Dill wangi tumbuh di atas katilDill adalah sejenis tumbuhan yang kaya dengan vitamin yang tidak boleh digantikan dalam masakan dan ubat. Ia tergolong dalam salah satu tumbuhan paling bersahaja dan tidak memerlukan penjagaan khas. Tetapi masih ada saranan tertentu bagaimana untuk menanam Dill untuk mendapatkan sayur-sayuran aromatik tebal dan menikmati perasa segar untuk jangka masa yang panjang.

Bagaimana untuk menanam Dill?

Dill yang ditanam di ladang terbuka berkembang dengan baikUntuk menanam dan menyelerakan berguna, anda perlu tahu beberapa prinsip yang sangat sederhana untuk penanaman yang betul. Untuk penanaman dill yang berjaya, faktor-faktor berikut adalah sangat penting:

 • memilih tempat yang betul;
 • penyediaan tanah;
 • persenyawaan tanah;
 • penyiraman yang banyak.

Dill tumbuh di rumah hijauDill tumbuhan mencintai yang tidak tumbuh dengan baik di bawah naungan. Dengan kekurangan cahaya matahari, tumbuh-tumbuhan boleh tumbuh sangat nipis dan pucat. Oleh itu, untuk mendapatkan hasil yang baik, dill disyorkan untuk menyemai di kawasan yang terang. Penyediaan tanah termasuk penggalian mandatori, yang dijalankan pada musim luruh, atau pada musim bunga sebelum penanaman. Bumi mesti longgar untuk memastikan penembusan kelembapan dan udara yang baik untuk benih yang disemai.

Menanam Dill adalah yang terbaik di tanah yang subur, organik. Untuk melakukan ini, perlu membuat humus di dalam tanah (setengah draf per 1 m²). Dalam ketiadaan humus, mullein atau kotoran burung yang dicairkan digunakan sebagai baja. Kilang ini suka kalium dan fosforus, oleh itu ia disyorkan untuk membuat ammonium nitrat, baja kalium dan super fosfat ke dalam tanah. Pergelangan atas boleh dilakukan pada musim gugur, semasa penggali, atau pada musim bunga, sebelum menanam benih.

Perlu diingat bahawa tanah yang berasid dan berat, walaupun menggali dan membaja, sama sekali tidak sesuai untuk tumbuh kembangnya.

Dill memerlukan penyiraman biasaDill suka kelembapan, jadi anda perlu berhati-hati memantau bahawa tanah tidak kering. Dan penyemaian benih perlu dijalankan secara eksklusif dalam tanah lembap. Dill tumbuhan bermula pada bulan April, kemudian mengulangi tanaman setiap 15 hari untuk memastikan tuaian berterusan.

Tembak bertolak ansur sehingga -5 ° C Walau bagaimanapun, perubahan suhu tajam (penyejukan atau haba mendadak) boleh menyumbang kepada perencatan tumbuhan. Oleh itu, jika terdapat kebarangkalian fros, adalah wajar untuk menutupi pucuk dengan filem polietilena. Varieti cabai boleh ditanam melalui anak benih. Untuk ini, perlu menanam satu biji dalam bekas kecil yang dipenuhi gambut, dan kemudian menanam semak di rumah hijau.

Bagaimana untuk menyemai Dill dengan betul?

Kami menanam dill di tamanSebelum menanam, benih direndam atau disemai kering. Benih direndam akan tumbuh lebih cepat, dan pucuk dari benih kering lebih baik disesuaikan dengan keadaan cuaca.

Untuk membuat tumbuh-tumbuhan berkembang sama rata, tanpa menindih satu sama lain kerana ketat, dill disemai pada kadar 1 gram biji setiap 1 meter persegi tanah.

Cara menyemai dill dengan betul:

 • Pertama, perlu menyediakan tempat penanaman untuk menanam, membenamkannya dengan lapisan humus yang baik peregrevshego, ketebalan sekitar 15 cm.
 • Tapak untuk menanam Dill perlu disiram dengan banyaknya dan dibiarkan selama 1-2 hari untuk menyusut tanah.
 • Di ladang taman basah dibuat kira-kira 5 cm lebar dan banyak disiram.
 • Biji dill ditaburkan di zigzag, dan dikebumikan di tanah ke kedalaman 1-2 cm. Mereka dihiasi dengan lapisan nipis tanah atau humus. Benih yang ditanam tidak lagi disiram, supaya tidak membasuh mereka dengan sangat mendalam ke dalam tanah.

