau dua kali sehari diperlukan.

Limpahan tanah yang berlebihan adalah musibah bagi akar, oleh itu, dalam cuaca sejuk, penyiraman tidak boleh dilakukan lebih dari sekali dalam 3-4 hari.

Baja

kalium nitrat

Apabila menanam benih di bahagian bawah lubang, perlu mencurahkan baja bermula. Untuk melakukan ini, gunakan 20 g nitroammophoski dengan kandungan N16P16K16. Akar tidak boleh menghubungi granul kerana bahaya terbakar, jadi ia bercampur dengan tanah.

kalium monophosphateDressing teratas merujuk kepada pekerjaan yang paling bertanggungjawab dalam penjagaan tomato di rumah hijau. Ia dijalankan setiap minggu dengan penyiraman berikutnya. Tomato sangat menuntut kandungan nutrien di dalam tanah, terutamanya fosforus. Dalam gudang penanam sayur tomato harus monocali fosfat dan kalium nitrat. Ini adalah dua baja bertindak pantas yang akan memenuhi keperluan untuk tumbuhan tomato dalam unsur-unsur makro. Mereka mengambil 20 g setiap, larut dalam baldi 10 liter air dan air sekurang-kurangnya 10 semak.

Penyelidikan

bunga

Merawat tomato semasa pembukaan besar-besaran tunas termasuk operasi yang meningkatkan pembentukan ovari. Tomat mempunyai bunga penyerbuk diri. Untuk debunga dicurahkan dan terkena alu, goncangkan tumbuhan tomato sedikit. Operasi ini dilakukan pada waktu pagi di cuaca cerah.

tomato hijau

Semasa penyiaran, serangga terbang ke rumah hijau, yang membantu bunga untuk menguap. Bumblebees melakukannya dengan sangat baik. Adalah mungkin untuk meletakkan sarang dengan bumblebees di rumah hijau untuk meningkatkan pengikat buah-buahan.

tomato tuaian yang baik

Mematuhi semua peraturan penjagaan tomato di rumah hijau, anda boleh mendapatkan panen tomato yang lazat.

Bagaimana untuk menjaga tomato dalam rumah hijau (video)