Saya selalu berfikir bahawa saya mempunyai willow yang tumbuh di dacha saya. Dan pada musim bunga kawan melawat kami (pokok itu hanya berbunga), jadi dia mendakwa bahawa ia adalah willow, kerana anting-anting berwarna kuning. Beritahu saya, apa yang berbeza mengenai willow dari willow itu?

willow-willowVerba menjadi popular di musim bunga, sebelum Paskah. Pada hari Ahad, semua orang yang setia membawa kepada gereja-gereja yang baik untuk menguduskan mereka dan membawa mereka ke dalam rumah. Mengikut kepercayaan kuno, willow mengusir kekuatan jahat dari rumah dan membantu menghilangkan sakit. Tetapi selalunya ranting willow digunakan bukannya willow, sementara banyak orang berfikir bahawa ini adalah satu dan budaya yang sama, ia hanya memiliki dua nama.

Sebenarnya, ini adalah tumbuhan yang sama sekali berbeza, dan untuk memahami pokok mana di hadapan anda, anda harus tahu apa yang willow dari willow. Untuk membezakannya sangat mudah atas alasan berikut:

  • oleh “tempat kediaman”;
  • pada mahkota;
  • pada masa dan ciri-ciri berbunga;
  • pada warna dan bentuk tunas bunga.

Bagi ciri-ciri umum, kedua-dua tumbuhan itu tergolong dalam keluarga willow.

Di manakah mereka tumbuh?

willows berhampiran air

Verba – salah satu daripada tumbuhan paling tidak sesuai untuk tanah, dapat ditemukan di sungai dan di antara ladang. Tetapi willow lebih suka hanya medan, di mana ada air di dekatnya. Rumpai tebal yang sangat cantik di sepanjang tebing sungai, menurunkan cawangan panjangnya terus ke dalam air. Ia tumbuh di rawa, iaitu, di mana terdapat kelembapan yang cukup di dalam tanah.

Bagaimana rupa mereka?

cawangan willow

Di willow, mahkota itu lebih tebal dan terdiri daripada pucuk-pucuk yang agak tebal yang ditutup dengan kulit borax-merah, yang tidak membengkok dengan baik. Pada cawangan terdapat daun bentuk bulat.

cawangan willow

Yves juga mempunyai mahkota yang telus dengan pucuk meleleh, nipis dan sangat fleksibel. Kulit pada mereka berwarna kelabu-hijau. Pada musim bunga, di cawangan, sempit dan panjang, dengan ujung tajam, risalah terungkap.

Ranting Willow sangat berakar dan cepat memberikan belukar baru.

Bagaimanakah ia berbunga?

bagaimana mekar

Mungkin, berbunga adalah salah satu perbezaan utama antara willow dan willow. Ia bukan sahaja berbeza, tetapi juga datang pada masa yang berlainan. Fajar pertama adalah willow – tunas salji putih yang sangat halus, panjang dipamerkan pada pucuk. Mawar Willow selepas itu dan tunas bunga di cawangan adalah sedikit lebih lama dan lebih kecil, tetapi yang sama berbulu. Tetapi warna inflorescence sangat berbeza – mereka adalah warna kuning lembut yang indah.

Pembungaan di willow berlaku di tengah-tengah musim bunga, ketika sudah ada daun di cawangan, tetapi willow mekar sangat awal, sebelum mekar di pohon dedaunan.

Perbezaan tipikal antara willows dan willows – video