pedas gooseberryDengan populariti gooseberries yang semakin meningkat, penternak membiak jenis baru, yang ditandai dengan kepelbagaian dan kesempurnaan. Mereka lebih tahan terhadap penyakit dan perosak, yang dicirikan oleh hasil yang tinggi dan penebangan rendah semak. Gooseberries Grushenka tergolong dalam jenis ini.

Hasil kerja lembaga pembiakan yang berbuah adalah beragam gooseberries Grushenka – salah satu semak buah dan berry yang paling terkenal. Ia dibezakan dengan bentuk buah berbentuk buah pir, yang mana ia menerima namanya. Pelbagai ini dibuat secara buatan oleh Institut Pemilihan dan Teknikal Hortikultur dan Nursery All-Russian.

Penerangan yang pelbagai

Menurut keterangan mengenai gred gooseberry pir, seseorang dapat mencatatkan kelangsungan hidupnya yang baik di mana-mana jenis tanah. Satu-satunya keperluan adalah berpakaian atas tepat pada masanya dan tempat terbuka dengan cahaya matahari langsung.

pedas gooseberryShrub “Grushenki” kelihatan seperti tumbuh-tumbuhan menengah kecil yang berkembang dengan cawangan-cawangan yang lemah yang meluas, yang banyak dan tebal tumbuh dedaunan hijau berkilat terang. Pucuk belukar mempunyai cawangan yang baik dengan ketebalan sederhana. Cawangan tahunan boleh membentuk belukar dengan cepat. Bunga tumbuhan dengan bicolour atau berbunga berwarna-warni. Bunga sendiri sangat jarang rosak oleh frosts musim bunga, walaupun gooseberry ini tergolong dalam varieti awal yang masak.

Berkenaan dengan pematangan beri, maka untuk tumbuhan itu ciri yang tidak terlalu lewat. Hasil satu semak gooseberries “Grushenka” adalah kira-kira 6 kg. untuk musim ini. Beri mempunyai warna ungu dan berat purata 4.3 g. Mereka terletak di sepanjang keseluruhan pucuk tahunan dan cawangan dewasa. Rasa manis dan masam buah-buahan yang baik menjadikan pelbagai ini sebagai salah satu tanaman buah-buahan dan buah beri yang paling diinginkan di tapak negara. Komposisi buah beri dalam kuantiti yang banyak termasuk sebatian pektin dan anthocyanin. Menghasilkan “Grushenka” selama lebih kurang 20 tahun.

Ciri utama semak belukar ini adalah rintangan fros. Untuk penduduk musim panas (walaupun mereka yang melawat dacha jarang) jangan risau tentang hakikat bahawa gred kegemarannya boleh membeku dan hilang. Juga pelbagai ini mempunyai ketahanan yang unik terhadap pengaruh cendawan serbuk, pelbagai penyakit virus dan septoriosis. Ciri-ciri semata-mata hanya menekankan kesejagatan spesies.

Penuaian buah-buahan dan buah-buahan yang berkualiti tinggi tidak membenarkan meninggalkan apa-apa kenyataan negatif mengenai pelbagai ini. Salah seorang tukang kebun menyatakan: “Kadang-kadang anda tidak dapat melihat daun kerana buah Grushenka, mereka hanya menutupi semak-semak, menjadi kelimpahan berry.”

Related  Kenapa kentang?

Ciri penanaman Grushenka gooseberries

pembumianMenanam belukar di dalam tanah, baik pada musim bunga dan musim luruh. Tapak pendaratan mestilah bersifat kekal (tumbuhan tidak menyukai pemindahan ke tempat lain) dan terbuka kepada pendedahan yang berterusan kepada cahaya matahari.

Jika anda menanam semak belukar pada musim bunga, anda perlu memberi tumpuan pada tempoh yang sangat singkat antara mencairkan tanah dan bengkak buah pinggang tumbuhan. Ini memberi kesan langsung kepada kelangsungan hidup tumbuhan di tempat yang baru. Agar tidak terlepas dan tidak terlambat, ramai penduduk musim panas mengesyorkan untuk menanam pear gooseberry pada musim luruh. Ini akan memastikan bahawa hasilnya positif.

