tanaman persimmon matangBuah-buahan oren terang, yang muncul di rak hanya pada musim gugur dan musim sejuk lewat, tidak boleh dilihat di taman-taman tengah tali pinggang. Bagaimana persimmon berkembang? Di manakah tanah asli tumbuhan ini, dan apakah ciri-ciri penanamannya?

Kebiasaan biasa untuk kesemak adalah subtropika dan kawasan tropika Asia. Jenis-jenis genus pokok rotan yang dipunyai oleh keluarga Ebony termasuk lebih daripada tujuh ratus spesies yang diedarkan dari China dan Transcaucasia ke Malaysia.

Di manakah persimmon berkembang?

persimmon di taman-taman CrimeaMan telah lama menghargai rasa persimmons yang masak, dan hari ini pelbagai jenis tumbuh-tumbuhan telah ditanam di seluruh dunia, di mana syarat iklim membenarkan. Terima kasih kepada pemilihan dan penampilan benih tahan fros, persimmon dengan ketara berkembang julat semula jadi. Kebudayaan dengan musim yang panjang berkembang menemui tempatnya di taman-taman di selatan Eropah, di benua Amerika Utara, di Jepun dan Australia.

Di kedai-kedai Rusia, buah-buahan manis yang paling banyak dijumpai di Turki, Israel, negara-negara Transcaucasia dan Caucasus Utara, di mana pokok-pokok yang ditanam dari spesies tempatan, tidak bersahaja telah ditanam sejak dahulu lagi.

Sejak permulaan abad yang lalu, penanaman persimmons telah ditubuhkan di Crimea. Perkebunan tanaman buah yang berharga diletakkan di Taman Botani Nikitsky. Di sini, kerja-kerja saintifik yang serius telah dimulakan dengan pembangunan musim sejuk yang tahan lama diadaptasi untuk keadaan Rusia.

Antara pencapaian para peternak Crimean adalah Russianska dan Nikitskaya Bordovaya, berhasil menghasilkan buah di semenanjung dan tanpa kehilangan apa pun yang memindahkan dingin ke -25 ° C. Pelbagai ini memungkinkan penanaman persimmons di Ukraine.

Bagaimanakah pokok persimmon, bunga dan daun kelihatan seperti?

Tumbuh-tumbuhan yang membentuk genus Khurma adalah pokok-pokok yang cukup besar dan panjang yang, di bawah keadaan yang baik, mencapai ketinggian 8 meter dan ketinggian 500 tahun. Variasi budaya mengekalkan ciri-ciri nenek moyang liar. Pokok-pokoknya mempunyai mahkota yang luas dengan cawangan-cawangan yang panjang.

Related  Waktu pendaratan wortel di pinggir bandar

bunga persimmon betinaKeanehan budaya adalah kehadiran tumbuhan jantan dan betina, yang kelihatan berbeza dalam bentuk dan ciri-ciri bunga. Oleh itu, untuk meningkatkan hasil berhampiran ladang dengan pokok buah-buahan, beberapa penimbung ditanam. Ketahui bagaimana persimmon mekar, anda boleh dengan foto. Perempuan, bunga tunggal dibezakan oleh sepal luas, dan bentuk corolla adalah sehingga 2-3 cm diameter.

bunga persimmon lelakiBunga lelaki duduk di atas pucuk yang terkumpul, kadang-kadang dengan perbungaan kecil 2-5 keping. Mereka mempunyai bentuk yang lebih sempit, seperti kaca, dan kelopak-kelopak berwarna putih. Di kawasan berbeza persimmon berbunga boleh bermula dari bulan Mac hingga Mei.

Daun mudah bergantian duduk di atas pucuk sehingga 7 cm panjang boleh didapati:

  • dengan bentuk bujur;
  • dengan warna hijau muda, semakin gelap apabila ia tumbuh;
  • Permukaan licin dengan urat vein yang jelas.

Pada musim gugur pokok-pokok dicat dalam warna kuning dan merah. Oleh itu, jatuh daun secara praktikal tidak mempengaruhi bagaimana pohon persimmon kelihatan, kerana semua cawangan dipenuhi buah oren, kuning dan hampir merah.

Ciri buah persimmons

tuaian pertama pohon mudaBagi mereka yang berminat untuk bagaimana persimmon tumbuh, ia akan berguna untuk mengetahui sedikit maklumat mengenai buahnya. Di tempat bunga betina, selepas berbunga, ovarium padat hijau dibentuk, di mana terdapat sehingga 10 ossikel besar yang panjang. Apabila buah masak, buah-buahan memperoleh bentuk berbentuk hati, berbentuk bulat atau bulat. Terdapat pelbagai jenis dengan buah beri.

Bergantung kepada varieti dan spesies, warna persimmon yang masak berbeza-beza, bermula dari cahaya kuning hingga hampir coklat. Maturasi bermula pada bulan September dan berlangsung hingga Disember, jadi persimmon apabila ditanam di Crimea, Ossetia Utara dan Ukraine kadang-kadang di bawah salji.

Selalunya di taman-taman yang ditanam di timur, Kesatuan Caucasian dan Amerika. Terutamanya popular di kalangan tukang kebun dan pengguna adalah jenis dengan buah-buahan yang tidak bijak manis.

kesemak ditutup dengan salji pertamaBagi setiap orang yang suka rasa manis persimmons, diketahui bahawa buah-buahan itu jatuh ke dalam dua kategori.

