Begonia kerajaan – penyebaran warna dalam satu bunga

begonia dirajaGenus begonias sangat beragam bahawa bilangan varieti tumbuhan ini melebihi seribu. Di antaranya terdapat begonia dengan nama kerajaan yang kaya. Mengapa diraja? Nama ini diberikan kepada kilang itu bukan sahaja untuk kemunculannya yang indah, elegan, indah, tetapi juga untuk menjaga kesihatan.

Begonia – bunga sangat rapuh dan rapuh, cahaya penyayang, tetapi tidak langsung, sinaran matahari yang terik; penyiraman yang baik, tetapi bukan “paya” air berdiri di dalam periuk. Seperti terlalu sejuk, dan suhu terlalu panas membawa kepada fakta bahawa Begonia begonia mula sakit dan layu.

Daun begoni ratu agak besar, mereka mempunyai bentuk dan warna yang berbeza. Biasanya urat membuat kontras tajam dengan latar belakang daun yang lebih ringan, membentuk garis besar yang aneh pada mereka. Titik merah jambu, ungu, berkrim-hijau, keperakan, bunga ceri memamerkan pada daun, seperti titisan, ditinggalkan selepas strok janggal berus artis.

Malah perbungaan tumbuhan ini kelihatan sangat sederhana berbanding dengan daun subur dan terang. Untuk memberi pertumbuhan kepada risalah, perbungaan sering dikeluarkan. Rimpang bunga itu berair, berisi, menebal dan merebak di atas lapisan atas tanah, jadi tidak masuk akal untuk menanam tumbuhan baru di dalam periuk dalam rumah. Tempat kelahiran bunga adalah India dan Asia.

Di Rusia, bunga ini mula disebutkan pada tahun 1812. Apabila Perancis, yang tercemar fros itu malu, meninggalkan dataran Rusia, para petani mula memanggil begonia “telinga Napoleon” untuk persamaan luarannya dengan telinga besar. Ada yang kedua, nama yang kurang menarik untuk tumbuhan ini – “telinga elephant”. Gambar begonia diraja jelas menunjukkan ini.

Penjagaan begonia diraja – kesederhanaan dalam segala-galanya

Penjagaan apa yang diperlukan untuk begonia diraja, bahawa dia harus menyebarkan lukisannya yang kaya, berwarna-warni dan rumit dan bunga-bunga yang menggemaskan?

 • Begonia adalah tumbuhan yang menyukai haba, jadi wajar untuk menjaga suhu di dalam bilik dari 16 hingga 22C. Di tingkap dari sisi cerah untuk memastikan bunga tidak disyorkan.
 • Sedang, tetapi penyiraman yang kerap dan biasa. Dengan air yang berlebihan, akar tumbuhan mula mereput – ia layu dan jatuh sakit. Pada musim panas, anda boleh membenarkan tanah menjadi sedikit lembap, dan pada musim sejuk adalah dinasihatkan untuk menunggu sehingga substrat kering sebelum penyiraman seterusnya.
 • Air perlu dipertahankan terlebih dahulu, jika diambil dari paip, dan memberi suhu bilik.
 • Tahap kelembapan optimum untuk bunga disediakan oleh penempatan “rumah “nya – periuk dalam kuali, di bahagian bawahnya terdapat air atau batu kerikil.
 • Begonia diraja tumbuh dengan baik di dalam tanah, yang mempunyai tahap keasidan biasa. Ia boleh menjadi campuran humus dengan daun dan tanah rumput.
 • Kira-kira dua kali setahun tumbuhan memerlukan makanan tambahan dalam bentuk baja mineral, tetapi jika mereka tidak tidak membahayakan, untuk perkembangan normal dan pertumbuhan begonia itu bukan halangan. Baja organik yang paling sesuai adalah baja, tetapi ia harus dibenarkan bersiar-siar sekitar 2 minggu. Kambing lembu dan kuda memerlukan pencairan 5 kali, dan kotoran burung – sebanyak 15 kali.
 • Bagaimana untuk menjaga begonia kerajaan di rumah? Daun besar begonia pada musim panas menjadi jenis pengumpul habuk, supaya daun “bernafas”, adalah wajar sekurang-kurangnya sekali sebulan untuk menghapus dengan sekeping tisu yang kering.

