Semangka perlu berair dan manisKetibaan liang air tembikai pada separuh kedua musim panas ini ditunggu-tunggu oleh kedua-dua gourmet besar dan kecil. Begitu juga yang berlaku di negara ini, di mana kebanyakan wilayah kepunyaan zon pertanian berisiko, ia adalah budaya selatan yang menikmati populariti dan cinta. Buah masam manis, yang manis, tidak hanya sempurna menghilangkan dahaga pada hari-hari panas, ia memberi kesenangan kepada rasa, emosi yang menyenangkan dan merupakan sumber banyak bahan berguna.

Dalam tembikai masak terdapat askorbat dan asid folik, magnesium, besi dan kalium, serat makanan dan pektin.

Itulah cara menentukan apa yang bersembunyi di bawah kulit hijau yang padat? Bagaimana untuk menentukan kematangan tembikai, supaya, di atas meja, buah beri tidak mengecewakan, mendedahkan daging merah jambu pucat yang tidak enak kepada penonton?

Tembikai tidak matangJika tembikai ditanam pada plot mereka sendiri, mereka tidak perlu bimbang tentang kualiti mereka, tetapi buah-buahan yang mereka beli kadang-kadang dibentangkan dengan kejutan yang lebih tidak menyenangkan, selain rupa pucat. Kegagalan untuk mematuhi teknologi pertanian, peraturan menggunakan baja dan menyimpan tembikai memerlukan risiko keracunan. Oleh itu, penting bukan sahaja untuk membezakan buah beri masak dari hijau, tetapi untuk mengetahui cara memilih semangka, selamat untuk kesihatan.

Permulaan pori-pori air

Semangka paling lazat hanya dalam musim kematangannyaAnda boleh membeli semangka di pasar raya pada bila-bila masa sepanjang tahun. Diproses dengan pengawet atau ditanam di rumah hijau buah-buahan manis dari sudut jauh di dunia dengan mudah mencapai kaunter Rusia. Adakah mungkin untuk membandingkan mereka dengan semangka yang ditanam di tanah terbuka, di taman musim panas, di bawah matahari musim panas? Bermula dari masa pematangan buah beri gergasi, kita dapat membuat kesimpulan.

Tembikai masak pertama pada tembikai boleh muncul hanya pada bulan Julai, dan koleksi massa hadiah musim panas ini bermula pada pertengahan bulan Ogos dan berlangsung hingga Oktober.

Dan yang lebih awal, tembikai itu jatuh ke kaunter, semakin besar risiko yang mengandungi di dalamnya berbahaya bagi nitrat tubuh dan sebatian lain, yang menyebabkan buahnya meningkat. Jadi jangan tergesa-gesa, kerana lebih mudah untuk memilih tembikai yang baik, apabila mereka akan memakan jisim. Musim masak buah tembikai bertepatan dengan masa set manis manis dengan buah anggur.

Bagaimana untuk menentukan kematangan tembikai dalam rupa kulit?

Tembikai pelbagai jenisHari ini, pada pelupusan petani dan tukang kebun adalah pelbagai jenis dan kacukan semangka dengan pelbagai corak dan mewarna kulit. Penternak menawarkan untuk menanam buah-buahan bukan sahaja dengan daging merah atau merah jambu yang terang, tetapi juga dengan kuning dan juga putih. Dalam kes ini, tidak ada saintis yang boleh membuat tumbuhan, dengan jenis buah beri yang boleh segera di taman untuk menentukan kematangan tembikai.

Dalam tembikai masak, ekor keringNamun terdapat beberapa tanda bagaimana memilih tembikai masak. Apabila memilih janin, perhatikan keadaan kulit, kecerahan corak dan kehadiran pelbagai ganti rugi. Dengan semua kekayaan warna-warna semangka yang ada, corak pada kulit kayu harus jelas, dan warna beri monochthonous harus seragam. Tembikai dengan corak tidak jelas atau kabur harus diketepikan. Lagipun, ini boleh menjadi tanda bukan sahaja buah beri yang tidak matang, tetapi juga gejala penyakit ini, sebagai contoh, mosaik virus.

  • Tembikai, yang belum mempunyai masa untuk meninggalkan taman itu, mempunyai kulit kayu keras.
  • Dalam buah masak, kulit menjadi berkilat dan mengeras sehingga sangat sukar untuk menembusi kuku, dan anda hanya boleh menggaru lapisan berwarna atas.
  • Di samping itu, dalam tembikai yang tidak matang, kulit yang rosak memberikan jus dan menghasilkan bau herba yang khas.

