Tembikai Liar di Afrika SelatanTembikai manis, yang banyak ditanam di seluruh dunia, dalam bahasa Latin bernama Citrullus lanatus. Kilang besar ini, yang membentuk panjang sehingga 3 meter, dianggap sebagai keluarga labu. Saudara-saudara liar yang terdekat masih terdapat di Afrika selatan, dan sejarah tembikai sebagai tumbuhan kebudayaan mempunyai lebih dari seribu tahun.

Ciri-ciri umum untuk semua jenis tembikai adalah kehadiran sebatan panjang, kuat, ditutup dengan daun-daun daun cirrus pubescent dengan warna biru terang. Untuk menambat pada permukaan mendatar dan menegak tembikai, tendrils digunakan yang kasar dan layu semasa pembangunan tumbuhan.

Bunga soliter kuning pucat terletak di paksi daun. Apabila pendebungaan berlaku, bentuk buah yang besar di tempat bunga. Ia adalah kerana buah beri ini palsu dengan lapisan permukaan yang keras dan teras berair yang dibesarkan semangka. Pada peringkat awal buah-buahan pembangunan, seperti batang dan dedaunan, ditutup dengan rambut keras yang hilang ketika tumbuh dan dianggap sebagai salah satu tanda kematangan buah tembikai.

Semangka, berair, semangka manisPusingan masak dan bujur, dengan diameter diameter 60 cm semangka mempunyai:

 • licin kulit keras, biasanya dengan warna hijau atau bergaris gelap, tetapi terdapat kulit berwarna putih, kuning, marmar dan warna-warna berwarna;
 • daging berair merah jambu, berwarna merah jingga, oren, kuning atau putih dengan banyak coklat atau coklat gelap.

Tembikai adalah termophilic dan selesa tumbuh hanya pada suhu tidak melebihi 20-25 ° C.

Pada masa yang sama, selama beberapa dekad, kerja pemilihan telah dijalankan untuk mendapatkan varieti, tahan tahan kemarau dan tahan terhadap penyakit, dan matang matang.

Oleh itu, sempadan utara penanaman budaya sejak seratus tahun yang lalu telah bertukar serius. Semakin ramai orang tahu mengenai semangka bukan sahaja oleh khabar angin, tetapi juga kerap menyeru buah beri manis. Dan di atas katil ada buah-buahan, masak selepas 65-75 hari selepas penampilan pucuk pertama.

Asal dan sejarah tembikai

Tumbuh semangka di padang pasirAdalah dipercayai, ahli arkeologi dan paleobotanists, jenis tanaman tembikai mempunyai akar yang sama dengan ahli-ahli liar kecil genus Citrullus, masih banyak di kawasan padang pasir Afrika Selatan, Mozambique dan Zambia, Namibia dan Botswana. Di negara-negara ini, bilangan terbesar bentuk genetik buah tembikai diturunkan, menghasilkan buah-buahan dengan daging pahit, segar dan sedikit manis.

Pada zaman purba, nenek moyang semulajadi tembikai moden adalah hampir satu-satunya sumber kelembapan untuk haiwan, dan untuk suku-suku tempatan, dan untuk pelancong di padang pasir.

Pada masa itulah sejarah semangka bermula, sebagai budaya yang digunakan dalam makanan. Jika pahit, kaya dengan glikosida tumbuhan telah diabaikan, jenis lebih boleh dimakan walaupun 4000 tahun yang lalu datang ke utara Afrika dan orang yang berminat, yang mendiami lembah Sungai Nil. Oleh itu budaya, seperti sejarah semangka, menyebar ke Mediterranean, ke Timur Tengah dan seterusnya, sehingga India dan China.

Related  Kenapa ceri kering selepas berbunga dan bagaimana untuk menyelamatkan pokok

Tembikai semacam itu ditanam di MesirMengenai penanaman tembikai di Mesir, zaman kerajaan awal memberitahu Encyclopedia British. Ia juga menyebutkan kehadiran lukisan dinding, yang menceritakan pengumpulan buah-buahan yang dikenali di tebing Sungai Nil.

