Serangga berpaut kepada tali pemburuBermula dengan hari-hari panas pertama, jisim serangga menjadi lebih aktif di tapak dacha, yang menimbulkan ancaman serius terhadap kesihatan ladang dan tuaian masa depan. Melindungi taman dari perosak akan membantu ikat pinggang buatan sendiri pada pokok buah-buahan.

Apakah reka bentuk seperti itu, dan apakah maksudnya?

Terdapat banyak variasi reka bentuk ikat pinggang, tetapi lebih kerap ia kelihatan seperti jalur yang diikat dengan kuat ke batang pokok. Sebagai bahan untuk perlindungan seperti itu boleh menggunakan pelbagai bahan, misalnya, filem kayu yang ketat, getah busa, bulu kaca, bahan bukan tenun.

Tujuan menggunakan tali pinggang pengawal pada pokok buah-buahan

Tali pinggang yang licik menghalang jalan ke perosakBergantung kepada reka bentuk, perlindungan pokok buah dari perosak membolehkan:

  • untuk mengumpul serangga hidup bergerak dari tanah ke mahkota, supaya kemudian penghuni musim panas dapat memusnahkan mereka;
  • melindungi ulat, semut, kumbang atau larva dengan bahan melekit atau racun serangga yang digunakan pada tali pinggang.

Oleh kerana tali pinggang itu boleh di atas pokok dari awal musim bunga dan hingga musim luruh lewat, ia berkesan terhadap bukan sahaja serangga yang bergerak ke mahkota dari permukaan tanah atau turun untuk penyelesaian selanjutnya. Ia akan membantu untuk mengurangkan populasi pelbagai jenis larva, sehingga masa ceri, pear, pokok epal atau pokok lain hilang di bawah kulit kayu.

Ini sepenuhnya berkaitan dengan memerangi cvethopod pada pokok-pokok buah pir dan pokok epal. Larva, yang disimpan oleh kumbang kecil, memusnahkan tunas dari dalam, akibatnya jumlah ovari berkurang dalam waktu.Sabuk salji digunakan untuk memerangi bunga bunga

Berhenti dan meneutralkan kumbang kulit, juga, dengan bantuan ikat pinggangSatu lagi musuh taman adalah kumbang kulit. Larva beliau membuat sebatan aneh di bawah kulit, melemahkan pokok itu dan bahkan menyebabkan kematiannya. Bagaimana menangani kumbang kulit pada pokok buah-buahan? Sebagai tambahan kepada penggunaan serangga yang tidak selalu selamat semasa musim pembiakan dan wabak perosak, sabuk adroitness pada dasar pelekat boleh digunakan untuk menghentikan serangga merayap.

Pokok-pokok buah, yang dilindungi oleh tangan mereka sendiri, hanya disebabkan oleh tali pinggang yang licin kerana bilangan serangga yang banyak merayap telah menurun secara ketara pada musim musim semi-musim panas. Tetapi adakah mungkin berdasarkan sifat-sifat struktur tangkas untuk mengawal aphids pada pokok buah-buahan?

Ya, walaupun aphids dapat terbang dari tumbuhan ke tumbuhan, untuk sebagian besar mereka dibawa oleh semut. Oleh itu, kelompok mereka didapati sangat besar pada pucuk muda, petioles daun dan tunas. Jika anda menghadapi semut, maka bilangan aphids berkurangan.Mengehadkan pergerakan semut, anda boleh mengurangkan bilangan aphids dengan ketara

Bagaimana untuk membuat ikat pinggang untuk pokok buah-buahan?

Pembinaan yang boleh dibuat secara bebas daripada bahan yang diperbaiki terbahagi kepada tiga kelas.

Sabuk penebangan kering pada dasarnya adalah perangkap yang direka untuk menghentikan serangga dalam perjalanan ke atas dan sumber makanan. Mekanisme melindungi pokok buah-buahan dari perosak di sini adalah untuk mewujudkan halangan, setelah mencapai hama itu tidak dapat meneruskan jalan.

Ini boleh menjadi jalur plastik licin, dipasang dengan kuat di batang dan cabang kerangka, atau pelbagai jenis reka bentuk dalam bentuk corong, kerusi atau skirt. Bagaimanakah pokok taman untuk membuat tali pinggang pemburu yang pelbagai, paling berkesan?

Membuat ikat pinggang dengan tangan anda sendiriProsedur:

  1. Bagi tumbuhan muda, bahagian atas botol plastik kapasiti yang berbeza adalah sesuai.
  2. Awal, retak dan kerosakan pada kulit dicuci dan dirawat dengan tanah liat.
  3. Memotong bekas dan menghilangkan bahagian bawah, tali pinggang dadakan diletakkan pada batang dengan loceng ke tanah.
  4. Betulkan dengan tegas dalam 70-80 cm dari tanah dengan pita pita atau filem, supaya serangga tidak mempunyai peluang untuk meneruskan perjalanan.
  5. Apabila berkumpul di bawah serangga serangga, mereka perlu diekstrak dan dimusnahkan. Secara purata, kekerapan prosedur adalah 10-14 hari.

Begitu juga, anda boleh membuat sendiri untuk pokok buah pinggang pemburu, serentak diarahkan ke atas dan ke bawah.

Sabuk pelana dari burlap menghalang pergerakan seranggaBahan berliang dan berserabut juga membantu melambatkan pergerakan serangga. Untuk tali pinggang memburu, anda boleh menggunakan kain kasar, getah buih atau bulu mineral, yang dibalut di sekeliling batang dan dipasang dengan ketat pada tahap 70-100 cm dari tanah.

Satu lagi jenis yang berguna ialah sabuk memburu dan bentuk jalur yang tetap di atas pokok itu, dirawat dengan agen serangga yang bertindak luas. Dalam kes ini, serangga tidak berlama-lama di pita, tetapi mati, jatuh di bawah mahkota. Walaupun anda tidak perlu membersihkan peranti sedemikian, masih perlu mengemas kini impregnasi.

Tetapi tali pinggang penangkal ikan yang paling popular dengan lapisan gam yang digunakan. Sebagai asas untuk perlindungan tanaman itu, anda boleh mengambil filem, kain bukan tenunan, kadbod atau kertas lilin.

  1. Strip itu ditetapkan pada laras pra-rawatan.
  2. Selepas itu, lapisan pelekat khas yang tebal digunakan untuknya. Jika anda tidak dapat mencari gam serangga, komposisi untuk tikus adalah sesuai.
  3. Gantikan salutan sekurang-kurangnya sekali sebulan.

Tali Buatan Serangga BuatanJenis sabuk tangki ini boleh menjadi berguna, dari awal musim bunga hingga musim sejuk, dengan berkesan meneutralkan pelbagai jenis perosak. Jika asas dibuat bahan tahan kalis air, maka ia boleh digunakan berulang kali, hanya dengan kerap mengubah komposisi pelekat.

Video mengenai tali pinggang hobi untuk pokok-pokok taman