Ladang labuAntara tembikai dan labu labu menghasilkan buah-buahan yang luar biasa. Pemegang rekod terkenal, labu seberat 300 kg, diperolehi oleh petani di Amerika Tengah. Buah raksasa yang beratnya 100 kg tidak biasa di wilayah selatan kita. Penanaman labu di tanah terbuka bukanlah tugas yang mudah, tetapi syarat-syarat tertentu untuk mendapatkan hasil tuaian yang baik, perlu diperhatikan.

Manfaat Labu

Dalam labu, kedua-dua pulpa dan benih bergunaSeperti semua tembikai, labu adalah thermophilic, dan secara semulajadi melalui penaburan ke dalam tanah hanya masak di selatan bahagian Eropah di Rusia. Sabuk tengah dan kawasan timur menerima tanaman hanya dengan benih yang tumbuh di luar.

Dalam labu, segalanya berguna – daging buah, benih dan kerak. Malah bahagian berserat dalaman adalah ubat. Ada dalam labu, jarang dijumpai di alam, vitamin T. Daging labu digunakan untuk memasak, ia menghasilkan hidangan yang sihat yang sangat baik. Biji labu digunakan untuk mendapatkan minyak dan digunakan untuk mengeluarkan cacing.

Cuti ceria Halloween tidak boleh dilakukan tanpa labu kering, dari mana imej wira mitos membuat.

Labu Muscat yang manis amat dihargai. Adalah dipercayai bahawa pelbagai ini lebih lazat daripada yang lain. Ia dicurahkan, membentuk pelbagai bentuk, dan mempunyai warna yang berbeza dari buahnya. Cecair yang lebih kecil adalah mudah untuk disimpan di musim sejuk.

Penanaman labu dan penjagaan luaran melalui pucuk

Penanaman bibit labuTerdapat dua cara untuk menanam sayuran thermophilic:

  • anak benih;
  • menyemai benih.

Labu boleh ditanam melalui anak benih di mana-mana kawasan, di sana sini meliputi dari frosts awal.

Benih perlu disiapkan, dipanaskan, direndam dalam abu atau perangsang pertumbuhan. Kadang-kadang berlebihan, biji-biji yang tidak disiapkan tidak dapat diselesaikan. Oleh itu, adalah lebih baik untuk menanam bahan penanaman dalam lumut, habuk papan atau kain basah, dan menanam dengan pucuk yang tumbuh.

Related  Pilihan agen kimia yang merosakkan kumbang kentang Colorado, tetapi selamat untuk manusia

Tanah untuk benih subur, cawannya besar. Untuk percambahan, suhu sekitar 20 darjah diperlukan, tetapi mustahil untuk mengeringkan tanah. Oleh itu, penyiraman dengan air hangat, keadaan mantap akan berguna. Daun Cotyledon cepat diregangkan, jadi anda perlu meninggalkan bilik untuk percikan, tetapi sebelum lama batang perlu dilipat dengan gelang dan ditaburkan dengan bumi. Kaedah ini dipanggil pembibitan benih. Di tingkap selatan di benih suam tidak memerlukan pencahayaan. Mendarat di bawah tanah dengan api yang stabil. Labu suka dibiakkan di bawahnya api biologi dari serpihan tumbuhan, habuk papan lama, lumpur mullein tempat tidur musim sejuk dari haiwan. Keperluan untuk tanah:

  • paru-paru subur, pendahulu tidak boleh melon;
  • Buka tempat yang cerah dengan kuliska dari tumbuhan tinggi di sebelah utara;
  • ketinggian dengan kedudukan air bawah tanah yang mendalam.

Di sini, tanaman seperti itu boleh ditanam di atas katilPenanaman dan penjagaan labu di padang terbuka adalah untuk melindungi dari perosak dan penyakit. Penyakit yang sama yang menghancurkan penuaian timun, boleh membahayakan dan labu. Oleh itu, penyiraman tumbuhan dilakukan dengan berhati-hati, hanya dengan air suam dan cincin, tanpa membasahi tanah di akarnya. Tuangkan labu secara sederhana, meningkatkan aliran air semasa mengisi dan hentikan tempoh pematangan. Daun akar di dalam tanah hingga tiga meter, dan walaupun dalam kemarau labu akan mempunyai kelembapan yang mencukupi.

