di kepala kubis BeijingKubis Peking adalah tanaman sayuran tahunan yang tahan sejuk. Tempoh tumbuhan tidak melebihi 2 bulan, dari menanam benih ke pembentukan kepala penuh.

Pada pencapaian kualiti komoditi, bergantung kepada gred, boleh mempunyai silinder, bujur pendek, panjang bujur, padat atau longgar kepala. Panjang rata-rata daun adalah 25 cm, struktur dan warna plat daun juga boleh berubah-ubah dengan ketara – pelbagai warna dari hijau tepu menjadi hijau terang, strukturnya agak kembung dan berkedut.

Kubis Peking ditanam di semua jenis tanah yang dilindungi dan terbuka sebagai pelekat untuk tomato, zucchini, timun, kubis, atau sebagai budaya bebas.

Bagaimana untuk menanam kubis Cina?

Tukang kebun yang berpengalaman dan pemula sering berhadapan dengan isu-isu yang berkaitan dengan penanaman baru, tanaman yang tidak dikenali dan kubis, dalam hal ini, adalah tidak terkecuali. Berikut adalah sebahagian daripada mereka:

 • Bagaimana untuk menanam kubis Peking di tanah terbuka?
 • Bolehkah saya memberi makan tumbuh-tumbuhan semasa musim tumbuh?
 • Apa yang lebih baik untuk benih atau benih?
 • Bagaimana dan kapan air?

Walaupun kesederhanaan jelas, penanaman kubis Cina mempunyai nuansa sendiri dan tweak kecil, pelanggaran yang ketara boleh mengurangkan hasil dan membatalkan semua usaha usaha tukang kebun.

Anak benih atau benih?

Mana boleh, anak benih atau benih untuk menanam kubis Cina bergantung kepada keadaan individu iaitu di mana dan bagaimana kilang itu akan berkembang: di rumah hijau, di atas katil, dalam tanah terbuka, apa yang purata tempoh hari, masa penanaman (musim bunga, lewat musim panas) .

Penting! Apabila menanam dan mengusahakan kubis Peking untuk waktu yang panas dan / atau kering, tumbuhan itu secara mendadak menjadi warna dan kepala tidak terbentuk. Di samping itu, budaya itu mula aktif menghasilkan anak panah dan cahaya yang berlebihan, termasuk semasa malam putih yang panjang, yang tipikal untuk sesetengah kawasan utara, serta Siberia.

Pada pucuk foto kubis Peking 1.5 bulanPenanaman kubis Peking di Siberia dan Ural adalah sangat mungkin, tetapi perlu untuk membetulkan pencahayaan buatan, iaitu. Pilih laman web dengan teduhan atau kuatkan pendaratan dari cahaya di rumah hijau.

 1. Rumah hijau:
  • benih disemai pada bulan Mac, awal April, lewat bulan Julai, dan juga pada dekad pertama bulan Ogos. Skim menyemai 20 × 40 cm Untuk penanaman dalam tempoh masa lain hanya jenis sejagat yang sesuai, terutamanya kacukan, seperti “pilih China”, “Lubasha”, “Naina F1”;
  • anak benih – penanaman dijalankan pada masa yang sama dengan benih, tetapi sejak tumbuhan telah melewati tahap awal pertumbuhan (pembentukan akar, penampilan daun pertama), panen dapat dikumpulkan jauh lebih awal. Skim pendaratan adalah 30 × 50 cm.

Penting! Anda tidak boleh menyemai benih atau menanam benih kubis selepas mengumpul sebarang tanaman salib: lobak, lobak, mustard, lobak, kerana ia dipengaruhi oleh perosak dan penyakit biasa.

 1. Tempat luaran:
  • benih – penanaman dilakukan selepas memanaskan tanah, sebagai peraturan, ini berlaku pada hari-hari awal bulan Mei. Untuk mendapatkan musim menuai musim luruh, musim penaburan boleh bermula pada dekad kedua bulan Julai. Benih pre-peredaran tidak diperlukan. Skim penanaman untuk berkembang sebagai tanaman salad 20×20 cm, jika perlu, pembentukan kepala adalah 35 × 35 cm, 50 × 50 cm. Kadar pembenihan 4 g untuk setiap 10 m². Keputusan terbaik diperoleh dengan menanam benih di rabung dengan penembusan mereka ke dalam tanah dengan 10-15 mm.
  • anak benih – pemindahan benih ke dalam tanah dijalankan pada awal Mei. Skim pendaratan 30 × 50 cm. Persembahan operasi penanaman perlu dipantau dengan teliti, supaya sistem akar berada di mana-mana tidak akan rosak, untuk memudahkan proses teknik tanah pertanian ini menyarankan benih ditanam kubis Cina dalam periuk tanah gambut individu atau bekas, dari mana seseorang boleh dengan mudah mengawal kilang tanpa ubah bentuk basal koma bumi.

Penting! Untuk mendapatkan hasil yang tinggi, adalah perlu untuk memantau surat-surat yang dipilih untuk selang penanaman sementara, iaitu penanaman awal adalah wajib pada musim bunga, dan yang lewat adalah lebih dekat dengan musim luruh dan bukan sebaliknya.

