Tumbuh pada hampir semua plot swasta, kubis adalah sayuran yang paling biasa dan popular bersama dengan kentang. Varieti dan jenis kubis ada sebilangan besar, tetapi mereka semua mudah terdedah kepada pelbagai penyakit dan serangan hama. Kesukaran utama dalam melindungi kubis dari perosak adalah tidak wajar menggunakan racun perosak di mana-mana peringkat pembangunan. Oleh itu, dalam perlindungan dan rawatan kubis, langkah-langkah pencegahan dan pembatasan penggunaan racun perosak adalah begitu penting.

Penyakit Kubis

Antara penyakit utama kubis adalah seperti berikut:

 • Putih reput, sumber jangkitan yang skeletia miselium.
 • Kelabu kelabu, berlaku apabila penyimpanan tanaman tidak betul.
 • Kila di antara semua musuh kubis – yang paling berbahaya dan biasa. Jangkitan berlaku melalui kulat yang merosakkan akar.
 • Kembang kubis kubis, yang disebabkan oleh mikroorganisma tanah. Menembusi tumbuhan melalui akar atau kerosakan pada daun kubis, seperti jamur yang mengganggu pergerakan air di dalam kapal dan menyebabkan kekuning-kuningan daun dengan perut seterusnya.
 • Kubis mozek adalah penyakit virus, dan ia boleh diserang hanya dengan pencegahan.
 • Cendawan cair (peronosporoz) muncul pada daun dalam bentuk bintik merah-kuning dengan sentuhan miselium di bahagian bawah.
 • Kaki hitam menunjukkan terutamanya pada benih umur yang berbeza dan menyebabkan kegelapan bahagian akar batang.

Putih dan Kelabu reput penyakit kubis

Gambar kubis Keel

Kubis Mosaic dan cendawan bawah tanah

Penyakit kaki hitam di dalam kubis kubis

Kaedah memerangi penyakit kubis

Untuk mendapatkan respon yang berjaya untuk penyakit kubis di tempat pertama mesti mengambil kira bahawa mereka boleh dicetuskan oleh kandungan yang tinggi kelembapan di udara atau tanah kelembapan. Memandangkan pemula penyakit kubis boleh kekal berdaya maju di dalam tanah selama beberapa tahun, ia adalah wajar untuk menukar tempat penanaman kubis setiap tahun, banyaknya menyiram sayur-sayuran dan makanan untuk melindungi terhadap perosak. Menggunakan langkah-langkah pencegahan, sebagai contoh, merebus lada panas, marigold dan ekor kuda bukan sahaja dapat menyembuhkan, tetapi juga untuk melindungi daripada penyebaran penyakit.

Perkara utama adalah perjuangan sistematik terhadap penyakit-penyakit kubis dalam tempoh berbunga dan pembentukan kepala. Cara untuk memerangi penyakit yang telah menjejaskan kubis, bergantung kepada setiap jenis penyakit tertentu.

Related  Varieti tomato untuk rumah hijau

Untuk memerangi reput putih, adalah penting untuk memerhatikan putaran tanaman musim panas 6-7. Perkara yang sama boleh dicadangkan dan untuk mencegah perkembangan reput kelabu. Tetapi perjuangan dengan ikan paus, adalah untuk memusnahkan tumbuhan yang berpenyakit dan memproses tanah dengan cairan formalin atau Bordeaux. Juga memusnahkan tumbuh-tumbuhan yang terjejas oleh keseronokan, dan pada musim luruh untuk merawat tanah dengan larutan sulfat tembaga.

Untuk melindungi daripada cendawan serbuk, anda boleh menggunakan bahan kimia khas atau ubat-ubatan rakyat. Untuk memerangi kaki hitam, benih pretreated dengan persiapan biologi atau bahan kimia yang lebih berkesan. Untuk memusnahkan spora di dalam tanah, ia dibasmi kuman dengan air mendidih, kapur baru atau larutan kalium permanganat.

