Epal cecair masakUntuk memimpin taman yang sihat, ini adalah ketekunan manusia, didarabkan dengan pengetahuan. Pohon yang hidup adalah seperti yang terdedah kepada penyakit seperti kita. Hanya seseorang yang boleh mengadu, pergi ke doktor, dan kebun akan menunggu bantuan secara senyap. Isyarat melemahkan daya hidup akan merosakkan buah-buahan, serangga-serangga yang dibiakkan dan keadaan kulitnya. Seorang hortikultur yang prihatin akan menentukan mengapa apel epal retak pada tanda pertama dan tidak akan membenarkan kekalahan mendalam.

Bagaimana untuk mendapatkan tuaian yang baik

Kawalan penyakit tumbuhan dan perosakHasil kerja musim bunga musim bunga, musim panas harus menjadi hasil panen apel yang baik. Sekiranya taman itu banyak berbunga, didebarkan dengan baik, maka tugas tukang kebun adalah untuk menjaga ovari. Kejatuhan ovari pada tempoh pertama adalah pengawalan diri pokok itu. Ia tidak boleh menanggung semua buah-buahan. Menurut para saintis, hanya 5% bunga berubah menjadi panen musim luruh epal. Jika tidak, penuaian akan memecahkan cawangannya dengan beratnya dan melemahkan pokok makan itu sendiri.

Mengapa epal sihat jatuh?

Jatuh epal dari pokok-pokok rapiPokok ini diperlukan untuk membantu, menyediakannya dengan makanan, mencegah penyakit. Oleh itu, perlu mematuhi teknologi pertanian. Ia adalah dengan betul memberi makan pokok itu dan melindunginya. Sekiranya pada permulaan musim bunga dan selama dua bulan pertama musim panas, pokok itu secara berkala memberi baja dengan baja nitrogen organik dan mineral selepas dua minggu, buah-buahan dicurahkan, dan persoalan mengapa epal epal runtuh dalam tempoh pertama tidak pernah timbul.

Pokok epal yang sihat menghasilkan banyak buah kerana ia mempunyai pemakanan yang mencukupi, yang diperoleh hasil pemupukan, kelembapan daripada penyiraman dan tenaga cahaya.

Epal yang dituangkan di masa hadapan perlu mencipta rasa yang sama bahawa epal muda hijau tidak mempunyai. Oleh itu, dari bulan Ogos pertama, komposisi perubahan pakaian. Sekarang pokok itu memerlukan banyak kalium dan superfosfat. Bahan-bahan ini berfungsi sebagai makanan pokok pada musim gugur, meningkatkan ketahanan musim dinginnya. Mereka juga menyumbang kepada asimilasi bentuk bahan biologi dan penciptaan asid amino, enzim yang menjadikan epal merah, enak, wangi. Memakan pokok itu, kami menjangkakan daripadanya penuaian besar epal berair yang lazat.

Related  Foto dan penerangan spesies dan jenis basilica yang berhadapan banyak

Buah-buahan yang harum adalah hasil daripada menjaga penduduk musim panasPaling penting ialah menyiram pokok epal semasa berbuah. Tidak mendapat kelembapan yang cukup, untuk tujuan pemeliharaan diri, pokok itu menarik cecair dari buah, yang boleh berkerut dan jatuh. Oleh itu, penyiraman kebun secara berkala semasa bunga adalah mandatori. Tetapi akar memerlukan bekalan oksigen, dan jika hujan berterusan selama berminggu-minggu, tanah yang terlalu tertutup dengan kelembapan, juga melepaskan epal. Dalam keadaan ini, pengudaraan tanah diperlukan, ketepuan udara dengan bantuan melonggarkan bulatan berhampiran. Tidak sukar untuk menjalankan aktiviti-aktiviti ini, dan persoalan mengapa epal mengikis buah tidak akan mengganggu kanak-kanak yang peduli.

Penyakit yang membawa kepada penurunan hasil

Apel dipengaruhi oleh reput buahMana-mana penyakit pokok buah-buahan membawa kepada kehilangan hasil tuaian pada semua peringkat. Setiap penyakit menyumbang. Selalunya, penyakit dan perosak berfungsi dengan kerjasama yang erat. Oleh itu, adalah penting untuk memastikan kebun itu mematuhi peta aktiviti agroteknik pada masa yang disyorkan.

Untuk mengekalkan taman yang sihat, adalah perlu untuk menjalankan rawatan dan pencegahan terhadap penyakit dan perosak pada masa yang disyorkan di tempat itu.

Bekerja di taman musim luruhMengapa epal membusukkan pokok epal dan bolehkah penyakit itu dikalahkan? Buah buah ini atau moniliosis melanda buah. Penyakit kulat, didarab dengan spora, hibernata di dalam miselium di tanah dan di loji kekal. Bahaya yang besar adalah buasir buas yang dibuang pada musim gugur di taman. Tahun depan akan ada jangkitan baru dari sisa-sisa yang terlalu panas. Seorang tukang kebun memerlukan pembersihan menyeluruh dan pembasmian kuman kebun selepas penuaian selesai.

The moniliose pokok epal diedarkan:

  • dalam cuaca lembap, panas;
  • dihuni buah-buahan yang rosak;
  • pergi ke buah yang sihat apabila menyentuh.

