Anak benih kentang dari benihMenanam kentang dalam keadaan yang sempit di kawasan pinggir bandar tidak membenarkan putaran tanaman yang sepenuhnya, terutama untuk perladangan kentang. Dumps di bumi sedang dicerna, dihantar melalui ubi. Jika tidak ada pertukaran bahan penanaman, maka tanaman yang sangat baik dianggap enam umbi dari semak belukar.

Cara untuk meningkatkan hasil kentang

Menanam kentang dari benihPersoalan bagaimana untuk menanam panen kentang yang baik, hairan setiap tukang kebun. Semua orang mahu mengurangkan kawasan tanaman taman kerana hasilnya. Untuk mengembangkan katil kentang kentang yang anda perlukan:

  • untuk mematuhi putaran tanaman;
  • memenuhi keperluan agroteknik;
  • kerap menggantikan bahan penanaman.

Dengan pendekatan ini, satu tan kentang dari seratus akan menjadi kenyataan. Harta ubi kentang secara perlahan mengumpul penyakit, dengan tahun kehilangan rasa dan hasil, semua orang tahu.
Bagaimana untuk menanam tanaman kentang yang baik dijamin? Anda boleh mengemas kini benih dengan membeli bahan elit di ladang biji benih dan pembiakan. Ia mahal, dan beberapa nodul masih perlu didarabkan. Akibatnya, dalam tiga hingga empat tahun tuaian akan jatuh lagi.

Selepas beberapa tahun, mana-mana kentang merosot dan memerlukan penggantian baru. Cara terbaik ialah mendapatkan bahan penanaman yang sihat dari benih.

Kentang dari biji benih

Pengumpulan benih untuk penanaman berikutnyaPenanaman kentang dari benih dapat menjadi pekerjaan yang menarik dan berguna. Beri di semak mengandungi benih, tetapi tidak membawa penyakit keturunan. Iaitu, mendapatkan semak kentang dari benih, kita mendapat bahan penanaman super-elit. Hanya biji yang lebih kecil daripada pinhead dan tidak memberi keyakinan terhadap hasilnya.

Anda boleh membeli biji di kedai khusus, dan anda boleh mendapatkannya dari ladang anda sendiri, mengumpul balabuk besar dari semak pada musim luruh. Kemudian mereka perlu diadakan sehingga keadaan lembap pada tingkap dan pilih benih dalam bekas, bilas, kering dan letakkan di tempat yang gelap kering hingga akhir bulan Mac. Kedua-dua mereka dan biji-biji lain dalam buah beri mempunyai pemisahan harta. Daripada benih akan tumbuh pokok renek yang sihat, tetapi tidak semua akan mengulangi sifat-sifat tumbuhan rahim.

Related  Foto dan penerangan spesies dan pelbagai jenis labu

Bagaimana untuk menanam benih?

Menyemai benih kentangTerdapat beberapa perkara yang mesti diambil kira:

  • percambahan benih berlangsung selama 2 tahun;
  • anak benih tidak bertolak ansur dengan memilih;
  • Tanah tidak boleh mengandungi patogen.

Penyediaan biji benih adalah rawatan dengan kalium permanganat diikuti dengan mencuci dan mengeringkan biji-bijian kecil. Bumi harus mewakili campuran nutrien yang longgar, semestinya diayak. Beberapa cawan dengan lubang saliran dipasang di kuali. Tanah dicurahkan pada dua pertiga gelas dalam 100 ml dan beberapa biji diletakkan di atas permukaan. Ia adalah perlu untuk ringan pasir permukaan, taburkan dari senapang semburan untuk mengelak. Tutup cawan. Anak benih akan muncul dalam 2 – 3 minggu.

Anda tidak dapat menumbuk daun dengan merendam daun.

Tumbuh benih dari kentangPenyiraman kentang yang betul pada tahap ini adalah melalui pallet, seperti begonias. Bumi sendiri akan menarik kelembapan. Daripada beberapa pucuk yang muncul, anda mesti meninggalkan yang paling kuat, selebihnya dipotong dengan gunting manicure. Sistem akar yang sangat lemah benih kurang pulih. Oleh itu, adalah perlu untuk mengelakkan tahap trauma ketika memilih. Biji-bijian disimpan dengan banyak, dan semak ditanam hingga dua lusin. Untuk ekonomi peribadi tidak lagi diperlukan.

