putaran tanaman di tamanputaran tanaman di taman adalah perkara yang sangat penting, kerana mana-mana peminat tanaman musim panas membesar dengan baik mempunyai maklumat bahawa tanah habis dengan usia, semakin kurang berkhasiat dan lebih teruk dan lebih teruk membantu pokok membesar. Terdapat banyak prasyarat untuk ini. Bagaimana untuk mengelakkan kejatuhan musim menuai dan membuat bunga taman anda dan sentiasa berbuah? Lihat butir-butir dalam artikel ini.

Bacalah juga artikel tentang masa untuk menanam zucchini di negara ini!

Apa yang memberi kita putaran tanaman di taman?

apa yang berguna mengenai putaran tanamanDari tahun ke tahun, patogen yang terkumpul di dalam tanah dan pelbagai perosak memburukkan kualiti tanaman yang ditanam. Jika perladangan, yang dibuat oleh cinta kasih sayang penduduk musim panas, praktikal tidak berubah dan tidak mengubah lokasi mereka, maka perosak tidak meninggalkan rumah mereka.

Sebagai contoh, kumbang Colorado yang memuja kentang. Jika anda tidak menggantikan penanaman kentang setiap tahun dengan bit, maka bilangan kumbang Colorado tidak akan berkurangan. Dan walaupun anda mengambil banyak langkah untuk memusnahkannya. Sebagai tambahan kepada kumbang Colorado, genangan tanah menimbulkan kemunculan patogen hujung larut, serta penjajahan larva hama lain yang mendiami tempat tidur.

Jika kita bercakap tentang budaya lain, maka skema yang sama akan berfungsi dengan mereka. Tapak ini, yang sentiasa ditanam dengan tanaman yang sama, hanya akan meningkatkan bilangan kumbang berbahaya yang menikmati makan buah-buahan dan akar. Bertahan melawan serangga besar – sangat sukar, jadi dari faktor ini akan menderita bukan sahaja mereka tumbuh-tumbuhan yang makanan istimewa kegemaran mereka, sebagai contoh, kubis, tomato, timun, saderi, kacang hijau dan salad, tetapi juga orang-orang yang sangat terdedah dengan alam semula jadi .

Faktor seterusnya ialah peningkatan kandungan pencemar di dalam tanah, yang mengandungi sistem tanaman yang berbeza. Rembesan ini mempunyai toksin bukan sahaja untuk tumbuhan sekitarnya, tetapi juga untuk kolina itu sendiri, sistem akar sayuran yang dipanggil.

Sebagai contoh, bit dan bayam terpengaruh terlebih dahulu. Wortel dan labu lebih stabil, dan jagung dan daun bawang hampir tidak memperhatikan racun racun.

Putaran tanaman membantu mengelakkan kekurangan vitamin di tanah negara. Lagipun, sayur-sayuran masing-masing memiliki satu set bahan untuk nutrisi, yang tertanam dalam sel-sel mereka sejak lahir: ia diperlukan oleh tumbuhan untuk perkembangan dan pertumbuhan yang normal.

Sememangnya, bahan ini cuba untuk mengeluarkan sayuran, buah dan buah dari tanah, apabila “kit” mereka berakhir. Kubis menghormati kalium, jika anda menanam lobak di sana, rizab kalium akan berkurang sedikit lebih perlahan daripada kubis, jadi ia memerlukan kurang kalium.

Perancangan benih

putaran tanaman di kawasan pinggir bandarUntuk membetulkan keadaan dengan kandungan dan kuantiti bahan-bahan yang diperlukan di dalam tanah, hanya perlu memerhatikan urutan tanaman yang betul, dan juga menanamnya di tapak dari tahun ke tahun dalam urutan yang diperlukan. Ini dipanggil rotasi tanaman dan mewakili keseluruhan sains pertanian. Untuk pergi jauh ke dalam hutan saintifik sama sekali tidak berbaloi, cukuplah untuk mematuhi beberapa peraturan dan, tentu saja, mematuhi rancangan yang baik untuk menyemai.

