Padang anggurSekarang, ia tidak biasa melihat ladang berkebun di kediaman musim panas. Pelbagai resipi masakan dan bilet akan membolehkan anda menikmati hidangan lazat, dan ciri-ciri bergunanya akan membantu untuk menjalani gaya hidup yang sihat.

Terdapat sejumlah besar kaedah yang menggambarkan penyebaran anggur dengan cara lapisan pada musim panas. Kaedah ini mempunyai hasil yang baik pada plot tanah yang tidak dijangkiti dengan phylloxera, yang mempengaruhi akar tumbuhan anggur. Sebelum penanaman semak langsung, anda harus memastikan bahawa tidak ada serangga berbahaya di dalam tanah. Apa itu Dolma? – baca dalam artikel kami!

 Pengeluaran semula anggur oleh lapisan – apa itu?

Ibu belukar dan galas buahPengeluaran semula anggur dengan bantuan brood membolehkan anda menyimpan sejumlah besar wang dan pada masa yang sama membuat karya seni hiasan. Sebagai contoh, menggunakan kaedah ini, pokok semak boleh dibawa ke struktur atau pembinaan, mewujudkan peti besi atau menggunakan sokongan untuk membentuk bentuk pancutan air.

Untuk pembiakan anggur dengan lapisan pada musim panas ia perlu menggunakan hanya semak ibu yang sihat dan baik berbuah. Pucuk-pucuk yang lebih rendah tidak sepatutnya mempunyai daun layu atau daun, maka kemungkinan mereka tidak terbiasa, meningkat.

Di sebelah belukar, sekurang-kurangnya dua puluh sentimeter, menggali lubang panjang, yang mempunyai cerun mendatar dari empat puluh darjah dan dinding menegak. Kedalaman tidak kurang daripada lima puluh sentimeter. Kemudian letakkan campuran dalam lubang yang terdiri daripada baja dan chernozem dalam perkadaran yang sama, dan digali dengan baik. Sekali lagi, buat pelarasan sudut kecenderungan untuk belukar bearing buah. Sebelum menembusi penembusan langsung, keluarkan semua daun daripadanya, kecuali tiga keping yang mempunyai titik pertumbuhan. Kemudian sampah harus ditutup dengan lapisan atas tanah, dipadatkan dengan baik dan perlahan-lahan dituangkan dengan air. Jumlah minimum penyiraman adalah dua baldi. Menunggu air menyerap, lubang harus diisi dengan tanah yang tersisa, meratakan tanah.

Penyiraman tetap dilakukan bergantung pada keadaan cuaca. Sekiranya cuaca panas tanpa pemendakan, maka adalah wajar untuk menyiram semak anggur setiap hari. Apabila garis besar berkembang, langkah-langkah akan muncul di atasnya. Mereka perlu dikeluarkan, untuk mengelakkan semak yang tidak berbentuk. Meninggalkan hanya pucuk pertumbuhan, anda boleh menanam pokok sehingga tiga meter tinggi menjelang akhir musim panas. Rantai yang dicantumkan akan membolehkan untuk mengeluarkan semak individu, kedua-duanya untuk penyebaran lebih lanjut, dan untuk menghilangkan belukar baru di tempat yang lama.

Kaedah untuk pemindahan dan penyelenggaraan lapisan

Belukar muda menjadi pertumbuhan

  1. Pelarian yang digunakan untuk mengetuk mestilah sihat dan berdaya maju, dan tidak terlalu pendek. Pemindahan dilakukan dalam kotak, sebaik-baiknya kayu, saiz 50×20 cm.
  2. Mata di bawah paras tanah dibutakan. Ini adalah perlu untuk mengelakkan pucuk yang tidak perlu. Bilangan peepholes di atas paras tanah tidak boleh kurang daripada tiga.
  3. Semua lapisan yang baru ditapis harus menerima jumlah cahaya matahari yang mencukupi.
  4. Penjagaan lapisan terdiri daripada penyiraman harian, melonggarkan dan menghilangkan rumput dan rumput. Selang pengairan optimum adalah setiap 10 hari, tetapi boleh dilakukan lebih kerap dalam cuaca kering.
  5. Proses penembusan akhir lapisan untuk masa yang tetap perlu dijalankan pada waktu petang.
  6. Ia tidak disyorkan untuk mengeluarkan paip dari kotak, supaya tidak merosakkan sistem akar. Untuk melakukan ini, kotak dikebumikan di dalam tanah, selepas itu dinding kotak hati-hati dikeluarkan satu demi satu, dan ruang yang dibentuk diisi.

