pintu garaj bahagianPintu garaj bahagian tengah hari ini adalah antara pilihan paling optimum untuk susunan bangunan tersebut. Mereka mempunyai perbezaan mereka, yang pada akhirnya akan tercermin dalam harga. Oleh itu, adalah bernilai untuk mengenali produk ini dengan lebih teliti.

Ciri-ciri struktur

pembinaan pintu keratanPintu garasi bahagian – lembaran yang diperbuat daripada logam, yang terdiri daripada bahagian. Dalam reka bentuk terdapat landasan panduan, yang mana pelbagai unsur disambungkan. Pergerakan pintu masuk dari atas ke atas ketika membuka ruang siling, dan sebaliknya ketika menutup. Semasa proses ini, mekanisme menimbulkan setiap bahagian – elemen seterusnya menyembunyikan di belakang yang sebelumnya.

Pintu garaj bahagian terdiri daripada:

 • linen – mempunyai dua kepingan keluli, di antaranya terdapat buih poliuretana, yang bertindak sebagai penebat haba;
 • membimbing profil keluli dengan kurungan dan gantungan – yang pertama memberikan peningkatan dan menurunkan pintu, dan kedua penekanan mereka di kedudukan atas yang melampau;
 • sistem musim bunga – ia menyumbang untuk mengimbangi bilah, dan juga menyediakan kawalan manual pintu gerbang.

Pembinaan pintu gerbang agak mudah, oleh itu tidak akan ada komplikasi dalam operasi. Tetapi kemudahan utama adalah kawalan automatik. Iaitu, pemilik tidak perlu sentiasa meninggalkan kereta untuk membuka dan menutup pintu, dan ini memendekkan masa yang ketara.

Varieti

Memilih garaj garaj adalah acara yang bertanggungjawab, kerana bukan sahaja dinding melindungi kereta dari cuaca yang tidak diingini dan kesan manusia. Oleh itu, sebelum membeli reka bentuk, anda perlu membiasakan diri dengan pilihan produk yang tersedia.

Pintu garaj bahagian boleh menjadi:

 1. Diperbuat daripada panel sandwich. Versi ini dalam reka bentuknya mempunyai lapisan tambahan sealant untuk memberikan perlindungan terhadap pembekuan. Ketebalan panel langsung memberi kesan kepada tahap perlindungan terhadap kecurian dan kecekapan tenaga. Panel sandwic terdiri daripada dua helai keluli, antara yang merupakan busa poliuretana. Pintu jenis ini mempunyai jarak yang agak luas, baik dalam saiz dan tekstur dengan warna.pintu keratan dari panel sandwic
 2. Dibuat daripada kanvas panorama. Dalam penjelmaan ini, profil aluminium tersemperit digunakan dalam pengeluaran. Di kanvas terdapat sisipan lut.Pintu sekatan dari kanvas panorama

Related  Membersihkan dandang anda sendiri

Pintu garaj bahagian juga boleh digabungkan. Model seperti itu menggabungkan diri mereka dan panel sandwic, dan kanvas panorama.

Juga terdapat klasifikasi lain – mengikut jenis pengurusan. Pintu boleh sepenuhnya automatik, di kawalan jauh atau manual. Jenis pertama mempunyai mekanisme pemacu elektrik dalam reka bentuknya, jenis kedua boleh jauh (menggunakan alat kawalan jauh atau telefon bimbit) atau kawalan pegun, tetapi jenis ketiga memerlukan usaha fizikal untuk membuka garaj.

Sistem yang lebih automatik adalah, semakin mahal ia akan dikenakan biaya. Ia juga penting untuk memberi perhatian kepada pengilang syarikat, kerana jenama yang lebih terkenal, semakin tinggi harga.

Kelebihan pemasangan pintu keratan

kelebihan pintu keratanGates garaj angkat sectional mendapat populariti. Dan ada alasan untuk ini. Sesetengah pembeli pada mulanya mungkin menjatuhkan harga yang agak tinggi, tetapi jika anda mengenali kelebihan pemasangan itu, menjadi jelas bahawa wang tidak akan sia-sia.

Di antara kekuatan, ia patut memberi perhatian kepada perkara-perkara berikut:

 • kerana mengangkat kanvas di ruang siling, menyimpan banyak ruang berguna;
 • pemasangan ini menyediakan penebat bunyi dan bunyi yang baik, supaya garaj boleh digunakan bukan sahaja untuk menyimpan kereta, tetapi sebagai ruang tambahan;
 • Model moden mempunyai perlindungan yang tinggi terhadap penggodaman;
 • kesederhanaan dan keselamatan operasi;
 • jika dipasang dengan betul, pintu akan menyediakan penebat haba yang tinggi dan menyegel ruangan.

Setakat ini, pengeluar menawarkan palet warna dan pilihan warna pada reka bentuk tekstur. Bagi harga, ia secara langsung berkaitan dengan saiz kanvas dan firma.