Agar bahawa reput tidak memakan sebahagian besar tanaman, diperlukan perlakuan fungicidal taman selama dua minggu, melembabkan setiap ranting. Persiapan tindakan sistemik, yang dibenarkan untuk digunakan di ladang-ladang subsidiari, adalah Skor, Topaz, Fundazol, Hom. Mereka juga bertindak atas penyakit-penyakit lain yang berkaitan dengan kerosakan epal, contohnya, kudung, sebagai perantaraan moniliosis. Oleh itu, apabila racun kulat dirawat serentak, terdapat perjuangan dengan kudung pada pokok epal. Berkesan adalah apa-apa persediaan berdasarkan tembaga, tetapi penggunaannya semasa berbuah adalah tidak diingini. Persediaan tembaga digunakan pada musim bunga.

Pembantu yang setia kepada tukang kebun adalah tukang kayuMembangunkan moniliosis pokok epal, bermula dengan pembentukan epal saiz walnut. Ia kemudian pada mulut pertama yang ulat ulat ulat lubang pada kulit epal dan spora menembusi ke dalam janin, yang tumbuh ke dalam miselium dan memusnahkan epal. Pertama, bintik coklat muncul, kemudian salutan kelabu, sama dengan acuan. Ini adalah pertikaian baru, sedia untuk dilaksanakan. Sekiranya terdapat sentuhan dengan buah lain, maka jangkitan akan berlaku dan reput akan pergi lebih jauh.

Related  Apabila menanam mawar

Ini boleh berlaku di atas pokok sebelum menuai atau semasa menyimpan buah-buahan dalam keadaan musim sejuk. Beberapa jenis, terutamanya musim sejuk dan berasid, sedikit terdedah kepada kerosakan, kerana mereka mempunyai kulit tebal dan lapisan lilin padat yang melindungi buah dari jangkitan.

Buah buah-buahan adalah hasil daripada pra-kerosakan pada kulit oleh perosak, hujan es atau kecenderungan pelbagai, disebabkan oleh kulit yang nipis, melalui jangkitan melalui sentuhan.

Penyediaan penyelesaian untuk pemprosesan pokok epalMemerangi perosak yang merosakkan buah-buahan dan merupakan pelopor kemunculan moniliasis kekal sebagai sebahagian daripada aktiviti agroteknik. Semua jenis perangkap dan percikan pokok epal terhadap perosak pada musim panas adalah prasyarat untuk mengekalkan taman yang sihat. Oleh itu, langkah-langkah untuk memerangi rama-rama adalah pada masa yang sama melindungi kesihatan buah-buahan.

Apabila ditanya mengapa epal retak di pokok epal, satu jawapan telah diterima, yang sekali lagi mengesahkan bahawa manifestasi apa-apa penyakit terletak pada punca kompleks. Memecahkan epal adalah mungkin jika bekalan makanan terus berlanjutan, dan kulit tidak cukup elastis. Adalah diketahui bahawa kudung bertindak pada sebahagian tumbuhan supaya mereka berhenti tumbuh. Nutrien yang masuk menghilangkan kulit, dan retakan tersebut retak.

Tetapi ada sebab-sebab sifat fisiologi. Selepas kemarau yang panjang, hujan lebat diikuti. Akar mengusir jus dalam kuantiti yang banyak, dan kulit yang sudah berdebar tidak dapat menahan tekanan dalaman. Kenapa epal retak pada pokok epal, yang tidak sakit sama sekali, dalam kes ini jelas. Ia adalah perlu untuk menguruskan penyiraman dalam kemarau dan meliputi bulatan akar mulsa supaya tidak ada perubahan mendadak dalam kelembapan.

Kecenderungan untuk retak adalah lebih besar dalam buah-buahan dengan kulit kasar. Di samping itu, anda tidak dapat menuai buah masak di atas pokok untuk masa yang lama. Mereka juga boleh retak dan reput.

Related  Penanaman timun di atas tingkap: peraturan dan rahsia

Kesimpulannya

Agar tidak kekal tanpa tanaman epal, ia perlu menjalankan langkah-langkah berikut untuk memelihara taman sepanjang musim.Jadual pemakaian persediaan

  1. Koleksi musim gugur dari semua sisa tumbuhan dan kemusnahan mereka dengan pembakaran. Menjalankan pembersihan kulit kayu, rawatan dan pemutihan pokok dengan cat khas. Gali dalam batang.
  2. Pada musim bunga, adalah perlu untuk membaiki batang mahkota dan pokok sebelum permulaan aliran sap. Sembur dengan penyelesaian urea yang kuat. Pada kerucut hijau, merawat persediaan tembaga yang mengandungi penyakit kulat.
  3. Selepas berbunga taman, lakukan rawatan pelindung setiap dua minggu, menggabungkan rawatan terhadap penyakit kulat dan terhadap serangga. Jangan lupa dalam masa untuk memberi makan dan air tanaman.

Ia tetap mengikuti saranan yang diberikan dalam artikel ini untuk mengekalkan penuaian taman anda dan untuk memuaskan saudara-saudara anda dengan buah-buahan yang lazat.

Bagaimana untuk mendapatkan penuaian besar epal – video

https://www.youtube.com/watch?v=4rgU_paXkyg