Sekumpulan adas belukarSelepas beberapa minggu, pucuk pertama tumbuh, yang perlu ditipis, menjaga jarak antara tumbuh-tumbuhan 5-10 cm. Ia perlu untuk memantau dengan teliti untuk mengelakkan penebalan ladang, kerana dill boleh berhenti berkembang. Di rumah hijau dan rumah hijau, dill boleh disemai di sepanjang perimeter lorong, serta berhampiran dinding utara. Kelembapan udara yang tinggi menggalakkan pertumbuhan dan keberkesanan tumbuhan.

Bolehkah anda menanam Dill pada bulan Julai?

Menyemai Dill di tanah terbukaPendaratan hampir semua tanaman taman berlaku pada musim bunga, termasuk Dill. Tetapi bagi kebanyakan pencinta perasa yang lazat ini, persoalannya sangat penting: bolehkah anda menanam pada bulan Julai, akankah ia tumbuh dan matang? Dill adalah baik kerana ia boleh disemai sepanjang musim musim panas, dari musim bunga hingga musim luruh. Walau bagaimanapun, tanaman musim panas mempunyai beberapa keunikan.

Pematuhan dengan putaran tanamanKatil-katil biasanya sudah dipenuhi dengan tumbuhan lain. Oleh itu, adalah perlu untuk mencari adas jiran yang betul. Kejiranan dengan kubis, timun dan tomato adalah yang terbaik untuknya. Minyak pati, yang terkandung dalam dill, dengan ketara meningkatkan rasa sayur-sayuran ini dan menghilangkannya dari beberapa serangga berbahaya. Tanah yang subur dan subur di bawahnya sangat sesuai untuk percambahan dill.

Di dalam rumah hijau dan rumah hijau, dill musim panas tidak disyorkan untuk penanaman. Dalam keadaan ini, ia tidak akan begitu wangi dan sangat cepat menjadi kusut selepas memotong.

Satu lagi nuansa, jika benih disemai kering, mereka boleh naik hanya selepas 15 hari. Oleh itu, menyemai Dill pada musim panas memerlukan rendaman benih wajib.

Bagaimana untuk menanam Dill dengan cepat naik?

Adas tumbuhPertama, kita akan memikirkan berapa hari dill naik. Pada suhu udara + 5 ° C, dill biasanya meningkat selepas 14-20 hari. Dalam tempoh yang lebih panas, pada suhu + 20 ° C, benih bercambah dalam tempoh 10-15 hari. Tetapi dalam sesetengah kes perlu untuk mempercepatkan percambahan biji benih. Oleh itu, persoalan timbul: bagaimana untuk menanam dill, supaya cepat naik?

Untuk ini, perlu mengambil langkah-langkah berikut:

 • letakkan biji dill dalam simpulan kasa, tahan 1-2 minit dalam air panas (60 ° C);
 • kemudian selama 2-3 hari dimasukkan ke dalam air pada suhu bilik. Setiap 8 jam, air perlu diubah, dan benih dill perlu dibasuh. Atau, pada siang hari, biarkan udara melalui air, menggunakan pemampat akuarium;
 • kemudian keringkan benih sebelum menanam.

Terima kasih kepada prosedur ini, minyak penting yang menghalang percambahan dihancurkan dari benih, dan selepas menanam, dill berkecambah pada hari ke-6 ke-6. Biji-bijian disemai di dalam tanah lembap, bahagian atas ditutup dengan lapisan nipis (5 mm) gambut, humus dan pasir. Dalam penyiraman tambahan, benih direndam tidak perlu. Oleh itu, benih dill dipotong dalam 30 hari apabila ia akan membesar sehingga 20 – 25 cm.

Bagaimana untuk mengembangkan adas yang baik – video