Bagaimana untuk menjaga gooseberries

semak gooseberriesApabila tukang kebun memutuskan untuk memulakan gooseberries pembiakan, terdapat banyak persoalan yang perlu dipelajari (di mana dan bagaimana untuk menanam, dari mana serangga melindungi, bagaimana dan bila dipotong). Isu yang paling penting ialah penjagaan dan penanaman gooseberry.

Tugas utama tukang kebun adalah memilih tempat yang sesuai untuk menanam pucuk muda gooseberries. Tumbuhan ini menyukai banyak cahaya, jadi ia perlu ditanam di kawasan terbuka, jauh dari pokok tinggi.

Lebih baik menanam semak gooseberry di tanah pada akhir September – awal Oktober. Ini dilakukan untuk menyesuaikan diri dengan lokasi baru sebelum bermulanya fros. Pada awal musim bunga, semak muda boleh menggunakan potensi penuh nutrien dan rizab kelembapan tanah. Menjelang musim gugur, dengan penjagaan gooseberry yang betul, semak belukar akan tumbuh dengan nyata.

gooseberry hijauPenanaman musim luruh merujuk kepada varieti Eropah Barat Grossularia reclinata (Z) Mill (Warsaw, Industri, Brazil, botol, Seianets Murera, hijau). Mereka adalah ketinggian purata. Kuncup dalam varieti ini akan dibangkitkan awal (3-20 April), apabila suhu udara tidak melebihi 10S. Penampilannya, buahnya besar, daunnya kecil, semaknya kecil.

Varieti hibrid (Yuvileyny, Rusia) boleh ditanam pada awal musim bunga, tetapi perkara utama tidak terlambat. Kelembapan dari tanah dengan cepat meninggalkan, jadi belukar gooseberry tidak akan berkembang dengan baik.

Jika penjagaan lanjut untuk tumbuhan tidak mencukupi, maka pertumbuhannya akan diremehkan. Sebabnya adalah penyediaan gooseberry dengan kelembapan dan membaja dengan baja.

Perlu diingat bahawa gooseberry mempunyai tumbuh-tumbuhan yang sangat awal. Ia sebahagian besarnya mengatasi perkembangan akar. Oleh itu, untuk mendapatkan hasil yang sangat baik, dia perlu berhati-hati.

Petua untuk merawat gooseberry

Untuk menyediakan tumbuhan dengan penjagaan yang sewajarnya, perlu mempunyai maklumat mengenai prinsip dan ciri-ciri perkembangan budaya buah dan beri.

Petua Penjagaan:

  • melonggarkan tanahSecara berkala, adalah perlu untuk memantau tanah di sekeliling belukar. Gooseberries berasa selesa dalam tanah longgar. Oleh itu, pada musim gugur ia mesti bengkak, membebaskan kita dari rumpai. Lakukan ini dengan cara yang tidak merosakkan sistem akar (lebih baik memohon vila). Prosedur ini akan membolehkan semak belukar, menyediakan mereka untuk musim sejuk. Apabila menggali, anda boleh membuat baja (kedua-dua organik dan mineral).
  • Pada musim bunga, selepas meninggalkan salji, anda perlu melonggarkan tanah di sekeliling belukar ke kedalaman tidak lebih dari 6 cm. Dalam proses ini, anda juga boleh memasukkan penggunaan baja organik (humus).
  • Semasa musim panas, 4 longgar tanah dengan penyiraman perlu dijalankan. Juga sepanjang tempoh ini, penjagaan semak gooseberry termasuk kawalan kelembapan tanah di sekitar kilang. Sekiranya musim panas adalah patuh, anda perlu menyiram tanah sekali setiap dua hari pada waktu petang, selepas matahari terbenam. Terutamanya dalam tanaman air perlu dalam tempoh pertumbuhan yang aktif (pembentukan ovari) dan 14 hari sebelum penuaian. Penyiraman tumbuhan harus tegas di bawah akar (pengairan titisan dapat menyebabkan perkembangan berbagai penyakit).

Menggunakan pengetahuan mengenai prinsip penjagaan gooseberry, anda boleh mendapatkan hasil yang diinginkan dalam masa dua hingga tiga tahun selepas penanaman.

Penjagaan Spring untuk gooseberry

tanahSatu momen penting dalam penjagaan gooseberries pada musim bunga adalah pengenalan baja tepat pada masanya ke dalam tanah. Apabila, apa dan berapa banyak yang diperlukan untuk membuat baja sepenuhnya bergantung pada jenis dan keadaan tanah di ladang itu.

