Jika untuk landskap guna tanah kawasan tempatan satu atau lebih jenis rumput saka, adalah apabila anda perlu menyuburkan rumput selepas musim sejuk?

penjagaan rumput musim bunga

Adalah sukar untuk mencari tanah yang boleh dihuni, di mana perhatian yang cukup tidak diberikan kepada penambahbaikan wilayah sekitarnya. Dengan menanam rumput padang rumput, anda boleh membuat latar belakang semulajadi yang sangat baik, dengan itu menyediakan liputan tanah pada separuh atau sebahagian besar infield.

Kelebihan rumput padang saka

Tanaman tanaman untuk rumput boleh menjadi salah satu – atau saka. Jenis-jenis ramuan yang dicirikan oleh beberapa ciri-ciri:

 • telah meningkatkan rintangan fros;
 • pada musim sejuk, tanaman sedemikian ditandakan dengan mati mati sepenuhnya dari bahagian daratan tumbuhan;
 • dengan permulaan musim bunga, pucuk vegetatif lagi tumbuh dari akar yang dipelihara.

Rumput sebegini bercambah, secara beransur-ansur mengisi tanah. rumput jenis saka menyediakan landskap padat dan memberi bunga yang banyak pada masa akan datang. Syarat utama untuk penampilan sempurna rumput, lapisan seragam dan ketepuan warna adalah langkah-langkah yang betul untuk penjagaan tumbuh-tumbuhan, termasuk makan dan prosedur yang dirancang. Memerlukan perhatian khusus isu landskap dengan ketibaan musim panas ini, dan salji cair, apabila untuk menyuburkan rumput selepas musim sejuk dengan tujuan untuk pemulihan.

Ciri-ciri penjagaan pada musim bunga

Benar-benar semua tumbuh-tumbuhan memerlukan pemakanan biasa. Makanan sedemikian penting terutamanya pada musim bunga, apabila proses vegetatif bermula. Cadangan untuk memberi makan rumput mengatakan keperluan untuk menjalankan prosedur tiga kali, tetapi harus diperhatikan bahawa permohonan pertama baja dilakukan setelah pencairan salju. Teknik aplikasi baja seperti itu berdasarkan penyerapan semua unsur berguna oleh tanah basah.

Keberkesanan pemakanan bergantung kepada faktor-faktor ini:

 • penggunaan baja semata-mata untuk tanah lembap;
 • pematuhan jenis pakaian atas untuk tanaman yang ditanam;
 • baja yang diperkenalkan pada musim bunga, untuk sebahagian besar, mempunyai kandungan nitrogen tinggi;
 • normalisasi penyusuan yang boleh digunakan berbeza-beza mengikut had 30 – 50 gr / m2;
 • Tempoh terbaik untuk memberi makan adalah saat sebelum pertumbuhan muda.

Related  Bagaimana untuk memberi minyak ikan kepada ayam broiler?

Kaedah memohon baja kering

masa terancang-, mengambil kecewa jenis yang sesuai jenis rumput baja boleh memulakan aktiviti untuk berehat dan tanah dan tanaman ditanam.

Anda boleh menggunakan baja ke tanah basah dengan beberapa cara:

 1. Penyebaran manual baja kering di tapak dengan rumput yang belum meningkat. Kaedah sedemikian agak tidak cekap kerana keterlambatan yang berlebihan dan kemungkinan pengagihan nutrien yang tidak sekata di permukaan bumi.
 2. Mengedarkan baja menggunakan penyebar taman mekanikal. Kaedah semacam itu tidak hanya akan memendekkan tempoh kerja, tetapi juga menjimatkan perbelanjaan pemupukan yang digunakan.

Prosedur yang disertakan untuk memulihkan rumput ananya

Memakan rumput di musim bunga jauh dari prosedur satu peringkat, hanya berdasarkan penyebaran nutrien kering.

Untuk membantu rumput aneh untuk pulih dan memberikan penampilan yang paling menarik, perlu untuk melaksanakan secara berperingkat-peringkat kerja seperti:

 1. Setelah memperkenalkan baja ke dalam tanah, jeda 1.5 hingga 2 minggu perlu dikekalkan. Dalam tempoh ini, tiada tindakan harus diambil ke arah membangun dan menyempurnakan laman web ini.
 2. Pada akhir masa yang diperuntukkan, sebagai lapisan atas kawasan rumput kering, semua sisa tumbuhan harus dihapuskan dengan teliti.
 3. Ia perlu menghilangkan kerak yang terbentuk semasa musim sejuk, setelah melakukan kerja pada vertikal, apabila vegetatif yang dirasakan dari permukaan bumi dibangkitkan oleh pelaksanaan pergerakan menegak.

Selari dengan pengesahan, penjelasan itu dialu-alukan, menyiratkan suatu jenis pengikisan unsur-unsur yang tidak perlu di tempat percambahan rumput. Dengan tidak adanya peluang untuk memberi makan segera selepas salji jatuh, ia mungkin untuk membetulkannya dengan menambah makanan tambahan selepas penjejak.

Keperluan pengudaraan mandatori tapak

Pemberian makanan tidak akan memberikan hasil yang positif, jika tidak ada tindakan yang diambil untuk mengembara tapak. Memandangkan hakikat bahawa dalam tempoh musim sejuk, tanah menjadi lebih padat, keras, karbon dioksida berkumpul dalam jumlah yang berbahaya kepada tumbuhan turf. Aliran udara ke akar tumbuhan tidak semestinya terhalang, tetapi disekat. Untuk mengelakkan kekurangan oksigen daripada akar perlu dijalankan kerja-kerja pengudaraan dalam apa-apa cara yang mungkin.

Related  Kami menanam benih nasturtium: apabila mungkin dan bagaimana ia perlu

Yang paling umum ialah:

 • dengan menggunakan teknik kebun khas, yang membolehkan mengubah muncung dan parameter kedalaman tusuk;
 • secara manual, dengan bantuan garpu taman biasa.

Manipulasi sedemikian akan memastikan bukan sahaja aliran oksigen ke dalam tanah, tetapi juga mempromosikan pengoksidaan dipercepat bagi baja yang diperkenalkan.

Pada separuh kedua bulan April, langkah-langkah perlu diambil untuk mengawal rumpai. Kaedah yang paling berkesan ialah pengenalan racun rumpai yang membuang rumpai di peringkat pembentukan.

Video – pemulihan rumput selepas musim sejuk