Parsley di rumah hijauJenis liar parsli masih terdapat di bahagian timur rantau Mediterranean, yang membolehkan kita mempertimbangkan kawasan ini sebagai kelahiran sebenar kilang. Penyebutan parsli pertama datang kepada kita dari papyri Mesir purba. Orang Mesir percaya bahawa peterseli tumbuh dari titik darah yang ditumpahkan oleh anak tiri Osiris. Wreaths dari daun tumbuhan dipakai pada pelbagai acara berkabung. Simbol hilangnya daun pasli juga dianggap di kalangan orang Yunani kuno. Sememangnya, tumbuhan berkabung seperti itu tidak digunakan untuk makanan.

Hanya pada abad kesembilan di Eropah, peterseli digunakan sebagai sayuran. Ramai ahli sejarah yakin bahawa kompromi telah timbul, kata mereka, jika anda tidak boleh makan puncak – kami akan menggunakan akar. Jadi ia adalah, atau tidak, tetapi dari saat itu daun peterseli telah mengambil tempatnya di atas meja Eropah.

Menyemai akar pasli di atas katil

Disediakan untuk penanaman katil peterseliHampir di semua rumah dan kawasan pinggir bandar di negara kita, petani trak tumbuh akar dan daun peterseli pelbagai jenis. Banyak suri rumah tidak membayangkan menyediakan hidangan terbaik tanpa rempah kegemaran mereka. Sementara itu, parsli akar yang tumbuh bukanlah satu tugas yang mudah kerana ia mungkin kelihatan pada pandangan pertama.

Pertama sekali, Ia harus diambil kira bahawa peterseli akar adalah tanaman akar, dan semua tanaman akar memerlukan longgar dan, pada masa yang sama, tanah yang subur untuk pembangunan mereka. Hasil yang baik dapat dicapai dengan menanam tanaman akar dalam putaran tanaman setelah kultivar ditanam di tempat tidur, kaya dengan bahan organik, misalnya, setelah tanaman labu.

Akar tidak boleh ditanam pada bahan organik segar, mereka bengkok, stratify, kehilangan persembahan dan rasa!

Kedua, benih parsley disalut dengan cangkang yang dilindungi oleh perencat, bahan yang menghalang percambahan pramatang benih. Untuk menyelesaikan masalah percambahan lambat benih, kaedah stratifikasi digunakan. Intipati itu dalam penggantian suhu dengan suhu yang berbeza, seolah-olah meniru keadaan semula jadi. Satu bulan sebelum penaburan yang dijangkakan, di tengah tali pinggang sekitar awal bulan April, kami meletakkan benih direndam pasli akar di dalam peti sejuk di atas rak. Kami menyimpan di sini selama seminggu, kemudian selama beberapa hari di peti ais, sekali lagi di dalam peti sejuk, dan sebagainya sebelum menyemai. Penduduk rumah persendirian, atau pemilik balkoni terbuka, hanya boleh menggali dalam bekas dengan biji lembab di salji.

Ketiga, Adalah penting untuk tidak meluangkan masa apabila anda perlu menanam pasli di tempat terbuka. Parsley akar, seperti lobak merah, parsnips dan payung lain ditanam di taman dengan tanaman yang pertama, sebaik sahaja tanah itu dibenarkan. Ini perlu untuk benih, selepas memukul tanah, untuk menangkap semua kelembapan salji. Untuk pemeliharaan kelembapan yang lebih baik, sebagai tambahan, selepas menyemai benih, rabung ditutup dengan bahan nonwoven putih. Dalam jalur yang sempit yang kita gunakan, sangat mudah untuk melakukan ini dengan mengaitkan “netkanku” ke kotak dengan stapler.

Keempat, adalah perlu untuk memerhatikan lokasi penanaman yang betul. Dengan orientasi sempit, empat puluh lima sentimeter, rabung dari utara ke selatan, lebar kita membuat dua baris dengan jarak di antara mereka 20-25 sentimeter. Secara berturut-turut, selang masa sekurang-kurangnya lima sentimeter. Sekiranya anda menanam lebih kerap, anda perlu memotong tumbuh-tumbuhan supaya tidak memotong daun pasli.