Saiz dan harga

pilih saiz pintuPembukaan garaj bersaiz supaya kenderaan tertentu dapat masuk ke dalam. Oleh itu, pintu juga dipilih untuk dimensi ini. Biasanya ini adalah saiz standard – lebar – 2.5 m, ketinggian – 2-2.5 m Jika dikehendaki, dan kemungkinan boleh dipilih saiz individu. Di samping itu, sesetengah pengeluar lebih awal menawarkan grid saiz, yang menyenaraikan saiz yang paling popular dan popular.

Related  Dandang elektrik, prinsip dan jenis operasi

Dimensi pintu keratan ke garaj dipilih mengikut parameter dan cadangan tertentu:

 1. Memikirkan masa depan, iaitu, jika keluarga kini mempunyai kereta, maka pada masa depan ia boleh berubah menjadi SUV atau van keluarga jenis. Juga, tidak akan ada satu kereta dalam keluarga, tetapi dua atau lebih sekaligus. Dalam kes ini, lebih baik membeli pintu dengan dimensi 3 x 2.5 m.
 2. Kedalaman pemasangan bergantung kepada jenis pintu. Misalnya, jika struktur mempunyai pemanduan elektrik, maka ia memerlukan ruang tambahan, oleh itu kedalamannya lebih dari 3 meter. Mekanisme yang terletak di ruang siling juga memerlukan ruang, dan oleh itu akan mempengaruhi ketinggian pintu. Pelompat atas mesti sekurang-kurangnya 2.1 m. Hanya dalam kes ini, pintu pagar akan bergerak dengan bebas. Untuk pintu automatik, ia mengambil 1-1.2 m ke sisi pembukaan, jadi lebih baik tidak untuk melakukan apa-apa komunikasi di dinding di tempat-tempat ini.
 3. Saiz gerbang juga dipengaruhi oleh sudut putaran dan cerun di jalan masuk.keperluan untuk memasang pintu garaj

Dimensi pintu gerbang dipilih bergantung pada saiz garaj. Tetapi ia juga berlaku bahawa anda perlu kecewa, dan ini berlaku bukan sahaja pada dinding, tetapi juga ke pintu gerbang itu sendiri. Oleh itu, ia patut memikirkan masa ini di peringkat pembinaan garaj dan mungkin membuat “stok” untuk memperluaskan tempat letak kereta keluarga. Juga, jangan lupa bahawa tempat letak kereta mungkin perlu dan bergerak, dan ini juga memerlukan ruang.

Terdapat saranan umum mengenai saiz pintu garaj berkaitan dengan dimensi mesin:

 • sedan, hatchback – 2500 x 2100 mm;
 • minivan – 2700 x 2500 mm;
 • Pick-up – 3000 x 2500 mm;
 • minivan – dari 3090 x 2520 hingga 3225 x 3220 mm.

Pakar mengesyorkan kemasukan yang dilakukan pada 60 mm (dan lebih baik pada 120 mm) lebih lebar, dan 30 mm (dan lebih baik pada 60 mm) lebih tinggi daripada dimensi kereta sedia ada.

Related  Idea yang menarik untuk memasang almari pakaian

Anda boleh membeli pintu garaj bahagian, baik di kedai khusus dan di laman web. Berkenaan dengan kos saiz, ia adalah seperti ini:

 • saiz minimum (1870 x 2500 mm) – kira-kira 600 ringgit;
 • saiz purata (2540 x 3000 mm) – kira-kira 720 dolar;
 • saiz maksimum (3040 x 5000 mm) – kira-kira 1195 dolar.

Pintu bahagian juga boleh diperintahkan oleh ukuran individu. Juga, kos akhir dipengaruhi oleh peralatan akhir, contohnya, sama ada terdapat kunci kunci atau tidak.

Ia akan menjadi sangat sukar untuk memasang pintu keratan ke garaj dengan tangan anda sendiri. Tetapi banyak firma menawarkan perkhidmatan sedemikian. Dan jika anda memesan produk dan dengan pemasangannya, anda boleh mendapatkan diskaun yang baik.

Sehingga kini, firma-firma yang paling popular ialah Alutech (Belarus), DoorHan (Republik Czech), Ryterna (Lithuania), Vishnyovsky (Poland) dan Normann (Jerman). Syarikat-syarikat ini mempunyai rangkaian yang agak luas.

Seperti yang dapat dilihat dari semua perkara di atas, apabila membeli pintu keratan di garaj, saiz dan harganya saling berkaitan. Oleh itu, pertama anda perlu menyelesaikan masalah dengan dimensi premis, dan kemudian di bawahnya untuk memilih parameter reka bentuk.

Bagaimana untuk memilih pintu garaj bahagian – video

Bagaimana untuk menyediakan pembukaan bagi pemasangan pintu keratan – video

Bagaimana untuk mengukur pembukaan sebelum menempah pintu keratan – video

Pemasangan pintu garaj keratan – video