Timun dalam foto rumah hijauTimun rangup segar dari katil mereka sendiri pada musim sejuk – ini bukan fiksyen. Penanaman timun di rumah hijau boleh dilakukan sepanjang tahun, walaupun di bawah keadaan cuaca yang buruk. Teknologi dan peraturan untuk timun tumbuh di rumah hijau termasuk memastikan suhu dan pencahayaan, penyiraman, pemakanan, memerangi perosak dan penyakit.

Peralatan rumah hijau

Rumah hijau di plot itu ditetapkan supaya ia tidak terdedah kepada angin utara. Tapak ini mestilah rata atau mempunyai cerun sedikit di selatan. Sekiranya tiada perlindungan angin, maka pagar dipasang di sebelah utara. Sebelum ini perlu untuk menjaga skim penyiraman. Nisbah jumlah ke kawasan hendaklah 2: 1. Ini adalah parameter optimum untuk mengekalkan rejim suhu dalaman. Sebagai permukaan perlindungan di rumah hijau digunakan filem polietilena. Ia boleh dipasang di cerun 15-20 darjah.

Peralatan rumah hijau untuk timun yang semakin meningkat

Penyediaan tanah

Pada musim sejuk, penanaman timun di rumah hijau dijalankan pada katil “hangat”: baja atau kompos.

 1. Untuk peranti katil baja, kotoran lembu segar, sedikit dicairkan dengan kuda, diambil. Ia melakukan dua fungsi sekaligus: membaja dan pemanasan. Manure diletakkan di taman. Di atasnya dituangkan lapisan tanah yang subur 20-25 cm tinggi. Katil disiram dengan banyak air. Benih boleh ditanam tanpa pra-percambahan. Tempat tidur ditutup dengan filem polietilena. Anak benih akan muncul dalam beberapa hari. Dalam proses penguraian, baja menghasilkan sejumlah besar haba. Ini menyumbang kepada pertumbuhan timun, tetapi perlu memastikan bahawa tidak ada terlalu panas. Walaupun pada nilai luaran yang rendah, di bawah filem suhu naik melebihi 30 ° C, mencapai puncak dalam cahaya matahari langsung. Pelepasan haba dengan baja berlanjutan selama kira-kira sebulan. Kemudian suhu secara beransur-ansur jatuh. Ini mesti diambil kira apabila mengira masa penanaman.
 2. Bagaimana untuk menanam timun di dalam rumah hijau, jika mendapat baja segar bermasalah? Mereka menggunakan kaedah kedua untuk mengatur “patch panas” – kompos. Sebagai kompos menggunakan sisa organik: habuk papan, tudung, dedaunan, puncak. Perkara organik segar, semakin tinggi suhu. Jika boleh, bahan baja dan sebatian kimia tambahan ditambah, yang mempercepatkan proses penguraian. Tata letak katil itu sama dengan baja, tetapi lebih baik untuk menanam biji-bijian yang sudah tumbuh di dalam cawan gambut. Peruntukan tenaga haba di dalam katil kompos tidaklah sengit seperti dalam baja. Kaedah ini lebih sesuai untuk kawasan panas.

Related  Bagaimana untuk menjaga rumah naik?

Pemilihan benih timun untuk rumah hijau

Pelbagai jenis timunVarieti rumah hijau daripada timun adalah berbeza daripada yang disesuaikan untuk berkembang di luar rumah. Pilih orang-orang yang boleh diterima dengan baik cahaya rendah. Isu penting kedua ialah pendebungaan. Pada musim panas, di tempat tidur terbuka, lebah, bumbung dan serangga terbang lain dapat mengendalikannya dengan baik. Dan pada musim sejuk, mereka tidak mempunyai tempat. Anda boleh menanam tumbuhan secara manual, tetapi proses ini adalah intensif buruh.

Pilihan optimum adalah benih timun untuk rumah hijau yang didebarkan diri:

 • Malachite;
 • Stella;
 • Biryusa;
 • Lada.

