Melon di katil tamanTidak mustahil untuk menggambarkan pelbagai beribu-ribu jenis tembikai. Mereka ditanam di mana-mana, walaupun di England dan rantau Leningrad mempunyai kelenjar zon zon mereka. Sudah tentu, dengan rasa manis dan rasa, mereka jauh dari jenis Turkmen dan Uzbek yang terkenal di dunia dan malah dieksport. Walau bagaimanapun, loji penyayang panas tumbuhan terpaksa menanggung buah-buahan di mana terdapat rumah hijau.

Bagaimana untuk memahami pelbagai jenis

Melon aroma manisCiri pertama yang diperbolehkan menanam tembikai menjadi tempoh matang:

 • ultra-matang, hibrid dengan kematangan dalam masa kurang daripada 60 hari;
 • masak, matang dalam 60-70 hari dan berkhasiat. dari 8 hingga 15%;
 • masak-masak tengah, mereka menyanyi selama 75-100 hari, gula di dalamnya adalah 14-15%;
 • musim luruh musim sejuk, masak 95-100 hari, sangat manis, ringan, besar;
 • musim sejuk, besar, sehingga 30 kg berat badan, gula hingga 16%, tetapi tetap di dalam bilik sejuk;

Bentuk tembikai adalah ellipsoidal, bulat dan memanjang seperti mangkuk. Bahagian atas boleh lancar, di dalam mesh atau ribbed. Daging adalah renyah, putih, kuning atau kehijauan. Dalam beberapa jenis, apabila disimpan, daging dari hijau beransur-ansur menjadi kuning.

Terdapat beberapa subspesies melon. Secara amnya diterima bahawa buah-buahan yang ditanam di Asia Tengah adalah yang paling lazat. Tetapi di kalangan mereka, tembikai Uzbekistan adalah yang paling popular. Ini difasilitasi oleh komposisi tanah, dan tempoh panas tanpa beku, dari 193 hingga 273 hari setahun.

Jenis-jenis Eropah diperoleh kemudian, ini kebanyakannya awal dan ultra-rippled hybrids, diperolehi dengan majoriti dengan penggunaan pelbagai Cantaloupe. Pada masa ini, kacukan Eropah mencapai kandungan gula sehingga 15% dengan kematangan janin dari ovari 55 hari.

Pelbagai kegemaran cendawan melon

Sebelum menanam tembikai di kawasan taman kawasan kotej, anda perlu mengkaji ciri-ciri pelbagai, dan memilih zon, iaitu jenis yang dicipta khas untuk iklim anda. Anda tidak boleh menanam rasa jenis selatan di Utara. Tanaman tidak akan berfungsi.

Melon GoulabMelon Gulaba adalah kad melawat rantau melon – Lembah Fergana. Ini adalah tembikai Chardjui yang terkenal. Variasi ini dikenali di negara ini, kerana ia sesuai untuk pengangkutan. Purata berat tembikai ini adalah 3-5 kg. Gulyabi ditanam di Turkmenistan dan Uzbekistan. Pelbagai ini matang. Kandungan gula mencapai 15%, daging berwarna putih, padat berserabut. Sebilangan besar pulpa membolehkan anda menggunakan pelbagai jenis tembikai ini untuk menghasilkan produk kering dan kering.

Melon CantaloupeMelon cantaloupe atau tembikai Parsi atau musky dinamakan sempena bandar raya Itali. Ia adalah spesies penduduk Asia, tetapi disesuaikan dengan keadaan lain. Spesies ini dicirikan oleh buah-buahan kecil dengan permukaan ribuk. Ia menimbulkan pelbagai jenis rumah hijau Eropah yang lebih hygrophilous dan mendamaikan dengan kekurangan cahaya dan haba. Pulpa cantaloupe adalah oren, wangi, sedikit tart.

Terdapat melon musk dari Persia, ia ditanam bahkan sebelum zaman kita. Ia adalah simbol matahari dan baik untuk rakyat Persia.

Melon turkmenkaMelon turkmena pelbagai matang varieti Uzbekistan. Ia mempunyai saiz janin purata. Selalunya ia dapat dilihat dengan kulit hijau di dalam mesh. Kita mesti menunggu kematangan penuh buah ini dan kemudian memakannya. Biasanya di kawasan utara, buah beri diimport yang tidak matang dan oleh itu, rasa manis yang lembut dan manis dalam pelbagai ini boleh dirasai beberapa. Tanda kematangan boleh berfungsi sebagai kerak gelap, hampir coklat di retak. Aroma dan rasa Turkmen yang masak tidak boleh dilupakan.