Menanam pada musim luruh hendaklah dilakukan 4 atau 6 minggu sebelum bermulanya fros. Walaupun tumbuhan itu beku, ia memerlukan tempoh penyesuaian untuk mendapatkan kekuatan sebelum bermulanya musim sejuk. Dengan bermulanya fros, semak Grushenka mempunyai masa untuk memperoleh pucuk baru, yang bermaksud penyesuaian yang berjaya.

Apabila menanam gooseberries perlu mengambil kira jarak antara tumbuh-tumbuhan, kerana di sebelah semak yang ditanam akan saling berkaitan, dan ini menghalang pertumbuhan pesat dan mewujudkan kesukaran dalam menuai.

Jarak yang dikawal selia tidak boleh kurang daripada 1 meter, dalam sesetengah kes pokok renek tumbuhan pada jarak 1.5-2 meter. Anak benih muda dengan tunas tahunan yang terbaik ditanam di lubang separuh pit, dengan diameter 50×50 cm.

Faktor penting juga adalah pengenalan baja dan nutrien organik semasa penanaman. Dengan pengiraan untuk satu semak perlu untuk memohon:

  • 40 gram kalium sulfida.
  • 50 gram superfosfat ganda.
  • 100 gram abu kayu.
  • Kira-kira 5-10 kg. kotoran atau humus.

Segera sebelum memasukkan belukar ke dalam lubang, perlu memeriksa itu untuk kehadiran akar kering, dahan, tunas yang buruk. Sekiranya ada, adalah yang terbaik untuk membuangnya dengan pruner. Puncak cawangan yang baik harus dipotong 10-15 cm dari atas.

Dalam semak sarang yang disediakan hendaklah diletakkan di bawah cerun sedikit. Kemudian buat proses tidur pokok-pokok bumi. Selepas itu, anda perlahan-lahan menghalangnya, tanpa merosakkan semak itu sendiri. Peringkat terakhir menanam semak belukar “Grushenka” akan menjadi penyiraman yang berlimpah di bawah akar dan di sekitar tumbuhan.

Related  Anak benih di tingkap – tanpa tergesa-gesa untuk tuaian yang banyak

Penjagaan

Prinsip dandanan varietas gooseberry Grushenka mengandungi beberapa langkah yang menyumbang kepada peningkatan kecekapan pembiakan dan pembangunan tumbuhan secara keseluruhan.

Untuk mengekalkan gooseberry secara konsisten menghasilkan hasil yang tinggi, perlu sentiasa melonggarkan tanah. Keamatan dan kedalaman proses ini mesti sesuai dengan jenis tanah. Pada tanah yang keras, perlu dilakukan penggerudian yang lebih mendalam, dan pada permukaan longgar dan lembut akan ada longgar permukaan yang cukup. Sebagai alat, anda boleh menggunakan garpu taman atau dayung sejagat dengan ripper.

Ia adalah sangat penting untuk mengeluarkan rumpai dari bawah belukar dan mengelilinginya tepat pada masanya. Mereka mengambil nutrien yang diperlukan dari gooseberry dan meningkatkan kelembapan tanah, yang sangat tidak diingini untuk tumbuhan. Kelembapan yang berlebihan boleh menjadi prasyarat untuk berlakunya penyakit virus.

Pengenalan baja juga merupakan tahap penjagaan penting untuk gooseberry. Dua kali setahun (musim bunga dan musim luruh) kompleks nutrisi standard harus digunakan (kalium klorida – 20 g, garam – 40 g, superphosphate – 80 g, kompos atau baja – kira-kira 7 atau 10 kg).

PemangkasanJuga, salah satu daripada tahap utama untuk merawat gooseberry “Grushenka” adalah pemangkasan tepat pada masanya pucuk dan cawangan lama, pembentukan semak belukar. Pada tahun-tahun awal, pemangkasan pucuk akar dilakukan, maka pucuk lemah dikeluarkan.

Dengan penjagaan yang betul, ciri-ciri gooseberries “Grushenka” memungkinkan untuk mendapatkan tuaian yang sangat baik.

Cara membeli, penjagaan gooseberry – video