Adas yang masak di laman pondokIa tidak mungkin terdapat sekurang-kurangnya seorang tukang kebun yang tidak mengambil sedikit ruang untuk tanaman berperisa pedas. Dill merujuk kepada tumbuhan ini, tanpa salad bukan salad. Ia tidak menyenangkan bagi pemilik untuk melihat bahawa budaya seolah-olah tumbuh rumput di negara-negara jiran, tetapi di atas katil sendiri ia hampir tidak bernafas, dan kemudian benar-benar layu. Kenapa dill bertukar menjadi kuning dan apa yang perlu dilakukan dengan kilang ini yang tidak menentu, pemiliknya tidak dapat memahami.

Keperluan Dill

Tanaman Fennel ditanam di tanah yang suburAkar ramuan adalah penting dan mendalam ke dalam tanah tanpa cawangan. Oleh itu, adalah penting untuk mempunyai lapisan tanah subur yang mendalam. Atas sebab ini, penanaman yang tebal hanya pada masa pelepasan daun pertama adalah menyenangkan kepada mata. Dan kemudian perjuangan untuk bertahan hidup bermula, di mana tidak ada pemenang.

Jika tanah dengan kandungan humus yang baik, longgar, maka dill bersetuju untuk membahagikan kawasan itu walaupun dengan kentang, setelah menyemai sendiri yang bertaburan di sekitar kawasan pertama. Biasanya ia membesar jenis masak awal, yang tidak mempunyai tanaman hijau yang mencukupi, tetapi payungnya mekar awal, ketika masih rama-rama yang tidak bergerak ke payung taman. Benih mempunyai masa untuk masak, semasa musim luruh tanaman beberapa di antaranya kekal di permukaan dan musim bunga pada musim bunga.

Orang Yunani dan Rom menyamakan bau dill dengan aroma mawar. Dia dinyanyikan dalam ayat. Wreath dill diberikan kepada para pemenang, dan ia sama dengan mahkota laurel kehebatan atletik.

Dia tidak suka tanah asam asid padat, dan tidak boleh bertolak ansur dengan alkali. Oleh itu, makan dengan abu tidak perlu baginya. Dan kita semua terbiasa dengan abu habuk. Jika taman itu limed, maka dill itu tidak akan ditanam mengikut kentang, ia akan mati. Dan semua kerana ia menuntut herba kita keasidan, kita memerlukan tanah neutral kira-kira 7 – 6.5 liter kertas.

Bagaimana untuk mengembangkan adas yang sihat

Aphids dalam DillDi taman untuk Dill semua keadaan dicipta, tetapi ia tidak mahu berkembang, ia sakit. Mengapa dill berubah menjadi kuning di taman, bagaimana untuk menyenangkan degil, bagaimana untuk mendapatkan sayuran yang indah dan benih penyembuhan? Pertama, anda perlu menentukan:

  • keasidan tanah;
  • kandungan humus;
  • kandungan kelembapan dalam tanah;
  • ketumpatan tumbuhan:
  • populasi perosak.

Untuk menentukan keasidan, anda perlu membeli kertas ujian atau peranti di kedai taman. Dengan kertas itu lebih mudah. Gali lubang, pada kedalaman 10 cm, ambil sekeping bumi mentah, letakkan sekeping kertas di sana, pegangnya dengan ketat dan tahan untuk sementara waktu, supaya jalur itu direndam. Kemudian dengan segera bandingkan warna kertas dengan skala kawalan. Sekiranya kebun tumbuh liar, dan jadi ia boleh difahami, tanah adalah masam. Kemudian anda perlu memilih tempat penanaman yang berbeza, dan menggali tapak dengan penambahan abu, tepung dolomit, habuk berkapur.

Lebih humus, semakin banyak adas itu. Tetapi ini terpakai kepada baja yang terlalu banyak. Penyiraman dengan segar tidak digalakkan. Dill akan mula berkembang pesat, dan rangka yang rapuh tidak akan menahan cawangan berbulu, ia akan jatuh dan jiran-jirannya akan terbawa. Dan bagi pemiliknya dalam tumbuhan itu, tanpa bau dan rasa, racun nitrit dimasak. Mengamuk dill lebihan unsur ini dalam daun yang halus. Ya, dia juga menyukai daun aphids yang halus dan diberi makan nitrogen, serta-merta diselesaikan. Oleh itu, semuanya baik dalam kesederhanaan.

Para saintis telah mengkaji struktur batang adas. Minat yang terangsang sebagai batang tipis memegang payung walaupun dalam angin kencang. Struktur gentian dan cara mereka disokong bersama adalah sempurna. Jika struktur sedemikian digunakan dalam pembinaan, maka ia mungkin untuk membina bangunan ketinggian mana-mana.

