Spathiphyllum tumbuh di rumahTidak mudah untuk mencipta dunia hijau di sebuah apartmen sehingga tanaman gembira dengan pandangan yang sihat, keindahan bunga. Tiada nasib dengan mereka yang tidak mempunyai tingkap di sebelah selatan, mengaburi balkoni atas. Cari pencinta bunga itu akan digambarkan dalam foto spathiphyllum, dan penjagaan di rumah untuknya mudah. Bunga yang tidak memerlukan syarat khas akan menjadi penduduk sebuah tetingkap yang menghadap ke utara, atau ia akan diatur dengan sempurna di dalam bayang-bayang tumbuhan lain.

Ciri-ciri bunga betina

Tumbuhan berbunga yang matangNama spathiphyllum bunga berasal dari dua kata Yunani, dan diterjemahkan sebagai bunga dan tudung, adalah keterangan mengenai bunga yang terdiri daripada pelbagai perbungaan yang dikumpulkan dalam “jagung” dan membingkai satu layar putih.

Tumbuhan ini adalah milik keluarga aroid. Bunga ini mempunyai daun keras yang besar yang keluar dari tanah. Kilang itu diimport dari kawasan tropika Colombia, tetapi terdapat di banyak kawasan tropika. Dalam budaya, penternak telah mencipta pelbagai jenis hibrid, kepingan warna dan bunga yang berbeza. Coverlet ini boleh mempunyai warna putih, krim, warna hijau. Telinga tongkol adalah semua warna sehingga merah.

Lidah spathiphyllum adalah warna yang berbezaSelalunya terdapat dua jenis spathiphyllum, yang mana pemilihan dilakukan:

  • spathiphyllum berleluasa;
  • Spathiphyllum Wallis.

Sebuah kilang rumah, seorang penduduk di ambang tingkap, boleh menjadi bunga Wallis padat. Ia mempunyai daun yang lebih kecil, dan ketinggiannya tidak melebihi 40 cm, yang sangat mudah di dalam bilik taman bunga. Bilik-bilik yang luas akan dihiasi dengan semak berbunga yang berbunga. Penjagaan bagi mereka adalah sama, dan peduncles berbeza, 12 cm dari Wallis dan dua kali ganda seperti abangnya.Spathiphyllum membersihkan udara di dalam bilik

Spathiphyllum membersihkan udara di kediaman, menyerap pelepasan fenolik dari perabot. Ia mengumpul sebatian benzena dan menembusi udara dengan ozon. Kandungan ozon yang meningkat mewujudkan suasana pergunungan. Kehadiran 4-5 tumbuh-tumbuhan meningkatkan kandungan oksigen sebanyak puluhan kali.

Bagaimana untuk menjaga spathiphyll di rumah?

Tanaman DewasaAnda membeli sebuah kilang di sebuah kedai bunga, dibawa pulang dan mengharapkan ia akan memamerkan? Tidak, tanah dipenuhi dengan makanan supaya ia cukup untuk masa jualan. Dan sementara spathiphyllum tidak disesuaikan dengan keadaan baru, lebih baik untuk segera memindahkannya supaya tidak membuat tekanan berganda.

Related  Menanam dan merawat gondok air – nasihat daripada seorang profesional!

Untuk mendedahkan rahsia kejayaan penjagaan rumah untuk spathiphyllum, kita akan bermula dengan menyediakan tanah dan tanam atau menanam tanaman baru:

  1. Campuran pemakanan terdiri daripada saham yang sama dengan humus daun, gambut, kotoran dan pasir. Dalam substrat, anda perlu menambah serbuk dari periuk seramik atau jubin dan arang birch tanah.
  2. Bekas mestilah lebih besar daripada yang sebelumnya dengan diameter 2-3 cm. Harus diingat bahawa tumbuhan memerlukan pemindahan setiap tahun, dan setiap kali peningkatan kapasiti. Lubang saliran ditutup dengan bentuk cembung, dari atas diisi dengan pelet tanah liat atau batu permata yang diperluas.
  3. Menyebarkan spathiphyllum, menganalisis sarang dari semak daun yang rimbun menjadi serpihan yang berasingan selepas pemecahan koma bumi. Apabila menanam, jangan menguburkan leher, tidak akan ada bunga. Jangan ambil periuk yang luas, akar harus sempit. Tanah dipadatkan dan disiram dengan baik.
  4. Tidak mengapa jika daun tumbuhan baru kering sedikit di tepi, tumbuhan perlu menyesuaikan diri.

