lampu latarLampu belakang anak benih adalah salah satu soalan yang paling penting di mana para pemula kepala sebagai tukang kebun dan petani trak pemula setiap tahun, dan eksekutif perniagaan yang berpengalaman. Lampu tambahan dalam banyak aspek menentukan kejayaan pembangunan tumbuhan yang sihat dan kuat.

Kelebihan pencahayaan tambahan adalah:

 • pemanjangan jam siang, yang amat penting dalam pertumbuhan awal benih;
 • cahaya tambahan memberikan pencahayaan sepanjang tanaman, dengan itu menghalang regangan tumbuhan dan keburukan mereka;
 • menyediakan tumbuh-tumbuhan dengan spektrum yang diperlukan menjamin pembangunan berperingkat mereka untuk tanaman dewasa.

Amalan mengesahkan keperluan dan kepentingan pemindahan benih semua budaya. Lebih baik untuk mengetengahkan benih – ini adalah soalan yang lebih rumit dan pelbagai.

Tumbuhan, yang sering diserlahkan, tumbuh lebih kuat, kuat, kuat dan tahan kepada patogen pelbagai jangkitan, dan hasil dari satu tumbuhan juga meningkat.

Kemuncaknya adalah penghampiran maksimum pencahayaan kepada spektrum semulajadi cahaya matahari.

Spektrum yang paling penting dalam sinar ini adalah cahaya merah, bertanggungjawab terhadap pertumbuhan dan perkembangan tumbuhan, dan biru, yang memastikan perkembangan sel yang sesuai. Memandangkan ini, adalah disyorkan untuk memilih unsur cahaya dalam dua spektrum ini.

Pengaruh spektrum pencahayaan pada pertumbuhan tumbuhan

Pada graf ini, kita melihat bahawa dalam spektrum merah, fotomorfosis (pembentukan buah) adalah maksimum! Ia juga harus diambil kira apabila merancang luminair untuk anak benih! Beri perhatian lebih kepada spektrum merah!

Cara utama untuk menyerlahkan anak benih di rumah

Antara pilihan yang dikemukakan sehingga kini, organisasi menonjolkan cara berikut:

 • lampu latar untuk anak benih di tingkap tanpa lampu;
 • lampu tambahan benih dengan pelbagai jenis lampu.

Setiap kaedah mempunyai kelebihan dan kekurangannya, yang dalam banyak aspek menentukan skop ini atau opsyen pencahayaan.

Related  Mandi musim panas di pondok dengan tangan mereka sendiri

Pencahayaan tanpa menggunakan lampu

lampu latar untuk anak benih di tingkapUntuk organisasi pencahayaan di ambang tingkap, pembinaan mudah dari kotak kadbod sering digunakan. Kotak mengeluarkan bahagian atas dan sampingan, meninggalkan bahagian kecil. Semua reka bentuk ini disusun dengan kerajang dan dipasang di belakang tumbuhan. Cahaya matahari, jatuh melalui tingkap, jatuh di atas kerajang dan mencerminkan tumbuhan, memberikan pencahayaan komprehensif budaya.

Kaedah ini adalah berpatutan dan ekonomi, tetapi ia cukup cekap. Walau bagaimanapun, kelemahan penting tidak membenarkan penggunaan teknik seperti ini untuk penanaman besar – dalam cuaca mendung atau di sebelah utara rumah cahaya tidak mencukupi dan foil tidak dapat mengimbangi pemadaman. Dalam kes sedemikian, anda tidak boleh melakukan tanpa lampu.

Lampu

rak untuk anak benih dengan pencahayaan pada tingkapBuat kemuncak untuk anak benih dengan tangan anda sendiri adalah mudah. Untuk ini ia mencukupi:

 • menyusun ruang – bebas tingkap, membuat meja di dalam bilik, membina rak;
 • untuk menyediakan lampu untuk lampu – pelbagai cangkuk, “telinga” buatan sendiri;
 • melanjutkan dawai dari rangkaian elektrik atau set penjana tetap.

Proses yang paling penting dalam pengaturan lampu adalah pemilihan lampu yang sesuai. Jurubina dalam eksperimen mereka memohon:

