telur bentuk yang berbezaTelur dalam shell lembut, telur kecil tanpa kuning telur, telur dengan cangkang atau speckles cacat. Saya sering ditanya soalan-soalan (dan menghantar semua gambar yang menakutkan ke alamat e-mel saya) mengenai sebab-sebab penampilan telur luar biasa dalam ayam – dengan kerucut, tubercle, bintik-bintik kecil, berbintik-bintik, dalam cangkang lembut. Dalam kebanyakan kes, ini bukanlah satu perkara yang perlu diambil perhatian.

Walaupun jenis telur sering diambil untuk menilai status kesihatan ayam – burung yang sihat memakan makanan seimbang yang sihat dan membawa telur yang sama dengan bentuk biasa biasa, kadang kala telur yang tidak normal dapat dianggap agak normal. Perlu berhati-hati hanya apabila ia berlaku sepanjang masa, kerana sebab itu boleh diliputi dalam masalah kesihatan yang serius.

Oleh itu saya memutuskan untuk menerangkan beberapa spesies telur ayam biasa yang tidak biasa dan tidak berbahaya.

Telur kecil tanpa kuning telur

telur kecilIa adalah telur saiz bola kecil, yang sering dijumpai di lapisan muda. Sebab penampilan mereka adalah bahawa kulit terbentuk di sekitar telur tanpa kuning telur dan mengelilingi hanya protein, jadi ukuran telurnya sangat kecil. Ini adalah fenomena yang agak biasa di kalangan lapisan muda sebelum tubuhnya mencapai akil baligh. Telur sedemikian lebih baik untuk makan daripada cuba menghilangkan ayam dari mereka – walaupun mereka mempunyai kuning ke dalam, ruang di dalam cangkang terlalu kecil untuk perkembangan normal embrio.

Telur dengan kuning dua kali

dua kuning telurApabila kedua-dua kuning terlalu rapat bersama-sama dalam oviduk, kadang-kadang ia bersamaan dengan satu protein (dan kulit), sebagai hasilnya, telur yang cukup besar terbentuk. Secara umum, kuning telur dalam telur tidak menjadi punca kebimbangan, jadi jika ayam anda selalu membawa telur seperti itu, saya hanya akan menutup mata anda. Tiada bahaya yang berpotensi untuk kesihatan ayam, sebagai tambahan, telur dengan kuning dua kali – makanan yang indah.

Related  Membiak haiwan kerdil di ladang

Telur dalam spek

telur dalam spekApabila telur bergerak di sepanjang oviduk, ia berubah. Jika putaran terlalu cepat, telur mungkin mempunyai corak “kabur”. Sekiranya telur bergerak perlahan-lahan, maka di atasnya terdapat penggabungan kecil pigmen. Banyak baka ayam (terutamanya Veljmer) sering bertelur dalam spek. Ia adalah salah satu jenis telur yang paling indah, dan mereka kelihatan hebat di atas meja makan.

Telur dengan rak putih pada cangkerang

pemendapan kapur pada telurZarah-zarah putih halus pada telur tidak lebih daripada pemendapan kalsium. Jika di oviduk terdapat pelbagai jenis zarah yang mana shell terbentuk, kalsium mula dikeluarkan untuk mengikatnya. Ini membawa kepada pembentukan deposit putih pada kulit. Mereka dibersihkan dengan kuku, dan telurnya boleh dimakan.

Telur dengan cengkerang berkulit atau berkerut

tulang rusukPenampilan telur sedemikian agak biasa untuk ayam bertelur yang lebih mahir. Ini boleh disebabkan oleh tekanan semasa meletakkan telur kerana anjing yang kuat menggonggong, pemangsa yang mengintai, ribut petir dan perengsa lain. Walaupun dari sudut pandangan estetik, telur-telur tersebut tidak boleh dipanggil cantik, tetapi mereka boleh berjaya dimakan sebagai makanan.

Telur dalam shell lembut

cangkang lembutLazimnya, telur sedemikian muncul kerana kekurangan kalsium dalam diet, walaupun terdapat sebab-sebab lain, contohnya, lebihan bayam dalam makanan. Saya tidak akan berisiko mengambil telur-telur seperti ini kerana mereka dilucutkan dari pertahanan pertama dari bakteria yang masuk ke dalam telur-shell.

Telur tanpa kulit

Satu-satunya pengecualian ke dalam senarai jenis telur yang tidak biasa adalah telur tanpa kulit. Mungkin anda perlu mendengar tentang mereka. Selama tujuh tahun saya telah membiak ayam, dan tidak pernah menghadapi masalah seperti itu. Tetapi saya tahu dengan pasti bahawa ini bukan hukuman mati untuk ayam, kerana anda mungkin pernah mendengar atau membaca di suatu tempat.

Walau bagaimanapun, adalah berbahaya untuk makan telur tersebut.

Malah, mereka bukanlah telur sebenar – ia adalah jisim yang lembut seperti getah yang kadangkala melekat pada akhir kitaran. Menurut banyak ahli dalam bidang peternakan unggas, ini sebagai telur sebenarnya merupakan bagian dari sistem pembiakan di mana sesuatu pecah. Akibatnya, mereka dikumuhkan dari badan melalui oviduk.

Sebagai peraturan, selepas penampilan telur tersebut, ayam tidak lagi tergesa-gesa.

Telur yang luar biasa – ini biasanya merupakan fenomena rawak, di mana tidak ada yang mengerikan. Walau bagaimanapun, adalah lebih baik untuk mengetahui maklumat berguna … sekiranya berlaku.

Related  Idea mangkuk unggun api untuk kotej musim panas

Sebuah video mengenai pemakanan ayam yang betul untuk menghentikan pemotongan telur