Selepas itu, perancangan tanaman atau pelan tanaman dengan peraturan berikut:

 1. Di laman web yang sama, seseorang tidak boleh menanam budaya yang sama selama beberapa tahun berturut-turut. Begitu juga dengan tumbuhan yang “saudara”, kerana mereka mempunyai satu set perosak yang sama, dan juga menunjukkan tindak balas yang sama terhadap jumlah bahan toksik yang akan melepaskan colin. Sememangnya, mereka mengambil dari tanah komposisi yang sama dan satu set bahan yang diperlukan untuk pertumbuhan. Semua penduduk musim panas yang tidak mematuhi peraturan ini boleh membuat kesimpulan bahawa tanah mereka tidak akan subur sama sekali dan akan habis sepenuhnya dari segi rizab bekalan. Kita perlu mengambil tanah baru di tapak dan menyuburkannya sekali lagi, yang tentunya terbang ke dalam sen yang besar untuk pencinta taman dan sayur-sayuran.
 2. Mematuhi rehat tertentu, selepas itu tapak harus berehat dari tanaman tertentu yang ditanam di atasnya. Tempoh rehat adalah 2 tahun. Walaupun ramai tukang kebun berkata 1 tahun mungkin cukup jika cahaya telah ditanam tanaman seperti salad dan saderi, tetapi masih tidak cukup untuk tahun pemulihan penuh nutrien dan unsur surih dalam tanah. Sesetengah tumbuh-tumbuhan akan menghasilkan panen yang lebih baik jika anda melanjutkan tempoh rehat. Sebagai contoh, lobak merah, timun dan pasli – ia adalah 4 tahun, dan ia adalah disyorkan untuk menanam kubis setiap 7 tahun untuk tuaian agak bercita-cita tinggi. Kubis, seperti strawberi, adalah unsur paling rumit dari taman dan plot sayur-sayuran.
 3. Ciri-ciri tumbuhan sukar untuk memandang tinggi, kerana tidak ramai penduduk musim panas mengesyaki itu mereka bukan sahaja mengambil nutrien daripada tanah, tetapi juga memperkayakannya dengan komposisi berguna mereka yang terkandung dalam sistem akar awalnya. Oleh itu, jika anda benar tanaman alternatif, maka anda menyimpan bukan hanya stok mikroelemen yang diperlukan untuk tumbuhan yang diberikan, tetapi juga meningkatkan komposisi dan struktur tanah untuk tanaman berikut. Pada masa yang sama tanpa melakukan hampir tiada prosedur untuk ini. Sebagai contoh, legum juga melonggarkan tanah dan membawanya banyak mineral. Menanam tembikai dan soba akan membantu menenun tanah dengan kalsium. Sekiranya anda menanam rumput padat di sisi tapak anda, kemudian berikan tumbuhan dengan fosforus, menggantikan rumpai dengan tembakau – menaikkan tahap kalium di dalam tanah. Dan jika anda memohon sebagai prophylaxis antara budaya penanaman bebek dioecious, maka tanah anda akan diperkaya dengan zat besi, yang berguna untuk pertumbuhan banyak tanaman sayur-sayuran yang berguna. Jika anda mematuhi peraturan ini, anda boleh merancang penanaman tumbuhan dengan mudah untuk jangka masa yang panjang untuk memahami dengan tepat manfaat mereka dari segi penuaian.
 4. Ia adalah wajib menggunakan kompos selepas menuai, kerana ini membantu tanah untuk memperoleh penampilan yang lebih segar dan sihat. Ia seperti pakaian atas untuk tumbuh-tumbuhan dalaman, bunga-bunga yang tangan penyayang suri rumah dihargai di jendela mereka. Jika anda menambah ke loji kompos yang disenaraikan di atas, selain daripada mikronutrien segar yang akan datang dengan pertumbuhan dan pembangunan laluan data, anda juga mendapat baja universal, yang meningkatkan tanaman walaupun pada tahun-tahun apabila tanah seolah-olah akan kehilangan tanah.
 5. Jangan lupa juga hapuskan perosak dari tapak dan dengan itu Anda boleh meningkatkan putaran tanaman anda dengan menanam tumbuhan yang menakutkan pepijat dan menghalang larva mereka daripada berkembang secara bebas di taman. Sebagai contoh, awan kutu daun boleh dimusnahkan dengan menanam bawang putih atau tembakau di sekitar tapak. Dan kumbang Colorado takut kepada thyme. Oleh itu, menanam tumbuhan ini, anda boleh mengusir hama sepenuhnya dari tapak dan membersihkannya untuk penanaman untuk tahun-tahun berikutnya.
 6. Dan peraturan terakhir adalah pemeliharaan subordinasi tertentu di antara tumbuhan. Memakan makanan dari sayur-sayuran dengan cara yang berbeza, dan oleh itu, lebih baik tidak menanam tanaman yang sangat menuntut satu demi satu. Adalah lebih baik untuk menanam kekacang cahaya di taman atau meletakkan lapisan baja yang besar selepas tanaman berat seperti kentang, bit, wortel dan kubis.

