lata petuniaIa telah lama di rak kedai khusus muncul sejumlah besar jenis dan kacukan petunias melata – lianopodobnoy meliputi jumlah yang luar biasa terang, berair, mempesonakan penglihatan bunga, keindahan, yang luar biasa gabungan pencinta flora kesederhanaan dan kemegahan.

Walau bagaimanapun, tidak begitu mudah untuk mendapatkan hasil yang diingini – sebenarnya, pucuk tidak mencapai panjang yang dijanjikan, saiz dan kecerahan bunga adalah jauh dari pengumuman pengilang, dan bilangan mereka di dalam tumbuhan bukanlah apa yang anda ingin lihat.

Dalam usaha untuk mendapatkan bunga, yang impian setiap tukang kebun, anda perlu mengikut peraturan petunias berkembang, mewujudkan semua syarat-syarat yang perlu untuk pertumbuhan tumbuhan dan pembangunan, tetapi semata-mata – bunga cinta, menghargai bunga, untuk bersedia untuk memberikan mereka tenaga, masa dan usaha mereka.

Agrotechnics of cascade petunia yang semakin berkembang

Menyemai biji petunia adalah terbaik di dalam paru-paru, campuran tanah yang berudara dengan baik, komponen utama di mana gambut. Penanaman dijalankan dari pertengahan bulan Februari hingga April, di permukaan, benih tidak dituangkan dengan tanah, disiram (sebaiknya melakukan ini dengan menggunakan semburan), maka bekasnya ditutup dengan filem atau kaca.

Untuk mendapatkan pucuk kuat yang baik, perlu untuk memastikan tahap kelembapan yang tinggi dan pencahayaan yang baik untuk tanaman, suhu medium pada tahap ini mestilah berada dalam lingkungan 18 hingga 21 ° C.

Dengan menyemai awal benih, anak benih perlu perlindungan tambahan (secara purata, 15 lampu mestilah dihidupkan – 19 jam), jika tidak, pertumbuhan mereka akan menjadi kurang aktif, tumbuh-tumbuhan akan mendapatkan penampilan yang uzur sakit, dan titik keseluruhan tanaman awal akan dikurangkan kepada apa-apa.

Jika kita membandingkan kadar pertumbuhan petunias biasa dan lata, maka perlu diperhatikan bahawa yang terakhir berkembang lebih intensif. Selepas pembentukan tangkapan basal, dengan serta-merta mula berkembang secara aktif sisi, secara mendatar berkembang, jadi pemilihan harus dilakukan tepat pada waktunya, sehingga kekurangan ruang untuk pertumbuhan tidak menghalang perkembangan keseluruhan tanaman.

petunia di dindingMemilih dilakukan dalam fasa daun sebenar pertama, dalam tempoh ini loji cukup rapuh, jadi anda memerlukan penjagaan khas, anda boleh menggunakan pinset untuk mengelakkan kerosakan pada anak benih. Pemindahan dilakukan dalam cawan atau periuk berasingan (ia mungkin gambut) – ini adalah syarat yang diperlukan untuk pertumbuhan sistem akar bebas dan cepat.

Related  Bagaimana untuk menjaga begonia di rumah

Anda boleh melakukan tanpa memilih jika anda menggunakan biji butiran – mereka mempunyai saiz yang sesuai untuk penanaman tempat. Bahan benih sedemikian, tentu saja, mempunyai biaya yang lebih tinggi, tetapi kerja lebih mudah dan anak benih kurang mendapat penipuan.

Satu faktor penting dalam penanaman lata petunia ialah tahap kelembapan. Ia perlu untuk menampung anak benih untuk penyelenggaraannya, tetapi apabila tumbuh-tumbuhan tumbuh, tumbuh-tumbuhan mesti terbiasa dengan keadaan semula jadi. Apa selepas helaian pertama adalah disyorkan untuk memulakan pengerasan harian mengangkat filem (atau peralihan kaca), secara beransur-ansur meningkatkan masa yang (dari 5-7 minit untuk beberapa jam) siaran, setiap kali membuka kotak dengan benih adalah lebih dan lebih.