Perhatikan kubis Pekinese

penanaman bibit kubis PekingMerawat kubis Peking, serta untuk sebarang budaya sayuran, terdiri daripada penyiraman, pemijahan dan pemupukan tumbuhan.

 1. Untuk mendapatkan hasil yang baik, keseimbangan optimum antara suhu udara dan rejim kelembapan adalah sangat penting, terutamanya kenyataan ini semasa pembentukan kepala dan outlet.

Related  Penduduk musim panas yang berpengalaman memberitahu bagaimana untuk menanam epal dari benih

Suhu udara:

 • pada sebelah petang dari 15 hingga 19 ° C;
 • pada waktu malam tidak melebihi 8 ° C.

Kelembapan udara:

 • pada hari yang mendung 70%;
 • hari cerah 80%;
 • pada waktu malam sekitar 80%.

Kelembapan tanah adalah 65%.

Kegagalan untuk mematuhi keperluan ini daun kerap dipengaruhi oleh pelbagai penyakit seperti kelabu, putih dan hitam reput, supaya kilang tidak berkembang seperti biasa dan menuju keluar tidak berlaku.

Penting! Walaupun hakikatnya tanah memerlukan tanah yang lembab, ia tidak dapat menahan genangan air.

 1. Makanan – Kubis Peking lebih suka tanah subur, yang mengandungi sejumlah besar nitrogen dan kalsium. Tetapi walaupun kebun tamannya miskin di dalam organik dan unsur surih – tidak penting. Kilang ini bertindak balas dengan baik kepada pelbagai pakaian atas sebagai asal semulajadi (mullein), dan untuk membentuk baja yang kompleks.
  • Musim gugur – 4.5 kg baja, 1.5 cendawan pencuci mulut superfosfat ganda dan 2.5 pencuci mulut diperlukan untuk setiap m². sudu kalium sulfat. Dalam ketiadaan komponen terakhir, ia boleh digantikan dengan abu kayu konvensional pada kadar 1 liter periuk setiap 1 m² tanah;
  • sebelum menanam – memperkenalkan penyelesaian disediakan daripada tahi ayam (10 L air dan ½ kg baja) atau kulit telur (30 g shell dihancurkan menegaskan 2 hari dalam 5 liter air.). Jika atas sebab tertentu baja musim luruh ke dalam tanah tidak ditambah, sebelum menanam, apabila musim bunga menggali, anda perlu membuat kalium sulfat, super fosfat dan ammonium nitrat, setiap komponen diambil dalam jumlah 1 sudu besar. l. untuk setiap m².

Penting! Kubis Peking mempunyai keupayaan yang tinggi untuk mengumpul nitrat, oleh itu tidak digalakkan memohon baja semasa tempoh vegetatif. Semua baja mesti diperkenalkan sebelum tanaman ditanam di plot.

 1. Penyiraman – menyiram dalam cuaca kering yang anda perlukan setiap hari, ia adalah lebih baik untuk melakukan cara ini percikan, dalam kes ini, tumbuh-tumbuhan menerima jumlah yang perlu kelembapan dan pada masa yang sama, waterlogging tanah berlaku.

Related  Pear untuk pinggir bandar – pelbagai yang akan menggembirakan penanam

Pembasmi kubis Beijing dan cara memerangi mereka

Perosak yang melanda kubis Beijing, sebenarnya, tidak banyak:

 • lobak cruciferous;
 • slug;
 • rama-rama kupu-kupu;
 • bug cruciferous.

Pada gambar perosak kubis Cina

Kawalan perosak kubis Peking

Memandangkan budaya mempunyai keupayaan untuk mengumpul bahan berbahaya untuk kawalan perosak bukan bahan kimia yang paling sesuai dan teknik kaum yang apabila digunakan dengan kerap memberi keputusan yang cemerlang.

 • Menanam tanaman antara barisan tomato, bawang atau bawang putih dengan ketara dapat mengurangkan aktiviti bunga mekar. Sebagai alat yang lebih kuat, disyorkan untuk menyembur tumbuh-tumbuhan dan tanah di lorong dengan penyelesaian khusus. Untuk membuatnya, anda perlu mengambil puncak kentang hijau dan tomato (setiap komponen 200 g), dan 2 kepala bawang putih besar. Semua bahan dihancurkan dan dibenarkan untuk berdiri selama kira-kira sehari. Foto kubis Peking, yang ada di bawah, ditanam tepat pada prinsip ini – antara dua katil bawang.
 • Penyingkiran rumput yang rapi dan sistematik, juga menghalang kerosakan kepada loji Cruciferae.
 • Selepas melawat taman rama-rama, kubis adalah perlu sekerap mungkin untuk memeriksa permukaan bawah daun, apabila pengesanan cengkaman, telur perosak dimusnahkan, kaedah ini, walaupun memakan masa, tetapi memberikan keputusan yang baik, iaitu. A. Ketara mengurangkan kebarangkalian berlakunya ulat.

Petua untuk membesar kubis Pekinese – video