sudah tiba masanya untuk mengumpul buckthornSerangga duri kecil dengan oren atau kuning buah telah lama menarik perhatian. Sebagai contoh, orang-orang Yunani kuno menggunakannya untuk tujuan perubatan, kerana mereka tahu bagaimana untuk merancangkan buckthorn laut semasa masak. Beri memberikan tentera dan atlet bahawa mereka kuat. Dan kuda-kuda yang menyembur di sebelah semak-semak memperoleh seekor kuku dan bulu yang berkilat. Tidak hairanlah bahawa Yunani untuk masa yang lama adalah kuasa dunia.

penuaian besar buckthorn lautPada masa ini, laut buckthorn dianggap sebagai salah satu produk yang paling berguna. Ia digunakan secara meluas dalam bidang perubatan, kosmetik dan memasak. Komposisi beri termasuk sebilangan besar vitamin, mineral dan bahan aktif yang mempengaruhi fungsi perlindungan tubuh. Tetapi apabila tuaian itu masak, ramai yang berminat untuk mengumpul buckthorn laut, supaya tidak terluka. Lagipun, buahnya sangat kecil, dan cawangan dengan duri. Kerana masalah ini, keinginan untuk “berteman” dengan belukar menghilang, dan buah-buahan tetap di atasnya untuk musim sejuk. Adakah terdapat cara untuk menyelesaikan masalah ini tanpa rasa sakit? Amalan menunjukkan bahawa ya.

Jangan kehilangan buah tunggal

beri laut buckthorn masakMengumpul buah-buahan dari buckthorn laut harus dimulakan segera selepas fros pertama. Jika anda menunggu sedikit, mereka akan menjadi lebih lembut, dan apabila merobek, mereka akan hancur di tangan anda. Beri matang perlu mempunyai warna oren yang kaya dan sesuai dengan cengkaman antara satu sama lain.

Di tengah-tengah rantau Rusia, buckthorn laut mula masak pada awal September, sehingga tempoh panen ditentukan oleh keadaan cuaca di kawasan tersebut.

Sebelum mengumpul buckthorn laut, adalah dinasihatkan untuk mengetahui apa tujuan beri itu. Jika anda hanya makan, untuk memasak atau jem, kemudian turun ke perniagaan dengan lebih baik pada awal kematangan. Untuk membuat marmalade atau memerah mentega – dengan bijak tunggu sehingga buah beri basah dan menjadi lebih berair. Tempoh optimum adalah pertengahan musim luruh.

Related  Cherry untuk rantau Leningrad: jenis, ciri penanaman dan penjagaan

Apabila matlamat ditetapkan, sudah tiba masanya untuk turun ke perniagaan. Ini akan membantu panduan praktikal dari video: seberapa pantas mengumpul buckthorn laut, tanpa membuang masa berharga.

memetik buah beri lautBersenjata dengan pengetahuan, anda boleh dengan selamat mengikuti berry penyembuhan, mengikuti beberapa peraturan mudah:

  • kita mula mengumpulkan buah dari cawangan atas, secara beransur-ansur tenggelam;
  • supaya tidak mendapat kotor dengan jus buah beri yang rosak, kita berpakaian pakaian lama;
  • perlindungan yang handal terhadap duri – sarung tangan tahan lama;
  • kami menyediakan alat mudah untuk menuai buckthorn laut.

Tuai laut buckthorn yang dituaiSeperti yang ditunjukkan oleh amalan, prinsip-prinsip tersebut membantu untuk mengumpul hasil tuaian dari semak berduri, tanpa kehilangan satu buah beri masak.

Apabila mereka mengumpul beri masak, mereka pecah, dan jus mengalir keluar. Kerana asid yang banyak, ia merengsa kulit. Memandangkan ini, perlu melindungi tangan, muka dan mata dari sentuhan langsung dengan cecair ambar.

Pendekatan yang munasabah untuk mengumpul buah-buahan yang berguna

pengambilan laut secara percumaOleh kerana buckthorn laut sangat sihat, ramai penduduk musim panas menggunakan pelbagai peranti untuk mengumpulnya. Secara tradisional, ini dilakukan dengan sangat mudah. Di bawah semak menyebar selofan atau sekeping tisu padat. Kemudian, mereka memukul cawangan dan batang pokok itu dengan tongkat yang kuat, selepas itu buah masak masak. Apabila belukar kosong, tanaman dituangkan ke dalam bekas atau kotak kayu. Anda boleh membina dan seperti peranti mudah seperti dalam foto yang ditunjukkan.