 • Lampu Natrium Tekanan Tinggi. Menyediakan cahaya hangat yang stabil, yang mempunyai kesan yang baik terhadap anak benih, tetapi lampu memerlukan peralatan tambahan (pengawal selia kuasa), dan juga mempunyai harga yang terlalu tinggi, yang tidak dapat dijadikan sebagai hasil dari kebun rata-rata.
 • Phytolamps. Penyelesaian yang sangat baik untuk pencahayaan – pelbagai lampu merah jambu-ungu adalah sesuai untuk tumbuh-tumbuhan, tetapi sangat berbahaya bagi manusia, oleh itu, disyorkan untuk membekalkan lampu tersebut dengan reflektor khas.
 • Unsur halida natrium logam. Cara yang agak berpatutan dan berkesan untuk kemudahan pencahayaan tambahan, tetapi masih dalam spektrum yang sangat sedikit biru, dan kerana tumbuh-tumbuhan sukar untuk dimajukan.
 • Lampu pendarfluor. Lampu pendarfluor ini dalam banyak cara baik, tetapi masih cahaya mereka terlalu sejuk, dan oleh itu miskin dalam spektrum merah.
 • Lampu pijar klasik. Mereka adalah salah satu yang paling tidak berguna untuk menyala. Lampu lebih sesuai untuk memanaskan bilik, dan bukannya untuk menyalakannya.
 • Lampu bawah LED. Jenis lampu ini adalah beberapa yang paling menjanjikan, tersedia dan mempunyai beberapa ciri yang perlu dibincangkan secara berasingan.

Related  Membuat mainan pokok natal dari kerucut dengan tangan anda sendiri

Kelebihan pencahayaan LED untuk anak benih

Lampu belakang bibit dengan lampu LED memberi tukang kebun dan menanam beberapa kelebihan yang tidak dapat dinafikan, yang patut disebutkan:

 • Apabila mencipta luminaire, anda boleh menggabungkan dua spektrum yang paling penting – biru dan merah – dan mencipta lampu benih yang ideal;
 • LED cukup berpatutan, dan kos rendah mereka dengan cepat membayar;
 • Lampu LED memerlukan jumlah minimum elektrik, tetapi menghasilkan cahaya yang mencukupi – yang diperlukan untuk pembangunan tumbuhan biasa 6000 lux;
 • kemudahan pemasangan dan kemudahan operasi memenangi cinta berjuta-juta tukang kebun.

Diod pemancar cahaya adalah bahan moden yang aktif digunakan dalam kehidupan dan pembuatan. Ia agak cekap untuk menggunakan lampu LED pada rak anak benih – kedua-duanya menerangi kawasan dengan baik dan udara tidak panas.

Seedlamp LED dibuat dengan tanganUntuk membuat lampu LED anda tidak perlu mempunyai kemahiran khas atau pengetahuan khusus.

Untuk membuat cahaya LED reben anda perlu:

 • LED dalam warna merah dan biru;
 • pes haba, ia boleh digantikan dengan gam panas, tetapi ia lebih mahal;
 • asas – sepotong aluminium, profil dari perabot, apa-apa bahan yang diperbaiki ke penguasa lama;
 • pemandu atau bekalan kuasa – ia menyediakan kestabilan semasa dan voltan yang betul;
 • kord dan palam.

Untuk pencahayaan optimum anak benih, seli LED pada pita dalam urutan 2 merah dan 1 unsur biru disyorkan.

Mereka disambungkan bersama oleh pematerian dan output kepada pemandu, yang masing-masing menghubungkan kepada suis dan plag. Pita diikat dengan bolt, double pita atau rivet pada permukaan yang disediakan. Selepas ini, ia dipasang dalam litar tunggal dengan pemandu, kord, suis dan palam.

Rak rak dengan pencahayaan

Pembinaan rak tidak akan membawa anda banyak masa, tetapi ia akan menjimatkan banyak ruang untuk anak benih, meletakkan bekas dengan tanah dan benih di beberapa peringkat.

Related  Apa yang anda perlu ketahui tentang menganyam bakul dari willow: bahan, teknologi, proses pembuatan

Untuk pembuatan rak boleh digunakan sebagai sudut logam, dan balok kayu, dirawat dengan noda atau terukir dari parasit. Skru atau baut menumpuk sendiri digunakan untuk mengikat bahan bersama.

Reka bentuk sangat mudah – rak dengan ruang kosong untuk kotak. Panjang dan lebar rak terus bergantung pada saiz anak benih. Adalah disyorkan untuk memasang tidak lebih daripada 3 baris pada ketinggian. Setiap baris diterangi oleh luminernya, yang tetap di bahagian bawah kotak benih teratas.

Apa lampu yang lebih baik untuk menyerlahkan anak benih, setiap tukang kebun memutuskan dirinya. Seseorang suka lampu pendarfluor, dan sesetengah orang menganggap mentol lampu LED menjadi yang terbaik. Melakukan eksperimen dan menonton haiwan peliharaan mereka, cari cara yang selesa untuk menanam anak benih. Lagipun, berkebun – adalah terutamanya keseronokan!

Video: kelebihan lampu LED untuk anak benih

Dalam video ini, ahli hortikultur yang berpengalaman Valery Medvedev menjalankan pengalaman dengan anak benih, dan membuktikan bahawa lampu LED untuk anak benih adalah pilihan terbaik!

Video: pemasangan lampu LED mudah dengan tangan anda sendiri