Taman pokok buah-buahanBunga berbunga yang berlimpah dan buah pokok epal menyenangkan setiap tukang kebun. Tetapi selalunya, lebih hampir kes itu datang untuk menuai, buah kurang cantik ditinggalkan di cawangan, dan pokok itu sendiri menjadi sakit pada masa yang sama. Sebilangan besar penyakit dan perosak mengganggu buah buahan yang normal dan masak buah-buahan. Anda boleh mendapatkan tuaian yang sihat hanya jika anda mempunyai penjagaan yang betul dan perlindungan tanaman yang tepat pada masanya.

Gambar perosak pokok epal dan berperang dengan mereka

Sebilangan besar serangga suka makan bunga, buah-buahan dan daun pokok ini. Sekiranya anda mendapati dan mengenal pasti jenis perosak tepat pada waktunya, maka bertarung dengannya tidak akan teruk seperti yang ditarik. Antara perosak yang paling berbahaya untuk taman ini boleh dikenal pasti beberapa spesies aphids, kutu, rama-rama dan rama-rama. Perjuangan dengan mereka masing-masing berlaku dari awal tunas kepada pematangan buah-buahan.

Bagaimana Mengalahkan Fruitflood

Apple rosak buah piringJenis perosak ini dianggap paling berbahaya bagi tanaman. Tikus ini hidup di hampir semua kawasan di negara ini. Rama-rama kecil dengan garis-garis bergelombang berwarna gelap bermula tahun-tahun dengan tempoh berbunga pokok epal. Perempuan mereka bertelur di permukaan licin daun muda atau hanya membentuk ligatur. Melalui fossa petiolate, ulat menembusi buah dan mula berkembang di dalamnya (mencapai 20 mm). Merangkak dari satu buah ke yang lain, setiap individu mampu menyebabkan kerosakan serius pada tanaman. Dan apabila epal rosak yang tidak matang jatuh, daun ulat dan pergi jauh di sepanjang batang ke buah baru. Musim panas yang merosakkan di kepompong panas di bawah kulit kawasan yang rosak.

Tuaian dimusnahkan oleh plat buahKaedah-kaedah memerangi buah-buahan rama-rama pada pokok epal cukup pelbagai, tetapi keseluruhan proses berterusan sepanjang tahun.

 • Sekiranya berlaku cair, kulit yang rosak perlu dibersihkan untuk menghilangkan kepompong yang menyembunyikannya di bawahnya, dan selepas itu batang pokok itu harus dikapurkan atau dirawat dengan crock taman. Prosedur yang sama harus dilakukan pada musim luruh lewat.
 • Pada bulan Mei, di seluruh laman web ini, anda boleh mengatur perangkap pheromone khas, yang menarik kupu-kupu, yang dapat mengurangkan populasi mereka dengan ketara. Untuk membuat sirap umpan, rebus 100 gram epal kering (20-30 minit) dalam 2 liter air, dan selepas menyejukkan cecair ke 60-70 ° tambah gula dan ragi kepadanya. Bank dengan sirap sama rata di seluruh taman.
 • Koleksi harian bangkai tidak akan membenarkan ulat itu meninggalkan buah dan meneruskan aktiviti-aktiviti mereka yang bencana.
 • Semasa tempoh pelepasan serangga dari telur sebelum diperkenalkan kepada epal (8-12 hari selepas puncak musim panas rama-rama) disarankan untuk menjalankan rawatan kimia dengan racun serangga khas.

Sekiranya anda terlepas masa menyembur dan membenarkan penembusan ulat ke dalam buah, maka sebarang rawatan kimia atau biologi lagi akan menjadi tidak berfaedah. Ia akan mendatangkan lebih banyak mudarat daripada kebaikan.

Bagaimana untuk menangani aphids pada pokok epal?

Aphids pada cawangan epalPerosak ini menghisap jus dari daun muda dan pucuk, akibatnya mereka membengkok, melambatkan pertumbuhan dan sepenuhnya layu. Serangga kecil warna hijau kekuningan, 1 hingga 3 mm, musim semi mendaki puncak buah pinggang, dan selepas pembubaran mereka diperkenalkan ke pedalaman, yang sangat menghalang pemusnahan kutu daun.

Related  Norma penggunaan, nilai kalori, faedah dan bahaya kacang tanah

Beberapa pemangsa (“kumbang”, larva lalat atau lebam angsa) makan tulip hijau epal. Oleh itu, kadang-kadang hadir di tempat serangga berguna cukup untuk memerangi perosak. Jika tidak, ia perlu untuk menyembur pokok dengan pelbagai persiapan. Rawatan spring dengan 2% emulsi nitrafen (200 g pekat setiap 10 liter air) atau phosphamide (10-15 g / 10 liter air) akan membantu untuk membunuh telur aphid musim sejuk.

Kepekatan terbesar dan aktiviti serangga biasanya diperhatikan pada awal musim panas. Cadangan berikut akan mencadangkan cara menangani aphid pada pokok epal pada bulan Jun. Apabila sejumlah besar perosak muncul, hanya penyemburan mahkota akan berkesan. Hama insektisida yang baik adalah habuk hexachlorane 12% atau penggantungan akueus 2% penyediaan ini, serta penyelesaian sabun (200-300 g / 10 l air) yang dibasuh oleh kawasan yang rosak.

Kenapa daun kering di pokok epal?