Mematuhi peraturan-peraturan ini akan membantu sistem menukar tanah dan tidak secara unilateral, dan untuk meningkatkan kepekatan nutrien tertentu, Cottagers hanya perlu memantau dan menyimpan rekod tanaman mereka.

Satu lagi bonus tambahan dalam putaran tahunan tumbuhan adalah perjuangan berterusan dengan rumpai. Bangku semua penduduk musim panas boleh dengan mudah dan hanya dikeluarkan dari taman mereka jika ditanam tidak sensitif kepada tumbuh-tumbuhan rumput rumput, seperti bawang putih, bawang, wortel dan pasli. Mereka perlu ditanam selepas tanaman yang berat, contohnya, selepas kentang atau kacang. Yang terakhir memberikan sangat sedikit rumput, kerana mereka benar-benar tidak sensitif terhadap jenis rumput ini.

Related  Sudan meningkat – teh dan ubat

Skim penanaman: buku harian tanaman giliran peribadi anda

Peraturan di atas adalah sangat baik untuk kajian teori putaran tanaman, tetapi ramai Cottagers, yang pertama kali berhadapan dengan beban penuh pada taman-taman mereka mungkin tidak mempunyai masa untuk meneroka sepenuhnya ilmu putaran tanaman, dan memahami sifat tumbuh-tumbuhan di tapak pendaratan. Untuk melakukan ini, ahli agronomi membentuk senarai khas, senarai atau jadual, yang menunjukkan apa tanaman perlu ditanam di tempat yang pertama, yang kedua dan kemudian, dalam perintah keutamaan umum. Mari kita perhatikan lebih terperinci skim tanaman yang paling terkenal.

Kubis

kubis di tamanKubis adalah sayuran yang paling rumit, kerana ia bukan sahaja sering “sakit”, tetapi juga mengumpulkan sekelilingnya dengan sejumlah besar perosak. Mana-mana tukang kebun boleh menjawab soalan itu: apa yang boleh ditanam selepas kubis? Apa-apa tetapi kubis!

Malah spesies tumbuhan ini boleh merosakkan kompleks nutrien tanah dengan mudah. Ini adalah pilihan yang melampau, dan sudah tentu selepas tanaman ini anda perlu membuat baja kompos di dalam tanah.

Sebagai tanaman terdahulu, rutabaga dan lobak sangat baik, kerana kumpulan ini tidak dibezakan oleh “set” kumbang berbahaya, yang tidak keberatan makan sayur-sayuran yang lazat. Selepas daun kubis, bawang atau bawang putih paling sesuai, tetapi mungkin untuk menanam lobak, kentang, bit, tomato. Kubis tidak bertolak ansur dengan kejiranan tomato dan kacang dengan pasli. Apa yang boleh ditanam di hadapan kubis supaya tanahnya cukup kaya dengan lapisan vitamin-mineral untuk sayur sayuran kita.