Dill bertukar kuning, apa yang perlu saya lakukan? Dan penyiraman tanaman yang tidak teratur bermula. Tetapi dill akan mengeringkan tanah kering, hanya bertukar kuning, kumpulkan dedaunannya yang diukir untuk memegang air, tetapi sekurang-kurangnya menembak anak panah dengan bakul bunga. Dan tuangkan dill, dan walaupun dengan air sejuk, ini adalah untuk memberinya kesempatan untuk mati. Buang akar akan muncul, berubah menjadi kuning, kemerah-merahan dan lembab. Penyiraman harus sederhana dan hanya air suam.

Mengapa daun dill berubah menjadi kuningBenih banyak, mereka tidak menyesal. Dan banyak tumbuhan telah meningkat, yang berdiri seperti topi, mata menyenangkan. Jika minggu ini tidak membuang pucuk yang tidak perlu, jangan biarkan tanaman selepas 2 cm, daun pertama boleh dan akan keluar, yang kedua akan menjadi kuning. Dan untuk memulihkan pertumbuhan semulajadi selepas tekanan, dill tidak mudah.

Di sini dan lebih banyak masalah tersembunyi. Tumbuh-tumbuhan yang lemah akan menghilangkan aphids. Kadang-kadang ini berlaku tepat semasa pucuk, dan kemudian berdiri bukan pepohon cemara adas dengan benjolan hijau di atas. Tidak lama lagi cincang itu akan menjadi kuning, dill akan mati.

Daun Dill berubah menjadi merahPuzzling adalah apabila dill blushes. Apa yang perlu dilakukan dalam kes ini memerlukan analisis. Dan sekali lagi, pelakunya adalah tanah asid, di mana fosforus dari bentuk yang tersedia untuk tumbuhan, menjadi tidak larut. Kemudian sistem akar tidak menerima pemakanan dan tumbuhan yang kronik.

Akar reputTerdapat kes apabila dill bertukar menjadi merah dan menjadi kuning. Kenapa ini berlaku boleh ditentukan jika anda melihat dengan teliti tanaman:

  1. Penyakit penyakit viral bermula dengan menguning daun-daun yang lebih rendah, diikuti oleh perut yang menegak seluruh tumbuhan. Segera memusnahkan semak belukar.
  2. Daun putar, berubah menjadi kuning, merah, anda perlu mencari kutu daun bukan sahaja pada daun, tetapi juga pada akar.
  3. Tempat basah muncul berhampiran pangkalan. Rot basah akar dikaitkan dengan pengairan yang tidak betul, spora, dihantar dengan benih tumbuhan.

Bagaimana untuk menyelesaikan masalah

Rama-rama payung pada DillUntuk memastikan sayur-sayuran senang dengan penampilan mereka yang sihat, seseorang itu harus mampu bertarung untuk kesihatannya. Jika ternyata tanah lembap di bawah dill, anda perlu melakukan baja lebih kerap, mendesak kompos dan menyiram buburan tersebut. Humata dan biostimulat lain dalam kes ini akan memberi manfaat kepada tumbuhan.

Mengetahui kerentanan serangga tumbuhan yang lemah, anda perlu membuat pengairan dengan pengairan abu untuk memastikan tidak ada aphid yang diselesaikan. Lebih berkesan akan menggunakan penyerapan kelenjar lima hari, air mereka kerap, selepas lima hari. Mengenai adas tersebut dengan aphids jus selular yang berubah tidak akan diselesaikan, dan kilang itu, setelah menerima makanan tambahan, akan mula berkembang.

Untuk menghapuskan kekurangan fosforus, anda perlu membuat hud dari superfosfat dan memberi makan dill. Pada masa yang sama, pengasidan tanah yang berbahaya, dalam bentuk sedimen, tidak masuk ke dalamnya. Tanaman yang terjejas oleh reput akar tidak lagi dapat diselamatkan. Mereka perlu dimusnahkan. Paling penting dalam kes ini ialah penipisan penaburan dan melonggarkan tanah yang tepat pada masanya untuk bekalan oksigen ke akar udara.

Sekiranya tidak mustahil untuk mendapatkan biji tumbuhan kerana penjajahan rama-rama payung mereka, cara terbaik adalah memeriksa hal berkembang dan mengambil telur. Pada tumbuhan pedas, penggunaan racun serangga tidak boleh diterima. Biarkan panen itu menyenangkan awak!

Video tentang Dill