Beberapa orang peniaga beri berfikir tentang cara cepat menuai buckthorn laut tanpa penyesuaian tanpa merosakkan buah. Sudah tentu, ini hanya boleh dilakukan secara manual, terus dari belukar. Setiap buah beri perlu dipisahkan dengan teliti dari cawangan dan batang, menurunkannya ke dalam bekas yang disediakan. Untuk kemudahan dan kelajuan penuaian, pinggan-mangkuk digantung di leher mereka. Walaupun ia mungkin kelihatan bahawa ini adalah proses yang sangat sukar, pengendalian yang bijak akan mudah menangani tugas tersebut.

proses penuaian yang susahSelalunya, pendapat tentang bagaimana untuk menuai dengan baik buckthorn laut, menyimpang. Oleh itu, semua orang memutuskan untuk dirinya sendiri cara yang digunakan. Terdapat beberapa pilihan untuk peranti buatan sendiri untuk menuai buah penyembuhan:

  1. Gelung itu.
  2. Pengikis.
  3. Gunting.
  4. Tiub timah.

Related  Kenapa currants daun kering?

kobra untuk memetik buah beriPenduduk musim panas yang berpengalaman tahu secara langsung bagaimana mengumpul buckthorn laut dari cawangan dengan bantuan engsel sendiri. Kadang-kadang ia dipanggil “cobra”. Untuk membuat apa-apa peranti anda memerlukan bar kayu untuk pemegang dan dawai nipis keluli. Pertama, gelung dibuat dari dawai, menyerupai kepala kobra dengan hud terbuka. Menggunakan awl ia dilampirkan kepada pemegang yang disediakan dari kayu. Peranti yang siap sedia dapat dengan cepat mengumpul buah-buahan dari semak-semak bahkan di tempat yang sukar dijangkau. Agar tidak memotong tangan anda, gelung itu dipasang ke tepi cawangan. Selepas ini, semua buah-buahan dipotong dengan pergerakan tajam.

Sebelum menggunakan “cobra”, di bawah semak adalah perlu untuk meletakkan kapasiti yang luas untuk beri jatuh.

Peranti lain, bagaimana mengumpul buckthorn laut adalah pengikis. Jadikannya dari dawai aluminium, 50 cm panjang. Di tengah segmen, curl, seperti mata air, bengkok. pengikis laut-buckthornIa boleh didapati dengan melampirkan wayar di belakang leher botol kaca dalam satu giliran. Hujung peranti disamakan dan bengkok ke satu sisi sebanyak 90 darjah. Alat buatan siap mengepal cawangan ke dalam curl dan menghilangkan beri, memindahkannya ke bawah.

Menggunakan pengikis untuk mengumpul beri laut buckthorn, sering beri hancur, mengakibatkan kehilangan cecair berharga.

Jika anda tidak mahu mengganggu cara mengambil beri laut dari buckthorn dengan bantuan peralatan, anda boleh mengambil sepasang gunting, pisau atau sarung tangan khas. cendawan untuk buckthorn lautDengan bantuan barang-barang ini, mudah untuk menghilangkan buah-buahan masak dari cabang-cabang yang telah dipotong dari semak belukar. Kaedah ini mudah digunakan di kawasan pinggir bandar di halaman atau di dalam rumah. Berhati-hati memotong buah dengan gunting tuangkan gula atau jem. Tidak perlu dikatakan, ternyata hidangan yang sangat lazat untuk musim sejuk.

Related  Teknologi popular untuk menoreh pokok buah-buahan

Tiub timah adalah cara yang kurang berkesan untuk mengumpul buckthorn laut dari pokok. Ia boleh dibuat daripada plat timah 10 cm panjang. Diameter itu hendaklah melebihi saiz semak beri. Satu hujung tiub dilampirkan ke beg selofan. Apabila peranti itu dibawa ke buah di atas pokok itu dan sedikit ditekan di batangnya, ia dimuatkan dengan lancar ke dalam beg. Teknologi mudah membolehkan anda mengumpul banyak buah dalam satu paroki. Ia semua bergantung kepada mood, jari-jari tangan dan kelajuan pergerakan. Kadang-kadang buah jeruk dituai dan menggunakan forseps konvensional.seabuckthorn

Sudah tentu, memilih beri buckthorn bukanlah tugas yang mudah. Lagipun, semak belukar itu dengan pasti melindungi mereka dengan cabang-cabang yang tebal dari para tetamu. Dan buah-buahan itu sendiri berpegang teguh pada pucuk. Kutikula buah halus merumitkan perkara itu, yang runtuh di bawah tekanan. Memandangkan faktor tersebut, tukang kebun memotong buckthorn laut bersama-sama dengan pucuk dengan gunting besar atau pruner. kami mengumpul buckthorn laut dengan cepat dan cekapBawa mereka ke rumah, kemudian keluarkan mereka dari cawangan. Pilihan ini boleh diterima jika tumbuhannya jauh dari kampung. Tetapi untuk bekerja keras, kerana buckthorn laut adalah gudang sebenar vitamin berguna untuk badan.