Pucuk mesraSekiranya anda mengikuti cadangan ini, benih akan dilakukan pada hari ketujuhpuluh. Selepas penampilan pucuk-pucuk yang mesra, perlu mengeluarkan bahan bukan tenunan dan menutupi taman dengan sisa tumbuhan yang dicincang. Baik untuk tujuan ini datang rumput dari bawah trimmer. Jika rumput masih kecil, anda boleh memohon habuk papan kecil, mereka bukan sahaja akan mengekalkan kelembapan dengan baik, tetapi tidak akan membenarkan rumput naik.

Kami menjalankan berpakaian atas pasli akar

Tuai akar pasliDalam proses tumbuh-tumbuhan, persoalan timbul: apa dan kapan untuk makan parsli akar? Soalan utama di sini ialah bila? Parsley akar, seperti lobak merah, harus diberi makan dalam seminggu, maksimum dua pucuk. Berpakaian paling atas semasa pembentukan tanaman akar akan membawa kepada keburukan dan kehilangan kualiti. Akar tumbuhan akan berhenti menyeret lebih dalam, dan mereka akan cuba mencari “makanan” di permukaan tempat tidur. Tetapi pada awal tumbuh-tumbuhan, anda boleh sekali lagi memberi makan “baja hijau”.

Baja hijau – penyerapan rumpai halus yang halus. Di dalam plastik atau gelas dibentangkan pelbagai rumput, kami kebanyakannya menjemukan, dan dibanjiri dengan air. Selepas seminggu penapaian, kami menanam tumbuhan dengan penyelesaian “byaka” ini dalam air dalam nisbah satu hingga sepuluh !!!

Pembersihan lengkap peterseli akar boleh dilakukan dari akhir September hingga pertengahan Oktober bergantung kepada cuaca.

Tanaman pasli untuk musim sejuk

Menyemai akar pasli untuk musim sejuk

Pasli akar boleh disemai di bawah musim sejuk. Dengan ini kita menyediakan diri kita dengan tanaman awal tanaman yang mesra dan melepaskan masa musim panas. Ramai orang bertanya: bila hendak menanam pasli untuk musim sejuk? Penanaman mesti dijalankan pada suhu negatif yang stabil. Pada musim gugur kami membuat alur di tempat tidur dan menyediakan tanah atau pasir untuk penyembur. Pada musim sejuk, kami meletakkan benih dalam alur yang disediakan dan menutupnya dengan substrat longgar. Dari atas kita tertidur dengan salji.

Parsley di tingkapPasli akar adalah mudah digunakan pada musim sejuk untuk memaksa keluar sayur-sayuran vitamin. Untuk melakukan ini, tanaman akar ditanam dalam bekas yang tinggi, meninggalkan kira-kira dua sentimeter di atas permukaan. Kami mencurahkan dan memakai tingkap. Tidak lama kemudian periuk kami akan berubah menjadi hijau dan menyediakan keluarga dengan perasa yang sesuai.

Secara ringkas tentang gred

Jenis parsli akar:

  1. Parsley akar gandumGula – tanaman akar abu-abu konak, sangat lazat.
  2. Parsley akar yang dituaiMenghasilkan – tanaman akar sehingga 100 gram dengan rasa yang baik.
  3. Parsley akar BordovikBordovik – mencapai berat 170 gram akar silinder.
  4. Parsley root BerlinBerlin – pelbagai varieti matang, tanaman akar sehingga 20 cm panjang dan sehingga 4 cm diameter.

Ia tetap untuk memilih jenis kegemaran daun pasli, menyediakan biji dan menanamnya di taman. Apabila bercambah muncul, mulakan untuk menjaga tumbuhan muda. hasil dari peduli anda adalah penuaian yang baik untuk sayur-sayuran yang berguna.

Video mengenai pasli