Kubis tumbuh dengan luar biasa selepas tuaian tanaman lobak, timun dan lobak merah, serta selepas ahli keluarga kacang dan bawang. Tanaman rumput tahunan yang sebelumnya, seperti phacelia atau rogol, juga sangat baik.

Bawang putih atau bawang

tanaman bawangBudaya bawang putih kurang menuntut daripada kubis, tetapi seperti busur tidak boleh ditanam di tempat yang sama. Apabila menggunakan perkhidmatan bawang putih, anda perlu menggantikannya dengan sayur-sayuran lain. Pilihan terbaik untuk menanam sayur-sayuran selepas bawang putih akan menjadi kentang, pelbagai matang awal akan sangat sesuai. Sesuai juga tomato, serta wakil-wakil kacang atau kubis dengan timun.

Baiklah selepas bawang putih, tentu saja, untuk menanam tumbuhan tahunan, memulihkan tanah untuk tanaman seterusnya dan menambah rizab mineral. Dan phytoncides, zat-zat yang dikeluarkan oleh bawang putih dengan bantuan sistem akarnya, akan membantu untuk memusnahkan rumpai dan menghalang hama lewat dari budaya jiran.

Untuk rumput tahunan seperti itu, yang akan sempurna selepas katil bawang putih, ia adalah luar biasa: mustard, phacelia, beberapa jenis kacang hijau, serta kanola dan rai.

Kemudian anda boleh menanam bawang? Seperti bawang putih, ia akan tumbuh dengan sempurna selepas mengamalkan kekacang, kentang dan lobak merah.

Cucumbers

katil timunSatu lagi tanaman sayur-sayuran yang tidak kurang menuntut adalah timun, bersama-sama dengan kubis, jadi tanah di hadapan mereka biasanya penuh dengan kompos organik dan mana-mana pakaian yang mengandungi nitrogen. Tidak cukup telah dipelajari berapa banyak nitrogen yang diperlukan untuk timun, tetapi nitrogen umumnya berguna untuk tumbuhan, seperti jerami untuk seekor lembu. Oleh itu, untuk ramuan yang baik, dan dalam timun tertentu, perlu menyemburkan serbuk yang memperkaya tanah dengan bahan ini, agak murah hati.

Related  Kenapa pemangkasan aprikot, jenis dan masa

Apa yang perlu ditanam selepas timun untuk tahun hadapan? Anda perlu memberi perhatian kepada sesuatu yang lebih ringan, contohnya, pada bit, lobak, wortel, pasli atau saderi. Ia dilarang untuk menanam di tempat tidur selepas kubis, yang memerlukan tanah yang sangat subur. Selepas timun, tanah hampir habis, sebenarnya, serta selepas kubis itu sendiri.

Untuk memperbaiki komposisi tanah selepas keluarga timun, lebih baik untuk menanam kacang-kacangan, serta tomato, jagung dan salad.

Jangan menyerah kepada pendapat yang salah bahawa, menuang baldi kompos di atas katil, anda boleh membuat tanah subur. Ia menjadi subur dari masa ke masa disebabkan oleh fakta bahawa ia menggabungkan satu set nutrien tertentu dan unsur surih berguna yang lain.

Adalah lebih baik untuk memerhatikan putaran tanaman yang betul daripada untuk sentiasa menyokong tanah dengan baja dan hanya. Ini akan membawa kepada hakikat bahawa tanah akan terhenti hidup dan, sebagai mangsa pembedahan plastik, akan sentiasa menunggu dos pendakap baru.

Strawberi

hasil tinggi strawberiSatu lagi wakil wira negara yang kini memerlukan berry adalah strawberi. ini beri minum semua jus dari tanah begitu banyak bahawa selepas pemindahan beliau (setiap 4 tahun), tanah begitu teliti disenyawakan ia baja organik dan berpakaian mineral, lapisan kompos kadang-kadang sampai lima sentimeter. Ini perlu dilakukan pada musim luruh, selepas seluruh taman telah dicerna dengan teliti dan semua penambahan yang diperlukan telah dibuat.