Menurut pemerhatian orang-orang dari semangka berjalur, seseorang mesti memilih seseorang yang jarak antara jalur gelap lebih luas.

Dalam tembikai masak, kulit yang rosak tidak mengeluarkan jusTetapi bagaimana memilih semangka yang lazat jika semuanya berwarna hijau gelap atau, sebaliknya, hampir putih? Dan dalam kes ini, dan apabila membeli janin warna berjalur, sebelum memilih buah tembikai, ia mestilah teringatkan. Jika penyok, keretakan atau kecacatan kulit lain yang terdapat pada permukaan, semangka tidak mempunyai tempat di atas meja, kerana mikroorganisma, parasit dan bakteria yang berbahaya mudah menembusi kawasan yang rosak. Jangan beli tembikai dengan lamban, kulit kayu. Tidak menghairankan, jika semasa memotong seperti air melon di dalamnya terdapat ditapai, menjadi cecair atau berjamur.

Pada tembikai dengan kerak lembut lembap rasa yang tidak menyenangkanDan sesetengahnya, walaupun cacat kering dan kesan kudis di permukaan korteks boleh menandakan kekalahan kudung atau anthracnose, yang membawa kepada kemerosotan pulpa dan kemerosotan kualiti tembikai.Tembikai terjejas dengan anthracis atau kudung

Bagaimana memilih buah tembikai yang tepat untuk saiz dan warna tempat bumi?

Buah-buahan yang ditanam dalam tembikai, semestinya ada pada kulit suatu ciri khas – tempat sentuhan semangka dengan tanah. Di kawasan ini, kulit itu menerima sedikit cahaya matahari, kurang klorofil dihasilkan di sini.

Apabila memilih tembikai memberi perhatian kepada keadaan noda bumiUntuk menentukan kematangan semangka di atas katil atau di kaunter, beri perhatian kepada saiz, keadaan dan warna noda seperti:

  • Kulit di sini tidak boleh rosak atau lebih lembut daripada di kawasan lain.
  • Tiada jalur di bumi. Ini menunjukkan bahawa tembikai semasa pertumbuhan tidak mengganggu.

Tiada jalur di bumi

Spot, rata-rata tidak melebihi 7-12 cm, idealnya harus mempunyai warna kuning, jika naungan lebih dekat dengan putih, semangka lebih baik untuk berbaring di atas katil selama beberapa minggu.

Bolehkah saya memilih semangka manis pada peduncle kering?

Apabila memilih semangka masak di atas katil, pertimbangkan semua tanda-tanda kematanganSekiranya terdapat lebih banyak petua, bagaimana memilih tembikai yang betul? Sering kali anda boleh mendengar cadangan bahawa anda boleh memilih semangka yang lazat dengan mengambil beri dengan ekor kering. Tetapi bagaimana jika tangkai tidak mempunyai peduncle sama sekali di kaunter, atau apakah buah beri masak di taman dalam apa cara mahu memisahkan diri dari cambuk sendiri?

Sesungguhnya, dalam janin yang telah mencapai kematangan penuh, ekor mula kering:

  • Mengetahui ini, peniaga yang tidak bertanggungjawab memusnahkan semangka hijau, dan batangnya kering kerana ia diangkut dan disimpan.
  • Di samping itu, ekor itu boleh menjadi layu dan kerana memutar atau menggelengkan cambuk lama sebelum masak semangka.
  • Juga, mempercayai pedang yang kering, anda boleh membawa tembikai ke meja.

Oleh itu, anda tidak sepatutnya mempercayai tanda ini sepenuhnya.

Lebih banyak dipercayai untuk memberi perhatian kepada salah satu tanda-tanda kematangan tembikai, tetapi dengan segera ke keseluruhannya.

Antena berhampiran peduncle mula kering - tembikai sedia untuk digunakanJadi, sebagai contoh, dalam buah beri yang manis, sedia untuk menuai, batangnya menjadi halus, dengan rambutnya yang khas jatuh, sekarang sementara buah tembikai tidak matang. Jika tembikai tumbuh di negara ini, anda boleh menentukan kematangan tembikai di taman dan ciri-ciri lain. Sebagai contoh, penanam melon sedar bahawa kumis pada titik lampiran tangkai semangka ke cambuk mesti kering apabila tiba masanya untuk merobek buah masak. Di samping itu, di tempat di mana terdapat bunga sekali, pada masa masak, tidak ada jejak bract.

