blackberry di kawasan pinggir bandarPenduduk musim panas Rusia dengan senang hati memupuk semak seperti beri hitam, penjagaan, penanaman, pembiakan dan pemangkasan yang tidak sukar. Blackberry kaya dengan bahan dan vitamin yang berguna, ia lebih baik daripada raspberi, lebih kerap ditanam sebagai lindung nilai. Terdapat pelbagai jenis dengan pancang tajam, tetapi beberapa jenis blackberry tidak memilikinya dan dipanggil busur.

Blackberry Growing

blackberries masakUntuk mendapatkan buah beri yang lazat, anda perlu belajar cara membesar, membiak, menanam dan menjaga blackberry. Bukan tempat terakhir dalam penjagaan berry adalah penyediaan semak yang sesuai untuk tempoh sejuk. Ia wajib menjalankan pemangkasan musim luruh dan musim bunga, selepas menyemburkan tanah di sekitar sistem akar dengan bantuan habuk papan dan gambut, atau mana-mana daripada mereka secara berasingan. Untuk melindungi tumbuhan dari penyakit, cabang-cabang blackberry dan tanah di bawahnya dirawat dengan tembaga sulfat. Untuk menghalang penampilan perosak akan membantu pemprosesan oleh actelic.

Untuk memastikan bahawa blackberry tidak mati pada musim sejuk dan tahun depan menjadi berbuah, ia perlu disediakan dengan teliti untuk sejuk, mewujudkan tempat perlindungan daripada frosts yang teruk.

menyediakan blackberry untuk musim sejukJika di rantau yang semakin meningkat suhu jatuh ke -10 darjah atau lebih rendah pada musim sejuk, semak beri perlu terlindung, tetapi ini tidak perlu untuk jenis tahan beku. Sekiranya di rantau ini terdapat frost daripada -20 darjah dan ke bawah, anda perlu membungkus mana-mana varieti untuk musim sejuk, kerana suhu tersebut tidak boleh dipindahkan ke kilang.tempat perlindungan blackberry untuk musim sejuk

Cara melipatgandakan blackberry

semak hitam di negara iniDi Rusia, terdapat dua jenis blackberry:

  • erect atau kumanyk propagates oleh lapisan akar;
  • merayap atau rosyanika, kerana pembiakan menggunakan lapisan mendatar atau apikal.

Kaedah pembiakan hijau adalah dinasihatkan untuk memohon dalam kes-kes semasa pokok semak runcing adalah sedikit, atau ia perlu untuk menyebarkan semak dengan segera.

pembiakan blackberry oleh keratanKaedah utama penghasilan semula blackberry:

  • keratan pada musim bunga;
  • keturunan akar;
  • lapisan apikal;
  • keratan hijau;
  • cara vegetatif;
  • kaedah benih.

Untuk menyebarkan blackberry dengan lapisan akar, anda perlu mencari belukar tegak kuat. Menunggu musim luruh, apabila pucuk muda akan mempunyai sistem akar sendiri, dan kemudian menggali mereka bersama-sama dengan tanah. Sekiranya anda ingin mengeluarkan semula blackberry dengan lapisan, maka perlu dilakukan pada musim bunga.

Pengeluaran semula blackberry oleh lapisan

Penyedutan apical lappingUntuk menghasilkan semula blackberry di bahagian atas lapisan di sepanjang bahagian atas (kira-kira 30 atau 35 cm dari hujung), kulit kayu itu tidak akan dipotong oleh cincin, di bawah buah pinggang. Semua orang bengkok ke tanah, ditekan ke parit yang telah disediakan sebelumnya dari 4 hingga 5 cm dalam, diperbaiki dan dikebumikan dengan bumi.

Di belakang tahap bumi dan di belakang kelembapannya ditonton, disiram dan ditambah pada waktunya. Sebelum permulaan penutup fros dengan habuk papan atau gambut. Menjelang musim bunga berikutnya lapisan akan menjadi akar, mereka akan terpotong dari kilang ibu, digali dan ditanam di tempat di mana mereka akan tumbuh secara kekal.

