jenis pir LadaTerutamanya popular dengan tukang kebun adalah pir Lada. Sebelum meneruskan penerangan dan gambar Lada pir, perlu diperhatikan bahawa dia patut mendapat cintanya sendiri. Memang, dengan masak awal buah, pelbagai toleransi agak beku dan menghasilkan hasil yang besar.

Lada digunakan untuk berkembang terutamanya di tengah-tengah Rusia sejak tahun 1994, dan ia diperoleh hasil daripada pemilihan dua jenis: Lesnaya Bela dan Olga. Seperti yang telah disebutkan, kepelbagaian itu adalah jenis pokok buah-buahan awal musim panas.

Penerangan yang pelbagai

mekar Lada pirPear Lada adalah wakil dari jenis stamping. Pokok ini mempunyai ketinggian purata dan mahkota dalam bentuk corong atau piramid. Kulit batang utama dan cawangan dewasa berwarna kelabu. Pucuk-pucuk muda dengan permukaan licin dicat dalam nada coklat muda, lembut tumbuh panjang dan sedikit melengkung. Bilangan pucuk di dalam mahkota adalah sederhana, kerana ia adalah menebal sederhana.

Varieti yang dibentangkan bersaiz sederhana, dan daunnya sendiri berwarna hijau gelap dengan kilauan berkilat, bentuknya mirip dengan bujur, sedikit memanjang. Struktur daunnya padat, di sepanjang tepi terdapat gigi gatal kecil, dan daun sedikit bengkok ke arah vein pusat. Panjang tangkai tidak lebih dari 2.5 cm, sementara stipul awalnya hancur. Semasa berbunga, pokok ini diliputi dengan bunga-bunga yang seperti tisu putih dari 7 bunga berbentuk cawan masing-masing.

gred tuaiPear buahnya berlimpah, tetapi saiz buahnya kecil, berat maksimum satu buah adalah 110 g. Tetapi buah pir mempunyai kulit licin yang licin, sementara ia berwarna kuning nipis dan berwarna kuning dengan warna merah pucat yang tidak jelas. Buah-buahan diikat dengan tangkai pendek (kira-kira 2 cm) dan tidak mempunyai corong. Terdapat 5 biji coklat dalam kotak mani.

Tuai dari pir boleh dikeluarkan apabila kulit buah menjadi kuning berhampiran dengan keratan. Pada waktu sekitar awal bulan Ogos.

Rasa kualiti pir adalah tidak buruk, dalam apa merit peningkatan kuantiti gula. Dalam kes ini, janin mempunyai keasidan cahaya, daging warna kuning cahaya mempunyai granulariti ketara dan juiciness sederhana. Aroma buah-buahan secara keseluruhannya tidak dirasakan, hanya dengan irisannya ada bau manis yang kurus.

Jenis Lada pir yang diterangkan diberikan dalam gambar di bawah:pir di negara inibuah yang cantikmenuaiPear masak Ladafructifies pir Ladabuah-buahan manis yang enak

Related  Perniagaan Strawberry di negara ini atau bagaimana untuk membuat wang pada strawberi

Ciri ciri pelbagai

penuaian pertama pir LadaAnak-anak muda dari pir Lada mula berbuah untuk tahun ketiga kehidupan, dan menunjukkan sepenuhnya “kebolehan” mereka dari tahun ke-7 penanaman. Dengan mematuhi peraturan penjagaan, pokok dewasa boleh menghasilkan sehingga 50 kg buah. Pear adalah sesuai untuk makan dan memelihara.

Kelebihan pelbagai adalah:

  • produktiviti yang tinggi;
  • kematangan awal yang cepat;
  • keupayaan buah untuk kekal di cawangan untuk masa yang lama;
  • rintangan yang baik terhadap penyakit, terutamanya sebelum keradangan dan pembakaran bakteria;
  • ketabahan musim sejuk yang tinggi, kerana pokok itu boleh hibernate tanpa tempat tinggal.

Penerangan mengenai kepelbagaian Pear Lada akan tidak lengkap, jika tidak menyebut kekurangannya. Terdapat hanya dua daripada mereka di kelas Ladov:

  1. Simpanan jangka pendek buah selepas tuaian (tidak melebihi 2 bulan).
  2. Ciri-ciri pear yang boleh diangkut rendah.

COrth adalah disenyawakan sendiri, iaitu, walaupun pokok yang sunyi dapat menghasilkan buah. Walau bagaimanapun, untuk meningkatkan jumlah tanaman, adalah disyorkan untuk berkembang dengan pear pelbagai Severyanka, Chizhovskaya, Kosmicheskaya atau Rogneda.

Nuansa utama untuk memupuk pelbagai

pear benih LadaWalaupun pokok-pokok benih hampir selalu baik, ia patut memberi perhatian pada saat-saat seperti menanam Lada pir dan penjagaan lanjut untuknya.

penanaman dan penjagaan pirSecara umumnya, varieti ini tidak terlalu menyukai tanah, bagaimanapun, untuk menyelamatkan hasilnya, tanah yang miskin itu harus disenyawakan. Tanah yang paling sesuai untuk pendaratan Lada adalah tanah yang subur, longgar (chernozem, loam). Sekiranya taman itu pecah di kawasan dari tanah yang miskin hingga kaya dengan nutrien, tanah harus terlebih dahulu diperkaya dengan menambah baja mineral dan organik. Pada masa yang sama, jumlah baja yang diguna pakai harus melebihi pakaian biasa biasa pada tanah nutrien.

Pear Lada bertindak balas dengan sangat ketara terhadap kekurangan elemen surih (terutama zat organik). Sekiranya keadaan tidak bertambah baik, pokok itu boleh jatuh sakit atau mati walaupun tanpa musim sejuk.

Berkenaan dengan menjaga kultivar Lada pear, perhatian khusus harus diberikan kepada rejim pengairan. Ini disebabkan oleh hakikat bahawa pelbagai mempunyai kebolehan tahan kemarau yang rendah. Pada musim panas, pokok itu memerlukan penyiraman secara tetap pada prinsip “jarang, tetapi berlimpah”. Pear yang paling mencabar berkenaan dengan penyiraman semasa tempoh pertumbuhan pucuk dan pematangan buah dari Mei hingga Julai. Di bawah pokok muda harus sekurang-kurangnya satu 30 liter air pada satu masa, dan sehingga 50 liter di bawah pir dewasa.

melonggarkan tunggulSelari dengan penyiraman, anda boleh memberi makan pir, sementara permohonan pertama baja mesti dilakukan sebelum pembungaan dimulai (nitroammophoska atau organik). Pada masa akan datang, perlu membuat sekurang-kurangnya dua buah pemupukan tambahan – apabila pokok itu sepenuhnya memancarkan (urea atau nitrat) dan selepas pembentukan buah-buahan (carbamide).

Related  Buah-buahan yang sangat baik untuk kebun-kebun di rantau Moscow

Di samping itu, di bawah pokok-pokok muda pada musim luruh adalah perlu untuk memperkenalkan abu kayu (setiap 1 meter persegi 150 gram). Juga menyiapkan pear (kedua-dua orang muda dan dewasa) untuk musim sejuk, setelah tutup dalam batang campuran mineral dari komposisi berikut (setiap 1 meter persegi):

  • 1 sudu besar. l. kalium klorida;
  • 2 sudu besar. l. superfosfat;
  • 10 liter air.

Secara amnya, varieti ini boleh diterima dengan baik oleh cahaya matahari langsung, tetapi dalam musim panas yang terlalu panas dan kering, anak benih muda harus terlindung dari matahari. Jika tidak, dedaunan boleh menjadi hitam dan kering.

Menurut keterangan di atas (dengan gambar) varieti Lada pir, ia sangat sesuai untuk berkembang untuk memperoleh hasil tuaian awal. Walaupun buah-buahan tidak disimpan untuk masa yang lama selepas penyingkiran, mereka boleh kekal di atas pokok untuk masa yang lama, kerana mereka tidak runtuh. Terima kasih kepada ini, tanaman boleh dikeluarkan di bahagian-bahagian dan secara beransur-ansur diproses. Beberapa benih varieti ini menambah kebun dan menyediakan buah yang berguna kepada lebih daripada satu keluarga.

Menanam pir – video