Ini adalah kacukan yang berbuah panjang. Mereka ditolerir dengan baik oleh kekurangan pencahayaan dan sesuai untuk penanaman awal.

Rumah hijau khusus timun untuk penanaman dalam keadaan Siberia dan jalur tengah Russia disimpulkan. Ini adalah:

 • Buyan;
 • Semut;
 • Murashko;
 • Bidretta;
 • Twixie;
 • Halley.

Untuk penanaman musim bunga,

 • Elegant;
 • VIR 516;
 • Altai awal.

Gred tinggi untuk kekurangan cahaya dan kelembapan adalah berbeza:

 • Marfinsky;
 • Rusia;
 • Rumah;
 • Relay;
 • Rykovsky;
 • Regatta;
 • Willow;
 • NK-mini.

Jenis-jenis timun yang terbaik untuk rumah hijau juga adalah Gribovsky 2 dan Mei. Mereka berbuah pada hari ke-50 selepas percambahan benih.

Percambahan terbaik mempunyai 2-3 biji musim panas. Sebelum penanaman, mereka ditentukur, mengeluarkan kosong dan sakit. Untuk pembasmian kuman benih, larutan berair disediakan dari asid borik sulfat tembaga dan nitrofosses. Jus lidah juga sesuai untuk tujuan ini. Benih tersebar di atas kain yang dibasahi dengan larutan dan berusia selama 12 jam. Setelah itu mereka dibasuh di bawah air yang mengalir, tersebar di kain kasa basah dan diletakkan di dalam peti sejuk selama seminggu untuk pengerasan. Suhu tempering ialah 0 ° C Marl secara berkala basah.

Kaedah penjagaan timun di rumah hijau

Di rumah hijau, kaedah benih penanaman timun sering digunakan. Dia memberi tanaman lebih awal. Sebelum menanam timun di rumah hijau di taman mereka ditanam di dalam periuk kecil (cawan plastik akan dilakukan). Benih dikeringkan dengan 2 cm, dan kaca itu ditutup dari atas dengan kain lembap, supaya tanah tidak kering. Sebelum kemunculan panci, suhu dikekalkan pada +25 ° C. selepas pucuk muncul, suhu selama 5 hari dikurangkan kepada + 15 ° C pada waktu siang dan +12 ° C pada waktu malam. Taburkan anak benih setiap hari dan secara berkala diberi penyelesaian tahi lembu dalam perkadaran 1: 6.

Related  Kami meningkatkan hasil tanaman sayur dengan bantuan katil hangat

Mendarat di katil dibuat pada hari ke-25 selepas kemunculan. skim penanaman: .. dua baris pita 50h20 cm Jarak antara katil – 80 cm penanaman suhu timun dalam rumah hijau dikekalkan dalam + 25-30 ° C pada waktu siang dan 15 ° C pada waktu malam.

Pembajaan pertama tanaman dibuat dengan rupa daun yang ketiga sekarang, yang kedua – pada permulaan berbunga. Semasa tempoh berbuah, baja digunakan sehingga 4 kali. Sebagai tambahan kepada kotoran lembu atau ayam, tanah berpasir memerlukan baja nitrogen, dan tanah banjir memerlukan baja kalium.
Sebelum penyiraman berbunga dilakukan setiap 5 hari, kemudian setiap 2 hari. Walau bagaimanapun, jika daun menjadi kuning, norma perlu ditingkatkan. Air hangat digunakan untuk pengairan.

Selepas setiap penyiraman, pelupusan tanah yang dangkal dilakukan. Ia adalah perlu untuk mengakses udara ke akar dan mencegah kerosakan mereka. Rumah hijau memerlukan penyiaran tetap. Dengan pemanasan, ia perlu dibuka sepanjang hari dan ditutup pada waktu malam.

