penyakit mawarApa yang biasanya menghalang bunga yang sihat? Sudah tentu, pelbagai penyakit dan perosak. Rosa adalah salah satu tumbuhan yang paling popular di kalangan tukang bunga. Mempunyai “ratu bunga” di taman bunga anda dianggap simbol kekaguman. Penyakit dan perosak mawar boleh memusnahkan tumbuhan.

Penyakit Rose yang Dikenali

Rawatan mawar adalah peringkat penting dalam menanam bunga. Tetapi untuk meningkatkannya, seseorang memerlukan pengetahuan tentang jenis penyakit, gejala, penyebab penampilan dan penyebaran, kaedah perjuangan.

Penyakit mawar yang paling terkenal:

 • kelabu kelabu;
 • cendawan serbuk;
 • karat;
 • bercakap.

Untuk melindungi bunga mawar, berdiri di antara bunga. Proses dekontaminasi dilakukan dengan lebih baik. Lagipun, satu penyakit membuat bunga terdedah kepada penyakit lain. Jangkitan cepat merebak di seluruh tumbuhan dan menyebabkan ia menjadi lemah, akhirnya, ia akan mati. Bagi tukang kebun yang tidak berpengalaman, sebaiknya melihat penyakit yang paling biasa dalam bunga ros dalam gambar. Oleh itu, seseorang akan mempunyai idea tentang penyakit tumbuhan.

Bagaimana untuk mencegah penyakit mawar?

Semua penyakit mawar perlu dihalang, untuk tujuan ini perlu dilakukan prosedur pencegahan. Dari cara improvisasi, anda boleh membuat sup bawang putih, bawang atau tembakau, yang disembur dengan semak mawar. Ini adalah kaedah ekologi yang selamat, bukan menyebabkan ketagihan pada patogen.

Rawatan kimia lebih baik dilakukan pada waktu pagi, tetapi tidak terlalu awal, selepas embun di daun. Juga mungkin di waktu petang, sudah tumbuhan itu tidak basah. Sebelum memproses bunga, perlu mencurahkannya dengan banyaknya di bawah akarnya.

Penyakit mawar dan rawatan mereka banyak masalah untuk tukang kebun. Ramai orang menggunakan helah alam.

Sebagai contoh, berhampiran semak mawar anda boleh menanam marigold atau lavender, calendula atau nasturtium. Tumbuhan ini mempunyai aroma yang boleh menghalang tungau dan aphids. Bawang bawang putih yang berdekatan membantu menghalang penyakit kulat.

aphids dan tungau

Langkah-langkah pencegahan

Agen-agen penyebab penyakit ini sangat berterusan, mereka boleh hidup lama di daun dan tunas yang telah mati. Oleh itu, jika mawar itu sakit, maka sisa-sisanya, di samping rumput yang tumbuh dan sayur-sayuran yang jatuh, perlu dikumpulkan dan dibakar.

Related  Rosaceous raspberry – kecantikan berduri

Juga, sebelum bersiap sedia untuk musim sejuk, anda perlu mengeluarkan semua daun dari semak belukar. Jika ini tidak dilakukan, maka pada awal musim bunga, mawar akan mengalami kesan aktif penyakit kulat.

Untuk pencegahan pada musim luruh lewat, dianjurkan untuk merawat bunga dengan sulfat besi 3%. Pada awal musim bunga – semburkan semak dengan larutan klorin-oksida-tembaga. Juga, jangan memulakan kerja dengan alat pemotong atau alat pemotong lain tanpa terlebih dahulu merawatnya dengan pembasmi kuman.

Adalah sangat penting untuk mengetahui cara menangani penyakit dalam mawar. Tanpa maklumat tertentu, kilang itu tidak akan tumbuh di laman kegemaran anda, kerana setiap penyakit membawa banyak mudarat kepada bunga.

Rawatan mawar daripada karat

karat pada daun bunga rosKarat mawar adalah mudah untuk ditentukan. Gejala penyakit:

 • bintik-bintik warna merah;
 • pembentukan pertikaian.

Kapan dan mengapa karat muncul? Pada dasarnya ini adalah tempoh permulaan haba pertama. Kerana tumbuhan sangat lemah dan mudah terjejas oleh penyakit ini.

Apa yang perlu anda lakukan:

 • menyembur dengan sup ubat padang kuda;
 • menyiram dengan infusions wormwood;
 • penyingkiran daun terjejas pada peringkat awal.

Cacar getah disediakan terlebih dahulu, supaya ia sentiasa di tangan. 10 liter air memerlukan setengah kilo daun segar dari cacing dan 50 gram daun kering. Berdirilah penyerapan itu hendaklah empat belas hari. Mereka boleh disembur, serta disiram di bawah akarnya.

Sekiranya broth tetap tidak membantu, maka rawatan dengan 1% penyelesaian Bordeaux diperlukan.

Rawatan mawar daripada cendawan tepu

cendawan serbuk pada mawarUntuk cendawan bubuk, mawar yang paling kerap dipengaruhi oleh bilik atau tumbuh dalam keadaan rumah hijau. Penyakit ini tidak sukar ditentukan, ia kelihatan sebagai serbuk putih pada bunga. Selepas pematangan spora, jatuh mula muncul, seperti embun.

Related  Pear untuk pinggir bandar – pelbagai yang akan menggembirakan penanam

Pada peringkat awal penyakit, bintik-bintik putih dapat dengan mudah dipadamkan, tetapi setelah beberapa minggu seluruh belukar akan ditutup dengan “sakit putih”. Akibatnya, daun dan bunga berputar dan gugur, tangkai tumbuhan cacat, tunas muda mati. Ini adalah kematian sebenar mawar.

Dengan cendawan serbuk sukar untuk melawan, oleh itu ia dikehendaki menjalankan langkah pencegahan: menyemburkan semak dengan tiga peratus tembaga sulfat. Ia juga penting untuk tidak membenarkan penurunan suhu yang tajam, yang menyumbang kepada penyebaran penyakit.

Pada peringkat awal pembangunan cendawan serbuk, ia mungkin untuk merawat tumbuhan dengan penyerapan abu kayu dan baja. Sembur setiap minggu.

Apabila penyakit itu berada pada tahap yang sederhana, ia patut dirawat semenjak setiap sepuluh hari dengan penyelesaian sabun-tembaga.

Jika cendawan serbuk telah melanda sebahagian besar mawar, bahan kimia khas akan datang untuk menyelamatkan. Sebagai contoh, benomil atau topsin.

Rawatan mawar dari spotting hitam

kesopanan hitam mawarUntuk mawar tanah, bercak hitam adalah bahaya besar. Penyakit ini muncul jika tumbuhan kurang berkhasiat dengan nutrien. Juga, penimbunan air tanah menggalakkan penyebaran penyakit.

Sayang kadang-kadang untuk patch hitam adalah permulaan musim panas atau akhir musim bunga. Tetapi sudah ada tanda-tanda yang kelihatan di kilang itu akan muncul hanya pada akhir musim panas atau awal musim gugur.

Gejala bintik hitam:

 • sayur-sayuran ditutup dengan bintik gelap;
 • di hujung daun kuning “tepi” terbentuk;
 • penghentian pertumbuhan bunga.

Pada peringkat awal penyakit, bahagian tumbuhan yang terjejas dikeluarkan, semak disembur dengan merebus dari padang kuda. Jika kaedah ini tidak membantu, maka mawar itu dirawat dengan agen sulfur dan tembaga yang mengandungi. Anda juga boleh mencurahkan di bawah penyelesaian akar cecair Bordeaux sekali seminggu.

Jika kaedah pertempuran di atas tidak membantu, maka anda harus mengeluarkan seluruh belukar dan membakarnya. Itu bercak hitam tidak menyebar ke tumbuhan yang sihat.

Gambar-gambar penyakit roses boleh dilihat di katalog kedai khusus, mereka juga mudah dijumpai di Internet.

Related  Cherry di pinggir bandar – ditenggelamkan di selatan

Video: bagaimana untuk mengelakkan penyakit mawar