Dompet SpathiphyllumMudah untuk memilih tempat untuk penduduk baru. Biasanya musim panas spathiphyllum berkembang dengan baik dan tumbuh-tumbuhan di dalam bilik panas di tingkap utara. Walau bagaimanapun, pada musim sejuk, apabila tumbuh-tumbuhan lain mempunyai tempoh rehat, bunga ini memerlukan banyak cahaya dan ia boleh diletakkan di tingkap selatan. Anda boleh meletakkan bunga pada tingkap lain, tetapi ingat bahawa cahaya matahari langsung bukan sahaja akan membakar daun, tetapi juga mewujudkan keadaan untuk penyakit sistem akar.

Keadaan yang sangat diperlukan untuk hiasan bunga adalah keperluan untuk mandi. Tidak hairanlah nama kedua spathiphyllum itu adalah bunga betina. Dia suka mandi, jika tidak, pengairan daun dari pengabut akan dilakukan. Dia suka mengapung di bawah naungan, dalam kehangatan, tetapi tidak di udara panas.

Yang suci menganggap bunga betina dalam sihir dan memberikan kepadanya bantuan untuk hamil, menanggung dan melahirkan bayi yang sihat.

Perlu penyiraman tumbuhanKilang itu suka menyiram, tetapi dari akar yang melimpah boleh merosakkan. Oleh itu, penanam bunga berpengalaman tunggu, apabila bunga itu sendiri akan meminta untuk mabuk, melabuh dan menurunkan daun. Kemarau sedemikian tidak akan merosakkan tumbuhan. Walau bagaimanapun, pada musim sejuk, penyiraman berkurangan, dan pancuran tidak sesuai dengan tumbuhan, hanya percikan, dan kemudian jarang sekali.

Related  Lemon Glow Juniper yang menakjubkan di kawasan pinggir bandar

Bagaimana untuk menjaga spathiphyllum bunga betina, supaya dia bersukacita dengan bunga itu? Ia perlu memberi makan bunga secara berkala semasa pertumbuhan jisim hijau dan berbunga. Untuk melakukan ini, gunakan baja cecair, cair dalam dos yang disyorkan, air hanya pada tanah basah kepada siapa. Pada musim sejuk, tumbuhan tidak menyuburkan.

Mekarkan tumbuhan yang sihatJet udara segar dengan draf nama yang tidak menyenangkan tidak bertolak ansur dengan tumbuhan sama sekali. Oleh itu, letakkannya dari tingkap, pintu balkoni. Untuk pemanjangan yang berpanjangan, adalah perlu untuk memotong anak panah lama di pangkalan yang paling mudah untuk membenarkan bunga berbunga berikutnya dikeluarkan. Tempoh berbunga bergantung pada penjagaan yang sederhana tetapi wajib.

Rahsia kejayaan penjagaan rumah untuk spathiphyllum adalah untuk menyediakan tanaman itu dengan syarat-syarat yang diperlukan dan untuk mencegah penyakit dan perosak.

Tanda kelebihan atau kurang berpakaianDaripada perosak, hama labah-labah berbahaya, yang terdapat pada daun dengan kesukaran, dengan kehadiran labah-labah di bahagian belakang dan plat pucat dengan titik pukulan cahaya. Perosak yang lain adalah aphid yang dilindungi, ditentukan oleh kehadiran bintik-bintik gelap pada daun. Penggunaan untuk pertarungan boleh menjadi ubat-ubatan rakyat dan ubat-ubatan khas.

Satu tanda limpahan, kekurangan atau lebihan makanan, keadaan penyelenggaraan lain yang tidak wajar akan menjadi daun pengeringan. Alasan perlu ditemui dengan kaedah penghapusan. Dalam kes-kes yang melampau, buka bunga dan transplantasi proses yang paling sihat dengan semua peraturan, tetapi hanya memegang pertama dalam air lembut supaya akar muncul.

Cadangan untuk profesional penjagaanAnda tidak boleh mengambil bunga lapang untuk udara segar pada musim panas. Kilang itu tidak akan gembira dengan perubahan iklim dan mungkin menjadi sakit.

Bagaimana untuk menjaga spathiphyllum – video