Strawberi sangat menyukai nitrogen, jadi selepas itu perlu menanam tanaman tersebut yang memperkaya tanah dengan hanya seperti bahan kimia. Ini kacang, kacang dan kacang, mereka memperuntukkan jumlah terbesar bahan ini oleh sistem akar mereka.

Juga, selepas belukar strawberi adalah sejumlah besar perosak, dan bawang putih akan membantu Cottagers sini: ia bukan sahaja membersihkan tanah slug baki yang suka menjamu selera dengan strawberi, tetapi juga akan membantu membeli khas ciri tanah Phytoncidal. Tanah anda akan kurang berbunga dan sakit. Ia amat penting untuk memerhatikan penanaman raspberi, seperti buah beri seperti berry. Buah-buah manis ini mempunyai perosak yang sama, jadi lebih baik jangan menanamnya bersama-sama.

Pilihan terbaik yang benar-benar adalah untuk meletakkan di tempat yang bunga strawberi belukar: peonies, daffodils atau Violets untuk membantu membeli stok mineral tanah, yang telah benar-benar hilang semasa pertumbuhan strawberi.

Kentang

tanaman kentang

Tanaman yang paling berat dan tebal di kalangan sayur-sayuran menghisap banyak fosforus dan kalium dari tanah, jadi tanah akan kekurangan mikroelen ini. Mengisi kos ini boleh dengan bantuan mineral, dan anda boleh melakukan lebih mudah dan menanam kawasan dengan herba tahunan, yang memperuntukkan bahan-bahan ini ke sistem akar mereka.

Rumput tahunan yang diperlukan termasuk:

 • dadanya;
 • mustard;
 • kacang;
 • rapeseed;
 • rai;
 • phacelia.

Jika anda benar-benar mengeluarkan budaya kentang dari laman web ini, tidak mungkin, kemudian cuba menanam labu di sebelahnya, ia membawa hanya sekadar mineral yang sangat diperlukan untuk menanam budaya kentang pada tahap yang betul. Walau bagaimanapun, ingat bahawa tanaman kedua akan jauh lebih rendah daripada yang pertama, ia boleh menjejaskan saiz sayur-sayuran.

Selepas kentang, adalah lebih baik tidak untuk menanam tomato, terung dan semua tanaman nightshade. Sebelum kentang, lebih baik menanam labu, zucchini, timun, kubis atau bawang.

Tomato

penuaian tomatoTomato juga akan menjadi budaya yang tidak menentu dan selepas itu, lebih baik tidak menanam kentang dan lada terung. Selepas tomato diraja, seperti kentang, adalah perlu untuk menanam tumbuhan-anak berusia satu tahun, mengisi tanah dengan pelbagai vitamin dan mineral yang hilang. Jika ini tidak boleh dilakukan, kacang, kacang dan kacang akan menjadi baik.

Selepas tanaman apa yang lebih baik untuk menanam tomato? Sudah tentu, selepas kentang dan lobak merah. Cemerlang akan dirasai selepas tomato dan zucchini, labu, wortel, bit dan salad hijau. Wortel bertindak lebih baik, tentu saja, kerana tomato sayuran kecil itu, setelah itu wortel dapat ditanam sepenuhnya tanpa rasa takut.

Beet

penanaman pokok bit yang betulBeetroot adalah tanaman sayuran yang paling tidak bersahaja, jadi selepas itu anda boleh menanam hampir semua sayuran, dan untuk kentang ini, tomato dan nightshade lain adalah sempurna.

Baja di dalam tanah masih perlu dibuat dan dengan betul memberi makan tanah dengan gambut. Selepas bit, penuaian yang baik juga ditunjukkan dalam bawang putih, bawang dan lobak merah.

Lobak

lobak besarPurata pada sayur-sayuran capriciousness, yang memerlukan bahu yang kuat dan kuat. Oleh itu, prekursor cemerlang wortel adalah: bit, tomato, timun dan kubis. Wortel di satu tangan adalah sayuran aktif, dan sebaliknya ia sangat bergantung. Ia memerlukan baja mineral khas, tetapi ia mempunyai ciri sayuran yang cukup ringan. Wortel boleh tumbuh di tempat yang sama sekali berbeza di laman web anda.

