Rotan hitamLobak hitam tidak pelbagai. Ini adalah pelbagai yang mempunyai jenis penanaman awal, tengah dan lewat. Tanda-tanda yang membezakan spesies ini adalah kulit gelap dan ketajaman terbesar pulpa. Penanaman lobak hitam di Rusia dijalankan pada abad XII. Ia digunakan sebagai sayur-sayuran yang sangat berguna dan terapeutik. Kebudayaan datang dari Timur dan jatuh cinta kepada rakyat kerana sifat dan hasilnya yang berguna.

Penanaman lobak hitam

Lobak hitam tumbuh di taman penduduk musim panasDi dalam masyarakat, jenis matang dan matang matang dengan kulit hitam dan daging putih lebih terkenal. Untuk mengekalkan masa pembibitan untuk biji lobak adalah wajib, kerana panjang hari sangat penting untuk perkembangan tumbuhan. Membezakan:

  • varieti berbuah awal, menyemai pada bulan Mac;
  • jenis masak awal, menyemai pada akhir April dan awal Mei;
  • jenis masak sederhana dengan menanam di puncak musim panas;
  • varieti lewat, menyemai pada pertengahan bulan Julai.

Masa yang disyorkan untuk menanam radishes hitam, kaedah penanaman dan penjagaan sentiasa pada paket benih, mereka mesti dipatuhi. Tanda-tanda varieti membolehkan, dengan pengurusan budaya yang betul, untuk mengelakkan rifling atau retakan tanaman akar. Ini sangat penting untuk produk yang dimaksudkan untuk penyimpanan musim sejuk. Semua jenis lobak hitam mempunyai tempoh dua tahun tumbuh-tumbuhan, yang bermaksud bahawa hanya boleh mendapatkan benih hanya pada tahun kedua.

Biasanya lobak hitam ditanam di longgar selepas salad awal atau bawang, apabila masa yang disyorkan adalah betul. Sebelum ini, tanah dicerna dengan baik dan disenyawakan. Penanam sayur berpengalaman percaya bahawa lobak akan menjadi lebih berair, jika ditanam pada baja mineral tanpa penambahan kompos. Pada masa yang sama, tanah mesti longgar dan subur.

Menggali katil abu dengan tambahan kaca, tiga sudu super fosfat dan kalium klorida dan urea yang. Bumi digali untuk kedalaman 35 cm, tahap dan alur atau telaga dengan jarak antara pokok 15 cm antara baris dalam 30. benih Sow ke kedalaman kira-kira tiga cm di beberapa sarang, maka untuk meninggalkan anak benih yang terkuat. Semasa tempoh vegetatif, tumbuh-tumbuhan sekali lagi ditipis dua kali, untuk mengecilkan tumbuhan.

Tanah di tempat pendaratan mesti sentiasa lembap dan lembut seperti bulu abu, kerana ia adalah pada masa ini mengamuk Kutu cruciferous. Anak benih akan muncul dalam beberapa hari, dan untuk melindungi mereka dari perosak akan menjadi tugas penting. Penjagaan selanjutnya akan dilakukan dalam aktiviti-aktiviti berikut:

  • pemeliharaan berterusan tumbuhan di lapisan lembap bumi;
  • penyingkiran tumbuh-tumbuhan yang lemah;
  • melonggarkan tanah, mengelakkan pembentukan kerak;
  • melindungi lembaran daripada menetas perosak;
  • menuai sebelum fros.

Kandungan tanah dalam keadaan basah menghilangkan persoalan mengapa lobak menjadi warna. Di samping itu, kualiti tanaman akar boleh menjejaskan tanah liat yang keras. Dalam keadaan seperti radish tumbuh canggung dan retak. Oleh itu, kunci penuaian yang baik akan menjadi pilihan penanaman tapak dan kualiti tanah. Digunakan sebagai pembalut tanah dan baja organik berpasir atas tidak boleh.

Kebun yang berpengalaman menasihati dalam proses untuk mengembangkan sedikit akar ayam untuk menghilangkan akar sampingan. Kilang itu, makan hanya melalui akar batang, tumbuh kecil dan berair.

Lobak mempunyai banyak perosak. Bagaimana untuk menanam lobak hitam? Adalah mustahil untuk mengakui bahawa larva lobak lalat atau lobang salib telah merosakkan tanaman akar. Melalui kulit yang rosak dalam daging menembus bakteria dan spora kulat putrefactive dan disimpan seperti buah tidak akan. Di samping itu, lobak boleh merosakkan kumbang daun kubis, aphids, slug, colander rapeseed.

Lalat wortel adalah salah satu daripada perosak lobakPersediaan dan enzim biologi boleh digunakan untuk mengawal perosak. Sebagai contoh, lipocid atau phytoverm. Mereka cepat mengurai dan tidak menjejaskan kualiti tanaman akar. Sebahagian besar rosak penanaman tebal. Oleh itu sering tukang kebun untuk penanaman dan penggunaan semakin meningkat hitam katil lobak tepi, mengatur telaga yang jarang berlaku di sepanjang perimeter kentang, bawang, timun ditanam untuk menghapuskan perosak biasa.

Bilakah untuk membersihkan lobak hitam?

Tanaman lobak hitamLobak hitam varieti lewat dan pertengahan ditanam untuk penyimpanan. Varieti sedemikian termasuk Skvirskaya hitam, musim sejuk bulat hitam; Gayvoronskaya. Varieti boleh disimpan sehingga 200 hari. Untuk ini, perlu mengeluarkan tanaman akar sihat sebelum frosts pertama, kerana akar beku tidak disimpan.

Lobak lobak Gayvoron yang matang akan menerima tanaman akar yang boleh dipasarkan 110-120 hari selepas menyemai. Lobak musim sejuk Hitam dari matang matang bersedia untuk menuai dalam 80 hari. Bilakah untuk mengeluarkan lobak hitam bergantung kepada varieti terpilih.

Untuk menyimpan puncak dari tanaman akar dikeluarkan, mereka dikeringkan sedikit di dalam bilik sejuk yang gelap dan diletakkan untuk penyimpanan di dalam bilik bawah tanah. Lobak mengandungi garam mineral, mikroelen dan minyak pati. Produk yang sangat berguna juga merupakan cara rawatan dalam perubatan rakyat.

Di zaman kuno, lobak hitam dianggap sebagai ratu sayur-sayuran. Mereka membuat salinan emas dan menyampaikan Apollo sebagai hadiah. Dan di Mesir, sayuran ini dianggap sebagai makanan hamba.

Walau bagaimanapun, beribu-ribu tahun telah berlalu, dan lobak terus menjadi sayuran yang diperlukan di semua benua. Adalah penting untuk mengetahui bahawa produk ini adalah kontraindikasi bagi mereka yang mempunyai masalah dengan penyakit organ-organ dalaman di tahap pemisahan.

Salad lobak hitamHidangan dengan radish hitam membawa kepada potassium badan, yang merangsang proses hidup. Ia adalah gudang garam mineral, vitamin dan unsur surih. Walau bagaimanapun, di dalam lobak dan minyak mustard ester dalam kepekatan yang tinggi menjengkelkan kesan kepada buah pinggang, hati dan saluran gastrousus. Untuk orang yang sihat, tindakan ini hanya merangsang organ untuk berfungsi. Kashitsa dari lobak boleh berfungsi sebagai topeng untuk rambut dan memampatkan pada sendi sakit. Oleh itu, lobak perlu dimasukkan dalam sistem makanan yang sihat.

Semua Mengenai Radish – video