Untuk timun garter melengkapi trellis. Kawat dibentangkan sepanjang setiap baris pada ketinggian 2 m. Di atas setiap tumbuhan, bilah melekat padanya. Tumbuh-tumbuhan diikat pada ketinggian 10-15 cm dari tanah. Gelung itu haruslah agak bebas dengan jangkaan penebalan batang. Garter terlalu ketat akan memotong batang dan melemahkan makanan tumbuhan.

Apabila belukar bertumbuh, ia perlu dibentuk. Sebatan sampingan tumbuh dan teduh tumbuhan, dan sistem akar dan batang tidak memberikan pemakanan yang mencukupi untuk buah-buahan. Ini mengurangkan hasilnya. Proses yang lebih rendah akan dipetik selepas pembentukan helaian pertama, yang lebih tinggi pada tahap 2-3 helai.

Bagaimana cara membentuk timun dalam rumah hijau - gambar

Timun musim sejuk

Jika pada musim bunga filem polietilena mampu memberikan rejim suhu, maka penanaman timun di musim sejuk di rumah kaca adalah mustahil tanpa pemanasan buatan tambahan. Tenaga dan pemanas yang digunakan pelbagai jenis, tetapi harus diingat bahawa mereka mengeringkan udara, dan ini memberi kesan buruk kepada timun kelembapan timun. Untuk melembapkan seluruh rumah hijau, letakkan bekas dengan air, dan tumbuhan sentiasa disembur dari senapang semburan.

Related  Berkembang lata dan petunia super lata

Malah jenis yang paling tahan pada musim sejuk tidak mencukupi. Kadar cahaya tiruan yang disyorkan ialah 400 W / m2. Sehingga penampilan pucuk, pencahayaan berterusan dilakukan selama 2-3 hari. Di atas hanya menumbuk lampu pucuk dipasang pada ketinggian 50-60 cm dan menerangi mereka selama 14 jam sehari. Sebelum menanam benih di tanah, lampu dimatikan selama satu hari. Apabila tumbuhan tumbuh, lampu dinaikkan kepada ketinggian 1.5 m. Pencahayaan yang baik mempunyai kesan yang baik terhadap kandungan gula dan asid askorbik dalam buah.

Untuk mendapatkan hasil tuaian pada bulan Disember dan Januari, benih akan ditaburkan pada akhir bulan September, dan transplantasi ditransplantasikan ke tempat tidur pada akhir bulan Oktober. Pengambilan timun terawal di rumah hijau terus berlanjutan hingga April.

Penyakit dan perosak

Peronosporos pada foto timunPenyakit adalah masalah utama penanaman rumah hijau. Yang paling biasa ialah cendawan serbuk dan peronosporos.

1. Cendawan bubuk yang paling kerap menyerang tumbuhan dengan pemanasan. Penyakit ini berbahaya dan boleh membunuh timun dalam beberapa hari. Ia kelihatan sebagai salutan serbuk pada daun. Mereka cepat berubah menjadi kuning dan kering. Untuk melawan penyakit itu menggunakan kalium permanganat, sulfurida, persediaan Kesan 25%, Quadrase 250 SC. Dalam cuaca panas yang hangat, timun adalah tanah dengan sulfur.

2. Peronosporos diwujudkan dalam bentuk bintik hijau kuning atau hijau pada daun, yang secara beransur-ansur menjadi gelap, memperoleh warna coklat. Sekiranya penyakit itu dikesan, penyiraman dan penggantian atas dihentikan. Untuk penyelesaian penggunaan rawatan tembaga klorida atau polikarbasin. Menyemburkan racun kulat sistemik juga berkesan. Selepas rawatan, disyorkan untuk mengalihkan rumah hijau. Sekiranya peronasporosis adalah penting untuk mengekalkan suhu siang hari di rumah hijau sekurang-kurangnya +20 ° C, suhu malam tidak lebih rendah daripada +18 ° C

Perosak utama timun adalah aphids, tungau, thrips, wireworms. Bahan kimia digunakan terhadap mereka: Confidor, Bi-58, Decis-Duplet dan lain-lain.

Penanaman timun dalam video rumah hijau: