gojenje majhnih kravMinimalne vrste živali, običajno za poletno rezidenco, so idealna odločitev za majhna območja in kmetije, ki jih skrbi kot hobi. Miniaturne farmske živali rastejo na tretjino velikosti navadnih pasem, so boljše za človeka in nekatere zahtevajo manj skrbi (vendar ne vseh) v primerjavi s svojimi bratovci polne velikosti. V tem članku vam bomo predstavili več takšnih živali.

Mini krave

mini kravaDanašnje krave so potomci posameznikov iz 18. in 19. stoletja. Danes njihova teža doseže 270 kg, rast pa ne presega 106 cm. Posebno so bili umaknjeni, da bi bili manjši od svojih predhodnikov.

Temperament

Od sramežljivega do ekstrovertnega. Majhna velikost jih naredi manj zastrašujoče za otroke. Sedemletni otrok lahko zlahka mlečeno in poslušno miniaturno mleko.

Koristi

Proizvaja 18 do 22 litrov mleka na dan, na vaši mizi bo vedno sveža smetana, sir, maslo, skuta in jogurt.

Nega in hranjenje

mini krava s teletomKrave bi morale pasti na pašo, jesti trava in se sončiti. Za miniaturno molzno kravo je potrebnih vsaj 2000 kvadratnih metrov. m prostora. Potrebovala bo skedenj za hranjenje, molžo in življenje. V povprečju dnevno porabi približno 11 kg sena, 1 kg zrnja in 27 litrov vode z redno molžo.

Krave krave zahtevajo enako moč za vzdrževanje kot navadne vrste.

Mini Bulls

mini bikDexter, Hereford, Longhorn, Jersey, Lowline (mini Angus) in Zebu so najbolj priljubljene pasme. Mini-Zebu tehta med 90 in 220 kg, medtem ko Mini Dexter in Hereford dosegata 450 kg.

Uporaba

Škrati se uporabljajo predvsem v nemehaniziranih kmetijah in nastopih na razstavah, sejmih in paradi.

Temperament

Ponavadi tihe živali so razvile inteligenco in se lahko naučijo opravljati različne naloge.

Koristi

Preprosto povlecite uteži in jih lahko uporabite za prevoz sena, vode, drva in zbranih listov.

Related  Vzroki za pojav nenavadnih jajc pri piščancih

Nega in hranjenje

Za odraslega bika je potreben prostor 4.000 kvadratnih metrov. m. za udobno življenje, 13 kg sena vsak dan pozimi, pa tudi 1,5 kg mešane krme v delovnih dneh. Živalim zagotovite suho sobo za spanje in dobro zaščito pred mrazom.

Dvignjeno tele je dvakrat dražje od navadnega teleta. V prvem letu dodelite dnevni čas za svoje usposabljanje.

Pigmatični piščanci

petelin in kokoš BentamkiNajbolj znani med miniaturnimi piščanci so palčniki. So dvakrat manjši in lažji od standardne perutnine. V povprečju tehtajo ne več kot 500 g. Bentamaks se pogosto uporablja za okrasne namene s čudovitim perjem na nogah in širokim obročkom. Veliko običajnih piščancev ima svojo lastno zmanjšano kopijo, vendar pa obstaja tudi nekaj edinstvenih pritlikavih benthamov brez velikih sorodnikov. Na primer, nizozemski in Seabright bentamki.

Ocena rejcev

Nekateri kmetje opozarjajo, da se gledanje vedenja jate majhnih piščancev sprošča in sproži razpoloženje.

Temperament

piščančja piščancaRdeči bentams, kot so velike piščance. Nekateri so prijazni in z užitkom so podani v rokah. Drug, nasprotno, popolnoma divje.

Koristi

Jajca bentamok so polovica velikosti standardnega kokošjega jajca, vendar so prav tako koristna. Piščanci jedo kobilice, ličinke in druge škodljivce, njihova stelja pa so odlična sestavina komposta.