Selepas penampilan 3-4 daun, benih petunia berlantai super menjadi kurang aneh, tumbuh-tumbuhan dengan cepat mendapat kekuatan, secara aktif berkembang dan berkembang. Oleh itu, lebih banyak nutrien diperlukan untuk pembangunan.

petunia merah jambuMakan lebih bijak bermula pada kira-kira 20 – 25 hari selepas pengambilan, yang terbaik baja larut air yang kompleks, bagaimanapun, untuk mengingati bahawa kepekatan larutan nutrien untuk menyiram adalah perlu untuk membuat kurang daripada yang dinyatakan pada bungkusan, supaya tidak merosakkan akar sistem nitrogen yang berlebihan yang halus. membaja berikut dilakukan dalam dua minggu dengan mineral atau organo-mineral komposisi.

Pemindahan ke tanah terbuka atau di gantung periuk dibuat pada minggu ketiga bulan Mei, apabila ancaman fros telah berlalu, tanah menjadi panas sehingga cukup, tetapi cuaca panas belum lagi ditubuhkan, dan matahari tidak lagi mampu mengenakan terbakar warna kulit kamu.

Untuk mencegah keadaan yang teruk selepas petunia ditanam di tempat yang tetap, ada kemungkinan penyemburan dengan stimulan pertumbuhan, seperti Epin, Zirkon.

Untuk mendapatkan peternakan lasak yang indah dan kuat, gambar yang dibentangkan di bawah ini, satu peraturan penting harus diingat:

Cascade dan pelbagai jenis kaskade dan kacukan petunias tidak dicabut! Ini memberi kesan buruk kepada kadar pertumbuhan dan pembangunan, dan juga melemahkan dan mengurangkan loji.

Penanaman petunias adalah yang terbaik di kawasan yang cerah, yang akan membolehkan ia berkembang dengan banyak, menyenangkan mata dengan terang, sihat, bunga besar tebal meliputi pucuk.

Related  Penerangan dan gambar jenis pokok musim gugur di kebun apel

Semasa makan berbunga dijalankan sekali air minggu – sebagai mengeringkan tanah, melonggarkan tepat pada masanya tanah atas akan mewujudkan udara dan air kebolehtelapan yang baik, yang merupakan kunci kepada kesihatan dan pembangunan aktif sistem akar, dan dengan itu sebahagian atas tanah.

Jenis popular lata petunia

Antara pelbagai jenis kacukan dan jenis lata petunia, berikut telah memenangi paling banyak kesenangan dengan para penjual bunga:

  • Petunia Duble Cascade;
  • Petunia Gioconda;
  • Petunia Ramblin;

petunia double cascadePetunia Cascade Dabbl mengeluarkan bunga besar double warna yang menarik terang dengan aroma yang menyenangkan, belukar kemas, ditutup dengan daun zamrud-hijau, ia adalah salah satu daripada wakil-wakil yang paling indah bunga tahunan.

Tetapi, tentu saja, salah satu spesies yang paling menarik dapat dipanggil Gioconda petunia – berbintik, merayap, mengalir. Buah rendah yang elegan dengan pucuk kuat bercabang, padat ditutup dengan bunga, yang diameternya mencapai 5-6 cm, akan menjadi permata yang nyata dari taman. Ia kelihatan hebat di dalam periuk loket, dengan syarat kapasitinya tidak kurang dari 10 liter. Tambahan besar adalah keupayaan tumbuhan ini untuk menyesuaikan diri dengan julat suhu terluas, yang membolehkan bukan sahaja untuk mengembangkan varieti ini di zon iklim yang berbeza, tetapi juga untuk menyimpannya pada musim sejuk.

petunias hibrid lata Ramblin berkaitan dengan surfiniyam (mekar dua minggu lebih awal daripada yang lain) tidak sia-sia adalah yang paling wajar di taman – ketinggian belukar tidak melebihi 40 cm, tetapi pucuk menjalar boleh mencapai panjang satu meter, yang digunakan untuk menghasilkan komposisi menegak menakjubkan dalam digantung pasu. Banyaknya bunga, berbunga awal, unpretentiousness dalam penyelenggaraan dan tempoh berbunga panjang – ini adalah ciri-ciri utama jenis ini petunias.

Related  Pupuk Mineral

petunia cascade remblin

Melihat keindahan dan kemegahan ini, pelbagai warna dan kecerahan, pasti, di kepala seorang tukang bunga budidaya akan ada satu soalan: yang mana untuk memberikan keutamaan? Tiada penasihat di sini, sukar untuk mencari jawapan yang tidak jelas … walaupun tidak. Terdapat. Pilih satu untuk setiap spesies!

Petua, apabila menanam petunias pada anak benih – baca artikel ini!

Video: bertambah lasak petunia super