  1. Yang pertama lazat walaupun tidak terlalu matang. Mereka mempunyai daging lembut tanpa gentian yang disebut, menjadi jeli dalam buah masak.
  2. Dalam kategori persimmons kedua, buah-buahan menjadi hanya boleh dimakan selepas terjatuh dalam pembekuan pertama atau pembekuan buatan. Daging jenis ini lebih kasar, ia mengandungi lebih banyak serat.

Related  Chrysanthemum bushy – ratu bunga

Kedua-dua jenis mempunyai kebaikan dan keburukannya. Persimmon dengan buah-buahan lembut yang lembut tidak boleh bertolak ansur dengan penyimpanan dan pengangkutan yang lama. Kerosakan sedikit pada kulit terancam dengan kerosakan yang cepat. Buah-buahan pepejal dan astringen boleh disimpan sehingga 30-40 hari, dan kemudian selepas pendedahan kepada suhu sub-sifar menikmati merawat yang berguna.

Bagaimana persimmon tumbuh: keperluan untuk tanah terbuka

ovari dan perkembangan buah persimmonSecara semula jadi, persimmon tumbuh di kawasan-kawasan panas dengan tempoh yang hangat sepanjang tahun. Varietas tahan fros moden dibenarkan mendorong sempadan utara pertumbuhan yang selesa ke wilayah selatan Rusia. Bagaimana untuk mengembangkan persimmon di taman anda?

Menonton kesemak tumbuh di Crimea, di pantai Laut Hitam Caucasus dan Ukraine, di North Ossetia, seseorang boleh melihat bahawa pokok-pokok di luar rumah lebih suka kawasan yang terang dengan perlindungan daripada angin dan banjir pada musim bunga dan musim luruh tempoh.

Kebudayaan tidak mengendahkan jenis dan komposisi tanah, manakala lebihan organik boleh bertindak balas terhadap kejatuhan ovari yang sudah terbentuk. Perkara utama adalah untuk sistem akar kuat untuk mendapatkan udara dan kelembapan yang mencukupi.

Jika persimmon berada dalam keadaan yang kering, kualiti tanaman merosot, defisit kelembapan yang berpanjangan menyebabkan ovari dan dedaunan jatuh.

Di kawasan di mana persimmon tumbuh dalam keadaan semula jadi, pokok-pokok mekar sudah di musim panas, dan buah-buahan mempunyai masa untuk mengisi dan praktikal matang sebelum frosts yang serius. Utara persimmon memerlukan perlindungan daripada pembekuan dan bahaya spring preli. Ini terpakai kepada kedua-dua pokok dan tumbuh-tumbuhan yang ditanam untuk tanaman hiasan.

Untuk menuai dari pokok tinggi 6-10 meter tidak menjadi petualangan berisiko, mahkota persimmon mula terbentuk dari tahun pertama selepas penanaman. Sebagai tambahan kepada sekatan pertumbuhan, pemangkasan cawangan muda, terlalu nipis, seringkali tidak menanggung keterukan buah-buahan dan pembekuan pertama pada musim sejuk.

Related  Varieti patissons, jenis mereka, penerangan dan gambar

Bagaimana cara mengembangkan persimmon dengan sendiri?

pokok persimmon yang ditanam sendiriUntuk menjadi pemilik pokok bearing buah sendiri di laman web ini agak mudah. Untuk melakukan ini, anda perlu membeli benih persimmon yang tahan fros, menanamnya dan berhati-hati sehingga buah-buahan masak yang terang kelihatan.

Persimmon boleh disebarkan dengan mengembangkan buah masak dari tulang. Malangnya, anak benih tidak mengekalkan sifat varieti, oleh itu, untuk berbuah banyak dan mendapatkan buah manis, kilang itu memerlukan suntikan.

Stok yang terbaik adalah persimmon Kaukasia, dicirikan oleh ketabahan musim sejuk yang semakin meningkat, tidak menguntungkan ke tanah dan ketahanan. Pokok ini mempunyai akar berkuasa yang kuat, berkat tumbuhan itu dengan mudah memindahkan transshipment ke dalam periuk yang lebih besar. Pada musim bunga, apabila batang mencapai ketebalan 1 cm, anak benih yang kuat boleh ditanam dengan sejenis kultivar. Pada pokok dewasa ini mudah untuk membuat inokulasi tambahan pendebunga.

Di kebanyakan Rusia dan di pinggir bandar, penanaman persimmons di padang terbuka adalah bermasalah. musim panas pendek tidak cukup untuk mempunyai masa untuk mengikat buah-buahan dan masak, semasa dan selepas berbunga risiko fros dan sejuk pada musim sejuk terlalu kuat walaupun untuk jenis tahan Crimean. Oleh itu, adalah lebih baik untuk mengembangkan persimmon dalam budaya periuk. Dalam kes ini, mudah untuk menjaga pokok dengan ketinggian sehingga satu setengah meter dan, walaupun dengan berhati-hati, bahkan mendapat tuaian yang baik.

Persimmon wanita Rusia di negara ini – video