basil di atas katilBasil adalah salah satu daripada rempah-rempah yang paling disukai dan popular yang datang kepada kami dari jauh India. Walaupun tanah asli kilang itu adalah sebuah negara dengan iklim yang hangat, ia boleh ditanam secara praktikal di mana-mana kawasan. Di wilayah selatan, rempah boleh disemai terus ke tanah terbuka, sedangkan di jalur utara dan tengah mereka boleh ditanam dengan anak benih. Tumbuh benih, seperti menjaga tumbuhan, agak mudah. Kami akan memikirkan bagaimana selasih ditanam di dalam benih di rumah.

Penerangan budaya

Basil dikenali dan dicintai oleh ramai untuk rasa pedas dan aroma yang terang. Ia tumbuh di semak subur yang sederhana, kadang-kadang mencapai ketinggian hampir meter. Sebagai tumbuhan selatan, ia suka kehangatan dan matahari, ia tidak bertolak ansur dengan sejuk. Untuk penanaman adalah paling sesuai untuk tanah longgar dengan sifat saliran yang baik, supaya air tidak bertakung. Optimum – chernozem dan suspeni.

Basil yang ditanam di Rusia adalah tumbuhan tahunan. Sistem akarnya tidak terletak dalam, dan rempah bersama dengan akar dapat dengan mudah dikeluarkan dari taman dan dipindahkan ke dalam periuk. Menanam selasih pada anak benih di rumah tidak sukar walaupun untuk tukang kebun pemula.

Terlepas dari jenis basil, masa apabila kemangi ditanam pada anak benih adalah sama: Mac.

Pembungaan berlaku pada bulan Ogos, sebagai ganti bunga kecil putih atau merah jambu kemudian muncul buah-buahan kecil berwarna hitam. Tanaman semasa berbunga menarik penyuap serangga, menjadi sarang lebah. Kerana sering ia ditanam dan untuk menarik mereka.

Menanam benih untuk benih

pembenihan dalam sel berasinganSekiranya anda ingin mendapatkan tumbuhan yang kuat, anda perlu tahu cara menanam selasih pada anak benih dengan betul. Menanam benih pada separuh kedua bulan Mac, dua bulan sebelum tumbuhan ditanam di dalam tanah. Rempah ditanam selepas menanam pucuk selepas 35-30 hari selepas anak benih telah muncul.

Sediakan bekas untuk menanam benih, di bahagian bawah yang semestinya meletakkan lapisan bahan saliran. Biji-bijian itu sendiri sebelum menyemai basil pada anak benih harus direndam di dalam air selama sekurang-kurangnya tiga jam untuk menghilangkan minyak esensial yang tidak akan membolehkan mereka bertunas. Beli siap pakai atau buat campuran bumi untuk penanaman basil. Ia harus longgar dan terdiri daripada:

  • kompos rusak (2 bahagian);
  • gambut (4 bahagian);
  • pasir dibasuh (1 bahagian).

percambahan dan penyebaran benih dalam kapasiti yang besarPastikan untuk menyaring komposisi yang dihasilkan. Selepas mengukusnya di atas air mandi untuk memusnahkan spora jamur dan benih rumpai yang boleh dalam kompos atau humus. Campuran untuk benih yang dibeli di kedai boleh tumpah dengan larutan kalium permanganat atau agen antikulat, contohnya, Fitosporin.

kecambah basilCara menanam selasih pada anak benih:

  • letakkan campuran bumi dalam bekas yang dimasak;
  • padat supaya sentimeter kekal di tepi;
  • membuat alur kecil dan di dalamnya meletakkan biji benih kedalaman tidak lebih daripada satu sentimeter;
  • sekali lagi padatkan tanah dari atas dan tuangkan perlahan-lahan.

Benih tidak boleh di permukaan tanah.

Selepas ini, bekas-bekas itu dilapisi dengan filem, beg plastik atau kaca dan diletakkan di tempat yang hangat dan diterangi. Ini adalah perlu untuk mewujudkan kesan rumah hijau di dalam, yang akan membolehkan pucuk muncul lebih cepat. Ini adalah pembenihan selasih untuk benih, kini ia masih menunggu untuk bercambah.bercambah

Penjagaan benih dan pemilihan

anak benih sudah bersedia untuk pemindahanAnak benih membesar selepas sepuluh hari pada rejim suhu 20-25 darjah. Apabila basil telah meningkat, bahan penutup harus dikeluarkan. Untuk memastikan bahawa pucuk-pucuk muda tidak diregangkan, penambahan selasih dari benih hingga benih berlaku pada suhu tidak lebih daripada 20 darjah. Jangan terlalu lemah di atas tanah, air di dalam kuali selepas pengairan tidak boleh bertakung. Jika tidak, mungkin kecederaan kaki hitam, yang mana semua bercambah boleh mati.

menanam benihSelepas basil mempunyai sepasang daun yang sebenar, ia boleh menyelam. Untuk melakukan ini, gunakan campuran yang sama seperti dalam penaburan, dengan penambahan dua sudu abu dan satu sudu baja mineral setiap 5 liter tanah. Dengan sebatian ini, isi benih itu, membuat lekukan, ke mana dan letakkan anak benih, dengan perlahan mengedarkan akar di dalam lubang. Taburkan dengan bumi dan padat.

Sering kali timbul persoalan sama ada ia mungkin untuk memperdalam kemangi semasa memilih. Tidak, ini adalah kesilapan, selepas pemilihan, benih harus tetap pada kedalaman penanaman yang sama seperti anak benih.

Penjagaan utama untuk benih adalah penyiraman biasa dengan air suam. Apabila daun kelima muncul pada anak benih, ia disikat untuk menghalang regangan dan mencetuskan pertumbuhan dedaunan. Seterusnya, anak benih sering disiram dengan air suam sehingga mereka ditanam di tanah terbuka. Anda boleh menanam selasih di katil pada bulan Mei.basil mendarat di atas katil

Itulah semua peraturan penanaman selasih pada anak benih di rumah, menghormati yang anda akan mendapat pucuk rempah-rempah kegemaran anda yang kuat dan sihat.

Rasa benih pembenihan benih pada benih – video