Pada masa akan datang, ia akan memerlukan pemindahan kapal dalam bekas yang lebih besar. Oleh itu, anak benih tumbuh menjadi panas yang stabil tanpa frosts berulang. Tempoh penanaman adalah 60 hari ditambah 2 minggu untuk pucuk. Oleh itu, benih harus diturunkan ke tanah selama dua setengah bulan sebelum haba stabil di rantau ini. Bagaimana untuk menjaga kentang yang ditanam di dalam benih?

Penjagaan kentang benih

Katil kentangDitanam di dalam tanah yang subur longgar, benih akan berkembang pesat. Harus diingat bahawa semak akan berbeza dalam penampilan. Matlamat tukang kebun akan menunggu penuaian dan mengambil benih dari spesimen yang paling berjaya, ke umbi terkecil yang terakhir. Penyiraman kentang yang betul bukanlah untuk membasahi plat daun dari atas, tetapi untuk menyerap air di sepanjang lubang yang tinggi. Setelah merebus kentang, air dituangkan ke dalam alur-alur, dan keadaan dibuat untuk merendam seluruh dayung. Menyiram seperti musim panas memerlukan 2.

Kentang berlebihan adalah berbahaya. Jika tanah lembap pada kedalaman 10 cm, segala-galanya teratur.

Kentang mendapatkan kelembapan dari udara melalui plat pubescent daun. Selepas beberapa ketika, ladang yang ditanam dari benih akan menonjol dalam bentuk yang sihat. Adalah penting untuk mengekalkan rumput yang jelas. Bagaimana rumpai kentang diketahui oleh setiap tukang kebun sayur. Di sini anda hanya perlu berhati-hati memeriksa setiap belukar. Rumpai seperti quinoa adalah tempat di mana perkembangan phytophthora bermula. Dan untuk kentang elit, ia tidak berguna untuknya.

Related  Cherry untuk rantau Leningrad: jenis, ciri penanaman dan penjagaan

Tidak teruk semasa musim panas untuk menghabiskan 2 – 3 menyembur perladangan dengan EM-1 Baikal. Penyediaan ini mewujudkan keadaan untuk pembangunan yang lebih baik dan pengisian akar. Mikroorganisma mempunyai kesan yang baik terhadap perkembangan tumbuhan dan peningkatan tanah.

Penuaian

Bahan penanaman baruJika anda melihat kentang seperti tumbuhan kegemaran anda, hasilnya akan mengejutkan anda. Setiap belukar akan menyerahkan kepada dua puluh ubi saiz yang berbeza. Untuk memilih dari semak belukar yang anda suka, anda memerlukan penuaian keseluruhan. Jangan buang walaupun kentang terkecil. Untuk mendapatkan belukar penuh, ia hanya cukup untuk mengekalkan umbi.

Tumbuh dengan paku akan menjadi belukar penuh tahun depan.

Semua bahan yang terpilih perlu dibasuh dan dipegang di dalam cahaya yang diffused dalam sejuk ke cahaya hijau. Barangkali tahun depan, bahan baru akan diperoleh daripada pelbagainya sendiri. Untuk menetapkan sifatnya adalah tugas seterusnya.

Berapa kerapkah mereka menukar benih kentang?

Diterima dari benih bahan penanaman untuk tahun kedua dalam agronomists dipanggil superelite pembiakan pertama. Dari sini untuk tahun yang akan datang, kentang varietal bercerai akan menjadi super elit. Pembiakan seterusnya memberikan kentang makanan dan bahan benih elit. Selepas tiga tahun, hasil mula jatuh dan perlu mencari kentang segar untuk pembiakan semula. Adalah lebih mudah setiap tahun untuk berkembang beberapa semak dari biji, dan secara perlahan-lahan menyediakan bahan penanaman segar.

Bagaimana untuk mengembangkan kentang dari benih – video