Adakah mungkin untuk menanam wortel selepas bawang? Di sini adalah “pendahulu” yang kuat atau bahkan jiran yang akan membantu wortel dan tumbuh sayuran yang sangat baik. Bawang merembeskan bahan-bahan khas yang membantu menghilangkan kutu, yang sering diselesaikan di atas katil lobak merah. Oleh itu, pasangan seperti wortel dan bawang adalah kombinasi sempurna.

Apa yang perlu ditanam selepas wortel? Selepas itu, anda boleh menanam di atas katil setiap sayur, kecuali kentang dan kubis.

Lada

lada masakLada adalah berkaitan dengan wakil-wakil sayuran yang sistem akarnya hidup paling baik di lapisan atas tanah, di mana rasanya paling baik, jadi setelah itu baik untuk menanam sayuran yang memiliki akar yang lebih panjang dan lebih dalam. Ini terutamanya bawang, bawang putih, timun, kacang dan sayur-sayuran lain. Ini termasuk sebarang tanaman akar, contohnya, bit, lobak, lobak atau lobak.

Selepas tanaman apa yang lebih baik untuk menanam lada? Selepas apa-apa, kecuali kentang dan kubis.

Kacang polong

masak kacangHampir pendahulu yang ideal untuk separuh taman adalah kacang. Ia akan memperkayakan tanah dengan nitrogen, tetapi ia juga akan membantu pertumbuhan sayur-sayuran lain. Apa yang perlu ditanam selepas kacang untuk tahun hadapan? Sayur-sayuran ini juga memakan tanah dengan kalium dan fosforus, oleh itu tomato, kentang, terung, lada, bit, tembikai, zucchini, dan sebagainya.

Related  Faedah dan kadar pengambilan racun serangga Coragen

Satu-satunya kelemahan kacang adalah kerentanan kepada penyakit kulat. Akarnya mula membusuk dengan banyak air, jadi kacang tidak boleh dituangkan. Selepas itu, tanah tidak sesuai untuk menanam kacang-kacangan lain, yang juga boleh menjadi tenang. Semua ini adalah kerana perselisihan itu kekal di tanah selama lima hingga enam tahun.

penggantian sayur-sayuran penanamanUntuk mengumpul semua pengetahuan dengan jelas, anda boleh membuat jadual khas sayur-sayuran berselang-seli di taman atau tanaman putaran, yang akan membantu secara visual menilai budaya-budaya yang hidup dengan baik bersama-sama pada giliran. Sebaliknya, meletakkan semua sayur-sayuran yang tidak diingini untuk ditanam pada musim akan datang. Anda juga boleh membawa semua pengetahuan anda ke dalam susunan dan membuat senarai lain. Rumit kelihatannya hanya pada pandangan pertama – anda perlu membuat jadual lain: “Apa yang ditanam di taman.”

Budaya “jiran” dan “musuh”

hasil dengan kejiranan yang betulSatu lagi isu penting apabila menanam dan menubuhkan putaran tanaman mereka di taman adalah peraturan budaya jiran. Kebanyakan penduduk taman mempunyai pengaruh yang pasti antara satu sama lain, yang boleh menjadi baik atau buruk. Untuk mengelakkan kesilapan dalam hal ini dan mendapatkan penuaian yang baik dan banyak, anda perlu menguasai peraturan untuk menanam dengan betul budaya “kawan dan musuh”.

Ia semua bergantung kepada akar sistem di dalam setiap pokok, kerana toksin dikeluarkan ke dalam tanah, sama ada boleh menyusun pertahanan daripada sayur-sayuran jiran dari masalah atau untuk membawa mereka, dengan itu memendekkan hayat pokok bersebelahan.

