Anggur yang memerlukan rawatanSeperti mana-mana tanaman, anggur terdedah kepada banyak penyakit. Kadang-kadang ini berlaku kerana penjagaan tidak wajar, dan kadang-kadang cuaca membuat pelarasan buruk. Walau apa pun, musuh mesti diketahui sendiri dan dapat bertarung dengannya.

Penyakit anggur: keterangan, tanda-tanda

Ia diterima untuk membahagikan penyakit anggur kepada beberapa kategori: kulat dan virus. Yang pertama adalah yang paling dikenali dan meluas. Untuk menyembuhkan semak yang dijangkiti memerlukan penggunaan racun kulat. Kategori kedua adalah yang paling serius. Dalam kebanyakan kes, pemprosesan tidak membantu, anda perlu mengeluarkan sepenuhnya semak, dan juga mematuhi langkah kuarantin.

Penyakit kulat anggur

 • Anggur MildewMildew (embun palsu). Penyakit kulat yang paling biasa pada anggur. Ia memperlihatkan dirinya dalam bentuk plak kuning dan plak kelabu (acuan). Kawasan-kawasan yang terjejas tanpa rawatan yang betul dengan cepat melumpuhkan. Penyakit ini berkembang ringan dalam cuaca basah. Menyembuhkan tumbuhan sememangnya mustahil – kulat ada di dalamnya. Ia hanya mungkin dengan bantuan persediaan khas untuk mencegah penyakit ini.
 • OidiumOidium (cendawan tepung) adalah penyakit kulat kedua yang paling biasa. Daun yang terkena diliputi dengan mekar abu-abu. Penyakit ini boleh berlaku pada bila-bila masa musim panas. Persekitaran yang sesuai untuk pembangunan bakteria patogen – suhu udara dalam +25 darjah. Anehnya, hujan lebat dapat menghalang penyebaran penyakit. Dengan luka yang kuat tumbuhan, kulit buah beri mula retak, dan buah-buahan menjadi tidak sesuai untuk digunakan. Jika anda tidak mengambil apa-apa langkah dalam masa, anda boleh kekal tanpa tuaian, dan dalam 2-3 tahun sepenuhnya melupakan kewujudan kebun anggur.
 • Alternaria adalah penyakit kulat. Ciri utama adalah kehadiran bintik coklat atau keperakan di kilang. Penyakit ini mudah terdedah kepada daun, buah-buahan, petioles, dan juga pucuk. Jika pukulan jatuh pada buah, mereka ditutup dengan filem putih, skukozhivayutsya dan cepat merosot. Musim bunga yang berpanjangan adalah keadaan yang menggalakkan untuk perkembangan pesat alternaria.
 • Kanser bakteria pokok anggurKanser bakteria adalah penyakit kulat yang memberi kesan terutamanya kepada pokok anggur. Tanda yang jelas adalah pertumbuhan yang muncul pada pucuk. Cara yang boleh membantu menyembuhkan tumbuhan, tidak. Oleh itu, semak belukar yang terjejas sebaiknya segera ditarik dan dibakar. Perlu diperhatikan bahawa di tempatnya mustahil untuk menanam anggur selama tiga tahun.
 • Apoplexy adalah penyakit di mana kematian tumbuhan yang ketara berlaku. Pakar menjelaskan fenomena ini dengan fakta bahawa tumbuhan menghasilkan patogen yang menghasilkan toksin. Mereka kemudian memusnahkan tumbuhan. Kebanyakannya, penyakit ini terdedah kepada semak yang lemah.
 • Kelabu kelabuBuah kelabu adalah penyakit kulat. Ia kelihatan sebagai salutan kelabu. Ia boleh dibentuk sepenuhnya pada segala-galanya: pucuk, antena, perbungaan, buah-buahan, dan sebagainya. Tanaman ini tidak sesuai untuk dimakan. Terutama berbahaya apabila kulat terbentuk di tandan buah anggur. Dari satu beri yang dijangkiti boleh menderita semua buah-buahan.
 • Putus putih – tanda penyakit yang jelas, adalah salutan putih pada batang dan beri tumbuhan. Selalunya kulat berlaku selepas hujan batu – apabila tumbuhan itu rosak. Beri yang dijangkiti mengubah naungan dan seterusnya jatuh.
 • Reput hitamRot hitam adalah penyakit di mana bintik ungu muncul pada daun dan beri. Lama kelamaan, mereka berkembang, dan kawasan yang terjejas runtuh dan jatuh.
 • Verticillosis – dicirikan oleh pucuk daun yang pantas. Dalam bentuk yang akut, daun yang menguning dan jatuh diamati. Kilang itu boleh menjangkiti melalui cawangan yang rosak atau melalui tanah. Di dalam tanah, kulat berterusan selama 4-5 tahun, jadi tidak disarankan untuk menanam anggur di tapak yang dijangkiti pada masa ini.
 • Armillaryosis adalah tanda jelas penyakit – daun layu dan kerosakan akar (mereka menjadi busuk dan memperoleh warna coklat). Biasanya tanda-tanda ini muncul pada musim bunga, dan pada musim gugur di semak-semak yang mati tumbuh cendawan kuning.

Penyakit penyakit buah pinggang

Sehingga kini, penyakit virus telah sedikit dikaji. Penyakit boleh menyebabkan kumpulan virus tertentu. Khususnya, kita bercakap mengenai chlorosis berjangkit, mozek kuning, rezeki mozek, dan sebagainya. Tanda utama yang mungkin menunjukkan jangkitan tumbuhan dengan virus termasuk:

 • Perkembangan belukar perlahan;
 • Pembungaan inflorescence;
 • Memutar atau ubah bentuk kepingan;
 • Warna daun yang luar biasa, misalnya, berubah-ubah;
 • Keretakan kayu.

Malangnya, tiada langkah dalam kes ini tidak akan membantu. Belukar yang terjejas hanya dibajak dan dibakar. Kawasan yang dijangkiti tidak digunakan untuk penanaman baru, sekurang-kurangnya 5 tahun.

Menghilangkan penyakit: senarai ubat yang paling berkesan

Senarai ubat yang membantu melawan penyakit anggur cukup banyak. Sekarang kita akan bercakap tentang yang paling terkenal dan berkesan.

 Strobi fungicide: arahan penggunaan untuk anggur

 Perlindungan untuk anggur StrobiStrobi fungicide – ubat yang direka untuk memerangi penyakit kulat. Ini termasuk:

 • Hujung hujung;
 • Peronosporoz;
 • Karat;
 • Cecair serbuk.

Perlu diingatkan bahawa alat ini mempunyai banyak kelebihan. Khususnya, penyediaan adalah selamat untuk serangga (keadaan ini penting untuk pemakan lebah), dan juga ia boleh digunakan semasa berbunga.

Prinsip tindakan: bahan aktif – kresoxim-metil. Ia sama rata di permukaan lembaran dan menghasilkan sampul gas yang melindungi permukaan tumbuhan.

Permohonan: pada baldi 10 liter air yang anda perlukan 5 g. “Strobi”. Penyelesaian kerja yang disediakan mesti dirawat secara merata. Ia mesti dilakukan pada waktu pagi pada cuaca cerah.

 Penyediaan yang disiapkan disarankan untuk digunakan tidak lebih dari 2 jam selepas penyediaannya. Jika tidak, kesan yang lama ditunggu mungkin tidak dapat dicapai.

 Sepanjang musim, rawatan dijalankan sebanyak 2 kali (ini agak mencukupi). Jeda antara mereka harus 10-14 hari. Rawatan terakhir perlu dijalankan sekurang-kurangnya sebulan sebelum musim menuai.

 Ridomil Gold: arahan penggunaan untuk anggur

Ridomil dadahUbat ini juga menerima pengedarannya. Ia berkesan dalam memerangi cendawan.

Prinsip tindakan: dalam struktur Ridomil Gold, komponen seperti mancozeb, mefenoxam. Yang pertama melindungi permukaan daun, dan yang kedua menembus semak anggur dan dengan itu menyediakannya dengan perlindungan dalaman. Setelah diproses, kilang akan dilindungi sepenuhnya selama 2 minggu.

Permohonan: Untuk menyediakan penyelesaian kerja, anda memerlukan 10 g dana untuk 4 liter. air. Pemprosesan berlaku dengan menyembur cecair kerja di kilang. Tindakan ini wajar dilakukan semasa tumbuh-tumbuhan. Selang antara semburan adalah 10-14 hari. Rawatan terakhir perlu dilakukan sekurang-kurangnya 2 minggu sebelum musim menuai.

“Ridomil Gold” adalah ubat pencegahan. Ia membantu mencegah penyakit. Sekiranya kilang itu sudah dijangkiti, maka untuk permulaan anda perlu menggunakan racun kulat yang bersifat kuratif, dan selepas itu (selepas kira-kira 7-10 hari) menggunakan penggunaan “Ridomil”.

Topaz: arahan untuk digunakan untuk anggur

TopazUbat ini berkesan terhadap cendawan serbuk, oidium. Ia dihasilkan dalam bentuk emulsi dalam ampul.

