bunga petuniaTaman mana pun akan dihiasi dengan petunia, dengan banyaknya mekar dalam pelbagai warna sepanjang musim panas dan musim luruh. Di samping itu, petunia tidak bersahaja, dalam penjagaan tidak tepat.
Oleh itu, ramai yang berminat untuk mengembangkan petunia dari biji-bijian – ciri-ciri penanaman, menjaga anak benih dan bunga dewasa.

Kaedah petunia yang semakin meningkat dari biji benih

Untuk mendapatkan benih petunia, perlu menanam benih pada Februari atau awal Mac. Untuk melakukan ini, anda boleh menggunakan anak benih, atau menerapkan teknologi petunia yang tumbuh melalui tablet gambut.
anak benih dalam bekas plastik

 • Selalunya, benih digunakan untuk tujuan ini. Biji bunga berwarna terang, iaitu, mereka memerlukan cahaya untuk percambahan. Oleh itu, penaburan dilakukan dengan cetek, mereka tidak boleh ditaburi dengan bumi, tetapi untuk memudahkan hubungan dengan tanah itu sudah cukup untuk memerah.
 • Benih bercambah pada suhu yang cukup tinggi, dari urutan +25 ° C dan kelembapan udara sebanyak 98%.
  Keadaan seperti itu boleh dipastikan dengan meletakkan anak benih di tempat yang hangat, ditutup dengan kain bukan tenunan ringan. Anda boleh menggunakan filem kaca atau telus untuk tujuan ini, bagaimanapun, kain bukan tenunan memberikan benih dengan persekitaran yang lebih baik untuk pertumbuhan, kerana kelembapan lebih baik dipelihara, dan benih dapat menghirup udara.
  Kain tidak tenunan dikeluarkan apabila benih membesar sedikit.
 • Menanam bijirin dalam pil gambut jauh lebih berkesan. Amalan telah menunjukkan bahawa tumbuh-tumbuhan yang tumbuh di tablet gambut tidak memerlukan menyelam seterusnya, dan anak benih yang ditanam boleh ditanam terus ke tanah.

tablet gambutKelebihan tablet adalah sifat semulajadi gambut, kebolehtelapan air dan udara, dan juga mengandungi nutrien yang mencukupi untuk pembangunan dan pertumbuhan anak benih.

Menggunakan tablet ini untuk berkembang petunia dari benih sangat mudah. Mereka diletakkan dalam bekas – bekas plastik dengan tudung, dan dituangkan ke dalam air.
Dalam masa 10 minit tablet membengkak, meningkat pada masa yang sama tinggi, tetapi mengekalkan diameternya. Setelah menunggu selama 5 minit lagi, keluarkan air yang berlebihan dan, dengan menggunakan tweezer atau tusuk gigi, masukkan satu biji ke dalam lekukan yang berada di atas tablet. Kemudian bekas ditutup dengan tudung dan diletakkan di atas tingkap.
Meningkatkan lagi dan menjaga petunia adalah untuk mengekalkan suhu dan kelembapan yang diperlukan untuk percambahan benih dan pertumbuhan.
Untuk mengelakkan pemeluwapan daripada menetes di pucuk, anda perlu mengalihkan bekas secara berkala dan keluarkan kelembapan yang berlebihan dari dinding dan tudungnya.

Related  Perincian penanaman dan penanaman varietas strawberi awal, lewat dan sepanjang tahun

Tidak semua orang mempunyai syarat untuk menanam bibit petunia di apartmen. Adalah mungkin untuk membiakkan petunia dalam rumah hijau, walaupun, benih siap untuk ditanam di tanah akan menjadi lebih lambat daripada rumah.

Perkara utama adalah menyediakan rumah hijau dengan cara yang menyediakan tumbuhan dengan rejim suhu dan kelembapan yang diperlukan.

Kepuraian petunia yang semakin meningkat

Penanaman petunia dalam keadaan bilik – walaupun menyusahkan, tetapi sangat menarik.
Perkara utama adalah memastikan rejim cahaya dan mematuhi suhu yang diperlukan.
Anak benih muncul kira-kira satu atau dua minggu selepas menyemai benih. Ini adalah isyarat bahawa ia adalah perlu untuk mengurangkan suhu benih: pada siang hari ia tidak boleh melebihi 20 ° C, dan pada waktu malam 16 ° C.
Untuk membuat pucuk tidak muncul dan berkembang dengan baik, lakukan pencahayaan menggunakan pelbagai phytolamps.

Untuk pencahayaan tambahan perlu diteruskan, sebaik sahaja prostodnutsya tumbuh. Adalah diharapkan penanaman itu diterangi sekitar 16 jam sehari. Ini membantu benih tumbuh kuat dan sihat, dan mempercepatkan pembentukan tunas bunga.

Menyelam dan merawat bibit petunia

petunia dalam begHidupkan anak benih apabila risalah penuh pertama muncul.
Dalam petani berkembang petunias – ini mungkin masa yang paling penting. Pucuk sangat halus dan rapuh, kerana tempat duduk mereka memerlukan maksimum kesabaran dan ketepatan, agar tidak mencederakan mereka.

Untuk cawan menggunakan cawan bahan telus, dipenuhi dengan tanah yang disterilkan. Mereka ditumbuk, digali bersama-sama dengan rumpun tanah berhampiran akarnya.