Cara hijau – perceraian dengan lapisan hijau

Pengeluaran semula semak belukar anggur dengan lapisanJika belukar itu mempunyai pucuk yang panjang dengan buah pinggang, maka anda boleh menggunakan kaedah hijau. Untuk ini, petunjuk akan ditetapkan dalam bentuk gelombang sinusoidal: satu bahagian dikebumikan dalam lubang kira-kira lima sentimeter, bahagian kedua menetes di atas tanah, sekali lagi lubang dan bahagian tanah pergi. Kawasan penangkapan, dikebumikan di dalam tanah, harus diperbaiki dengan wayar. Selepas penggalian, belukar dan pucuk ditapis dengan berhati-hati secara teratur.

Cara pendek – perceraian dengan lapisan pendek

Pengeluaran semula semak anggur di sepanjang tepungCawangan anggur pendek juga boleh digunakan untuk pembiakan. Di sebelah belukar digali lubang lima sentimeter dalam dan berhati-hati disiram. Sebahagian daripada pukulan pendek diturunkan ke dalamnya sehingga terdapat rizab lima belas sentimeter di atas paras tanah. Seterusnya, lubang harus ditutup dengan bumi dan dipadatkan dengan teliti. Bahagian protruding lapisan dilampirkan pada bahagian protruding dalam bentuk tongkat dan tetap. Penetapan lapisan akan menghalang lenturan batang atau lenturannya ke tanah.

Kaedah ini akan membolehkan untuk melipatgandakan anggur pada musim panas dan mendapatkan hasil pertama mereka pada musim gugur.

Cara udara – perceraian dengan lapisan udara

Air LinesCara penghasilan semula ini wujud dalam masa yang sangat lama dan tidak kehilangan popularitinya. Ia biasanya diadakan pada musim bunga. Melarikan diri, yang sudah mempunyai kulitnya, akan berfungsi untuk membentuk sistem akar baru. Puncaknya dibersihkan daripada daun. Kemudian, selepas berundur kira-kira dua puluh sentimeter daripadanya, hirisan bulat dibuat dalam setengah sentimeter di sepanjang diameter batang. Telanjang bogel dengan teliti dibalut lumut basah dan dibalut dengan polietilena hitam. Ini menyumbang kepada letupan akar baru. Dalam tempoh musim luruh, semua pucuk dengan akar muda dipotong.Tidak lama lagi akan ada akar muda

Kembalinya mereka harus dibuat hanya di tempat yang sejuk, sama ada rumah hijau atau periuk besar. Pemindahan akhir ke tempat tetap dibuat hanya pada musim bunga berikutnya.

Cara Odrevesnevshy – perceraian dengan lapisan ligneous

Menyusun lapisan ligneus anggurJenis pembiakan ini juga dihasilkan pada musim bunga, dalam kes musim gugur yang melampau. Lubang yang terbentuk harus sekitar enam puluh sentimeter secara mendalam dan terletak pada tembakan terendah dari belukar. Campuran baja dan chernozem dicurahkan ke dalam lubang, segala-galanya digali dengan teliti dan hanya batch itu dikebumikan. Dan di permukaan harus ada pelarian dengan tiga mata.

Semak baru anggur dari lapisan mendatarSekiranya semak belukar perlu disebarkan pada musim gugur, bahagian atas lapisan yang tersisa di permukaan ditutup dengan lapisan tanah dalam dua puluh sentimeter. Biasanya pada tahun pertama cawangan baru tumbuh di garisan, dan walaupun hasil panen separa boleh dikumpulkan. Pemisahan dari belukar utama hanya dilakukan selepas tiga tahun.

Kaedah Kataviak

Perceraian jenis anggur ini tidak serupa dengan semua yang terdahulu, kerana penghapusan itu dilakukan dengan bantuan semak belukar, dan bukan satu pukulan. Memindahkan cara ini membolehkan anda membina semula kebun anggur secara keseluruhan. Semua semak yang tumbuh tanpa sokongan dipindahkan di sepanjang struktur atau dinding yang diperlukan.

Juga, kaedah Kataviak adalah perlu apabila menanam anggur anggur yang tidak dapat tumbuh tanpa sokongan.

Cara Cina

Cara Cina pembiakan anggurBagi kaedah Cina, pukulan yang sihat dan matang dipilih dari kawasan belukar bawah, yang dikebumikan dalam lubang dua puluh sentimeter, sebelum ini ditaburi dengan campuran baja dan chernozem. Selekoh itu diperbaiki dengan teliti dengan wayar dan ditutup dengan lapisan atas tanah. Di bahagian bawah pucuk, menjulang di atas tanah, semua mata dibuang.

Dengan pertumbuhan lapisan, perkara utama adalah mengisi lubang dengan tanah dengan tepat pada masanya, yang menggalakkan pembiakan seragam semua nod mereka.

Pengeluaran semula anggur oleh lapisan memerlukan perhatian dan kesabaran. Transplantasi, dilakukan mengikut semua peraturan, dan penjagaan teratur akan memastikan belukar yang kuat dan sihat, serta penuaian yang banyak.

Pengeluaran semula anggur – video