jenis plum untuk kotej musim panasMemilih benih pokok plum, setiap tukang kebun mengetahui bahawa keinginan sahaja tidak cukup. Untuk menanam pokok yang kuat dan menerima penuaian yang banyak pada masa akan datang, perlu mempertimbangkan kelebihan dan kekurangan setiap jenis plum. Tentukan pilihan spesies akan membantu penerangan ringkas tentang jenis plum yang paling popular.

Plum orang Hungary

plum orang HungaryTermasuk kumpulan besar plum isi rumah, ciri umum yang menjadi ciri buah, iaitu:

 • bentuk yang memanjang;
 • daging kuning padat dengan warna merah;
 • warna buah-buahan gelap dengan salutan putih;
 • jahitan sampingan yang boleh dilihat;
 • Rasa manis plum.

Wakil pelbagai adalah plum Moscow, Belorusskaya, Amazing, Donetsk dan lain-lain. Kesemua mereka dicirikan oleh hasil yang banyak dan kesuburan diri. Buah-buahan itu juga bertolak ansur dengan kemarau, dan buahnya diangkut dengan baik dan disimpan.

Pokok dewasa mempunyai mahkota bujur dan tumbuh sehingga 6 m tinggi, yang menjadikan proses penuaian dan penuaian sukar. Buah-buahan berlaku hanya selama 7 tahun.

Hanya dari plum Wengerka boleh membuat prun yang berkualiti.

Stanley Plum

pelbagai jenis plum StanleyBerbagai jenis serbuk, nama kedua – Stanley, digunakan secara meluas di wilayah selatan. Mempunyai mahkota pusingan ciri dengan pucuk lateral jarang. Ketinggian maksimum pokok itu tidak lebih dari 3 m. Buah-buahannya besar (kadang-kadang sampai 50 g), padat dan harum, sedikit masam. Ripen pada awal musim luruh untuk penanaman 5 tahun. Hasilnya baik – anda boleh mengeluarkan kira-kira 60 kg dari satu pokok.

Pelbagai boleh menanggung buah sahaja, kerana ia merujuk kepada pelbagai penyertaan sendiri. Sebagai pendebunga tambahan, lebih baik untuk menanam plumbum Blufri atau Chachak.

Plum Stenley – pendebungaan yang sangat baik untuk jenis yang bersamaan dengan masa berbunga.

Kekerasan musim sejuk varieti berada pada paras yang tinggi, namun ia tidak tahan terhadap penyakit ini dengan lobak abu-abu dan aphids penyakit.

Plum Eurasia

pelbagai jenis plum EurasiaPelbagai meja awal, masak sudah pada penghujung musim panas. Anak benih muda selama 4 tahun tumbuh menjadi pokok besar dengan mahkota yang subur dan mula berbuah. Krim mempunyai bentuk bulat dan sederhana (kira-kira 25 g), hasilnya baik. Terima kasih kepada pulpa yang sangat berair, ia sesuai untuk pemeliharaan atau penggunaan segar, tetapi perlu diperhatikan bahawa tulang itu dikeluarkan dengan kesukaran. Pelbagai ini telah mendapat populariti di kalangan tukang kebun kerana ketabahan musim sejuk yang tinggi dan ketahanan terhadap pelbagai penyakit.

Variasi Eurasia sebagai baja diri memerlukan penyerbuk, yang paling sesuai adalah Renclod plum, Mercusuar, keindahan Volga.

Pllc Rclode

Papan awalGenus Renclod menyatukan lebih daripada 200 jenis plum, seperti Altana, Tambov, Michurinsky, Beauvais dan lain-lain. Kesemua mereka dicirikan oleh ciri-ciri varieti berikut:

 • ketinggian pokok yang sangat besar (sehingga 7 m);
 • mahkota bulat dengan cawangan melabuh;
 • buah-buahan besar dalam bentuk bola dengan permukaan sedikit kasar;
 • khas, marmalade, struktur pulpa – sangat berair dan manis.

Related  Strawberry: kematangan bergantung kepada pelbagai

semacam Renlend AltanaKebanyakan subspesies dari plum Rencloed adalah subur sendiri, bagaimanapun, hasil yang stabil dan baik tidak berbeza – keadaan cuaca semasa musim panas sangat penting. Rintangan kepada fros, kemarau dan penyakit berada pada paras purata.

Plum Honey

gred HoneyKeterangan jenis plum madu agak konsisten dengan foto buah: plum masak yang indah mempunyai warna madu yang kaya dan permen oren yang terang. Plum kepunyaan spesies masak awal, buah masak pada bulan Jun. Pulpanya adalah juicy dan manis, dengan aroma yang mengagumkan. Pokok itu sendiri mempunyai mahkota sederhana, tetapi ia memerlukan sekurang-kurangnya 5 meter persegi. kawasan m, kerana ia boleh mencapai sehingga 7 m tinggi. Pelbagai ini sesuai untuk berkembang di kawasan utara, ia tahan terhadap suhu rendah.

Madu Plum – berbuah diri, sebagai penyuap paling sesuai untuknya Renkord Karbysheva atau Wengerka Donetsk.

Kecantikan Plum Volga

pelbagai keindahan VolzhskayaVariasi pencuci mulut awal, pokok-pokok yang berkembang pesat membentuk mahkota bulat dan mencapai ketinggian lebih dari 6 m. Hasilnya tinggi, membuahkan hasil dengan 4 tahun hidup. Krim bentuk bulat, sedikit sempit ke atas, dengan rabung sisi yang jelas kelihatan. Saiz buahnya sederhana, rasanya sedikit, tetapi berair.

Kecantikan Plum Volga telah diiktiraf terima kasih kepada kestabilan umum sebelum beku, penyakit dan perosak. Walau bagaimanapun, perlu diperhatikan bahawa tunas bunga mampu membeku, dan sebagai hasilnya mereka dibanjiri.

Sebagai pendebunga untuk kecantikan Volzhskaya yang subur sendiri, plum Redmond atau Zhiguli sesuai. Ini akan membantu meningkatkan ovari.

Plum Etude

plum pelbagai EtudeJenis meja sederhana-awal, pokok itu mempunyai ketinggian di atas purata. Crohn berbentuk bujur, sedikit ke atas. Semasa tempoh berbuah, ia memasuki 4 tahun selepas penanaman, hasilnya tinggi setiap tahun. Buah-buahan seberat hingga 30 g, dengan pulpa padat dan berair. Kislinka praktikalnya tidak dirasakan.

Kelebihan utama plum Etude adalah:

 1. Penyimpanan jangka panjang (sehingga 2 bulan di tempat yang sejuk).
 2. Kebolehgawal pengangkutan.
 3. Ketebalan musim sejuk yang tinggi dari kedua-dua pokok dan bunga tunas.
 4. Rintangan yang baik terhadap penyakit.

Untuk menyemai sejenis warna Etude sesuai dengan jenis plum Renklod Tambov dan keindahan Volzhskaya.

Слива Hadiah biru itu

varieti Blue giftPelbagai ini mudah dijaga, kerana rendah (sehingga 3 m), mahkota menebal sederhana dalam bentuk bujur. Buah selepas 4 tahun pada akhir bulan Ogos. Buah-buahan adalah berbeza:

 • saiz kecil (kira-kira 15 g);
 • bentuk bujur dengan cicatrix lateral yang agak ketara;
 • pulpa padat dengan kandungan jus yang rendah, tetapi juga dipisahkan dengan tulang;
 • dalam rasa plum mendominasi asid.

Kelebihan hadiah Plum Biru adalah kesuburan diri dan rintangan tinggi tunas bunga pada suhu rendah. Di samping itu, pelbagai jarang diserang oleh aphids dan moths.

Related  Berkesan, tetapi pada masa yang sama, blueberry yang bertahan: penerangan 8 jenis yang popular

Balon Merah Plum

gred merah bolaSeparuh umur pelbagai plum Cina. Pokok ini tumbuh padat, tidak lebih daripada 2.5 m tinggi, pucuk sisi tidak diabaikan. Ia dibezakan oleh buah-buahan yang sangat besar (sehingga 40 g) bentuk bulat. Plum tidak matang dicat dengan warna hijau muda dengan warna kuning, setelah mencapai kematangan penuh, mereka menjadi merah, maka nama varietasnya. Buah-buahan bermula sudah pada tahun kedua pada akhir musim panas, plum berair, dengan masam.

Sebagai pendebunga untuk plum Bola merah sesuai dengan plum Cina atau Rusia, berkembang dengannya pada masa yang sama.

Daripada kecacatan jenama itu perlu diperhatikan mencairkan buah pada tahun-tahun ketika ovari terlalu banyak. Di samping itu, plum sensitif kepada fros musim bunga, walaupun ia mentolerir dengan beku musim sejuk dengan baik. Variasi ini tahan terhadap penyakit ini dengan klysterosporiosis dan pembakaran monil.

Plum Morning

pelbagai plum PagiPlum ripen awal, membuahkan hasil selepas tahun ketiga kehidupan. Pokok bersaiz sederhana mempunyai mahkota bulat, cawangannya sedikit tinggi. Hasilnya tinggi, buah masak pada awal bulan Ogos, tetapi tidak sekaligus. Plum berbentuk oval sangat berair dan wangi, dengan daging kuning dan kulit kehijauan. Sediakan rasa manis, lezkie semasa pengangkutan, tetapi tidak terlalu besar (purata 25 g).

Pagi Plum tidak bertolak ansur dengan musim sejuk yang sejuk, tetapi cepat dipulihkan selepas frosts musim bunga. Dalam musim panas kering memerlukan air yang banyak. Hampir tidak terjejas oleh reput buah dan klyasterosporiosis, kadang-kadang tertakluk kepada serangan aphids dan rama-rama.

Kelebihan utama varieti ini adalah kesuburan diri dan keupayaan bertindak sebagai pendebunga untuk plum penyuburan diri.

Presiden Plum

presiden plumPelbagai matang, untuk anak benih muda dicirikan oleh susunan cabang menegak. Selepas berbuah (selama 5 tahun), cawangan jatuh sedikit. Pokok dewasa tidak melebihi 3 m tinggi. Buah-buahan saiz sederhana, bulat, hijau, selepas pematangan menjadi burgundy. Dalam rasa ada yang menyedihkan, dan daging itu sendiri adalah struktur lembut dan berair.

Plum masak terus ke cawangan, sebahagiannya hancur selepas terlalu masak.

Presiden Plum mempunyai kemarau yang tinggi dan rintangan fros, penyakit berada pada paras purata. Pelbagai ini disenyawakan sendiri, tetapi disarankan untuk menanam plum merah Stanley, Mirna atau Skorospelka untuk meningkatkan hasil.

Antara kekurangannya adalah daging yang keras dan berasid dengan musim panas yang gersang dan musim luruh musim panas yang awal.

Plum hiasan

plum Jepun hiasanDi antara pelbagai pokok plum adalah kumpulan hiasan, yang wakilnya ditanam bukan sahaja untuk berbuah, tetapi juga untuk tujuan estetik. Sesetengah jenis plum, mengikut nama, keterangan dan gambar, menarik perhatian dengan bunga yang subur dan terang, yang lain mempunyai warna yang luar biasa. Terutamanya popular ialah:

 • Plum Jepun;
 • plum Pissardi;
 • pelbagai jenis cystene;
 • penyebaran plum.

Related  Melon Bukharka – tambahan yang baik untuk pemakanan

Plum Jepun

pelbagai bahasa JepunSpesies eksotik berasal dari Jepun, yang juga dipanggil pic Jepun, aprikot, mumi atau ume. Variasi ini unik sekali semasa berbunga: pokok yang tinggi pada awal musim bunga ditutup dengan bunga hias wangi yang menakjubkan dari warna putih atau merah jambu yang mekar selama lebih dari 2 bulan.

Dalam sesetengah kes, plum Jepun tumbuh dalam bentuk semak.

Buah-buahan masak pada pertengahan musim panas, mempunyai warna kehijauan dan rasa masam dengan nota tart, jadi mereka digunakan kebanyakannya dalam bentuk yang diproses.

Walaupun mumia tahan terhadap penyakit, pelbagai ditanam terutamanya oleh amatur.

Plum Blossom

Plum BlossomKultivar sering dipanggil plum ceri merah atau plum Pissardi sebagai penghormatan kepada saintis, yang membawa anak benih pertama dari Iran. Ciri ciri plum adalah warna merah pucuk, daun dan buah-buahan, yang berterusan sepanjang musim.

Kesuburannya banyak, tetapi di plum terdapat nota asid. Pelbagai hampir tidak mengalami penyakit kulat, tetapi kadang-kadang aphids rosak. Ketebalan musim sejuk berada pada paras purata. Di kawasan selatan, plum daun merah terasa halus dan boleh tumbuh hingga 100 tahun.

Buah masak pada bulan Ogos, tetapi boleh di cawangan, tidak runtuh, sehingga Oktober.

Chisten Plum

Plum lembutNama kedua Plum kerdil bervariasi disebabkan oleh penampilannya. Cystene adalah semak yang tumbuh secara perlahan (tidak lebih daripada 1.5 cm setahun). Ketinggian maksimum belukar tidak melebihi 2 m, sedangkan diameter mahkota biasanya sama dengan ketinggian belukar. Pelbagai ini diperoleh hasil daripada melintasi ceri pasir dan plum Pissardi.

Kebolehcayaan disebabkan oleh:

 • warna merah daun dengan warna raspberry dan kilauan berkilat;
 • bunga putih besar dengan teras merah, disusun dalam satu pesanan;
 • buah-buahan yang kaya dengan ungu yang cantik.

Cysten plum sering digunakan sebagai lindung nilai, topi ranting tidak jatuh ke beku. Mempunyai sensitiviti purata kepada suhu rendah kerana merosakkan pucuk muda.

Plum diregangkan

pelbagaipokok yang tinggi dengan menyebarkan buah mahkota plum masam-manis dari tahun kedua kehidupan. Tuaian memang banyak, sehingga 40 kg plum setiap pokok dewasa. Buah daripada jenis liar yang kecil, manakala budaya jangkauan ’60 plum splayed dipanggil vishnenosnoy, vishneslivoy atau plum, ia mempunyai beberapa subspesies (Nigra, Elegance, dan lain-lain). watak hiasan memberikan plum warna merah gelap daun dan pucuk, menjadikannya serupa dengan Sakura.

Variasi lemah tahan terhadap penyakit dengan kesuburan hitam dan berlubang dan perosak. Di samping itu, tidak cukup bertolak ansur dengan musim sejuk yang sejuk, berhubung dengan anak benih muda yang memerlukan perlindungan.

Kedua-dua taman dan hiasan jenis plum mempunyai banyak lagi wakil, jadi memilih pokok yang tepat untuk taman itu tidak menjadi masalah.

Pohon plum terbaik untuk taman – video