Daun terkejut dengan kudisMalah penghapusan lengkap semua perosak tidak menjamin hasil tuaian yang sihat. Pokok juga tertakluk kepada banyak penyakit, akibatnya daun mereka ditutup dengan mekar atau noda, dan kemudian curl, layu dan jatuh. Daripada penyakit yang paling biasa dalam keluarga epal – ulat, cendawan serbuk dan moniliosis (buah reput).

Ketam dan kaedah rawatan Apple

Scab di kebun apelJenis penyakit ini adalah salah satu yang paling berbahaya bagi pokok buah-buahan dan pokok renek. Tulang adalah kulat spora yang berfaedah yang diaktifkan dan didarab apabila terdedah kepada kelembapan. Pada mulanya, bintik coklat muncul di daun pokok epal, dan dari masa ke masa cendawan memberi kesan kepada pucuk muda, bunga dan buah yang tidak masak.

Sebab utama penampilan kudung pada pokok epal ialah kelembapan berlebihan jika tiada pengudaraan di mahkota. Oleh itu, tindakan pencegahan pertama ialah pemangkasan musim bunga cawangan dan pucuk yang berlebihan. Untuk memerangi kudung, juga harus dirawat dengan ubat tertentu.

 • Tindakan pembasmian dilakukan oleh larutan berdasarkan urea (500-600 g / 10 l air). Mengelam pokok dilakukan pada awal musim bunga dan musim luruh.
 • Kesan antibakteria mempunyai cecair Bordeaux (300 g kapur dan tembaga sulfat setiap 10 liter air)
 • Dua kali setahun (sebelum berbunga dan selepas ovari), rawatan dengan tembaga klorida perlu dilakukan pada kadar 40 g setiap 10 liter air.

Related  Foto penyakit dan perosak kacang, ukuran perjuangan

Kajian yang baik dari banyak tukang kebun hari ini menerima Topaz dan Hom. Yang pertama menyembur sebelum tunas, yang kedua – sejurus selepas berbunga.

Cecair serbuk

Cendawan tepung pada epalKenapa daun dipintal pada pokok epal, tidak semua orang tahu. Kebanyakan tukang kebun kesilapan mengaitkan ini dengan aktiviti ulat. Malah, penyebab utama ubah bentuk ialah cendawan bubuk. Dan ulat hanya mengisi “tempat tinggal” yang siap sedia. Tanda-tanda pertama penyakit ini dinyatakan dengan rupa plak putih atau kelabu kotor pada daun. Pada peringkat awal, ia mudah dipadam, tetapi akhirnya menjadi lebih padat. Daun pada twist pokok epal, berhenti dalam pembangunan, bertukar menjadi kuning dan mati.

Menyembur dengan sulfur koloid akan membantu menghilangkan penyakit ini. Ejen penyebab serbuk bubuk “menunggu” untuk musim sejuk di buah pinggang pokok itu, jadi rawatan pertama adalah disyorkan untuk dijalankan secara serentak dengan lanjutan mereka. Sejurus selepas berbunga, perlu melakukan semburan kedua, dan selepas dua minggu – yang ketiga.

Moniliasis atau reput buah

Moniliosa epalKelembapan yang tinggi pada suhu udara yang tinggi menyumbang kepada perkembangan jangkitan, di mana pemusnahan buah-buahan secara langsung di cawangan diperhatikan. Agen penyebab monokotil dimasukkan ke dalam janin melalui tapak kerosakan oleh penyakit atau perosak lain. Di tempat-tempat sedemikian, mulanya noda coklat kecil muncul, dan dari masa ke masa, reput merangkumi seluruh buah. Pembangunan jangkitan akan menghalang penyemburan dengan cecair Bordeaux atau penggantungan tembaga klorida 3%.Buah buah

Tips dan Trik Penting

Terlepas dari jenis kerosakan pada pokok itu, terdapat beberapa saranan yang akan membantu untuk menghalang populasi serangga dan perkembangan sebarang jangkitan.

 1. Sebarang bahagian yang dijangkiti mahkota harus segera dipotong dan dilupuskan.
 2. Daun yang rosak, tunas muda dan buah-buahan perlu dibakar. Melontar mereka di longgokan kompos sangat tidak diingini.
 3. Angin, hujan dan serangga menyumbang kepada penyebaran jangkitan yang cepat. Oleh itu, apabila tanda-tanda sebarang lesi muncul di salah satu pokok, beberapa tindakan pencegahan harus diambil di seluruh taman.
 4. Penyemprotan pokok perlu dilakukan dalam cuaca tanpa angin, memerhatikan satu set langkah keselamatan.

Penggunaan ubat kimia semasa pematangan buah-buahan adalah tidak selamat!

Epal tidak sesuaiGambar-gambar perosak dan penyakit pokok epal akan membantu pada masa yang tepat untuk menentukan sifat dan asal masalah. Walau bagaimanapun, adalah lebih baik untuk tidak menunggu manifestasi, tetapi untuk melakukan semua tindakan pencegahan yang kerap sepanjang tahun. Lagipun, penyakit mana-mana lebih mudah untuk mencegah, daripada tidak berjaya untuk berjuang dengannya sepanjang hayat. Baca artikel yang sama: Mengapa daun bertukar kuning pada bulan Jun?

Related  Apakah penyakit yang dikerjakan oleh tembikai kegemaran kami?

Rawatan penyakit pokok – video