Benih tembikai atau nenek moyang jauhnya ditemui di makam para firaun dinasti XII.

Terdapat bukti bertulis penanaman salah satu spesies semangka tumbuh-tumbuhan liar di India pada abad ke-7 AD. Malah pada masa ini, buah-buahan kecil Citrullus lanatus spesies fistulosus di India mencari aplikasi sebagai tanaman sayuran.

Tembikai semacam itu ditanam di MesirPada abad ke-10, tembikai datang ke China, negara hari ini, yang merupakan pembekal utama tembikai semacam ini ke pasaran dunia. Dan di wilayah Eropah, atau sebaliknya di Semenanjung Iberia, tembikai datang dengan pahlawan Moor.

Pada abad X-XII, kilang ditanam di Cordoba dan di Seville, dari mana, menurut sejarah zaman pertengahan, tembikai sampai ke sudut lain benua. Tetapi disebabkan oleh sekatan iklim, tidak mungkin memperoleh hasil yang stabil di mana sahaja kecuali di selatan Eropah, dan tembikai digunakan sebagai tanaman eksotik di taman-taman dan rumah hijau.

Tembikai ditanam di rumah hijauMenariknya, tembikai dengan cepat menyesuaikan diri di tepi Dunia Baru, di mana tembikai adalah sekali dalam dua cara: dengan penjajah Eropah dan hamba, privozimymi dari benua Afrika.

Adalah diketahui bahawa sejarah semangka di Amerika bermula pada tahun 1576. Dalam musim panas ini di Florida, tembikai, ditanam oleh pendatang Sepanyol, sudah berbuah.

Tidak lama kemudian, ladang melon muncul di Amerika Selatan. Tembikai adalah untuk merasai suku Indian Lembah Mississippi, serta penduduk tempatan di Kepulauan Pasifik, termasuk Hawaii.

Di Rusia, ia telah diimport tembikai, jelas, sepanjang Jalan Sutera, tetapi kerana kerumitan iklim untuk pertengahan abad yang lalu, budaya telah diedarkan hanya di kawasan selatan, sebagai contoh, di Ukraine, Kuban dan Volga kawasan padang rumput. Ketahui tentang sejarah semangka tidak akan berfungsi, begitu banyak masa tumbuhan itu hidup di sebelah orang. Hari ini, walaupun akar spesies kebudayaan, yang ditanam di banyak rantau Rusia di kotej negara, tidak diketahui dengan pasti.

Beri besar ditanam di kawasan selatan RusiaTetapi ini tidak menghalang orang daripada bekerja memperbaiki loji dan mendapatkan varieti baru. Pada masa ini, terdapat beberapa ratus varieti dan kacukan tembikai air ditanam di dunia. Terima kasih kepada ini dan perkembangan teknologi rumah hijau, ia menjadi mungkin untuk menanam buah-buahan yang manis walaupun di mana orang tidak pernah mendengar tentang buah beri gergasi sebelum ini.

Dengan bantuan teknologi moden, beri bentuk yang berbeza ditanamPada masa yang sama, penternak tidak lagi terhad kepada pembiakan varieti baru dengan kulit kayu tradisional dan daging merah.

Tembikai masak di tempat tidur, di mana di bawah kulit putih, hitam, berwarna atau kuning tidak hanya merah atau merah jambu, tetapi juga daging putih dan kuning.

Tidak mustahil untuk mengejutkan pulpa putih atau kuning buah tembikai hari iniDan untuk hidangan yang paling canggih, para petani di wilayah Zenzudzi di Jepun, meletakkan ovarium dalam satu kes khusus, menguasai penanaman kubik pertama, dan kini telah menganggap tembikai.

