Tahun lepas saya diberi anthurium muda. Pada mulanya segala-galanya baik-baik saja, tetapi akhirnya daun-daun mula kering pada tip. Mungkin dia tidak mempunyai air yang mencukupi? Beritahu saya bagaimana untuk membasmi anthurium dengan betul di rumah?

Anthurium tergolong dalam tumbuhan berbunga hiasan keluarga Aroids. Dalam topi yang rimbun daun hijau gelap semasa tempoh berbunga terdapat banyak perbungaan yang indah pelbagai warna. Disebabkan fakta bahawa bunga itu agak panjang, anturium telah menyemai penanam bunga dan ia sering dapat dilihat di tingkap di pangsapuri atau pejabat.

Tumbuhan ini mempunyai sifat yang sedikit berubah-ubah, terutamanya mengenai rejim pelembab. Lagipun, keadaan umum bunga dan kualiti bunga itu sendiri bergantung pada tahap kelembapan.

anthurium yang sihat

Penanam berpengalaman mencadangkan mematuhi peraturan tertentu bagaimana untuk menghidangkan anturium di rumah. Ini merangkumi perkara-perkara berikut:

  • masa penyiraman;
  • bilangan dan kekerapan penyiraman;
  • kaedah penyiraman dan kualiti air;
  • sokongan kelembapan di dalam bilik.

Masa pengairan pengairan

melimpah anthurium

Masa yang paling sesuai untuk menyiram tumbuhan adalah pagi. Apabila petang menyiram ada risiko bahawa air tidak akan mempunyai masa untuk meresap dan menguap, dengan itu menyumbang kepada kelembapan lembapan dalam mangkuk.

Penyiraman bunga yang berlebihan ditunjukkan oleh penampilan pada daun acuan dan deoksidasi akar, serta perlambatan pertumbuhan.

Untuk mengecualikan kemungkinan kelembapan lembapan, anda harus memilih periuk dengan lubang saliran yang besar, dan sentiasa meletakkan lapisan saliran di bahagian bawah.

Nombor dan kekerapan penyiraman

anthurium muda

Jumlah air yang diperlukan untuk melembabkan tanah, serta kekerapan penyiraman, secara langsung bergantung kepada faktor-faktor berikut:

  1. Bahan periuk. Telah diperhatikan bahawa lebih banyak air diperlukan oleh anthurium yang tumbuh di tembikar. Ini disebabkan oleh tanah liat itu sendiri menyerap kelembapan dengan baik, yang kemudiannya menguap melalui permukaan berliang. Apabila tumbuhan tumbuh di dalam periuk plastik, mereka perlu disiram dengan jumlah air yang lebih kecil.
  2. Umur anthurium. Tanaman muda perlu mengekalkan kelembapan berterusan lapisan atas tanah, dan orang dewasa perlu disiram hanya selepas ia kering.
  3. Tempoh pembangunan. Tumbuhan ini memerlukan lebih banyak kelembapan semasa pertumbuhan berbunga dan aktif, tetapi dengan permulaan tempoh rehat, jumlah penyiraman harus dipotong setengah dan hanya menyimpan tanah lembap.

Related  Penyakit begonias, rawatan mereka

Pengairan dan kualiti air

menelan anthurium

Untuk penyiraman anthurium lebih baik menggunakan air berdiri pada suhu bilik. Tumbuhan ini dituangkan dari atas ke dalam periuk, tetapi anda boleh melakukan ini melalui palet. Di bahagian atas air, air harus dituangkan sehingga ia muncul di dalam kuali. Kemudian biarkan bunga berdiri selama 30 minit dan longkang semua cecair yang kaca.

Dengan penyiraman anthurium yang berterusan melalui pallet, perlu menggunakan kaedah permukaan dari semasa ke semasa, supaya bumi sepenuhnya tepu dengan kelembapan.

Sekiranya hujung daun mula kering, bintik-bintik coklat muncul di atasnya, dan bunga-bunga itu cepat pudar, yang bermaksud bahawa anthurium tidak mempunyai kelembapan.

Tahap kelembapan di dalam bilik

Anthurium adalah tumbuhan hygrophilous dan terutama beberapa jenis yang akarnya menonjol ke luar. Spesies sedemikian memerlukan kelembapan yang berterusan. Mereka perlu disembur bukan sahaja pada daun, tetapi juga akarnya sendiri. Varieti lain juga perlu melembapkan daun secara berkala.

Betulkan air anthurium – video