Perosak kubis dengan gambar

Punca penyakit kubis boleh menjadi perosak, antara yang paling berbahaya boleh dipanggil cabbagworm, aphids kubis dan rama-rama, serta kutu serigala dan serangga lain.

 • Bunga puncakBunga puncak adalah kumbang melompat kecil (2-3 mm), hibernata di lapisan permukaan tanah. Untuk pencegahan, perlu berhati-hati mengeluarkan semua rumpai sebelum menanam, dan dalam cuaca yang cerah, tutup pucuk dengan bahan nonwoven telus yang melepasi udara. Apabila kutu muncul, mereka menggunakan ubat-ubatan rakyat atau persiapan kimia yang lebih berbahaya.
 • Aphids kubisAphids kubis hibernate dalam peringkat telur di batang, testis kubis dan rumpai. Penampilan besar aphid pada daun, menghisap jus dari tumbuh-tumbuhan, menyebabkan terhenti dalam pertumbuhan kepala, dan benih tidak terbentuk pada testis. Mencegah penampilan aphids dengan teliti memproses tapak selepas penuaian, pemusnahan rumpai biasa. Banyak serangga yang berguna, yang ditarik oleh budaya umbelate (dill, testes of wortel), dimusnahkan oleh aphids. Pada penampilan pertama, aphids dimusnahkan dengan menyapu daun dengan kain yang direndam dalam air sabun dengan kain, dan juga memercik dengan decoctions dan infusions kentang dan tomato, tembakau, dikelantang, bawang putih, bawang dan daun lain.
 • Foto Bug KubisPepijat kruciferous mempunyai warna yang berbeza-beza, bergantung pada jenis bedbug. Pepijat dewasa dan larva mereka menyebabkan kerosakan mekanikal, menghisap jus, sel mati daun. Bug kubis adalah perosak yang paling biasa. Mereka sangat produktif dan pada musim ini seorang wanita boleh menunda sehingga 300 biji telur. Aktiviti berbahaya mereka terutamanya diaktifkan dalam cuaca panas yang panas. Kaedah terbaik untuk memerangi pepijat adalah langkah-langkah pencegahan dan penggunaan ejen menakutkan sebelum permulaan penerbangan bedbugs. Untuk menolak, gunakan naphthalene, limau-pushenku, tembakau, dicampur dengan bahan-bahan lain. Sapukan juga semburan dengan penyelesaian sabun atau decoctions chamomile, puncak kentang, sekam bawang. Dengan sebilangan besar pepijat yang digunakan ubat kimia – racun serangga.
 • Kumbang daun kubisDaun kubis mempunyai habitat yang besar. Kumbang bilah kecil (3-4.5 cm) membentuk daun pada lubang besar atau pinggang makan. Kaedah pertempuran adalah tradisional untuk memusnahkan perosak.
 • kubis kubisKotak kubis dalam bentuk dewasa adalah rama-rama malam, tetapi peringkat ulat adalah berbahaya. Rama-rama boleh ditangkap untuk rumput atau kebakaran malam. Trichogramma memusnahkan telur sudu, dan persiapan mikrobiologi digunakan untuk memusnahkan ulat.

Related  Bagaimana cara menanam benih leeks: dari menanam hingga menuai

Perosak benih kubis

Hampir semua perosak yang ada amat berbahaya bagi anak benih kubis. Oleh itu, perjuangan menentang mereka mesti bermula dengan penyediaan tanah sebelum menyemai benih di rumah kaca. Sebelum menanam benih, anda mesti menyemak dengan teliti untuk kehadiran serangga, midges. Sekiranya perlu, terapi dengan tepat pada masanya dan suntikan, diuji selama bertahun-tahun. Resipi bagaimana menangani perosak dan penyakit kubis, dalam jumlah yang banyak diletakkan di Internet dan dipilih paling sesuai untuk kes ini.

Cara untuk melindungi kubis dari perosak (video)