Gambaran keseluruhan cara untuk menanam mawar dari biji rumahTelah lama terbukti bahawa jika tumbuhan memberikan biji benih, maka seseorang dapat memperoleh spesimen yang sama dari mereka, dengan beberapa usaha dan pengetahuan. Dan mawar tidak terkecuali. Untuk bunga ros di rumah, anda boleh membeli biji benih, atau anda boleh menggunakan biji-bijian yang dikumpul di laman anda sendiri, di taman kota, di rumah negara anda dengan kawan atau di taman botani, di mana anda dapat melihat tumbuhan ibu berbunga.

Penyediaan mawar biji

Benih mawar dari buah-buahan yang tidak matang mempunyai percambahan dan kekuatan pertumbuhan yang lebih baik, jadi anda perlu mengumpul buah-buahan jenis yang anda sukai pada akhir musim panas, sehingga mereka matang sepenuhnya. Buah kering atau buasir tidak sesuai untuk pendaratan. Perlahan-lahan memotong kotak menjadi dua bahagian dan pilih benih, dengan sepenuhnya membebaskan mereka dari pulpa. Benih mawar tidak kering, tetapi dibasuh selama 20 minit dalam larutan hidrogen peroksida dengan penyaring. Ini dilakukan untuk membasmi dan melindungi biji dari penampilan acuan. Bentuk dan warna benih dari satu janin mungkin berbeza, tetapi ini tidak dianggap cacat. Dari benih anda boleh menanam bunga mawar dengan dua cara: di rumah dan di taman.

Bagaimana untuk menanam mawar dari biji di rumah?

Kaedah penyediaan biji mawarUntuk mawar yang semakin meningkat dari biji, anda perlu bersabar dan menunjukkan ketepatan maksimum. Dalam keadaan semulajadi, benih-benih mawar melalui stratifikasi di tanah sepanjang musim sejuk, jadi anda mesti membuat keadaan yang sama untuk benih anda.

 • Kami menyediakan substrat untuk benih dari tuala tisu, tuala kertas, cakera kapas-bulu atau apa-apa bahan lain yang mampu mengekalkan kelembapan. Kami melembapkan substrat dengan penyelesaian hidrogen peroksida, letakkan benih di atasnya dalam satu lapisan dan tutup kedua dengan substrat yang sama.
 • Kami meletakkan keseluruhan struktur dalam beg plastik atau beg plastik dan meletakkannya di bahagian bawah peti sejuk (jabatan sayur-sayuran), di mana suhu disimpan dalam 5-7oC. Stratifikasi berlangsung selama 2 bulan di bawah pengawasan berterusan, secara berkala menyiarkan kandungan pakej, memeriksa biji dan melembabkan substrat jika perlu.
 • Benih bunga ros yang diletakkan dalam periuk benih atau tablet gambut. Suhu yang paling optimum di dalam bilik untuk mawar yang semakin meningkat dari biji ialah 18-20oC. Untuk melindungi anak benih dari kaki hitam, ia perlu menyediakan pucuk dengan pencahayaan yang baik selama 10 jam, dan permukaan tanah di dalam periuk sebaiknya ditutup dengan lapisan perlite nipis.
 • Tumpahan tumbuhan halus memerlukan penyiraman sederhana, tetapi kelembapan berlebihan boleh mengakibatkan kematian anak benih.
 • Untuk memastikan pembangunan sistem akar, tunas pertama mesti dipotong.

Related  Pilihan agen kimia yang merosakkan kumbang kentang Colorado, tetapi selamat untuk manusia

Keseluruhan proses mawar yang semakin meningkat dari biji-biji di rumah akan berlangsung sehingga musim bunga yang sangat.

Semen siap sebelum menanam ke dalam tanah memerlukan pengerasan secara beransur-ansur.

Percambahan biji mawar di dalam peti sejukTumbuhan pasu dengan anak benih perlu dibawa ke tempat pemalu yang menyala, tetapi elakkan sinaran matahari, secara beransur-ansur meningkatkan masa mereka di udara segar.
Di dalam mawar tanah terbuka ditanam pada bulan Mei di lubang-lubang pra-siap atau parit dengan tanah longgar yang subur.

 

 

Menanam bunga dari biji, bersiaplah untuk fakta bahawa pada tahun pertama bunga tidak akan banyak seperti yang diinginkan, dan bunga mungkin kelihatan tidak sempurna. Tetapi pada tahun kedua semua semak akan menunjukkan berbunga yang luar biasa.

Menanam bunga dari benih di taman

Sesetengah kedai bunga yang berpengalaman, mempunyai banyak biji, lebih suka menanam bunga dari biji dengan cara yang lebih mudah, menyusun stratifikasi kepada alam semula jadi.

 • Disediakan mengikut cara yang diterangkan di atas, benih mawar disemai pada bulan Ogos dalam parit dengan tanah yang dibaja longgar, tidak mendalam, dan menipiskannya dengan sedikit tanah untuk 0.5 cm.
 • Jika musim luruh adalah kering, semburkan katil dan tutup dengan bahan penutup untuk mengekalkan kelembapan di lapisan atas.
 • Di kawasan utara, untuk musim sejuk, kanopi ditutup dengan kaedah biasa: daun, jerami dan kain penutup, melemparkan salji di atas jika boleh.
 • Shelter dikeluarkan pada bulan April dan menunggu kemunculan. Tetapi jika terdapat ancaman frosts berulang, maka seorang anak kecil akan menetap di atas katil.

Mawar yang ditanam dari benih di taman lebih disesuaikan dengan persekitaran, jadi pucuk keras dan beku-bukti, dan semak lebih berdaya maju.

Menanam bunga dari biji yang dibeli

Pasaran moden menawarkan benih Cina, polianthus, kurungan dan pelbagai jenis mawar. Tetapi tidak selalu ditanam spesimen sesuai dengan jenama yang diisytiharkan oleh pengeluar.

Benih yang dibeli memerlukan stratifikasi secara mandatori, kerana tidak diketahui berapa lama mereka berada di luar janin.

Agar tidak melanggar jalan semula jadi yang semakin meningkat, adalah dinasihatkan untuk membeli biji biji pada akhir musim panas.

 • Rendam benih selama beberapa jam dalam air dengan penambahan stimulan pertumbuhan untuk meningkatkan tenaga benih untuk mempercepat pucuk.
 • Sebarkan benih pada tanah lembap dalam periuk benih atau kotak, percikan di atas dengan pasir basah lapisan tidak lebih dari 0.5cm, sedikit padat.
 • Taburkan permukaan tanah dari senapang semburan dan letakkan periuk di dalam beg plastik dengan udara.
 • Biarkan periuk selama dua minggu pada suhu bilik 18-20oC, dan kemudian dimasukkan ke dalam ruangan bawah tanah atau di dalam peti sejuk, di mana suhu tidak naik di atas 7oC.

Related  Petua berguna cara mengatur taman di balkoni

Stratifikasi berlangsung 1.5 – 2 bulan, kadang-kadang pucuk muncul tepat pada masa ini, perkara utama adalah tidak ketinggalan masa kemunculan. Apabila pucuk muncul, periuk terdedah kepada tempat yang sejuk dan sejuk. Untuk mengelakkan anak benih “kaki hitam” juga diserlahkan. Pada bulan April, selepas pengerasan, semak mawar siap sedia ditanam dengan cara biasa di kawasan terbuka.

Bagaimana cara menanam mawar dari biji Cina di rumah – video