 

Keratan blackberry dengan akarSelepas kemunculan pucuk, yang mempunyai 2-3 daun, anda boleh menyebarkan blackberry dengan keratan hijau. Untuk melakukan ini, mereka dipotong bawah tanah di bawah kedalaman 3-4 cm di bawah tanah, dipindahkan ke rumah hijau dan ditanam di sana di bawah filem, supaya tahap kelembapan selalu tinggi. Setahun kemudian, pada musim gugur, anda perlu meletakkannya di mana tempat tetap akan disediakan.

Kaedah penyebaran vegetatif dan benih

keratan berakarPada akhir musim panas atau awal musim luruh, blackberry dibiakkan secara vegetatif. Untuk ini, belukar digali, cawangan dibahagi di sepanjang akarnya, supaya setiap bahagian adalah sentimeter 15, atau sedikit kurang, panjangnya, setengah sentimeter tebal. Mereka ditanam, dan dibalut sebelum musim sejuk. Sekiranya tidak mungkin untuk tanah dengan serta-merta, bahan yang disediakan diletakkan di dalam alur ke kedalaman kira-kira 10 cm, kemudian dituangkan ke tanah, disiram dan dipadatkan.

Untuk mengembangkan blackberry, anda perlu belajar. Pembiakan, pemangkasan dan kejururawatan memerlukan kemahiran, jadi kaedah penyebaran benih digunakan jarang kerana percambahan miskin. Pada masa yang sama, budaya tidak kehilangan sifatnya.

Untuk meningkatkan percambahan, kulit keras benih harus rosak.

Sapu di pasir sungai, pra-air, zaglubit pada 6 cm, ditambah atau tolak 1 cm. Apabila terdapat beberapa daun, tumbuhan menyelam dengan tandas, anda boleh mendarat di tempat duduk mereka. Untuk musim sejuk, pucuk muda akan terpelihara. Beri pertama akan muncul hanya selepas 3 atau 4 tahun.

Sunat sunat hitam

pemangkasan spring blackberryBagaimana untuk memangkas blackberry pada musim bunga, anda boleh belajar dari video, melakukannya dengan menyusahkan, tetapi perlu. Kilang itu dipangkas dengan pemotong pada bila-bila masa sepanjang tahun, kecuali di musim sejuk. Ketinggian kumaniki adalah kira-kira 3 meter, kadang-kadang lebih tinggi, ia mirip dengan raspberry, ia memberikan banyak pucuk. Dalam blackberry langsung – Kumany, buah dua tahun buah.

pemangkasan bergandaKetika salji turun, persoalannya adalah apakah perlu untuk memangkas blackberry pada musim semi, tidak timbul, jawabannya jelas, itu perlu. Sehingga tunas yang dibangkitkan, pucuk kering dan cedera dikeluarkan, saplings berusia setahun dipotong dua kali untuk meningkatkan pertumbuhan proses sisi. Ini dilakukan pada bulan Mei, apabila kira-kira 6 cm puncak dipotong, dan pucuk yang tumbuh lebih dari satu setengah meter dipendekkan pada 7-10 pada bulan Julai. Potongan 6 atau 8, yang paling kuat, cuti, yang lain dipotong. Pemangkasan buah beri hitam pada musim gugur dilakukan selepas penuaian, sebenarnya, ini adalah sanitasi.

pembentukan belukar blackberryApabila pemangkasan beri hitam pada musim bunga dalam skema video, jelas bahawa pada tumbuhan matang bukan sahaja cawangan yang terjejas oleh fros di musim sejuk, tetapi juga pecah, lemah. Biarkan beberapa keping, dari 4 hingga 10, yang paling kuat. Pucuk sampingan dipendekkan kepada panjang 20-40 cm, meninggalkan pada setiap 8 hingga 12 tunas yang baik. Untuk mendapatkan tuaian yang sangat baik, anda perlu tahu cara memotong blackberry pada musim bunga dengan betul, seperti musim panas untuk menghilangkan pucuk yang berlebihan dari sisi belukar, meninggalkan musim bunga.

pemangkasan puncak blackberry Hanya mereka akan menikmati tuaian yang banyak, kerana pucuk pada tahun pertama tidak berbuah. Pemangkasan blackberry pada musim bunga untuk tukang kebun pemula tidak akan sukar, jika anda melihat video, bagaimana untuk melakukannya dengan betul.

Pada beri hitam dari pakar – video