Jika tanah habis, baja nitrogen perlu diperkenalkan sekali setahun. Untuk tanah subur sederhana, baja perlu digunakan sekali setiap dua tahun. Untuk tanah subur yang baik – sekali setiap tiga tahun.

Baja fosforik dan potash diperkenalkan dalam dua langkah. Prosedur pertama dijalankan pada musim bunga awal, dan kedua – selepas penuaian.

Titik yang sangat penting adalah pengenalan baja potash pada musim bunga. Sumber kalium organik yang sangat baik ialah abu kayu. Ini bukan sahaja merupakan baja, tetapi juga alat yang sangat baik dalam memerangi pelbagai serangga perosak dan perlindungan dari cendawan bubuk.

Bagaimana untuk dijaga dengan betul?

leviSetiap tukang kebun mahu mendapatkan tuaian besar setiap tahun dari kilangnya sendiri. Untuk memastikan hasil yang positif, anda perlu tahu cara menjaga penjagaan gooseberry dengan betul.

Mencapai kadar tinggi gooseberry beruang buah hanya boleh berlaku sekiranya pokok-pokok renek tepat pada masanya. Terdapat beberapa cara untuk memangkas pucuk gooseberry, yang membolehkan bukan sahaja untuk mendapatkan tanaman besar, tetapi juga untuk memberi semak sebagai hiasan.

belukar besar gooseberriesCara klasik melibatkan penjagaan gooseberry pada musim gugur. Pada masa ini, pucuk berusia satu tahun tumbuh di semak belukar. Seorang tukang kebun perlu mengambil kira-kira 5 cawangan terkuat dan terkuat. Adalah wajar bahawa mereka bersurai dalam arah yang berbeza dan berada jauh dari satu sama lain. Semua pucuk lain perlu dikeluarkan dengan pruner serendah mungkin, kira-kira pada paras tanah (meninggalkan “hemp” tidak digalakkan).

Dengan adanya pucuk kuat baru, setiap tahun yang lemah dan mereka yang terletak di atas tanah dikeluarkan. Proses ini akan membolehkan tahun kelima kehidupan tumbuhan untuk mendapatkan semak yang dibentuk dengan baik dengan cawangan berabad-abad lamanya, yang menyumbang kepada hasil yang tinggi.

Kaedah untuk pemangkasan gooseberries – video

belukarKaedah “Stlanets” digunakan dalam keadaan iklim yang keras atau untuk menanam jenis yang tidak menyukai selsema. Apabila menggunakannya, mengharapkan tanaman yang besar tidak berbaloi, kerana semak perlu dipotong supaya tidak mempunyai lebih daripada 2-4 pucuk. Di samping itu, cawangan hendaklah dibenarkan lebar, dan tidak tinggi.

rantingKaedah membentuk semak “Kordon satu bahu”. Ini pada asasnya satu pelarian, yang terlalu banyak cawangan sampingan. Hasil, apabila menggunakan kaedah ini, adalah kecil.

Kaedah membentuk belukar “Cordon Dua-Bahu”. Ia adalah pertumbuhan dua pucuk dari satu sistem akar. Cawangan disusun secara mendatar. Sudah daripada mereka tumbuh tunas menegak. Hasil dari kaedah ini cukup besar. Terima kasih kepada kaedah ini, anda boleh menanam semak gooseberry di kawasan kecil, dekat dinding atau pagar. Membentuk semak belukar dengan cara ini sangat sukar, tetapi jika ia dilakukan, usaha itu akan berbaloi.

pada trellis Cara “Shpalere” mempunyai beberapa tafsiran. Ini adalah pilihan terbaik untuk menanam gooseberries dari segi hasil, dan dari sudut pandang hiasan. Tumbuh tumbuhan bertentangan satu sama lain dalam dua jalur, tidak kurang daripada satu setengah meter antara semak. Oleh itu, dua baris terbentuk. Cara “trellis” boleh digunakan di kawasan pinggir bandar kecil dengan kawasan yang terhad.

Satu titik penting untuk penjagaan gooseberry selepas penuaian adalah pemangkasan pucuk lama dan bersiap sedia untuk tempoh musim sejuk.

Bagaimana untuk menjaga gooseberries (video)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Adblock
detector