Pelbagai lada manisTerdapat banyak jenis lada manis (Bulgaria). Kesemuanya berbeza bukan hanya dalam warna, bentuk, ketebalan dinding janin dan saiznya. Lada manis, jenisnya juga berbeza dengan tujuan dan rasa, adalah budaya penggemar panas keluarga Nightshade. Dalam keadaan negara kita, ia ditanam dalam benih. Kebanyakan tukang kebun baru-baru ini tertanya-tanya bagaimana menanam lada manis di negara ini?

Asas keberhasilan dalam menanam sayuran ini adalah pemilihan varietas yang tepat dan pematuhan dengan keperluan teknologi pertanian. Jenis lada manis yang terbaik dengan gambar dan penerangan dibentangkan di bawah.

Varieti lada manis dengan gambar

Peladang mengeluarkan banyak jenis budaya ini. Buah-buahannya, yang merupakan buah beri palsu yang berbilang, mempunyai bentuk yang pelbagai: dari proboscis hingga berbentuk tomat (bulat). Pewarna buah boleh: kuning, oren, hijau, merah, ungu dan bahkan hampir putih.

Lada manis dibezakan oleh jenis seperti:

 1. Awal, yang membolehkan masa yang singkat untuk mendapatkan tuaian yang baik. Varieti sedemikian sesuai untuk penanaman di latitud utara. Yang paling popular di antara mereka adalah:
  • Swallow – pelbagai awal awal untuk rumah hijau dan tempat perlindungan filem. Buah berbentuk kon sehingga 80 g. Ketebalan dinding adalah 5-6 mm. Dalam kematangan biologi buahnya merah.
  • Snow White adalah pelbagai matang awal untuk tujuan perlindungan filem. Buah berbentuk kon sehingga 90 g. Ketebalan dinding adalah 6-7 mm. Dalam ketekunan teknikal buah-buahan mempunyai pewarnaan ciri-ciri keputihan, dan dalam kematangan biologi mereka merah.
  • Jenis lada manis Madonna F1Madonna F1 – hibrid awal dengan buah cubiform. Jisim mereka mencapai 200 g. Ketebalan dinding adalah 6-7 mm. Dalam kematangan biologi, buah-buahan berwarna kuning.
  • Kurcaci adalah pelbagai awal dengan tangkai pendek (sehingga 40 cm) dan buah berbentuk tebal berbentuk kon (hingga 80 g). Dalam kemurnian teknikal ia berwarna kekuningan.
  • Awal Winnie the PoohWinnie the Pooh – pelbagai awal dengan batang kecil 30 cm. Direka untuk perlindungan tanah dan tempat perlindungan filem. Buah-buahannya yang kecil (sehingga 50 gram) dicirikan oleh pematangan yang baik.
 1. Pertengahan yang masak, yang disarankan untuk tumbuh di zon tengah Rusia di tanah terlindung, dan di selatan – di tempat terbuka. Gred berikut digunakan di kawasan luar bandar:
  • Maria F1 – hibrid hasil tinggi, batangnya mencapai ketinggian 85 cm. Buah-buahan adalah bulat, ribbed. Lada masak mempunyai warna merah. Berat buahnya kira-kira 100 g, ketebalan dinding adalah 6-7 mm.

  lada Othello

  • Othello F1, hibrid sehingga 80 cm tinggi dengan buah berbentuk kerucut, beratnya mencapai 110 g, dan ketebalan dinding – 7 mm. Ia dibezakan oleh warna violet yang indah, yang menjadi coklat di peringkat kematangan biologi.
  • Kelembutan adalah gred hasil untuk tempat perlindungan filem. Batangnya tumbuh hingga 120-140 cm Berat buah-buahan yang dipotong-conical warna merah mencapai 70-80 g. Ketebalan dindingnya adalah 4-6 mm.
  • Varieti lada dari NewgoszaraNovogoshara – pelbagai pertengahan umur. Tanaman batangnya tumbuh hingga 50-60 cm. Buah-buahan warna merah mempunyai ciri-ciri bulat-bulat. Jisim buah-buahan yang tebal dan tebal (8-11 mm) dengan agroteknologi yang betul mencapai 120-140 g. Tempoh galas buah Tanduk Baru adalah 1.5 bulan.

