leeksTumbuh tumbuh-tumbuhan baru-baru ini telah mendapat populariti di kalangan penduduk musim panas. Sayur-sayuran ini menyukai banyak sifat rasa (bau lembut, rasa manis yang bersemangat) dan keupayaan untuk mudah menyesuaikan diri dengan keadaan iklim yang berbeza, menghasilkan hasil tuaian yang kaya. Dalam memasak, daun bawang digunakan dalam bentuk mentah dan dalam tin, diasinkan, masin dan kering. Selain rasa yang menyenangkan, bawang mempunyai sifat penyembuhan yang berguna.

Ciri-ciri berguna

Komposisi kimia leeks termasuk sejumlah besar protein, vitamin B2, Bj, B, C, PP dan mineral (kalsium, potassium, besi, nikel, magnesium, fosforus, mangan, besi). Oleh kerana kandungan asid askorbat, karotena, kalium, dan kandungan minyak mentah yang rendah, produk diet ini digunakan untuk meningkatkan metabolisme, meningkatkan selera makan, meningkatkan imuniti, dan juga merawat pelbagai penyakit.

Ia digunakan untuk penyakit:

  • rematik;
  • batu ginjal;
  • obesiti;
  • pemendapan garam;
  • gout;
  • aterosklerosis.

Bagaimana untuk menanam benih daun?

leekKaedah bawang berkembang: kaedah bukan pengairan (penyebaran langsung ke dalam tanah) dan kaedah anak benih. Penanaman langsung di tanah digunakan terutamanya di kawasan selatan dengan musim panas yang hangat. Di sini tanah menjadi lebih panas. Bagi kawasan-kawasan lain, lebih baik untuk menanam benih bawang.

Tempat terbaik untuk menanam benih bawang

Bubur benih bawang di tanah subur tanah yang subur yang baik, dibasuh dengan baja organik. Tanah berasid atau neutral yang lemah adalah sesuai. Anda juga boleh tumbuh di tanah liat dan pasir yang dibasahkan dengan baik. Tanah yang tidak disukai adalah tanah liat yang berat. Untuk menyuburkan penggunaan tanah super fosfat, garam kalium, kompos, urea.

Penanaman benih dari bawang

Untuk menanam benih bawang dari biji, tahap persiapan harus dijalankan. Ia terdiri daripada pemprosesan khas benih. Benih diletakkan di dalam air panas selama 20 minit, kemudian di dalam air sejuk. Untuk percambahan cepat, benih direndam selama tiga hari dalam air suam. Selepas biji dituangkan, mereka dibiarkan kering.

Menyemai benih

leeksPenanaman benih bawang dilakukan pada masa-masa tertentu. Untuk anak benih yang semakin meningkat, kotak digunakan yang boleh dipasang di tingkap, dan lebih baik untuk memulakan pembenihan pada pertengahan bulan Februari. Di rumah hijau, tanaman dihasilkan pada pertengahan bulan April. Dan pada akhir bulan April, anda boleh menyemai benih di atas katil, sambil menutup filem itu.

Dalam kotak kecil atau bekas lain yang sesuai, bersedia untuk mendarat, mereka tertidur dalam tanah yang disediakan khas, tetapi tidak sampai ke atas. Penanaman benih dilakukan dalam baris dengan selang 5 cm, dan kedalaman ayakan tidak boleh melebihi 1.5 cm. Selanjutnya, tutup dengan filem dan letakkan kotak di tempat yang kering dan hangat. Rejim suhu bilik hendaklah dikekalkan sekitar +25. Apabila pucuk pertama muncul, filem perlu dikeluarkan dan suhu dikekalkan pada waktu siang hingga +17 dan pada waktu malam +12. Dalam mod ini, anak benih bawang disimpan selama kira-kira seminggu. Selepas pendedahan minggu, anak benih dipindahkan ke rejim suhu yang berbeza – pada hari +20 dan +14 pada waktu malam. Rejimen sedemikian dikekalkan sepanjang fasa penanaman anak benih.

Penjagaan anak benih

Berdasarkan keadaan di mana benih tumbuh, pucuk pertama boleh muncul pada hari ke-10-20.

Leek adalah budaya yang memerlukan tanah lembap. Oleh itu, adalah penting untuk memastikan bahawa tanah tidak kering. Tetapi pada masa yang sama, jangan terlalu melembapkan.

Taburkan pucuk daun dengan air suam, dengan hati-hati supaya tidak merosakkan batang. Tetapi satu penyiraman tidak dapat melakukannya, anak benih perlu diberi makan. Persenyawaan membuahkan hasil boleh dilakukan, tetapi dua lebih baik.

Untuk menguatkan sistem akar dan penebalan batang, adalah perlu untuk memangkas daun supaya panjangnya selepas pemangkasan adalah 10 cm.

Segera sebelum menanam benih di dalam tanah, perlu melakukan pengerasan secara beransur-ansur, pergi ke jalan, sambil mengurangkan penyiraman. Selepas enam minggu terdapat pendaratan di lapangan terbuka.

Kemusnahan anak benih

Menanam benih bawang di kawasan terbuka dibuat pada akhir April dan awal Mei. Pada plot pra-siap dan disenyawakan ditanam benih dalam barisan, mendalam sedikit lebih daripada itu dalam kotak anak benih. Akar dan daunnya sedikit dipangkas.

Untuk pertumbuhan leeks yang baik dan hilling mudah semasa musim tumbuh, jarak antara beberapa tumbuhan yang tumbuh harus sekurang-kurangnya 10 cm, dan di antara baris – sekurang-kurangnya 50 cm.

Teknologi Pertumbuhan

Teknologi bawang berkembang melalui benih termasuk dua faktor utama: penyusuan dan pemakanan. Penjagaan tumbuh-tumbuhan muda sangat penting. Jangan mengabaikan rumpai dan melonggarkan tanah. Penyiraman dan penyelenggaraan tumbuhan atas perlu dilakukan sekiranya perlu. Lebih banyak disiram dan diberi makan terutamanya hanya semasa musim yang semakin meningkat, pada separuh pertama.

Baja yang baik untuk bawang adalah kotoran burung. Ia digunakan dalam penyelesaian 1:20.

Selepas pemandian benih yang baik, tanah subur dituangkan. Hilling dilakukan selepas dua bulan dan diulangi sebelum perlu. Sebelum hilling ia berguna untuk menambah abu kayu ke baris. Ia perlu untuk mengendalikan rumput yang tepat pada masanya.

Penuaian dan penyimpanan

busurUntuk menuai, bergantung kepada varieti, bermula dari bulan Ogos hingga fros. Kilang spade melemahkan, tarik keluar dari tanah. Buang akar dan 2/3 panjang memendekkan daun. Leek itu bertahan dengan beku dengan baik. Jika anda meninggalkannya di bumi untuk musim sejuk, ia akan menjadi musim sejuk dengan baik dan menembak pada musim bunga. Untuk musim sejuk yang lebih baik, tanamkan tanah dengan tanah, isi dengan gambut dan letakkan dengan cawangan, sebaik-baiknya konifer.

Simpan leeks di bawah tanah sepanjang musim sejuk, pada suhu 0, dengan kelembapan 80%, prikopav dalam kedudukan menegak di pasir basah.

Apabila menyimpan daun bawang, bukan hanya kandungan asid askorbik, tetapi sebaliknya lebih banyak.

Video: cara menanam daun bawang