pada sudu kubis fotoMenanam tanaman yang sihat di taman kadang-kadang dicegah oleh perosak. Kadang-kadang mereka boleh memusnahkan tanaman sayur-sayuran. Untuk mengelakkan kes seperti itu, anda perlu mengetahui beberapa peraturan untuk memerangi serangga berbahaya. Dalam artikel ini, kita akan bercakap tentang bagaimana untuk melawan sudu kubis.

Sudu kubis adalah rama-rama dengan sayap gelap. Langit mereka (sayap) boleh berbeza. Sebagai contoh, sudu kubis, gambar yang diwakili, berwarna kelabu.

Juga, sayap serangga ini boleh mempunyai warna coklat.

Perlu diperhatikan bahawa hanya keturunan sudu kubis – ulat – boleh membahayakan tanaman. Rama-rama itu sendiri hanya memberi makan kepada nektar tanaman.

Kerosakan dari kubis kubis

Kubis kubisSeperti yang telah disebutkan di atas, hanya ulat yang berbahaya untuk kubis. Pertama mereka memakan daun teratas, dan kemudian memukul kepala, bergiliran di dalamnya. Sayuran seperti ini tidak boleh lagi dimakan. Perlu diperhatikan bahawa keturunan sudu kubis boleh membahayakan bukan sahaja kubis, tetapi juga tanaman sayur-sayuran lain. Ini termasuk kacang polong, bit, salad, dan juga bawang. Oleh itu, terdapat pada daun lubang kecil – ini adalah isyarat pertama yang menunjukkan bahawa ia adalah masa untuk mula berjuang dengan serangga berbahaya.

ulat sekop

Cabutan sudu dan kaedah untuk memeranginya

Sebagai peraturan, tiga kaedah memerangi sudu kubis dibezakan:

  1. mekanikal;
  2. biologi;
  3. kimia.

daun kubis

Mari kita bincangkan tentang setiap kaedah memerangi koko kubis.

Kaedah mekanikal. Kaedah ini didasarkan pada penyingkiran manual serangga dari daun kubis. Adakah tindakan ini wajar selepas matahari terbenam – ia berada dalam masa gelap ulat yang keluar dari tempat perlindungan mereka dan memusnahkan tanaman. Kaedah ini tidak boleh dipanggil berkesan, kerana walaupun satu perosak yang tidak diundang dapat membatalkan segala usaha.

Untuk mengecualikan sumber tambahan tambahan untuk ulat ulat kubis, anda perlu mengeluarkan rumput rumput pada waktu itu. Ia juga perlu melonggarkan tanah dari semasa ke semasa, ini akan menghapuskan penebangan telur.

Kaedah mekanikal menyingkirkan kubis kubis termasuk pembinaan perangkap khas. Sebagai contoh, anda boleh menguruskan wadah yang diisi dengan air dengan beberapa sudu jem. Bau khusus menarik perosak, dan mereka tergelincir ke tempat penyebarannya.

Kaedah biologi. Inti kaedah ini adalah penggunaan infus herba khas (ia digunakan untuk penyemburan) dan persediaan biologi (digunakan untuk tanaman air). Berikan beberapa contoh ilustrasi:

Infus herba: resipi

  • Untuk menyediakan penyelesaian kerja, anda memerlukan buah segar (100 gr.) Atau kering (50 g.) Lada panas. Mereka direbus selama satu jam dalam satu liter air. Pada akhir masa, cecair yang dihasilkan ditapis dan menegaskan dalam periuk tertutup selama 2 hari. Kemudian ia dibiakkan dalam 10 liter air.
  • Perlu mendidih 10 liter. air dan tambahkan 300-350 gr. wormwood berbunga (pra-dicincang). Biarkan kuah sup (6 jam) dan kemudian masukkan sudu (meja) sabun cair kepadanya. Penyelesaian kerja sudah siap.

Resipi di atas digunakan untuk menyembur tanaman sayur-sayuran. Keistimewaan infus herba adalah bahawa mereka, terima kasih kepada bau tertentu, mempunyai kesan pencegahan.

Permohonan agen biologi

Sehingga kini, berikut adalah persediaan biologi yang paling popular:

  • Lepidocid. Pada 10 liter. penyelesaian kerja diperlukan kira-kira 50 gr. penyediaan;
  • Bithoxybacilin. Proporsi memasak adalah sama seperti dalam versi terdahulu.

Semua persediaan biologi mula dicairkan dalam jumlah kecil air (pulpa homogen perlu diperolehi), kemudian dicairkan dengan 10 liter air.

Mari tambahkan, kaedah biologi untuk memerangi kubis kubis mempunyai kelebihan yang tidak disenangi: ia benar-benar selamat dan tidak membahayakan loji yang dirawat. Benar, perlu diperhatikan bahawa kaedah ini tidak selalu berkesan. Ini dijelaskan oleh fakta bahawa dalam kebanyakan kes, ubat-ubatan dan tinctures hanya ditolak, bukannya memusnahkan perosak.

ular kubis sudu pada dedaunan

inta-vir terhadap suduKaedah kimia untuk memerangi serangga berbahaya

  • Inta-Vir. 1 tablet larut dalam sedikit cecair, kemudian dicairkan 10 liter. air;
  • Sherpa. Pada 10 liter. air memerlukan 1.5 ml. penyediaan;
  • Iskra-M. Dalam baldi 10 liter air, sudah cukup untuk membubarkan satu tablet dadah.

Sebagai tambahan kepada contoh-contoh di atas, terdapat beberapa persediaan kimia yang sama-sama berkesan. Sebagai contoh, mereka termasuk “Decis”, “Bankol”, “Fury” dan lain-lain.

Penyelesaian kerja digunakan untuk menyemburkan sayur-sayuran yang terjejas. Keanehannya ialah ia menyebabkan kelumpuhan segera dan kematian serangga berbahaya.

PENTING: Apabila menggunakan kaedah ini, adalah penting untuk mengetahui bahawa tumbuh-tumbuhan yang dirawat dengan cara ini tidak boleh dimakan selama 10 hari. Jika tidak, anda boleh meracuni diri sendiri.

Sepenuhnya mengecualikan kemungkinan pencampuran kubis kubus di plot taman sangat sukar. Walau bagaimanapun, dengan rawatan yang tepat pada masanya dan tumbuh-tumbuhan, anda boleh meminimumkan jumlahnya.

Resipi rakyat terhadap sudu kubis – video