Prinsip tindakan: selepas rawatan, bahan aktif – penconazole, cepat diserap oleh tumbuhan. Penembusan ubat itu, tidak membenarkan pembentukan kulat baru. Jika permohonan “Topaz” berlaku pada peringkat awal penyakit, maka kesannya akan paling ketara.

Permohonan: satu ampul adalah cukup untuk baldi 10-liter. Penyelesaian yang disediakan perlu disembur dengan tumbuhan yang terkena kulat. Adalah lebih baik untuk melakukannya pada waktu pagi atau petang dalam cuaca kering dan tanpa angin. Pemprosesan berulang anggur semak boleh dibuat dalam 10-14 hari.

Semasa penyediaan penyelesaian kerja, beberapa langkah keselamatan mesti dipatuhi. Khususnya, disyorkan menggunakan gogal perlindungan dan sarung tangan khas.

Tiovit jet: arahan untuk digunakan untuk anggur

Penyediaan Jet Tivit“Tivit Jet” untuk anggur adalah sama sekali tidak kalah dengan cara yang disebutkan di atas. Dia mengatasi dengan baik dengan oidium.

Bahan aktif dadah adalah sulfur. Jualannya dijual dalam bentuk butiran. Berat satu pakej, sebagai peraturan, adalah kira-kira 800 gr.

Prinsip tindakan: apabila ia menyentuh tumbuhan, sulfur dilepaskan, ia kemudiannya masuk ke sel-sel patogenik dan memusnahkannya dalam beberapa jam.

Ubat harus dirawat dalam cuaca panas. Jika suhu sulfur rendah tidak menguap, yang bermaksud kesan yang diinginkan tidak akan mengikut.

Permohonan: dalam penggunaan “Jet” sangat ekonomik: baldi 10 liter air cukup untuk 30-80 gr. bahan. Rawatan itu dilakukan dengan menyembur, sebaik-baiknya pada waktu pagi. Anda boleh memohon ubat sehingga 5 kali setiap musim. Semasa penggunaan dadah, jangan lupa untuk memastikan bahawa penyelesaian kerja disebarkan secara seragam ke atas permukaan daun. Aktifkan “Jet” akan bermula lebih kurang 2 jam selepas menyembur.

Quadrice: arahan penggunaan untuk anggur

Penyediaan Quadras untuk anggurQuadrice – permohonan untuk ubat ubat ini sangat biasa. Ini kerana ia dapat membantu menghilangkan banyak penyakit. Antaranya:

 • cendawan serbuk;
 • cendawan, oidium;
 • alternaria;
 • hujung larut;
 • peronosporoz.

Permohonan: Ubat ini boleh digunakan untuk kedua-dua profilaksis dan kawalan langsung penyakit yang telah timbul. Adalah lebih baik untuk merawat (semburan) tumbuh-tumbuhan pada waktu pagi, ketika sinar matahari belum begitu kejam. Ciri utama ubat ini adalah semestinya bergantian dengan ubat lain. Sebagai contoh, anda boleh memproses tanaman pertama “Quadrice”, kemudian “Horus”, dan sekali lagi “Quadrice”.

Prinsip operasi: “Quadrice” mempunyai kesan yang unik terhadap tumbuhan yang dirawat. Mendapatkan di kawasan yang terjejas, dalam masa 3 hari dapat membawa penyakit yang tidak timbul.

Kelebihan “Quadrice” ialah ia digabungkan dengan pelbagai jenis ubat. Untuk 100% hasilnya, ubat ini boleh dicampurkan dengan “Ridomil”, “Topaz” atau “Revusom”. Kelebihan kedua yang tidak disenangi adalah bahawa ubat menunjukkan hasil yang baik dalam cuaca basah, oleh itu, ia mengatasi dengan baik dengan penyakit kulat.

Anda tidak boleh melakukan rawatan apabila permukaan daun basah atau hujan dijangkakan dalam masa terdekat.

Dan satu lagi perkara penting – penggunaan berulang ubat itu tidak dibenarkan lebih awal daripada 2-3 minggu.

Menyimpulkan, kami akan membuat pemerhatian yang penting: penyakit lebih mudah dicegah. Pada masa apabila tumbuhan sudah dijangkiti dan tanda-tanda penyakit mula muncul, harapan untuk hasil yang baik menjadi kurang. Sudah tentu, kita mesti bersedia dan fakta bahawa walaupun semak anggur cukup beruntung untuk pulih, hasilnya masih akan turun. Walau bagaimanapun, penggunaan fungisida adalah wajar dan kadangkala adalah satu-satunya jalan keluar dari keadaan.

Video mengenai perlindungan anggur dari penyakit oleh racun kulat