Bagaimana untuk menyebarkan begonia diraja?

begonia dirajaKaedah yang paling boleh dipercayai dan mudah adalah penyebaran oleh keratan daun. Tangkai dengan daun yang dipilih oleh tuan rumah dibahagikan kepada beberapa bahagian yang sama, masing-masing diletakkan di dalam tanah lembap, yang termasuk perlit dan gambut. Letakkan keratan di tanah pada sudut yang sedikit.

Selepas itu, bekas dengan keratan hendaklah ditutup dengan polietilena. Sangat tidak lama lagi keratan keratan akan dibenarkan akar dan menjadi tanaman bebas. Ia akan berlaku dalam masa 4 minggu, dan selepas jumlah yang sama potongan masa akan dibenarkan daun pertama. Tetapi anda boleh menyebarkan begonia dan benih, dan pembahagian semak belukar.

Perkecambahan benih dianggap sebagai yang paling rendah, kerana hanya seperempat daripada jumlah pucuk yang ditanam diberikan.

Bagaimana untuk transplantasi?

begonia diraja bungaSeperti bunga dalaman lain, begonia diraja untuk transplantasi disediakan dengan baik pada musim bunga, kerana tumbuhan dalam tempoh ini dipenuhi dengan daya hidup dan menjadi lebih kuat. Ia dapat menyesuaikan diri dengan lebih pantas pada perubahan luar, dan akar yang tidak disengajakan “bangun” untuk hidup lebih cepat. Jika bunga telah berkembang pada tahun sebelumnya, masuk akal untuk memilih “rumah” yang lebih luas untuknya.

Tindakan ketika memindahkan begonia diraja:

 • Letakkan batang antara indeks dan jari tengah tangan kanan.
 • Dengan tangan kiri anda, putar periuk perlahan-lahan.
 • Jika substrat tidak berasingan dari dinding bekas, mintalah seseorang di dalam keluarga untuk mengetuk ringan di bahagian bawah periuk.
 • Pindahkan bunga dari tanah ke bekas baru.
 • Taburkan tanah segar, disenyawakan, seperti yang diperlukan.
 • Sekiranya dikehendaki, anda boleh membebaskan sistem akar dari substrat lama, dengan berhati-hati mengeluarkannya di pinggir dan tidak menyentuh bahagian tengah. Ini tidak akan memecahkan akar.

Apakah penyakit yang perlu dielakkan?

begonia dirajaBegonia Diraja sangat sensitif kepada kedua-dua perubahan dalam persekitaran luaran dan penjagaan yang tidak mencukupi untuknya. Tetamu yang tidak diundang: hama labah-labah, kudis, thrips menyebabkan dia banyak “penderitaan”. Tumbuhan itu layu dan boleh mati jika anda mengabaikan perosak. Apa yang perlu saya lakukan?

 1. Ia adalah perlu untuk mengambil begonia secara manual dari tetamu berbahaya.
 2. Untuk menghilangkan bunga yang berdiri berdekatan – untuk mengelakkan jangkitan mereka.
 3. Buat penyelesaian air dan sabun dan airkan daun tumbuhan.
 4. Dalam kes-kes canggih, ia akan dinasihatkan untuk menggunakan racun serangga.

Kekasih bunga memuja begonia diraja untuk rupanya yang luar biasa, yang boleh menghiasi sebarang bahagian dalam dan perabot. Dan kemudian: setiap bunga agak berbeza, tetapi berbeza daripada “saudara” mereka. Tempat dan lukisan di atas daun boleh dipelajari selama berjam-jam, kagum dengan keahlian artis yang paling mahir – Alam, yang dalam kes ini tidak kecewa bukan untuk warna, atau untuk masa yang dibelanjakan untuk mencipta tanaman yang menakjubkan. Ia patut dilihat pada bunga – dan kemudian anda tidak boleh menyingkirkan hasrat untuk menjadi pemiliknya.

Video: King Begonia

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Adblock
detector