Mint wangi pada tingkapPeppermint dan spesiesnya yang berkaitan, yang dikenali sebagai minyak pati, rempah-rempah dan tanaman perubatan, telah lama mendapati tempat mereka di dalam katil dan taman. Tetapi jika pada musim panas, tumbuh-tumbuhan sentiasa dibekalkan dengan sayur-sayuran segar, maka dengan ketibaan frosts musim luruh, penanam sayur mesti dipenuhi dengan pudina yang sudah beku atau kering. Dan walaupun kaedah ini membolehkan anda menyelamatkan tumbuhan kebanyakan nutrien, ia tidak dapat dibandingkan dengan daun hijau yang berair.

Tidak bergantung kepada musim dan tidak berputus asa menthol yang mengandungi, vitamin, asid berharga dan unsur surih pudina hijau apabila ia sejuk dan ribut salji mengamuk, anda boleh menanam pudina pada jendela.

Bagaimana cara menanam pudina di rumah?

Mint terdapat dalam bekasAbadi dengan rhizome dangkal bercabang dan banyak pucuk meninggalkannya dengan mudah tumbuh di rumah. Perkara utama adalah untuk menyediakan tumbuh-tumbuhan dengan keadaan yang selesa, termasuk makanan yang mencukupi, pencahayaan dan penyiraman.

Pudina rasa terbaik di tanah longgar dengan kandungan organik rata-rata dan sedikit keasidan, dalam lingkungan 5-7 pH.

Sebelum menanam padi untuk tanaman menyediakan campuran tanah dua bahagian tanah taman, satu bahagian humus, jumlah gambut yang sama dan pasir yang dibasuh. Untuk memastikan akar pudina tidak direndam, dan tidak ada bahaya kerosakan, saliran diperlukan dalam tangki yang tumbuh di rumah.

Oleh kerana peppermint agak bersahaja, tumbuhan boleh dibiakkan:

  • menyemai benih;
  • lapisan akar;
  • keratan;
  • bahagian belukar dewasa.

Bagaimana cara menanam pudina pada biji benih?

Pengeluaran semula oleh benih adalah kaedah yang paling memakan masa dan tahan lama, tetapi ia tidak dapat dielakkan jika seseorang ingin mendapatkan tumbuhan pelbagai atau spesies tertentu.

Biji pudina disediakan untuk menyemaiUntuk anak benih yang kuat dan mesra, lebih baik untuk memberi keutamaan kepada benih yang dibeli. Tidak semua spesies hibrid mewarisi atribut ibu bapa semasa mengutip benih dari mereka. Jadi, sebagai contoh, hanya satu pertiga daripada pucuk pudina keriting mempunyai daun kerinting, dan baki benih yang lain adalah pelbagai taman yang mudah. Jadi, bagaimana untuk menanam biji pudina?

Untuk menyemai pudina adalah lebih baik pada bulan Mac atau April, di dalam tanah yang lembap hingga kedalaman 0.5 cm. Biji teratas ditaburkan dengan sedikit humus atau tanah nutrien dan ditutup dengan kaca atau filem. Pada suhu bilik, pucuk muncul 14-18 hari selepas menyemai. Sehingga itu, adalah perlu untuk memantau kelembapan tanah, jangan biarkan ia kering atau lebih lembap. Sekiranya perlu, permukaan tanah perlahan-lahan disembur, cuba untuk tidak mengganggu biji-bijian kecil, dan buka kaca untuk sementara waktu untuk mengalihkan air.

Pucuk pertamaApabila pucuk pudina di atas tingkap memberikan dua helaian sebenar, mereka menyelam, duduk dalam bekas kecil berasingan atau dalam skema 5×5 dalam satu bekas yang luas.

Bagaimana untuk menanam pudina dengan lapisan akar dan bahagian belukar?

Pemindahan pokok renek mudaOgorodniki dan tukang kebun tahu bagaimana cermin yang telah diambil akar di laman web ini dengan cepat menduduki semua ruang baru. Dalam aktiviti pemangsa tumbuhan itu, longkang lama dengan tunas tidur pada mereka adalah untuk menyalahkan. Sistem akar yang tumbuh dari satu tumbuhan memberikan kehidupan kepada pucuk dan semak baru. Bagaimana untuk menanam pudina dengan bantuan lapisan akar?

Jika anda mengambil kesempatan daripada ciri-ciri ini pudina, dan pada bulan Ogos atau September untuk menyimpan pada keratan akar, kira-kira 10-12 cm panjang dan dua atau tiga tunas, kesukaran dalam soalan, bagaimana untuk mengembangkan pudina di rumah, tidak akan timbul. Keratan akar yang ditanam di dalam tanah lembap untuk kedalaman 5-7 cm. Jika apa-apa pemegang sudah maju pucuk, akar yang dikekalkan dengan berhati-hati, dan selepas powdering bahagian udara tanah dipotong pada ketinggian 4-5 cm. Begitu juga datang dari bahan tumbuhan diperolehi selepas membahagikan keseluruhannya belukar.

Bush pudina dari keratan akarSelepas dua minggu, dengan penjagaan yang betul, pewarna bilik, seperti dalam foto, membentuk pucuk hijau yang padat dan daun wangi pertama di atas tanah.