Antara jenis yang paling biasa dan popular lada manis hendaklah dibuat dan oleh itu Victoria, Gift of Moldova, Crystal, Ruby, Novocherkassk 35, Gingerbread Man, Gogoshary, Jubilee 307, Pulpy 7, Swallow, Donetsk awal, besar kuning, Bulgaria 79 Rotunda.

Menanam lada manis

Di kawasan selatan ia tumbuh dengan baik di kawasan terbuka, tetapi di lintang utara lebih tinggi, hasil tertinggi dari lada diperolehi dalam keadaan rumah hijau. Lada manis mempunyai batang berumput, yang akhirnya berkarat di pangkalan. Bunga tunggal muncul di cawangan tumbuhan.

Lada manis adalah budaya penyerbuk diri, tetapi kadang kala ia ditaburi oleh serangga. Menanam lada Bulgaria harus terletak lebih jauh dari tempat tidur dengan lada pedas, kerana penyebaran silang bersama mereka dapat terjadi, yang menyebabkan munculnya rasa pahit dalam buah.

Lada manis berbeza daripada tanaman lain yang agak lama tumbuh-tumbuhan. Jenis lada manis yang terbaik (mengikut ulasan penduduk musim panas) adalah jenis masak awal, di mana kematangan teknikal di tanah tertutup berlaku kira-kira 100 hari selepas kemunculan. Itulah sebabnya budaya ini, baik di latitud tengah, dan di selatan, ditanam melalui anak benih. Dalam kes ini, biji-bijian lada tebal awal manis disemai dalam kotak dengan substrat tanah yang subur pada awal Februari.

lada putih di tanah terbuka

Lada manis adalah budaya yang agak menuntut dan termophilic. Benihnya berkecambah paling cepat pada suhu 25-27 ° C. Paling penting, tumbuhan ini berkembang pada 20-23 ° C. Perlu diperhatikan bahawa apabila suhu udara ambien turun ke 13 ° C, benih lada manis dan bahkan tumbuhan dewasa menghentikan pertumbuhan mereka.

Apabila daun pertama muncul, anak benih diselam mengikut skema 6×6 atau kotak 7×7 cm atau 1 tumbuhan dalam periuk gambut atau cawan plastik. Sebelum menanam di tanah terbuka, anak benih lada dikeringkan selama 7-10 hari. Lebih baik menanam tumbuhan dengan 7-9 daun berbentuk di tempat yang tetap. Anak benih tumbuhan di tanah terbuka hanya apabila ancaman musim bunga fros pas, kerana sudah pada 0 ° C ia mati. Tanam tumbuhan di baris, jarak di antara 40-45 cm. Jarak antara lada hendaklah 30-40 cm. Ia boleh dipendekkan ketika menanam jenis yang padat dan rendah.

Benih untuk lada manis disenyawakan dari musim luruh. Untuk tujuan ini, 4-5 kg ​​humus peregrust atau kompos sayuran setiap 1 m persegi. tapak atau rumah hijau. 20-30 g baja mineral kompleks setiap 1 meter persegi M. Persenyawaan tanah tersebut dapat dilakukan dan beberapa hari sebelum penanaman benih di musim semi.

Katil lada dengan pengairan titisan

Untuk mendapatkan hasil tertinggi, penjagaan tumbuh-tumbuhan yang tepat pada masanya dan penciptaan syarat-syarat yang paling sesuai diperlukan. Lada manis ditanam di kawasan yang terang, dilindungi dari angin. Dengan kekurangan cahaya, tumbuh-tumbuhan ditarik dan dibuang dengan bunga dan ovari. Tanah untuk jenis lada ini harus subur, ringan dan neutral dalam keasidan. Ia perlu sentiasa dilembapkan. Kekurangan kelembapan sangat menghalang pertumbuhan tumbuh-tumbuhan, jadi tanpa penyiraman biasa, mereka menjadi dwarfish, dan buah-buahan – kecil dan hodoh.