Penanaman sendi yang ditolerir adalah tanaman sayuran berikut:

 1. Kentang dan kacang, kubis, jagung, bayam, terung, lobak merah, lobak merah, lobak, dill, salad. Semua tumbuhan ini membawa kentang yang tidak ternilai, penyaliran air yang berlebihan dari tanah, dan bawang merah dan bawang putih yang dekat akan membina sayur-sayuran akar akan melindungi laknat lewat, yang boleh memberi kesan kepada budaya ini.
 2. Bawang putih akan memberi kesan positif kepada banyak jiran di sekeliling taman, yang ditanam di sebelahnya. Adalah lebih baik untuk melihat bawang putih dan strawberi tapak tandatangan dacha, kerana kedua-dua budaya ini saling menguntungkan antara satu sama lain. Bawang putih membantu stroberi menghilangkan perosak dan penyakit, dan buah beri merah membantu bawang putih untuk menghasilkan hasil yang lebih besar. Begitu juga, mentol bawang putih akan menjadi lebih besar jika wortel tumbuh berhampiran.
 3. Di sebelah timun, lebih baik menanam adas dan jagung, yang memperkaya tanah dengan mikroelemen.
 4. Jiran-jiran yang sangat baik untuk wortel akan menjadi kacang polong, dan untuk kacang-kacangan jiran yang terbaik adalah kentang, tomato atau terung.
 5. Kita juga perlu dikatakan tentang bunga, jiran dengan banyak tanaman sayuran seperti gladioli, warna badan dan bunga ros, yang akan membantu bukan sahaja untuk memperkayakan tanah vitamin dan mineral kompleks, tetapi juga untuk melindungi sayur-sayuran dari perosak.

Budaya yang benar-benar tidak dapat saling bertukar antara satu sama lain:

 1. Kacang hampir tidak dapat bersama dengan sesiapa sahaja, kerana mereka menindas sistem akar kebanyakan sayur-sayuran, menonjolkan yuglon di dalam tanah.
 2. Jiran miskin untuk tanaman sayuran juga wormwood dan kacang-kacangan yang ditanam serentak.
 3. Adas pada umumnya adalah di persona taman non-grata, kerana dengan dia semua budaya merasa buruk. Adalah lebih baik untuk menanamnya secara berasingan dari orang lain dan di sebelah katil bunga kecil atau semak-semak.
 4. Kurang berkembang bersama tanaman seperti kentang, timun, tomato dan strawberi.
 5. Terung dan tomato umumnya tidak bertolak ansur dengan wakil-wakil malam yang lain. Oleh itu, jika anda berani menanam beberapa lada, maka kedua-duanya akan berkembang dengan teruk.
 6. Jiran-jiran yang buruk juga akan mempunyai beberapa kubis dan strawberi, sejak yang pertama adalah sayuran yang paling menuntut dari semua tanaman dacha, dan yang kedua dikelilingi oleh sejumlah besar perosak yang boleh merosakkan sistem akar kubis.

menjaga sayur-sayuran di katilSetelah mengingati peraturan ini, penduduk musim panas masih boleh mencuba di tapaknya. Kerana ia berlaku bahawa kejiranan yang besar boleh membahayakan, dan sebahagian kecil daripada “komunikasi” tidak menjejaskan pertumbuhan budaya lain sama sekali.

Sebagai contoh, yarrow valerian atau Jelatang, ditanam dalam jumlah yang kecil di tepi katil, tidak mempengaruhi hasil tanaman sayur-sayuran, sebaliknya, walaupun membantu mereka, memperkayakan tanah bahan yang diperlukan dan unsur surih.

Oleh itu, mana-mana tukang kebun boleh belajar perkara yang sedemikian sebagai putaran tanaman, dan memohon dalam amalan akan merancang tanaman di kampung musim panas selama bertahun-tahun. Ini akan membantu melindungi tanah daripada kehilangan nutrien, tetapi juga membantu tumbuh-tumbuhan dengan bantuan kuasa-kuasa alam semula jadi untuk mengekalkan keseimbangan yang sihat. Dalam kes ini, penduduk kampung tidak perlu membelanjakan wang untuk pelbagai pembajaan, kerana baja tapak akan secara semulajadi.