Benih semasa peringkat percambahan agak menentu.
Kira-kira dalam masa sebulan selepas penampilan pucuk, perkembangan mereka berjalan dengan perlahan, kerana pada tahap ini mereka meningkatkan sistem akar. Pertumbuhan yang lebih aktif bermula pada umur bibit sebulan setengah.
Apabila tanah di cawan telus sangat saling berkaitan dengan akar, pucuk dipindahkan ke dalam periuk kapasiti yang lebih besar (sehingga 2 liter) dan ditinggalkan di sana sehingga mendarat di tempat yang tetap.

Related  Berkembang lata dan petunia super lata

petuniaPenanaman petunia ampel dari biji-bijian, serta penanaman bunga kasino dilakukan pada teknologi yang sama seperti varietas lain.
Ampel Petunia adalah pilihan terbaik untuk pasu bunga yang digantung.

Jenis Cascade juga termasuk kumpulan ampel. Mereka mempunyai fleksibel, tetapi lebih tebal dan lebih pendek daripada bentuk ampel ideal.

Petunia terry tumbuh, petunias surfinii mempunyai ciri khasnya. Faktanya ialah mereka tidak memberi benih, jadi mereka menyebarkannya dengan potongan pucuk.

Untuk tujuan ini, tembakan dengan dua interstices dipotong dari semak berbunga. Keluarkan bunga dan tunas. Hujung potongan “debu” dengan batang dan dimasukkan ke dalam gelas, yang diletakkan di tempat teduh. Selepas 3 minggu, muncul akar. Hibernate tumbuh-tumbuhan di rumah, pada suhu 16 ° C.

Bagaimanakah dan apakah air untuk menanam benih petunia

Sangat penting untuk belajar bagaimana untuk menyemai benih petunia. Ini perlu dilakukan secara sederhana dan mengikut masa, mengikut peraturan tertentu:

 • Penyiraman pengairan benar-benar dikecualikan boleh. Untuk melembabkan substrat adalah penyemburan semburan halus yang paling sesuai. Penggelapan tanah adalah berbahaya dengan rupa “kaki hitam” – penyakit di mana pucuk membusuk dari bawah dan mati. Pengeringan juga merosakkan pucuk kecil.
 • Cara yang paling boleh dipercayai untuk mengekalkan kelembapan tanah yang dikehendaki adalah untuk menyemai benih dari bawah dari kuali, dan bukan dari atas.
 • Untuk penyiraman gunakan air lembut yang tidak mengandungi klorin. Jadi pastikan anda berdiri air sekurang-kurangnya sehari, dan segera sebelum menyiram, tambah sedikit jus lemon.
 • Air dan substrat harus mempunyai suhu yang sama.

Penting! Dalam cuaca yang cerah, anak benih perlu disiram pada waktu petang, kerana pada malam hari pertumbuhan mereka adalah paling sengit dan lebih banyak penggunaan air, pada waktu petang air menguap dengan kuat.

Menjalankan rahsia-rahsia kecil peternakan peternak ini, kita akan mendapat anak benih penuh

Related  Lapis lazuli dari rumpai pada kentang

Apakah tanah yang diperlukan untuk petunia?

Untuk menyemai benih, ia dibenarkan untuk menggunakan pelbagai campuran tanah berdasarkan gambut, kecuali campuran alkali dan asid kuat.

Penyediaan diri campuran tanah memerlukan kemahiran tertentu, dan komponen perlu ditemui di suatu tempat, jadi pilihan terbaik adalah membeli substrat di kedai bunga.
Ia mengandungi nisbah optimum semua bahan yang diperlukan untuk pemakanan tumbuhan dan pertumbuhan mereka.

Untuk melindungi tumbuhan daripada penyakit, campuran yang diperolehi mesti ditumpahkan dengan racun kulat sebelum penanaman.

Baja untuk petunia

Baja AgrecolKilang itu tidak boleh tumbuh sepenuhnya tanpa menggunakan baja dalam proses pembangunan. Petunia sangat responsif terhadap penggunaan baja, dan mengalami keperluan yang tinggi untuk mereka. Hanya dengan mendapatkan cukup pembajaan yang diperlukan, ia akan berkembang dengan banyaknya sehingga paling sejuk.

Cuba gunakan hanya baja khusus, jika tidak, sangat sukar untuk mengekalkan tumpuan. Baja kompleks dengan kandungan kalium yang tinggi juga sesuai untuk berpakaian atas.

Di rumah, ia adalah paling mudah untuk menggunakan baja cecair, yang dicairkan dengan air sebelum menyiram. Pilihan mereka cukup luas.
Memulakan makan perlu beberapa minggu selepas pemindahan. Sepanjang musim, anda perlu meneruskan penggunaan baja pada selang waktu dua minggu.

Selain memberi makan, penjagaan petunia melibatkan pemanjangan tanah secara berkala untuk memastikan bekalan oksigen ke akar dan penyiraman.
Menjaga petunias dewasa, ramai yang tidak tahu bahawa untuk membentuk semak subur yang anda perlukan untuk mencubit, iaitu, mengeluarkan, puncak tunas ditanam. Ini perlu dilakukan dalam fasa pertumbuhan aktif, apabila 4-5 daun terbentuk.

Petunias mekar dengan banyak dan berterusan. Mereka ditanam di atas katil bunga, dalam pasu dan bekas, yang digunakan untuk menghias taman-taman bunga. Setelah menghabiskan sedikit usaha dan masa pada anak benih yang tumbuh, anda dapat menanam keindahan bunga yang menyenangkan ini sepanjang musim.

Artikel, apabila menanam petunia pada anak benih!

Berkembang dan merawat petunias – video