Lada manis sensitif terhadap nitrogen yang berlebihan. Dalam kes ini, tumbuh-tumbuhan hijau berkembang pesat dalam tumbuh-tumbuhan, tetapi bilangan bunga dan ovari berkurangan.

Pada awal bulan Ogos, mereka menghasilkan secubit tip batang dan mengeluarkan semua tunas dan bunga yang tidak akan mempunyai masa untuk masak sebelum musim gugur. Selepas 10-15 hari, operasi diulang. Semasa tempoh tumbuh-tumbuhan, lada yang tinggi terikat kepada taruhan atau trellises 2-3 kali.

Untuk memberi makan lada manis gunakan kotoran burung yang dicairkan atau campuran mullein dengan super fosfat. Ia juga boleh dilakukan untuk memakai top dressing dengan baja fosforus-potassium.

Semasa tempoh vegetatif, adalah perlu untuk menanggalkan rumput secara tetap dan melonggarkan tanah. Buah-buahan lada manis boleh dituai dengan tidak matang (dalam tahap kematangan teknikal). Dalam fasa kematangan biologi mereka mengandungi lebih banyak gula, tetapi jika pematangan penuh buah pada semak adalah diharapkan, jumlah hasil akan jauh lebih rendah.

Lada manis untuk rantau Moscow

Pelbagai AgapovskyKebanyakan tukang kebun mahu melakukan penanaman lada manis dalam dachas mereka, tetapi mereka tidak tahu varieti mana yang boleh dipilih untuk rantau tertentu.

Terdapat banyak jenis budaya ini, yang berjaya ditanam di pinggir bandar. Dan beberapa hibrida awal dan jenis tradisional mempunyai masa untuk matang walaupun tumbuh di luar rumah.

Menurut ramai penduduk musim panas, jenis lada Bulgaria yang paling sesuai adalah yang paling sesuai untuk rantau ini:

 • Red Rhapsody, Winnie the Pooh, Agapovsky, Hercules, Viking Merchant, Swallow, Kakadu F1, Gingerbread Man, Atlanta, spade merah, California keajaiban, Claudio F1, Czardas, Funtik, Pinocchio F1.
 • Kuning: Kegemaran Apricot, Bugai, Lonceng kuning, Gemini F1, Stok emas.
 • Violet: Big Daddy, Bagheera.
 • Orange: Keajaiban jeruk, bonus Siberia, Lembu telinga.

Pepper Tusk

Semua varieti ini berbeza dengan warna dan bentuk buah, saiz belukar, tetapi bagi mereka semua, masak cepat adalah ciri.

Pelbagai keajaiban oren

Varieti lada manis untuk Siberia

Memandangkan lada manis adalah tanaman thermophilic, dalam iklim varieti hibrid Siberia ditanam, secara maksimum disesuaikan dengan keadaan yang ada di sana. Hasil terbaik diperolehi dengan memupuknya di tanah terlindung di rumah hijau dan rumah hijau. Untuk mendapatkan hasil yang baik di Siberia, hanya jenis awal yang digunakan:

 • Merah: poplar, gergasi merah sulung di Siberia, Winnie the Pooh, keajaiban awal Agapovsky, Alyosha Popovich, Viking Merchant, Swallow, Korenovskiy, Gingerbread Man, Atlanta, Novosibirsk, spade merah, Czardas, Belozerka, Funtik.
 • Orange: Bonus Siberia, keajaiban Orange.

Semua jenis yang disenaraikan di atas sesuai untuk berkembang di bawah perlindungan filem. Mereka berjaya masak dalam masa 70-80 hari.

Kajian semula video mengenai jenis lada manis