ceri Valery ChkalovHari ini, di atas pelupusan pemilik taman persendirian dan plot negara kecil terdapat banyak jenis ceri pemilihan domestik dan asing. Tetapi dengan semua kelebihan ceri Valery Chkalov, dibawa keluar sebagai tahun 70-an abad yang lalu, tidak kehilangan populariti, penerangan tentang pelbagai dan pengalaman yang lama berkembang membuktikan nilai tanaman buah ini.

Sejarah penciptaan pelbagai jenis Valery Chkalov

pelbagai jenis Valery Chkalov di kampungBekerja pada pelbagai yang termasuk dalam Daftar Negeri pada tahun 1974, bermula pada tahun 60-an. Untuk mengeluarkan ceri awal dengan ketabahan musim sejuk yang baik dan rasa yang sangat baik, usaha pasukan Makmal Genetik Pusat yang dinamakan selepas Michurin dan Melitopol OSS diperlukan. Sebagai bahan permulaan, peternak dari Michurinsk dan Melitopol Ukrainia mengambil anak benih ceri Pink Caucasus manis. Variasi ini telah membuktikan nilainya di taman-taman di Caucasus Utara dan boleh dijangka memberi keturunan yang kurang menarik.

Diperoleh dari pendebungaan bebas, pokok-pokok itu akhirnya berkembang menjadi tumbuhan yang kuat dengan mahkota yang menyebar dan buah berbuah awal. Pokok ceri yang digambarkan pada foto Valery Chkalov sepenuhnya membenarkan harapan saintis. Untuk ketahanan, hasil dan penampilan “keturunan” budaya menerima nama juruterbang Soviet terkenal.

Ciri khas varieti ceri Valery Chkalov

penuaian ceri

Pada usia lima tahun, apabila buah berbuah bermula, pokok itu membentuk mahkota, yang dikembangkan pada ketumpatan rata-rata, yang menjadi lebih banyak dan semakin menyebar setiap tahun, yang menjadi ikrar untuk penuaian masa depan yang berlimpah.

Pada usia 10 pokok dewasa adalah mudah dipelajari:

  • pada setem, kelabu-coklat stamping;
  • oleh cawangan rangka yang kuat, memanjangkan dari batang pada sudut 45-60 °;
  • yang dominan di dalam mahkota yang licin, coklat dengan warna merah kemerahan;
  • pada dedaunan banyak yang meliputi pucuk-pucuk musim ini dan terakhir.

Related  Varieti epal untuk Wilayah Leningrad

Dedaunan Valery Chkalov juga besar. Dengan penjagaan yang betul dan menyiram pada pertumbuhan muda, panjang hijau muda dengan tepi bergerigi daun mencapai 19, dan lebar 10 cm. Pada cawangan perennial daun daun agak kecil. Tetapi pada masa yang sama mereka semua mempunyai bentuk bujur dengan ujung tajam. Bahagian atas, sedikit berkilat berwarna lebih terang daripada belakang. Pembuluh darah, terutamanya lebih dekat dengan pangkal, timbul dan kelihatan jelas. Pada pucuk, daun disimpan pada petioles 40-50 mm panjang.

Ciri-ciri varieti ceri buah berfaedah Valery Chkalov

buah ceri yang manisBuah pertama harus menunggu untuk tahun kelima. Menurut penerangan untuk varieti ceri, Valery Chkalov dicirikan oleh berbunga awal musim bunga. Pembuatan besar-besaran berry berair tepung besar tepu jatuh pada separuh pertama bulan Jun, yang membolehkan seseorang mengklasifikasikan budaya sebagai salah satu yang terawal.

Berat purata buah-buahan adalah 6-8 gram, di kawasan selatan pada tahun-tahun yang baik gred ini dikehendaki lebih banyak buah-buahan penuh bentuk berbentuk jantung yang luas. Pada pemotongan, cranberry berair menunjukkan daging merah gelap dengan ketara, urat yang lebih ringan dan tulang besar yang bulat seberat 0.4 gram. Ia tidak selalu mungkin untuk memisahkannya daripada pulpa masak tanpa risiko merosakkan ceri manis. Sekiranya berry itu renyuk, yang lazat, mengandungi banyak gula, dengan sedikit masam yang menyenangkan, dibezakan oleh jus merah gelap.

Seperti yang ditunjukkan dalam penerangan mengenai ceri manis ceri Valery Chkalov, 100 gram buah mengandungi:

  • 13.5 gram serat makanan;
  • 10.7 gram gula;
  • 0.6 gram asid organik;
  • 21.5 miligram vitamin C.

Ceri yang berguna dan enakceri untuk persediaan domestik, menurut pakar, mempunyai pelantikan pencuci mulut, tetapi pada masa yang sama tidak menunjukkan lebih buruk dalam hidangan kuliner, baking, persiapan rumah dan pemuliharaan.

Dalam keadaan yang paling menguntungkan semenanjung Crimea, pokok ceri dewasa pelbagai Valery Chkalov memberikan sehingga 60 kg rasa manis yang dicurahkan. Produktiviti Utara hampir 2-3 kali lebih rendah, bagaimanapun, tukang kebun menghargai kebudayaan untuk ketabahan dan kestabilan musim sejuk.

Kelebihan dan kekurangan varieti ceri Valery Chkalov

penanaman benih ceri Valery ChkalovFakta bahawa pelbagai pembiakan Soviet tidak dilupakan walaupun hari ini, bercakap jumlah. Kelebihan utama ceri manis adalah rasa rasa yang sangat manis, dengan kandungan asid yang rendah, buah berair, masak sebelum rakan-rakan mereka. Mencapai usia berbuah, pokok-pokok secara berkeinginan gembira dengan jisim beri, secara harfiah penuh dengan pucuk kuat.

Related  Menanam begonia dari benih

Ia juga penting bahawa ceri dalam pelbagai ini dibezakan oleh peningkatan rintangan fros. Dengan penanaman dan penjagaan yang betul untuk pelbagai ceri, Valery Chkalov berakar di kawasan dengan suhu musim sejuk purata -25 ° C. Jika selesema melanda pertumbuhan dan tunas bunga, ia tidak besar, meninggalkan pokok itu peluang musim bunga dan musim panas yang akan datang untuk membaiki kerosakan.

Untuk mengelakkan kerosakan pada batang dan bahagian bawah mahkota, lewat musim luruh sebelum kedatangan fros, mereka ditutup dengan lapnik, bahan penutup khusus, burlap atau kertas pembungkusan. Lingkaran Pristovalnye dibersihkan dari daun yang jatuh dan banyak mulsa.

Seperti pelbagai jenis ceri manis, pelbagai ini steril diri. Iaitu, untuk mendapatkan hasil tuaian yang sangat baik, tukang kebun harus menanam dua atau lebih varieti di kawasan kejiranan. Pencemar untuk ceri manis Valery Chkalov adalah jenis yang mekar dalam tempoh masa yang sama. Ini termasuk Cherry April dan Jun awal, Zhabule dan Skorospelka, serta mana-mana pelbagai Perancis lama yang meluas bukan sahaja di Eropah tetapi juga di selatan Rusia.

Kepada kelainan yang lemah adalah rintangan yang tidak mencukupi untuk reput kelabu dan penyakit batu lain. Oleh itu, apabila meninggalkan, anda tidak boleh membenarkan ketumpatan mahkota yang berlebihan, adalah penting untuk memerangi perosak dan jangan lupa tentang pencegahan penyakit kulat.

Penanaman dan pemangkasan ceri manis Valery Chkalov – video