Menanam anggur dari batuAnggur telah lama ditanam oleh orang ramai, kerana ia memberikan anda peluang untuk menerima bukan sahaja buah manis, lazat dan sihat, tetapi juga pelbagai jenis minuman. Hari ini, bagaimanapun, tidak ramai yang tahu bahawa penanaman anggur adalah agak mustahil untuk mula bukan sahaja dari benih atau keratan, tetapi juga dengan tulang biasa dan kaedah alternatif ini menjadi semakin popular. Walaupun pada hakikatnya dalam hal ini anda perlu menghabiskan sedikit lebih banyak masa dan usaha, jika semuanya dilakukan dengan benar, hasilnya tentu akan menyenangkan setiap tukang kebun.

Dalam kes-kes yang manakah anda perlu menanam anggur dari batu itu?

Mengekstrak biji benih dari buah-buahanSelalunya orang membuat keputusan untuk menanam anggur dari batu selepas membeli buah yang lazat di pasaran, apabila nama tepat varieti atau tanaman hibrid tidak diketahui. Dari awal, perlu diperhatikan bahawa kes sedemikian sangat bertanggungjawab dan sukar, kerana ia memerlukan penjagaan dan ketahanan khusus. Secara kebetulan, sebagai akibat daripada percubaan sedemikian, adalah mungkin untuk mendapatkan varieti yang lebih baru, dan oleh sebab itu para peternak sangat digalakkan untuk bereksperimen dengan ini. Satu-satunya perkara yang perlu diingat adalah bahawa benih tidak boleh semua naik, dan oleh itu mereka mesti disemai dalam beberapa bahagian untuk meningkatkan peluang kejayaan.

Batu anggur dimakamkan pada 1.5 cmUrutan tindakan yang diambil ketika tumbuh anggur dari tulang:

  1. Dengan lembut dan hati-hati pilih tulang anggur, bilas dan keringkan.
  2. Letakkan biji dalam kantong nilon, yang dimasukkan ke dalam beg selofan dan dimasukkan ke dalam peti sejuk; secara berkala, benih perlu dibuang untuk dibasuh.
  3. Selepas 1-2 bulan benih akan mula retak secara beransur-ansur, yang merupakan tanda kematangan dan kesiapan penuh mereka untuk mendarat di lapangan.
  4. Letakkan tulang di kain lembap dan letakkan ke bateri yang tidak terlalu panas, menunggu mereka mencubit dan akan ada akar putih.
  5. Bubur benih di dalam tanah ke kedalaman 1.5 cm dan untuk tujuan ini, sebaiknya gunakan periuk kecil.

Tulang yang sesuaiPerlu diingatkan bahawa penanaman anggur yang tepat, video yang dapat menunjukkan semua tindakan secara visual, harus membawa kegembiraan kepada tukang kebun. Fakta adalah bahawa ia benar-benar menarik untuk melihat bagaimana pokok sebenar tumbuh dari tulang kecil biasa, yang mula membuahkan hasil dari masa ke masa. Pada masa yang sama, harus diingati bahawa biasanya buah-buahan yang berfaedah seperti anggur datang selepas 5-6 tahun, dan dengan itu kaedah ini paling sesuai untuk amatur dan peternak.

Bagaimana untuk mempercepat pertumbuhan anggur?

Penjagaan anggur dari batuSemua orang memahami bahawa peranan yang besar dalam penanaman anggur dari batu dimainkan oleh tanah, yang harus dirawat dengan teliti. Bercakap mengenai cara menanam anggur dari batu, perlu mengambil tanah tanah dengan betul, di mana lebih baik menggunakan komposisi humus (2 bahagian) dan pasir (1 bahagian). Ini memberikan hasil yang sangat baik, kerana pada nisbah ini, biji anggur dapat mengasimilasikan nutrien yang sangat mempengaruhi perkembangan pokok secara keseluruhan.

Tulang yang manakah saya harus gunakan untuk penanaman?

Untuk penanaman, hanya tulang yang baik dan keseluruhan diperlukanPengalaman dan amalan ramai penternak, bukan sahaja profesional, tetapi peminat mengatakan bahawa hasil yang terbaik boleh dicapai jika anda menggunakan tulang tidak jenis anggur biasa dan hibrid. Oleh kerana struktur genetik mereka, mereka mempunyai daya tahan yang lebih besar terhadap faktor luaran, dan oleh itu mampu bertolak ansur dengan lebih baik perubahan suhu, kesan serangga perosak, kemarau dan faktor-faktor lain yang agresif. Tulang juga perlu diambil hanya dengan beri, yang cukup matang, ia besar dan manis, kerana anggur berry yang lemah dan nedospevshih nipis dan lemah, dan beri – kecil dan masam.

Air – sebagai faktor penting dalam pembangunan anggur yang berjaya

Anak benih anggur dari tulang 6 bulanBercakap tentang bagaimana air anggur, perlu diperhatikan bahawa budaya ini sangat menuntut kelembapan, dan oleh itu tidak sepatutnya kekurangannya. Selepas menanam benih anggur di dalam tanah selepas 1.5-2 minggu, pucuk pertama mula muncul, yang menyerupai pucuk lada dalam bentuk dan bentuk. Lapisan tanah atas harus sentiasa longgar, tidak membenarkan penampilan kerak kering. Penyiraman harus kecil, tetapi kerap, dan lebih baik menggunakan semburan untuk ini. Terutamanya adalah perlu untuk menjadi perhatian dan untuk menonton, bahawa pada taug lebih kuat tidak ada labah-labah labah-labah, kerana ia dengan cepat boleh memusnahkan tumbuhan.

Beberapa Mata Penting untuk Memelihara Loji

Budak muda dari batuUntuk meningkatkan kestabilan anggur muda berkembang daripada tulang untuk suhu dan sejuk pada waktu malam, dalam periuk musim bunga lewat dengan benih muda dibawa keluar untuk beberapa jam ke balkoni. Pengerasan sedemikian menyumbang kepada imuniti yang baik dari anggur muda, yang harus dibuang tanpa gagal, kerana ini secara langsung menentukan keupayaan tumbuhan untuk menentang berbagai faktor persekitaran.

Bercakap mengenai apa yang hendak membuahkan hasil anggur, perlu diingatkan bahawa sebatian kompleks, termasuk fosforus, kalium, nitrogen, tembaga dan zink, adalah yang paling sesuai. Untuk tujuan ini, adalah lebih baik untuk membeli baja mineral siap sedia, yang ketika menanam tanaman di tanah yang sudah terbuka perlu diperkenalkan ke dalam lubang penanaman. Dengan nisbah dunia dan mikroelemen yang dipilih dengan betul, rasa buah bertambah baik, buah-buahan masak lebih cepat dan menjadi lebih besar, jumlah nutrien dalam beri meningkat. Oleh itu, semua momen ini harus diambil kira, setelah itu kilang itu akan menyenangkan pemiliknya selama bertahun-tahun lamanya.

Kesimpulan penting mengenai penanaman anggur dari batu itu

Anggur dari batuSebagai kesimpulan kajian mengenai penanaman anggur, harus dikatakan bahawa prosedur ini, bertentangan dengan pertumbuhan tanaman yang biasa dari keratan atau anak benih, memerlukan lebih banyak kesabaran dan perhatian. Walau bagaimanapun, pada akhirnya, orang itu akan berasa bangga kerana dapat menanam buah-buahan yang menghasilkan buah dari tulang kecil secara bebas.

Anggur dari biji – video