Kaedah pembiakan yang sama adalah sesuai untuk ditanam di atas tingkap herba pedas seperti oregano dan thyme, berkaitan dengan pudina kepada satu keluarga dan mempunyai tabiat dan tanda biasa.

Semua tanaman ini di dalam tumbuh-tumbuhan abadi yang tumbuh di rumah dan memerlukan penjagaan yang mudah tetapi tetap.

Tumbuh pudina di rumah menggunakan keratan

Memupuk pemegang hijauSebagai bahan penanaman untuk pudina yang tumbuh di tingkap, keratan, dipotong dari bahagian apikal pucuk belukar dewasa, juga sesuai. Bagaimana cara menanam pudina di atas jendela di dalam kes ini? Sprigs 6-8 cm panjang dicelup dalam larutan akar dan, mengeluarkan dua daun yang lebih rendah, dimasukkan ke dalam air. Akar, cukup untuk penanaman di dalam tanah, dibentuk selepas 7-15 hari.

Dua minggu selepas menanam keratan akar dan kemunculan pucuk pada pucuk akar ditanam, tumbuhan diberi urea pada kadar 1 gram per liter air.

Perihatkan untuk pudina ditanam di atas jendela

Penjagaan untuk pudina dalam periukTertanya-tanya bagaimana untuk mengembangkan pudina di rumah dan mendapatkan di semak jendela kuat dengan daun berair terang, ia adalah penting untuk ingat bahawa ini hanya boleh dilakukan dengan suhu yang betul, air dan cahaya yang mencukupi.

Suhu pertumbuhan yang selesa ialah 20-25 ° C Dengan mod ini, hari cahaya yang panjang dan tanah lembap, tumbuh-tumbuhan adalah dedaunan yang terbentuk dengan baik.

Mint sensitif terhadap perubahan dalam pencahayaan, dalam keadaan bilik, tanpa tambahan pencahayaan 6 jam pada musim gugur dan musim sejuk, pucuknya mula meregangkan, daun menjadi lebih kecil, hilang warna dan aroma yang kaya. Sekiranya anda menyusun periuk lampu buatan yang diperlukan dengan pudina pada kaca tidak boleh, anda boleh mengurangkan suhu hingga 15-17 ° C dan hadkan penyiraman. Langkah ini akan agak melambatkan proses pertumbuhan dan tidak akan membenarkan untuk mengurangkan kualiti kehijauan.

Dengan semua cinta peppermint menjadi cahaya, tumbuhan itu tidak bertolak ansur berada di bawah sinar matahari langsung. Terdedah kepada balkoni, teres, balkoni atau ambang tingkap semestinya naungan, melindungi pendaratan dari luka bakar dan pengeringan.

Di dalam bilik-bilik dengan suasana yang kering, terutamanya apabila peralatan pemanasan berfungsi, bekas dengan air boleh diletakkan di sebelah pudina, supaya kelembapan tidak jatuh di bawah 80%, yang boleh merosakkan keadaan semak belukar. Dengan tujuan yang sama untuk pudina pada musim panas dan musim sejuk, di dalam bilik yang hangat, air disembur dengan suhu bilik.

Tanaman muda mudaSerta kekeringan udara yang berlebihan, pudina pada tingkap itu sama sekali tidak bertentangan dengan pengeringan tanah. Tanah disiram pada tanda-tanda awal kekeringan lapisan atas, tetapi pada masa yang sama tidak membenarkan genangan kelembapan, yang membawa maut kepada akar. Dengan penurunan suhu udara, keperluan untuk pengairan turun sedikit.

Untuk memudahkan penjagaan, seperti dalam gambar, di belakang pewarna bilik, sebahagian daripada tanah untuk penanamannya boleh memperkenalkan sedikit hidrogel. Beberapa granul di lapisan tanah di atas saliran akan membolehkan tanah itu mengekalkan kelembapan dan baja lebih baik.

Untuk memberi makan pudina, ditanam pada tanaman hijau, perlu menggunakan baja nitrogen, kalium dan fosforik, tetapi sangat tepat, kerana lebih daripada nitrogen tumbuhan dapat mengumpulnya dalam warna hijau.

Syarat mengumpul pudina di rumah

Ia adalah masa untuk mengurangkanTuai pertama minyak wangi, diperoleh dengan pudina ditanam di rumah, dikumpulkan 15-20 hari selepas penampilan daun pertama di atas tanah. Pada masa ini, daun pudina mencapai ketinggian 20-30 cm, sementara pemangkasan tip pucuk membawa kepada kebangkitan buah pinggang dalam sinus dan pertumbuhan tumbuhan.

Jika pudina ditanam dengan tujuan mendapatkan bahan mentah dengan kandungan maksimum minyak penting, maka masa untuk mengumpul pudina adalah pada masa pembentukan peduncle atau permulaan berbunga. Dalam kes ini, untuk musim panas, apabila pertumbuhan paling aktif, anda boleh mendapat sehingga tiga hasil penuh.

Mint, melissa di windowsill – video

https://www.youtube.com/watch?v=N13i3JXvk-A