Kilang itu suka berpakaian organik dan mineral. Pengairan membubuh dilakukan setiap minggu, baja nitrogen dan fosforus-kalium bergantian. Loji seperti Liano tidak suka kejiranan dekat tanaman tanaman lain. Dia melemparkan cambuk itu, dan di internodes mereka mengeluarkan akar tambahan, memberi makan tumbuhan itu. Walau bagaimanapun, tanaman perlu dikawal. Kurangnya labu itu akan dilampirkan, lebih banyak lagi. Secubit labu, serta cambuk timun, tidak membiarkan ia tumbuh. Buah-buahan yang besar tumbuh jika satu atau dua ovari dibiarkan.

Dengan bermulanya frosts pagi, meninggalkan labu tanpa penutup di taman adalah berbahaya. Oleh itu, khemah sementara terletak di atasnya atau beri gergasi dipotong. Apabila labu itu masak, keraknya menjadi keras, dan ekor menyusut. Tetapi, walaupun tidak matang, dia datang dalam bilik yang hangat dalam beberapa minggu. Dan labu kecil selepas Tahun Baru juga mempunyai pulpa berair kuning.

Related  Gambar pohon apel kerdil dan keanehan penanaman mereka

Labu menyemai dan merawat tembikai

Meningkatkan labu yang disemaiBeberapa jenis masak awal boleh ditanam dengan menanam di dalam tanah di lorong tengah Rusia. Kepelbagaian itu adalah Batternat, masak selama 100 hari dan Muscat, tetapi ia boleh ditanam hanya oleh benih. Daripada 800 jenis labu, yang manis lebih sedikit daripada 40. Di selatan, mereka tumbuh Zarya Vostoka, musim sejuk Gribovskaya, memperoleh sehingga 12% gula. Masa masak yang sangat manis adalah Barn, Marble, Almond.

Varietas labu ditanam di kawasan RusiaDi wilayah selatan, sebagai contoh, di Crimea, tembikai dengan labu diberikan kawasan besar ladang. Tumbuhan menanam di dalam lubang untuk beberapa keping, meninggalkan satu, tumbuhan yang paling berkuasa. Bumi di bawah labu diberi longgar dengan persekitaran keasaman neutral. Predecessor boleh menjadi tanaman apa pun, kecuali tembikai, supaya tidak menghantar penyakit dan perosak ke tanaman yang berkaitan.

Keperluan utama untuk budaya ini adalah panas. Pada siang hari, suhu harus rata-rata 30 darjah, dan pada waktu malam 18. Apabila labu ditanam di luar, mencubit adalah mandatori. Berlebihan berlebihan jisim hijau mengambil makanan dari buahnya. Tetapi sama pentingnya untuk melaksanakan langkah perlindungan tumbuhan. Di koperasi yang besar, langkah-langkah perlindungan dipilih oleh pakar di rumah untuk menggunakan kaedah perjuangan yang lebih baik.Cacing perosak

Di ladang persendirian, cara moden yang dibenarkan untuk digunakan di ladang anak-anak mereka sendiri boleh digunakan. Khususnya slug yang diganggu, yang mereka perjuangan, menghancurkan kapur di sekitar tumbuhan, superphosphate, jarum konifer, atau membuat perangkap.

Anthracosis di atas labuCecair serbuk palsu dan sebenar boleh membunuh tanaman dalam beberapa hari. Oleh itu, penyemburan terhadap anthracosis dan embun Amerika adalah wajib. Apabila labu itu masak, ia ditentukan oleh keadaan kerak. Ia tidak boleh ditekan dengan tangan, dan ekor harus kering. Tempoh kematangan bergantung kepada variasi dan boleh berlaku selepas 90 atau 150 hari. Variasi akhir mempunyai masa untuk mengumpul lebih banyak bahan dan gula yang berguna. Malah buah tidak rosak yang tidak rosak akan berubah menjadi kuning dan mempunyai semua sifat berguna dan rasa.

Related  Parsley di tingkap: bagaimana untuk menanam dan berkembang

Semua tentang tumbuh labu di taman anda – video