Related  Bagaimana dengan cepat membiakkan biji lobak merah

Komposisi kimia tembikai

Beri besar sangat berharga bukan sahaja untuk pulpa berairApa yang menjadikan orang di seluruh dunia begitu suka semangka? Jawapan yang paling jelas adalah rasa segar yang menyegarkan buah masak. Tetapi apakah tenaga penuh dan komposisi kimia semangka, dan apa bahan yang boleh memberi kesan yang baik kepada kesihatan manusia?

Dalam 100 gram pulpa segar lembu semangka mengandungi:

 • 0.61 gram protein;
 • 0.15 gram lemak;
 • 7.55 gram karbohidrat, 6.2 gram adalah gula;
 • 0.4 gram serat makanan;
 • 91.45 gram air.

Dengan komposisi sedemikian, kandungan kalori tembikai tidak melebihi 30 kcal, tetapi ini tidak berakhir dengan penggunaan buah-buahan. 100-gram sepotong jisim vitamin, antaranya 10% daripada nilai harian penggunaan asid askorbik, dan sekurang-kurangnya 4% daripada jumlah yang diperlukan manusia beta-karotena, vitamin B1, B2, B3, B5 dan B6, choline dan mikro yang penting dan makronutrien. Mereka adalah kalsium, magnesium dan besi, kalium dan fosforus, mangan, sodium dan zink.

Satu tempat penting dalam komposisi kimia pulpa adalah lycopene, yang dalam 100 gram mengandungi sehingga 4,530 μg. Dan dalam kulit semangka terdapat seperti asid amino yang berharga sebagai citrulline.

Berapa lama saya perlu menyimpan semangka itu?

Potong tembikai tidak tertakluk kepada penyimpanan jangka panjangUntuk memaksimumkan manfaat tembikai, anda mesti makan buah-buahan masak dan masak yang sesuai dengan peraturan agroteknik. Dan sebagai simpanan, semangka juga kehilangan beberapa vitamin, kelembapan dan gula. Dan ini bermakna persoalan berapa lama untuk menyimpan semangka sangat penting. Jawapannya bergantung kepada jenis dan kaedah penyimpanan.

Jika daging jenis tembikai Spark dan Crimson Suites beberapa minggu selepas penyingkiran daripada sebatan kehilangan kesegaran dan menjadi kasar, berair jenis buah-buahan segar sejuk disimpan sehingga 5 bulan boleh menjadi satu kejutan yang menyenangkan di atas meja Tahun Baru.

Pada suhu bilik, dari peralatan, pemanasan, cahaya matahari dan kelembapan, semangka disimpan tidak lama, sehingga satu bulan. Dalam keadaan bilik bawah tanah atau bilik bawah tanah yang berventilasi, keseluruhan tembikai kekal lazat rata-rata dari 2 hingga 4 bulan.

 • Sekiranya anda ingin menyimpan tembikai lebih lama, pulpa atau jus boleh dibekukan.
 • Rempah-rempah semangka kering, dapatkan cirinya yang asli. Dari jus jerky membuat gula-gula semulajadi.
 • Dan juga tembikai itu diasinkan, diasinkan dan disedut, membuat jus dan buah-buahan buah jem, buah jem dan buah-buahan cendawan wangi.

Apabila menggunakan kaedah ini, jangka hayat semangka dilanjutkan kepada setahun. Tetapi tembikai potong tidak boleh disimpan untuk masa yang lama. Malah di dalam peti sejuk selama satu hari di pulpa basah manis berkembang flora patogen, dan menyelesaikan bakteria penapaian. Dalam kehangatan, proses ini bermula dalam beberapa jam.