Melon nanasMelon nanas atau Delano mempunyai buah-buahan bentuk ellipsoidal, seberat kira-kira 2 kg. Di tengah-tengah tembikai tunas ditanam melalui anak benih dan rejim penyiraman adalah penting. Jika musim panas adalah hujan, tumbuhan perlu dilindungi daripada kelembapan berlebihan. Buah-buahan boleh pecah.

Coklat melon nanas manisDari pucuk hingga kematangan adalah kira-kira 100 hari. Kulit pelbagai ini nipis, pulpa manis dan aromatik. Kilang itu kuat dan memerlukan mencubit. Kematangan buah masak baik, pengangkutan mungkin.

Israel pelbagai Galia-DiamantMelon hijau dinamakan untuk daging kehijauannya, yang pada masanya boleh menjadi kuning. Semua varieti ini dicirikan oleh kulit hijau atau kelabu-hijau. Ia boleh dirundung atau lancar, bujur atau bulat. Terdapat pelbagai jenis di Jepun dan Uzbekistan. Sebagai contoh sebuah tembikai hijau, anda boleh mengambil pelbagai Israel “Galia-Diamant”. Buah adalah bujur, kerak, pulpa berwarna hijau-putih, manis dan harum. Tannin dan mineral memberi rasa melon yang agak astringen. Di Uzbekistan terdapat sejenis tembikai hijau, yang dipanggil skull-cap. Variasi tumbuh hanya di sekitar Karshi, ia mengingatkan kedua-dua tembikai dan skullcap dari luar, dan pulpa adalah melon, sangat menyenangkan untuk rasa.

Melon CinderellaMelon Cinderella adalah pelbagai jenis awal. Kilang ini disyorkan untuk penanaman di ladang kecil dan ladang negara. Pelbagai kematangan awal. Buang tembikai panjang dan memerlukan peraturan pertumbuhan. Buahnya kuning dan licin dengan mesh. Berat buah beri 1-2 kg. Dagingnya kira-kira 3 cm, tidak terlalu manis, 5-9% gula, tetapi lezat dan harum. Buah-buahan disimpan selama tiga minggu, ia digunakan di tempat, kerana pengangkutan tidak tinggi. Kilang itu tahan kepada perubahan suhu.

Melon LadaMelon Lada – pelbagai pembiakan Astrakhan yang berjaya. Ia disesuaikan dengan iklim kering yang panas. Tetapi di rumah hijau, pelbagai ini terasa baik. Ciri-ciri penting adalah sikap tidak menonjolkannya. Pengairan yang tidak teratur tidak menyebabkan keretakan buah. Tanduk melon, semak belukar cendawan Amerika dan palsu tidak rosak. Pelbagai mempunyai buah bulat lancar dengan bersih, beratnya 2-3 kg. Pulpa mengandungi sehingga 10% gula, warna krim ringan. Pelbagai ini disukai oleh banyak petani trak.

Melon EthiopiaRiben tembikai sebagai tanda pelbagai adalah ciri untuk cantaloupe. Mereka boleh menjadi hijau, kuning. Di Ukraine terdapat pelbagai yang dipanggil ribon melon. Dalam rupa, tembikai ini lebih seperti labu, mereka dipanggil “bengkak”. Melon masak dianggap sebagai buah yang paling lazat, wangi dan manis di Ukraine.

Melon Uzbek memerlukan deskripsi khusus. Lebih daripada 100 jenis ditanam di rantau ini, dibahagikan kepada 6 daerah, masing-masing memberikan keutamaan kepada varieti mereka. Zon di mana jenis melon tertentu ditanam mengikut keadaan semula jadi dipisahkan:

 • Tashkent.
 • Samarkand.
 • Bukhara.
 • Khorezm.
 • Fergana.
 • Selatan.

Nilai akhir tembikai UzbekistanBergantung pada aktiviti solar, bilangan hari yang jelas dalam setahun, suhu ditanam oleh jenis yang paling disesuaikan. Produk berkualiti tinggi dieksport ke negara lain.

Antara jenis yang banyak didengar, sentiasa ada melon torpedo, menurut Mirzachulskaya tempatan, Basvaldi hijau dan lain-lain.Pelbagai torpedo melon

Terdapat pelbagai, rasa yang hanya boleh dinikmati di tempat kejadian. Buahnya lembut, berair dan tidak disimpan. Yang lain sampai ke meja Tahun Baru. Suatu iklim yang subur, tanah yang sesuai mencipta keadaan yang sesuai untuk mengubah tenaga matahari dan bumi menjadi produk kuratif, yang disebutkan dalam Alkitab. Buah-buahan yang ditanam dalam keadaan iklim yang lain adalah lebih rendah daripada rasa tembikai yang telah masak di Uzbekistan.

Hujung minggu di kampung – video