Nega in hranjenje

družina majhnih piščancevZa čredo šestih kokoši načrtujte kokoši, 2-metrski in 2-metrski gnezda, prostor za počitek in ogrevanje pozimi ter planinski vrt, zaščiten z mrežo pred plenilci. Piščanci potrebujejo dnevno hrano in vodo, vsak dan pa je treba zbirati tudi jajca. En kokoš porabi 1-2 skodelice hrane na dan. Bentamki ljubi drobno sesekljano zelenjavo, vendar jih je treba skrbno očistiti, da ne bi pritegnili muh.

Kače, boži, jastrebi, psi in drugi plenilci lahko v utripu oko uničijo celotno čredo. Bentamki, tako kot večina piščancev, so nagnjeni k bolezni. Vedno umijte roke z milom, preden se obrnete in po njih, tako za njihovo zaščito kot za svoje.

Škrlatna ovca

ovčje ovceOvce se štejejo za pritlikavost, če je njihova rast v razponu od 48 do 60 cm. Posamezniki pod to oznako se imenujejo “igrače”.

Related  Pazi na znake narave in napoveduje vreme

Ocena rejcev

Lastniki odkrivajo mini ovce okusno. Nekatere od teh živali so podobne srčkanim živalim, ki so prekomerno polnjene od znotraj.

Temperament

Mini ovce so razvrščene kot ločene vrste in šele čez nekaj časa se lahko postanejo prijazne in naravne.

Koristi

Za skalama Sheviot in Babidoll sta razmeroma enostavna za nego. Dajo dober vračilo mleka, volne in mesa.

Nega in hranjenje

mini ovceČe nameravate vzgajati jagnjad, začnite z eno ovco in dve ovci na 1-2 hektarja, razdeljen na več delov, da bi živali lahko pasejo ločeno. Zunanja paša mini ovca porabi približno 7 kg sena na dan. Ponudite jim varen dom od 2,5 do 2,5 m ponoči, kot tudi krošnjami s senco ob sončnih dneh. Pozimi dodatno ogrevanje ni potrebno.

Manj kot ovce, bolj ranljivi so plenilci.

Škrlatni konji

psa in pritlikavega konjaPo štirih stoletjih vzreje so strokovnjakom uspeli pokazati miniaturni konj, katerega rast ne presega 86 cm, teža pa se giblje med 70 in 110 kg. Te dimenzije so sorazmerne z velikostjo navadnih konjev.

Ocena rejcev

Če vas veliki konji prestrašijo, jih boste našli dragi in prijazni.

Temperament

Mini konji so pametni in enostavni za učenje. Večina jih je vzgojenih in navajenih v roke.

Koristi

gnezdo konjaNekateri lastniki uporabljajo svoje pritlikave konje v majhnih vozičkih ali jih uporabljajo kot pakirne živali za backpacking z nahrbtniki. Te živali lahko nosijo težo do 31 kg.

Nega in hranjenje

družina malih konjDva posameznika se lahko varno pasejo na ozemlju v 4 kvadratnih metrih. km. Tudi po enem dnevu na paši potrebujejo vsaj dve skodelici zrna na dan. V zimskem času vsakemu konju potrebuje suho hrano s hitrostjo 2% teže dnevno – to je povprečno 2 kg. Zagotovite zanesljivo suho zavetje z dobro zaščito pred vetrovi od 2,5 do 3,6 m. Večina pritlikavih konj raste lase za zaščito pred mrazom. Zato uživajo v prostem času v najbolj snežnih dneh. Grelnik ni potreben niti v hladnem vremenu.

Škrlatni konj ni mladiček. Previdno preučite podatke o teh živalih in se pripravite, da preživite čas, da jih naučite.

Seznanili ste se s številnimi običajnimi vrstami pritlikavih domačih živali. Če natančno preučite specifične vrste, ki jih nameravate saditi na kmetiji, se lahko stroški dela za ta proces včasih zmanjšajo. Zaradi pomanjkanja prostora in območja območja bo gojenje miniaturnih krav in piščancev odlična rešitev.

Related  Izbira prave ograje za piščančje zadrge, vrečo, vrt ali vrt

Video o kmetiji s kravami krošnje