Tanda-tanda semangka masak

Anda perlu tahu bagaimana memilih tembikai masak yang betulUntuk dapat mengenali semangka masak, siap pakai adalah penting bukan sahaja kepada pembeli di kaunter, tetapi juga kepada pemilik musim panas, yang menerima panen yang kaya. Dari ketepatan pilihan bergantung pada berapa lama semangka disimpan, dan apa bahan yang berguna telah terkumpul dalam pulpa. Tanpa memotong buah, anda boleh menentukan kematangan dengan rupa tembikai dan cambuk yang terletak.

Related  Pemindahan bunga saka bunga bunga pada plot peribadi

Terdapat beberapa tanda-tanda semangka masak:

 1. Kulit tembikai masak mempunyai permukaan licin, licin, sukar untuk merosakkannya dengan kuku, dari mana hanya goresan tetap pada kulit. Sekiranya tikar kulit berwarna hijau adalah matted, tembikai matang dipenuhi lapisan salutan.Tuai tembikai
 2. Tempat yang terletak di permukaan bawah menyentuh tanah sepatutnya mempunyai warna kuning kekuningan yang hangat. Sekiranya tembikai masak pada noda tidak ada jalur atau corak lain, kulitnya padat, kering dan tanpa kerosakan. Adalah dipercayai bahawa warna yang lebih cerah dan tepu warna, yang lebih manis dan masak buah.
 3. Tanda tembikai masak boleh berfungsi sebagai peduncle kering dan antena, yang membentuk berhampiran sinus, dari mana batang buah daun janin.Pemilihan buah masak
 4. Ia tidak akan diperlukan untuk mengetuk kulit buah tembikai. Buah masak akan bertindak balas dengan bunyi yang mendalam. Dan juga buah-buahan siap sedia untuk matang apabila terapung di dalam air terapung.

Norma nitrat dalam tembikai

Sebelum makan, semangka diperiksa untuk kandungan nitratSeperti tumbuh-tumbuhan lain, tembikai dapat mengumpul bukan sahaja bahan berguna, tetapi juga sebatian yang memberi kesan buruk kepada keadaan kesihatan manusia. Telah diketahui bahawa norma nitrat dalam semangka dapat diatasi dengan serius jika, selama periode pertumbuhan semangka, tanaman:

 • kekurangan haba, yang muncul dalam memperlambat proses pembangunan;
 • menerima baki nitrogen berlebihan;
 • adalah di bawah pengaruh racun perosak, yang membawa kepada pengumpulan bahan berbahaya;
 • menderita kelembapan dalam tanah dan udara;
 • kekurangan dalam tanah molibdenum, sulfur, kobalt atau kalium;
 • berada di dalam tanah dengan kandungan keasidan atau garam yang tinggi.

Satu cara untuk menguji kematangan

Kebiasaan maksimum nitrat dalam tembikai ialah 60 mg / kg. Dan di sini adalah penting untuk diingat bahawa jumlah bahan berbahaya terbesar tertumpu lebih dekat ke permukaan, dan terutama di kerak.

Bagi orang dewasa, jumlah nitrat yang dibenarkan yang masuk ke dalam badan ditentukan dari pengiraan 5 mg per kilogram berat badan. Jumlah larutan nitrit lebih kecil dan tidak boleh melebihi 0,2 mg per kilogram berat badan.

Tembikai tembikar berbeza dengan juiciness, aroma dan kemanisanApabila melebihi seseorang nitrat piawaian tembikai bahan-bahan ini menyebabkan gangguan proses metabolik, dan pada pengambilan biasa berlebihan sebatian berbahaya boleh menghidapi barah, sianosis, luka-luka yang teruk sistem saraf dan sistem pencernaan, jantung dan pathologies vaskular. Nitrat sangat teruk dan nitrit menjejaskan perkembangan janin semasa kehamilan.

Untuk mengetahui segala sesuatu tentang semangka, yang dimaksudkan untuk makanan, dan untuk memastikan keselamatannya, adalah penting untuk mematuhi peraturan teknologi pertanian dalam mengembangkan dan menggunakan cara analisis nyata.

Cara memilih tembikai manis dan matang – video