Bagaimana untuk memilih tembikai yang baik mengikut berat?

Rasa tembikai memberi kesan kepada keadaan cuacaDan di China dan negara-negara Asia lain dalam koleksi tembikai mempunyai ciri lain yang menarik dalam buah beri ini. Tembikai matang kerana spesifikasi struktur dalaman lebih ringan daripada air dan sentiasa terapung di permukaan. Atas dasar ini, seseorang juga dapat memperoleh petunjuk lain tentang bagaimana memilih tembikai masak. Daripada dua buah buah yang sama, yang lebih manis adalah yang lebih ringan.

Dalam musim sejuk, tembikai dikosongkanWalau bagaimanapun, terdapat pengecualian di sini. Jika pada permulaan musim panas terdapat cuaca sejuk, hujan, keadaan tidak dikesampingkan bahawa ini mempengaruhi pembentukan tembikai, dan tidak ada lompang di dalamnya. Buah-buahan sedemikian, walaupun dalam bentuk masak, kelihatan kurang enak, dan lebih dekat dengan inti tisu yang terasa kasar.

Bagi berat sebenar semangka, pada permulaan musim, membeli makanan istimewa manis, lebih masuk akal untuk memberi keutamaan kepada buah-buahan purata. Dan sudah di tengah-tengah liang tembikai, anda boleh menikmati gergasi sebenar dengan berat 7 hingga 15 kg.

Bagaimana untuk memilih tembikai yang baik dengan bunyi?

Salah satu cara untuk menentukan kematanganSering kali anda dapat melihat bagaimana, apabila menentukan kematangan tembikai, pembeli atau penjual mengetuk kulit atau memerah buah dengan telapak tangan:

  • Sebagai tindak balas kepada ketukan, semangka manis yang matang mengeluarkan bunyi yang kuat, tetapi jika buah belum bersedia untuk mendapatkan di atas meja, echo akan tuli dan tidak jelas.
  • Apabila memerah semangka yang baik boleh retak sedikit, buah hijau tidak menghasilkan kesan ini.

Jika kaedah di atas menentukan kualiti janin tidak sepenuhnya menjawab persoalan bagaimana memilih tembikai masak, video itu akan membantu memahami dengan jelas segala-galanya.

Perkara utama apabila memilih semangka yang berkualiti, lazat, jangan lupa bahawa kejayaan mungkin apabila semua ciri yang dipertimbangkan diambil kira.

Penduduk musim panas yang tumbuh semangka di tempat tidur mereka sendiri, jangan bimbang tentang kualiti buah. Mereka tahu dengan pasti bahawa dengan memerhati peraturan agroteknik, hanya buah manis yang manis akan dikumpulkan dari tembikai tanpa nitrat berlebihan, racun serangga dan pewarna.

Bagaimana untuk memilih semangka yang berkualiti?

Semangka manis juga popular dengan orang dewasa. dan kanak-kanakTetapi bagaimana memilih tembikai yang baik di kaunter kedai atau di khemah sayuran? Bolehkah semua penjual dapat dipercayai, dan bagaimana untuk melindungi diri mereka dari buah-buahan berkualiti rendah?

Penuaian semangka yang baik hanya mungkin dengan pilihan tapak pendaratan yang betulMenghampiri kaunter, anda perlu membayar perhatian kepada keadaan tembikai cedera dan bertelur. Dalam keadaan perdagangan jalan untuk jualan tembikai, pastikan untuk menganjurkan astaka khas yang dilengkapi dengan dulang dan kanopi untuk melindungi tembikai dari hubungan dengan tanah dan cahaya matahari. kedai juga tembikai diletakkan di atas dulang atau bakul dan tidak bersentuhan dengan lantai.

Sejak daging tembikai serta-merta menyerap pencemaran yang sedikit, debu menyelesaikan, dan flora patogenik sempurna semula pada pulpa manis, kemudian membeli tembikai di lokasi-lokasi di tepi jalan, atau memilih buah-buahan dengan retak dan luka dalam mana-mana mustahil.

Dari pembelian tembikai adalah lebih baik untuk menolak, jika penjual tidak dapat menghasilkan dokumen yang mengesahkan kualiti dan keselamatan tembikai. Dalam sijil dan sijil sedemikian menunjukkan tempat penanaman lot, tarikh penuaian dan tempoh sahnya. Sijil dari makmal khusus memastikan tiada bahan berbahaya dalam tembikai.

Sepuluh peraturan untuk memilih tembikai yang berguna – video