gooseberry prunyHari ini, jarang sekali mencari kediaman musim panas di mana gooseberries tidak akan ditanam. Untuk buah-buahan yang lazat dan berguna selalu ada tempat di taman, walaupun pada hakikatnya semak-semak boleh tumbuh sangat banyak.

Menumbuhkan gooseberries di atas tanah, setiap penduduk musim panas mahu terlebih dahulu menerima hasil buah-buahan yang sangat baik dan berkualiti tinggi dari semak. Tetapi tidak semua jenis gooseberry malangnya senang dengan penunjuk hasil yang tinggi. Oleh itu, sebelum menanam gooseberries pada dacha anda, anda harus jelas menentukan spesies dan ciri-cirinya.

Oleh itu, banyak tukang kebun yang berpengalaman sudah pengalaman dalam amalan seperti ini gooseberry sebagai prune (Grossularia reclinata Chernolivovyi).

Butiran tentang gooseberries Pruneberry

Spesies gooseberry ini cukup muda, ia dibiakkan pada tahun 1992 oleh penternak VNII berkebun mereka. Michurin. Bahan pembiakan adalah jenis Plum dan Plum 259-23, yang diperoleh lebih awal. Gooseberries Prunes disesuaikan untuk penanaman di wilayah Tengah, Ural dan Tengah Volga di Rusia.

Membeli anak pokok gooseberry di kedai-kedai khusus, setiap penduduk musim panas kedua menghadapi penerangan pelbagai gooseberries Pruslinovoy:

 • ciri-ciri semak – sredneroslye dengan arah condong tidak cawangan padat; Pucuk muda tebal, sering lurus, berwarna hijau muda; cawangan lama mempunyai warna coklat terang; cawangan praktikal tidak mengandungi duri, yang tersedia terletak di bahagian bawah cabang, sangat jarang dan pendek;
 • dedaunan pelbagai – bulat, sederhana atau cetek, agak padat, tidak menghasilkan sarang belukar;
 • Infloresen – saiz sederhana, yang mempunyai sifat penyebaran diri;
 • buah – buah yang bersaiz sederhana bujur atau berbentuk pir, warna merah gelap semasa masak, pada masa kematangan penuh menjadi warna hitam pada buah yang mempunyai lapisan lilin;
 • rasa kualiti buah-buahan – beri manis dan masam dengan rasa dan rasa rempah; digunakan untuk penggunaan dalam bentuk segar atau diproses, sebagai campuran, pengambilan, jem, wain dan jus;
 • penunjuk hasil – satu setengah hingga empat kilogram setiap belukar;
 • tahap ketahanan terhadap penyakit – sederhana;
 • rintangan kepada keadaan semulajadi dan iklim – dimaksudkan untuk penanaman dalam keadaan yang keras, musim dingin.

Related  Kultivar pear winter-hardy yang berkembang pesat dalam ingatan Zhegalov

Menilai semua kelebihan huraian gooseberries prune, beberapa pemandu lori yang berpengalaman enggan memasukkannya ke dalam kebunnya. Walau bagaimanapun, untuk mendapatkan tanaman yang sehingga empat kilogram dari satu belukar, ia adalah perlu, pertama sekali, hak untuk tanah, dan, kedua, kemudiannya belajar untuk menjaga dia dan kanan.

Pendaratan yang betul

Pelbagai gooseberry ini tidak seperti kawasan yang berlorek, jadi tumbuhan Pruneberry gooseberries disyorkan di ladang matahari yang diterangi dengan baik. Sekiranya anda tidak meletakkan anak benih di bawah mahkota yang telah dibangunkan dari pokok-pokok lama. Ia dibenarkan untuk menanam antara pokok-pokok muda pada jarak sehingga dua meter dari mereka.

Tempat yang sangat baik untuk pembangunan gooseberries boleh menjadi jalur sepanjang pagar pada jarak jauh dari dalam satu setengah meter.

Prun tidak menjadi baik di laman web, di mana para pendahulunya adalah raspberi atau currants, mereka sangat lemah. Laman-laman tersebut juga boleh menjadi punca perkembangan banyak penyakit yang biasa dengan spesies semak buah.

Pelbagai gooseberry Pruny sangat responsif terhadap tanah yang subur yang subur, tidak dianjurkan untuk menanamnya di dataran rendah dengan lebihan kelembapan.

Penanaman adalah disyorkan untuk prun gooseberries pada musim luruh (lewat September – awal Oktober), tahan lasak musim sejuk anak benih sebelum cuaca sejuk mempunyai masa untuk mendapat kekuatan dan berakar umbi.

Walau bagaimanapun, adalah mungkin untuk menanam gooseberries pada awal musim bunga sebelum tunas. Pada musim bunga cara penanaman dengan bantuan keratan adalah berkesan.

membentuk keratan gooseberriesPenjagaan yang betul

Penjagaan termasuk aktiviti sedemikian:

 • penyingkiran rumput tepat pada masanya di mahkota semak dan ladang di mana gooseberry ditanam;
 • pemangkasan tepat pada masanya dahan kering yang terjejas oleh perosak atau penyakit;
 • penyiraman yang banyak dalam tempoh berbunga, menuangkan buah-buahan, bersiap untuk musim sejuk;
 • makan musim luruh dengan fosforus, kalium dan baja organik pada usia dua tahun belukar;
 • Memulihkan tanah di bawah belukar untuk melambatkan kelembapan yang diperlukan;
 • pembentukan musim bunga mahkota sebelum puting bunga;
 • pencegahan dan kawalan penyakit.

Related  Pelbagai ceri terbaik untuk wilayah Moscow

Predisposition of variety to diseases:

 • cendawan serbukcendawan serbuk – penampilan pada daun, pucuk dan buah-buahan salutan tepung putih; untuk melawan, penyelesaian sulfat tembaga, mangan dan bahan kimia khas persediaan berkesan;
 • anthracosisanthracosis – kemunculan bintik coklat pada dedaunan, bermula dari peringkat bawah belukar; rawatan berkesan dengan bahan kimia khas;
 • karat pialakarat piala – penampilan pada daun, perbungaan, ovari, buah-buahan pad spora kuning-coklat; Juga berkesan adalah persediaan kimia yang dimaksudkan untuk penyemburan semak.

Kerja musim bunga untuk penuaian masa depan gooseberry – video